[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
Jalal_79 - 30-08-2014, 09:37
sla napisał/a: | Jalal_79 napisał/a: |
Średnia prędkość: 133km/h
Spalanie: 9,2 l
|
Spalanie fajne, ale szkoda , że o pasażerach i innych użytkownikach dróg nie myślisz Życie jest tylko jedno |
Kolego, to z jaką prędkością mam jechać po autostradzie z otwartymi bramkami od 3 w nocy do 6 rano prostej drogi od Warszawy do Gdynii. Potem przepisowy przelot na znaki i znajomość miejsc obecności fotek.
Lucas123w - 30-08-2014, 09:50
Luk, dla mnie było to najbardziej męczące 300km, przepisowe 140km/h jest takim minimum do komfortowego podróżowania po autostradzie.
Wypadki nie są powodowane nadmierną prędkością na autostradzie tylko przez zły stan aut, zapominanie o czymś takim jak lusterka, wskakiwanie przed maskę wolniejszego auta itd. temat rzeka.
sla - 30-08-2014, 10:18
Jalal_79 napisał/a: |
Kolego, to z jaką prędkością mam jechać po autostradzie z otwartymi bramkami od 3 w nocy do 6 rano prostej drogi od Warszawy do Gdynii. Potem przepisowy przelot na znaki i znajomość miejsc obecności fotek. |
Kolego, z dozwoloną prędkością. Nie ma autostrady na całej drodze między Warszawą a Gdynią. Więc nie mogłeś jechać zgodnie z przepisami osiągając taką średnią. Drogi to nie nie miejsce do rajdów, a potem mamy statystyki zabitych przez szaleńców
Lucas123w napisał/a: |
Wypadki nie są powodowane nadmierną prędkością na autostradzie |
Ogólnopolskie dane z Komendy Głównej Policji są jeszcze bardziej dobitne - statystycznie w całym kraju to właśnie prędkość jest najczęstszą przyczyną wypadków (28,2 proc.). Dane KGP pokazują też, że nic na drodze nie zabija równie skutecznie jak prędkość
cwaniak - 30-08-2014, 11:12
sla, chyba nie jeździłeś w Niemczech po autostradzie, tam to dopiero są wariaci. Ty jedziesz środkowym pasem 130-160, a z lewej mańki tylko świst słyszysz nawet nie zdarzysz zobaczyc co cie wyprzedziło. Teraz wracałem A2 Warszawa-Świecku (tempomat 140km ustawiony pod GPS) i jedynym zagrożeniem byli kierowcy jadący 100-120 km którzy przez 5-10km wyprzedzali tira lub innego "wariata" drogowego.
sla - 30-08-2014, 11:24
cwaniak napisał/a: | sla, chyba nie jeździłeś w Niemczech po autostradzie |
Jeździłem i nie porównałbym drogi Warszawa-Gdynia do niemieckiej autostrady, z całym szacunkiem do polskich fragmentów autostrad. Po prostu uważam, że należy stosować się do przepisów drogowych. Spróbuj pojeździć tak np. w Szwajcarii a potem opowiedz policji jako usprawiedliwienie jak jeżdżą w Niemczech
Jalal_79 - 30-08-2014, 12:16
sla napisał/a: | cwaniak napisał/a: | sla, chyba nie jeździłeś w Niemczech po autostradzie |
Jeździłem i nie porównałbym drogi Warszawa-Gdynia do niemieckiej autostrady, z całym szacunkiem do polskich fragmentów autostrad. Po prostu uważam, że należy stosować się do przepisów drogowych. Spróbuj pojeździć tak np. w Szwajcarii a potem opowiedz policji jako usprawiedliwienie jak jeżdżą w Niemczech |
To napisz mi jakimi drogami jechałem...pomijam otwock-puławską wjazd na trasę s, potem autostradę, potem s.....do Gdyni. Kolego......dawno nie jechałeś po Niemczech....aktualnie pełno remontów. A ograniczeń do 120km/h pełno. Akurat Wawa-Gdynia to bardzo dobra droga. Co do prędkości...czy swoim a5 jeździsz zawsze przepisowo.....bo to chyba audi tak?
Pozdrawiam serdecznie.
tyku - 30-08-2014, 12:36
sla, Mamy tu wątek : [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie - Napisz coś o spalaniu lancera 1.8 Proszę
RalfPi - 30-08-2014, 12:36
Nie wiem, gdzie się Wam tak spieszy (i ile zarabiacie..).
Jak jadę w Polskę, to mam średnią prędkość rzędu 75km/h.
Na S-kach -jadę 120 (jak wyprzedzam to i czasami 150, bo mnie najeżdża wariat z tyłu).
Na A-śkach jadę 120-130 ( później mam już wir w baku u mi się to nie kalkuluje.)
Teren niezabudowany - 90.
Teren zabudowany - 50 ew. +10.
Średnio na trasie Szczecin-Wawa wychodzi mi 9h około 550km - więc śerdnia prędkość rzędu 60km/h. A osiągnąć 133?? To nawet jadąc Szczecin-Berlin takich "osiągów" nie wykręcam
PS Wczoraj wracałem od Teściów jechałem na dozwolonej 90-ce, 70-ąt --> hamowanie awaryjne do 10km/h bo dziki mi wbiegły "przed maskę"..
