[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
stary alfer - 17-08-2013, 16:42
| arturj123 napisał/a: | | Biło Ci od razu czy po rozgrzaniu ? U mnie biją jak się rozgrzeją |
Z lekka mam już zaniki pamięci
Ja bardziej pojmowałem bicie od granicznej prędkości. U mnie zaczynało się od 70-80 km/h.
misza116 - 19-08-2013, 09:46
Jaki jest wymiar klocków na przód, do dwutłoczkowych 99 SE, tarcza 276? Oglądam katalogi i Bosch ma inne rozmiary, A.B.S. inne, niby do tego samego auta :/
KucharZ - 19-08-2013, 10:06
| misza116 napisał/a: | | Jaki jest wymiar klocków na przód, do dwutłoczkowych 99 SE, tarcza 276? Oglądam katalogi i Bosch ma inne rozmiary, A.B.S. inne, niby do tego samego auta :/ |
Długość [mm]: 149
Wysokość [mm]: 47,5
Grubość [mm]: 16
misza116 - 19-08-2013, 13:19
Dzięki!
Podrąże jeszcze :
Tu niby wyniki dla rocznika od 99 - http://www.motoneo.pl/k-k...e-i-j.html#cont , i:
Denckermann:
Grubość [mm] 15,8
Wysokosć [mm] 55,1
Szerokość [mm] 144,9
Ashika:
Grubość [mm] 15,5
Wysokosć [mm] 52
Długość [mm] 127,8
Tomex:
Grubość [mm] 15,7
Długość [mm] 149,9
Wysokosć [mm] 59
Głupieje...........Czy te różnice sa może bez znaczenia, i podejdzie i tak? Nie chce mi się rozbierać trzy razy Pytanie dodatkowe - SE '99 to już ostatni lift hamulców, czy później były jeszcze nowsze wersje?
fj_mike - 19-08-2013, 13:26
Właśnie te.
| misza116 napisał/a: | Tomex:
Grubość [mm] 15,7
Długość [mm] 149,9
Wysokosć [mm] 59 |
| KucharZ napisał/a: | | Wysokość [mm]: 47,5 |
Trochę więcej, 58,6mm
[ Dodano: 19-08-2013, 14:28 ]
| misza116 napisał/a: | | Pytanie dodatkowe - SE '99 to już ostatni lift hamulców, czy później były jeszcze nowsze wersje? |
Po nich były jednotłoczkowe z grubszymi tarczami 276mm.
misza116 - 19-08-2013, 13:38
Dzięki! Miara w łapę i do sklepu
Edit...
Ok, po dogłębnej lekturze wątku wnisokuję, że 144x55 to ten kolejny lift i jeden tłoczek
Przy okazji, polecam funckję 'printview' (wszystkie odpowiedzi na jednej stronie) do szukania informacji, bo klikanie strona po stronie wątku mnie zabija
deejay - 22-08-2013, 12:18
Panowie za nami ponad 160 stron tematu , ale chciałbym sie podzielić z wami moja wiedzą na temat wibracji przy hamowaniu. Otóż po kilku latach testów i obserwacji jest jeszcze jedna przyczyna krzywienia sie tarcz przednich , o której chyba nikt z was nawet nie przypuszczał Powodem który ma na to wpływ jest krzywa felga i nie wyważone prawidłowo koła Tak wiem ze to mało prawdopodobne ,ale to fakt potwierdzony przez nasz serwis Renault na modelu Espace IV . Tez mi było w to trudno uwierzyć , dopóki sie o tym osobiście nie przekonałem .
Napisałem to specjalnie tłustym drukiem , aby każdy kto przystępuje do takiej operacji miał to na uwadze i był pewny swego układu jezdnego.
Więc pamiętajcie , aby przed wymiana tarcz zmierzyć bicie piast , zachować czystość powierzchni styku tarczy i piasty , kontrola stanu felg i ich wyważenia , kontrola i obowiązkowe smarowanie prowadnic jarzma zacisku ham. To sa obowiązkowe prace do wykonania oczywiście pamietajac o dobrych jakościowo tarczach i odpowiednich klockach , aby mieć pewny układ hamowania .
Krzyzak - 22-08-2013, 13:03
| deejay napisał/a: | | dobrych jakościow tarczach | to fakt - sam się przekonałem, że tarcze z plasteliny by BluePrint (bez żadnego znaku a niby miały być Muntain) skrzywiły się szybko (kilka miesięcy)
potem założone TRW od razu wykazały, że mam krzywą piastę, bo przy hamowaniu tarcza zaczęła skakać na tym min. luzie na szpilkach - nie dolegała mocno do piasty jak plastelinowy BluePrint (nie wiem, co tam spakowali...)
drexvs - 22-08-2013, 13:06
Panowie występuje u mnie bicie przy hamowaniu. Wygląda to następująco. Zaczynam hamowanie i w okolicach 50km/h zaczyna się dziwne bicie pod pedałem, coś jak by się ABS włączał. CZuje takie uderzenia pod pedałem. Nie wiem co robić czy kupować komplet tarczy i klocków do przodu ?
Jako ze mam sport edition muszę kupić tarcze i klocki na zacisk dwu tłoczkowy oraz wymiary tarcz 276 ?
Fragu - 22-08-2013, 13:29
drexvs, jak nie bije na kierze to predzej bym na tyl popatrzyl
drexvs - 22-08-2013, 13:30
Nie bije na kierownicy ale wydaje mi się ze ewidentnie jest to przód. Jak sprawdzić czy bije przód czy tył ?
szczepan358 - 22-08-2013, 18:43
PAnowie, sprawdzi mi ktos jakie tarcze mam z przodu? jaki rozmiar klockow do tego?
jmblnea5wvz000849 rok 97
dzieki
deejay - 23-08-2013, 21:44
| drexvs napisał/a: | | Nie bije na kierownicy ale wydaje mi się ze ewidentnie jest to przód. Jak sprawdzić czy bije przód czy tył ? |
Nie zawsze musi bić na kierownicy. Ostatnio miałem Galanta który robił kangura przy hamowaniu i winą tego były własnie przednie tarcze . Wiec zostaje ci kumaty diagnosta na SKP który wrzuci cie na rolki i sprawdzi ktore koło mu pulsuje na wykresach , lub mechanik z czujnikiem zegarowym który spr pożadniei dokładnie bicie wszystkich czterech tarcz .
drexvs - 23-08-2013, 21:46
Kupiłem już komplet na przód bo po zajrzeniu jak wyglądają tarcze z przodu chwyciłem się za głowę
argun - 24-08-2013, 20:37
Witam
Mi tez tarcze biły, w miescie mi to nie przeszkadzalo ale na trasie juz bylo denerwujace... na przegladzie sprecyzowali ze chodzi o tyl wyminilem tarcze + klocki hamuje elegancko ale przy wiekszych przechylach/szybszym wejsciu w zakret slychac jakby ocieranie czy to normalne - klocki jeszce sie nie dotarly czy jechac do mechanika?
|
|
|