To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

malina_drizzt - 24-08-2013, 21:19

argun napisał/a:
Witam
Mi tez tarcze biły, w miescie mi to nie przeszkadzalo ale na trasie juz bylo denerwujace... na przegladzie sprecyzowali ze chodzi o tyl wyminilem tarcze + klocki hamuje elegancko :) ale przy wiekszych przechylach/szybszym wejsciu w zakret slychac jakby ocieranie czy to normalne - klocki jeszce sie nie dotarly czy jechac do mechanika?

Sprawdź czy osłony przednich tarcz nie ocierają o tarczę.
Często przy wymianie tarcz, zagięciu ulega osłona (która zwykle jest w stanie złomnikowym i dlatego łatwiej ulega przypadkowemu zagięciu) i przy wchodzeniu w zakręty lubi sobie ocierać o tarczę. :)

Pieraś - 24-08-2013, 21:26

Tak mialem w Lanosie kiedys bo mech. skrzywil i sam do tego doszedlem - sprawdz jak pisze Malina.
Remington - 24-08-2013, 22:43

Jakie firmy tarcz poza TRW polecacie ?
Marcino - 30-08-2013, 08:37

Czy takie wymiary ma klocek hamulcowy przód, jeden tłoczek, tarcza 276/26mm?
http://sklep.intercars.co...ot;itle=1&wsk=O

dł= 144.8
szer=55
gr=16

polaff - 30-08-2013, 09:41

mi kolejny warsztat powiedział, że hamulce są ok, dziś wymieniają tarcze i klocki (TRW 276/26 wytrzymało około 20kkm i biją po rozgrzaniu). Dodali tylko, że jak nie zmienię stylu jazdy to żadne tarcze nie wytrzymają. :?
Fragu - 30-08-2013, 10:09

polaff, swapuj na zestaw od vr4 :wink: Nic innego nie pozostaje.

U mnie zgodnie z fakturami z de, w zeszłym roku byl wymieniany kpl wlasnie TRW...minelo okolo 20 tys i delikatnie zaczyna sie bicie przy heblowaniu z wyzszych predkosci. TTTM ;)

polaff - 30-08-2013, 21:31

Nikt z warsztatu nie dzwonił, nikt nie pytał, a miałem im zasugerować zimmermany od kolegi forumowego...
Znając moje podejście i zamontowali nowy komplet i wykonali kompleksową obsługę układu.
Nowe: tarcze klocki przód (ATE), nowe klocki tył (ATE), regeneracja zacisków i prowadnic oraz wymiana płynu.
Zobaczymy jak długo pochodzi. Na razie docieram -> jutro zrobię ze 300km więc będą wstępnie dotarte.
Zapłaciłęm sporo bo 1425 brutto z robocizną, ale mam nadzieję, że będzie ok.

Juiceman - 30-08-2013, 21:43

Marcino napisał/a:
Czy takie wymiary ma klocek hamulcowy przód, jeden tłoczek, tarcza 276/26mm?
http://sklep.intercars.co...ot;itle=1&wsk=O

dł= 144.8
szer=55
gr=16

zgadza sie ;-)

sipex - 01-09-2013, 17:24

Witam.Mam dziwny objaw moim zdaniem w układzie hamulcowym..chodzi o to ,że jak hamuję i w ostatniej fazie hamowania już prawie auto staje po nacisnieciu pedała zaczyna coś zgrzytać i tak jakby strzelać :x Myślałem ,że może klociki i tarcze JPN to takie g.. ale założyłem stare i jest to samo..sprawdzałem czy coś nie obciera i nic nie widzę :x odgłos dochodzi jakby z lewego koła tak pod pedałami w podłodze :cry:
mlun - 01-09-2013, 18:29

Może coś z ABS?
sipex - 01-09-2013, 18:33

no własnie nie wiem ale co np? :x hamulce hamują normlanie ABS też łapie jak zawsze..
sampler - 01-09-2013, 19:04

sipex napisał/a:
Myślałem ,że może klociki i tarcze JPN to takie g..

Ja mam bardzo pozytywne doswiadczenia z tarczami JPN + klocki Remsa. Zdecydowanie lepiej sprawuja sie od TRW

sipex - 01-09-2013, 19:16

no ja też jak za te pieniądze jestem zadowolony ,ale coś zgrzyta i zgrzyta..ktoś ma jakiś pomysł?
Fragu - 02-09-2013, 06:22

sipex, osłona tarczy hamulcowej ?
malina_drizzt - 02-09-2013, 07:09

sipex napisał/a:
no ja też jak za te pieniądze jestem zadowolony ,ale coś zgrzyta i zgrzyta..ktoś ma jakiś pomysł?

A spróbuj zaparkować na jakimś wzniesieniu wciśnij hamulec i bardzo delikatnie puszczaj.
U mnie zgrzyta głośno przez ułamek sekundy właśnie w takiej sytuacji.
Może ma to jakiś związek z piszczeniem tarcz i klocków, bo wcześnijszy zestaw nie piszczał i nic nie trzeszczało.