[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Hugo - 04-04-2018, 07:44
Czy ja dobrze widzę, że pod nakrętkami mocującymi wózek zawieszenia do podwozia od strony wydechu powinny być duże metalowe podkładki takie same jak w miejscach mocowania wózka do podłużnic za kołami? Numer na schemacie 32157: http://www.auto-parts.spb...e0Vv3Jkdrna2A== Za kołami mam te podkładki, ale pod podłogą od strony wydechu nie mam pojęcia dlaczego, ale ich nie ma Może to jest powodem stukotu podczas kręcenia kierownicą na postoju, o którym pisałem wyżej. Najlepsze jest to, że znalazłem 2 takie podkładki w takich zapasowych wypiaskowanych i polakierowanych piecowo pierdołach, które mam odłożone w kartonie... Pewnie zaoomniałem je zamontować albo raczej nie było ich od początku W sumie montaż podkładki umożliwi silne i równomierne dociśnięcie gumowego kołnierza tulei wózka i może wtedy stukot zniknie...
[ Dodano: 04-04-2018, 11:09 ]
Założyłem oryginalne podkładki i dupa. Nic to nie dało. Dalej stuka i czuć pod nogami, że wózek podczas kręcenia kierownicą się przemieszcza
Marcino - 04-04-2018, 12:02
| Hugo napisał/a: | | Dalej stuka i czuć pod nogami, że wózek podczas kręcenia kierownicą się przemieszcza |
Czyli co na tych tulejach chodzi czy jak? Jak by nie był ameliniowy to ja bym spawnął go:)
Hugo - 04-04-2018, 17:53
Marcino, dokładnie. Nie ma innej opcji. Wszystko w zawieszeniu i układzie kierowniczym wymienione/sprawdzone. Chodzi na tulejach, ale nie na styku guma/wózek, bo tuleje są w idealnym stanie, ale na styku metalowa tulejka wewnątrz gumy/podwozie i wali o szpilki i/lub podwozie. Myślałem o przyspawaniu tulei do podwozia, ale nie ma dojścia i spalą się gumy. Olewam to na razie, bo już nie mam pomysłów. Dziwi mnie tylko dlaczego debile zrobili wszystkie 6 szpilek mocujących wózek o średnicy 12 mm, otwory w tulejach z przodu pod podłużnicami i tych skrajnych w podwoziu 14 mm, a tych tulei od strony środka auta (wydechu) aż 17,5 mm...
magda24dm - 14-04-2018, 11:29
Hej mozecie mi podpowiedzieć gdzie sa umieszczone znaki na gornym wahaczu w pajero 1 bo wymieniamy końcówkę o nie widac znaku.
WreX - 02-06-2018, 21:17
Panowie co to może być?
https://www.youtube.com/watch?v=ZJyRdjkb8pY
Słychać z prawej strony, wyczuwalne na wahaczu dolnym, bo z zewnątrz prawie tego nie słychać. Dźwięk się zmienia, słychać przy małych prędkościach zazwyczaj przy kołach skręconych w prawo.
Hugo - 03-06-2018, 07:50
Hmm, chyba jakiś sworzeń wahacza się przyciera. Wstrzyknij strzykawką trochę oleju pod osłonę gumową sworznia wahacza prostego i sprawdź czy będzie poprawa. Tylko nie wstrzykuj w 2 sworznie na raz, bo jak przestanie skrzypieć to nie będziesz wiedział który jest powodem.
[ Dodano: 23-06-2018, 21:30 ]
Jeździ ktoś na wahaczach przednich prostych SRL?
Krzyzak - 24-06-2018, 08:37
Mam w kombi lewy, już 2 lata, sworzeń nadal sztywny - do tego stopnia, że mogłem go przegwintować i się nie kręcił. Zrobione jakieś 30-parę kkm
Hugo - 24-06-2018, 09:40
To dobre wieści A osłonę gumową sworznia zostawiłeś ori czy zmieniłeś na hyundajowską?
[ Dodano: 24-06-2018, 10:45 ]
Krzyzak, cofnąłem się 3 strony w tym temacie i pisałeś, że w kombi masz wahacze nty To jakie w końcu tam masz?
wojbud - 24-06-2018, 11:04
Proste SRL miałem i jeden miał spory luz już po 3 miesiącach i jakichś 3tyś km. Gumek w nich nie wymieniałem ale są całe. Teraz założyłem 555 i zobaczymy ile wytrzyma.
Hugo - 24-06-2018, 11:41
Masakra z tymi wahaczami do Gala.
A może lepiej oddać do regeneracji sworzni? Ktoś regenerował sworznie w firmie regum że Skórzewa k/Poznania?
WreX - 24-06-2018, 11:44
Hugo, ja mam wszystkie z przodu dolne i banany SRL z gumkami od hiundaya więc zobaczymy jak to będzie
Hugo - 24-06-2018, 17:21
WreX, jak długo? Jaki przebieg?
Krzyzak - 24-06-2018, 18:12
| Cytat: | | cofnąłem się 3 strony w tym temacie i pisałeś, że w kombi masz wahacze nty |
byłem pewien, że NTY, ale jak pisałem niedawno - demontowałem prosty i banan ze względu na dziwny hałas (potem się okazało, że to cukierek banana) i na wahaczu było logo SLR, ale na 100% było kupowane jako NTY... może nie spojrzałem co mi doszło gdyż kupowałem parę lat temu jak jeszcze jeździłem na regenerowanym - pamięć jest zawodna...
żeby podsumować:
sedan: banan SH, proste CTR, podkowa sworzeń 555; tył: wszystko oryginalne od ponad 200 tkm
kombi: banan SLR/SH, proste SLR, podkowa sworzeń 555; tył: jeden mimośród SH, reszta jeszcze oryginały przebieg nieznany
Sunderland86 - 25-06-2018, 08:04
| Hugo napisał/a: | | Masakra z tymi wahaczami do Gala. |
Wahacz dolny prosty CTR - po trzech latach i ok 30tkm mogę złapać za sworzeń i ruszać jak łyżką w dżemie,
Banan Dokuji - po dwóch latach sworzeń się zatarł,
Górny Dokuji - po trzech latach i również ok 30tkm sworzeń wytłuczony.
Krzyzak - 25-06-2018, 11:45
| Sunderland86 napisał/a: | | dolny prosty CTR - po trzech latach i ok 30tkm mogę złapać za sworzeń i ruszać jak łyżką w dżemie | też to zauważyłem już po roku i przebiegu ok. 10-15 tkm - ale wciaż sworzeń nie ma luzu ani nie słychać jakichkolwiek dźwieków
|
|
|