[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
mar111cin - 19-08-2018, 10:35
Mam problem.
pojawiają się cykliczne stuki słyszalne w lewym przednim kole.
Jak ruszam na mocno skręconych kołach w prawo, to wali tak jakbym miał mocno rozwalony przegub. (z tym, że przegub osłonę ma całą i kiedyś go wymieniałem, bardzo wątpliwe że to on, bo nie zawsze przy skręcaniu te stuki słychać)
Przy jeździe na wprost czasem słychać czasem nie. A jak słychać to tak jakby kamień był gdzieś w oponie i tak cyklicznie stukał o asfalt.
lekki napór na kierownicę jakby się chciało skręcić i potrafią pojawić się stuki, ale... też nie zawsze.
Zastanawiam się nad łożyskiem ale czy by dawało takie oznaki?
Odgłosy są już takie, jakby się miało coś rozpaść.
Jak byłem na przeglądzie na szarpakach, to słychać było stukanie w rytm szarpaków, ale razem z diagnostą szukaliśmy, chwytałem każdy sworzeń tuleję itp - i nic, zero wyczuwalnych luzów.
Jeszcze tak nie miałem, żebym nie potrafił sobie poradzić z diagnozą co jest uszkodzone przy kole :/ Pomóżcie....
jacek11 - 19-08-2018, 12:47
| mar111cin napisał/a: | | Przy jeździe na wprost czasem słychać czasem nie. A jak słychać to tak jakby kamień był gdzieś w oponie i tak cyklicznie stukał o asfalt. |
Miałem takie same objawy,jak padło łożysko. Nie było przy tym żadnego wycia jak to się zwykle dzieje.
mar111cin - 19-08-2018, 13:05
i właśnie ten brak objawów wycia powoduje to, że najpierw wolę zapytać, niż wymienić łożysko
chociaż ono jest mi najbardziej podejrzane, bo to jedyne łożysko w kole którego jeszcze nie wymieniłem a już ma najechane 280 000km
robertdg - 19-08-2018, 13:32
Podnies auto złap za zwrotnice goła reka, zakrec kolem, jezeli beda wyczuwalne drgania na zwrotnicy to wina łozyska
przemek1602 - 19-08-2018, 19:58
robertdg, lepiej złapać za sprężyne bo jest napięta.
mar111cin - 19-08-2018, 20:10
jutro próba
robertdg - 19-08-2018, 20:45
| przemek1602 napisał/a: | | robertdg, lepiej złapać za sprężyne bo jest napięta. |
Nie jest bezpośrednio połaczona ze zwrotnica tylko przez elementy amortyzujace (silnetblock, w przednim zawieszeniu ponadto sworzeń)
mar111cin - 20-08-2018, 21:11
Zastosowałem się do rad - kurde nic nie czuć na zwrotnicy, ale...
wszedłem jeszcze raz pod samochód - pięknie guma na przegubie rozwalona... tak stał na kanale, że wcale tego nie było widać.
wymieniam jednak niestety przegub :/
Mushkin - 23-08-2018, 19:46
Dolne proste 555 - wymieniłem gumki sworzni po prawie półtora roku, były pęknięte ale sworzeń luzu jeszcze nie miał, suche lato, nie wypłukało smaru
dodatkowo wymieniona gumka sworznia na jednym bananie OYODO, w październiku kontrolnie sprawdzę jeszcze raz wszystkie gumy.
nadal nie mogę zdiagnozować co jest przyczyną wibracji kierownicy/budy powyżej ~140km/h, nie mam pojęcia gdzie szukać..
Tomasz87 - 23-08-2018, 23:26
| Mushkin napisał/a: |
nadal nie mogę zdiagnozować co jest przyczyną wibracji kierownicy/budy powyżej ~140km/h, nie mam pojęcia gdzie szukać.. |
pewnie koła lub zestaw koło + tarcza
dobre doważenie koła czyni cuda, ale i tak przesuwa tylko granice wyczuwalnego bicia do wyższych prędkości - ale tutaj to offtop.
milo - 24-08-2018, 06:13
| Mushkin napisał/a: | | nadal nie mogę zdiagnozować co jest przyczyną wibracji kierownicy/budy powyżej ~140km/h |
Sprawdzałeś końcówki drążków kierowniczych ?
Krzyzak - 24-08-2018, 08:34
często są to krzywe felgi, polecam porządny warsztat oponiarski, w Gdańsku mogę wskazać - Tujko
Mushkin - 24-08-2018, 12:52
koła - wyważone, nawet dwa razy felgi zmieniałem - bez efektu.
końcówki drążków wymienione w zeszłym roku, też z powodu bicia,
hamulce.. byłem na przetoczeniu, bo nie dało się jeździć i było czuć lekkie bicie przy hamowaniu, trochę pomogło - to może być to?
Tomasz87 - 29-08-2018, 20:29
piasta? osadzenie tarczy na piaście... no można wiele szukać.
co do sztuki przetoczenia tarcz, to zawsze warto sprawdzić płaszczyznę osadzenia tarczy na piascie - skrawająć za jednym założeniem na tokarce sprawdzić powierzchnię hamowania i osadzenia... jesli wiesz o co mi chodzi...
monika_s1009 - 01-09-2018, 16:03
Hej. Mam pytanko (mam nadzieję, że dział odpowiedni).
Jesteśmy w trakcie wymiany sworznia (górny przedni wahacz, strona lewa. Zamówilismy zgodnie z numerem VIN. Przyszedł śr. 34.3 mm niesety okazał się za mały. Potrzebny o śr. 37mm. Ktoś ma jakiś pomysł skąd taka różnica? Domyślamy się, że może inny wahacz...
Mitsubishi Galant 2.4 gdi z 1999 kombi
|
|
|