No tak - i przy takiej średniej prędkości (droga/czas=550km/9h=61km/h) pali mi jakieś 8.7 LPG.
quas - 01-09-2014, 12:16
Dąbrowa Górnicza - Krościenko (rano) i powrót wieczorem. bez wjazdu na A4 (18pln za <60km to kpina) - bojkotuje ten fragment autostrady i jechalem rozkopaną olkuska.
raz sie zagapiłem na "Hołka" i powrot przez krakowskie korki
średnie spalanie 6,5 i 6,7
średnia prędkość 68km/h (cóż, polskie drogi)
mjsystem - 01-09-2014, 13:29
Jalal_79 napisał/a: | Kolego, to z jaką prędkością mam jechać po autostradzie z otwartymi bramkami od 3 w nocy do 6 rano prostej drogi od Warszawy do Gdynii. Potem przepisowy przelot na znaki i znajomość miejsc obecności fotek. |
Poznaj definicję średniej prędkości przelotowej, albo nie pisz bzdur Lucas123w napisał/a: | Wypadki nie są powodowane nadmierną prędkością na autostradzie tylko przez zły stan aut, zapominanie o czymś takim jak lusterka, wskakiwanie przed maskę wolniejszego auta itd. temat rzeka. |
A łamanie polskiego prawa i chwalenie się tym na publicznym forum mamy wyssane z mlekiem matki?
sla napisał/a: | Ogólnopolskie dane z Komendy Głównej Policji są jeszcze bardziej dobitne - statystycznie w całym kraju to właśnie prędkość jest najczęstszą przyczyną wypadków (28,2 proc.). Dane KGP pokazują też, że nic na drodze nie zabija równie skutecznie jak prędkość |
A dokładniej, jak napisał Bartek: nagła jej utrata
cwaniak napisał/a: | jedynym zagrożeniem byli kierowcy jadący 100-120 km którzy przez 5-10km wyprzedzali tira lub innego "wariata" drogowego. |
NAPRAWDĘ
[ Dodano: 01-09-2014, 13:46 ]
Jalal_79, sla, proszę.
Panowie, jak zacznie się tu wymieniać takie średnie prędkośći, to zamknę temat i założę nowy o średnim spalaniu na miesiąc bez możliwości wpisywania średnich przelotowych.
Po pierwsze to temat jest dawno już mało aktualny, ponieważ dokonano tylu modyfikacji, że rozbieżność zaczęła sięgać nawet ponad 20%. Ja mam "starego" SB-ka i silnik DOHC, poprzednie przełożenia i zawsze będę miał wielkie spalanie. Teraz zarejestruje się nowy użytkownik z OHC i nową skrzynią, to ni jak się ma do spalania mojego samochodu.
Po drugie średnia prędkość przelotowa średnia obliczona według komputera w aucie albo na kalkulatorze: np 60 km przejechane w jedną godziną i średnia 60km/h nie czyni wniosku, że przez 99% odcinka jechałeś 140 a potem sikałeś pod drzewem ani wniosku, że jechałeś 60km/h na tempomacie.
To co niektórzy powyżej napisali, to średnio utrzymywana prędkość na danym odcinku.
I to mnie wyprowadza z równowagi, bo forum czyta tysiące osób, wyciągając wnioski, że skoro uczestniczymy w akcjach typu "Stop wariatom drogowym", sami tak rażąco łamiemy przepisy.
A teraz kochani już na spokojnie
Sosnowiec - Firlej i powrót - średnia prędkość 77km/h, średnia odcinkowa = dozwolona ok 10% in plus gdzie się dało, średnie spalanie tam PB98 i 7.8l a z powrotem 7.9l na PB95.
Jalal_79 - 01-09-2014, 14:19
mjsystem napisał/a: | Jalal_79 napisał/a: | Kolego, to z jaką prędkością mam jechać po autostradzie z otwartymi bramkami od 3 w nocy do 6 rano prostej drogi od Warszawy do Gdynii. Potem przepisowy przelot na znaki i znajomość miejsc obecności fotek. |
Poznaj definicję średniej prędkości przelotowej, albo nie pisz bzdur |
Oj przepraszam kolegę....użyto sformułowania nie pasującego do ruchu lądowego....przepraszam. Już bzdur nie napiszę. bo:
Prędkość przelotowa – średnia prędkość z jaką porusza się statek powietrzny lub ptak podczas lotu. Dla statku powietrznego najczęściej dotyczy to prędkości rozwijanej na optymalnym dla niego poziomie lotu zwanym wysokością przelotową.
A spalanie w takim razie u mnie 9,0 litra/100km.
Pozdrawiam
mjsystem - 01-09-2014, 16:30
Jalal_79, Nie śmieszy mnie to.
Nie będę szukał definicji encyklopedycznych, używam slangu, którego nauczyłem się jeszcze, gdy jeździłem Syrenką. Liczyłem trasę i czas. Tak kiedyś to określaliśmy.
Poczytaj pkt 10 regulaminu forum i go przestrzegaj. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923
mkm - 01-09-2014, 16:35
Nuda - te dyskusje były już milion razy.
Na razie zamykam.
Kto się chce edytować ma szansę - później sam poedytuję.
tyku - 07-09-2016, 12:31
mkm napisał/a: | Nuda - te dyskusje były już milion razy. |
Nie wiem, czy było o tym ile ktoś dni na jednym baku przejechał
Panowie 51 dni od tankowania do tankowania i spalanie rewelacyjne, jak na styl jazdy 14,08 L/100km. Pojazd przejechał 356 km od zapalenia rezerwy do zapalenia rezerwy.
Venom86 - 07-09-2016, 12:50
Dorzucę do wątku swoje spostrzeżenia, jako że Lancera mam od niedawna ( kwiecień 2016) i to była pierwsza dłuższa trasa jaka nim zrobiłem.
- Sportback 1.8 (4B10) na 18" felgach
- Trasa: Kraków - Trogir (Chorwacja) przez Słowację i Węgry 2400km tam i z powrotem,
- 4 osoby(2x ok 100kg i 2x ok 60 kg) i pełen bagażnik
spalanie wyszło 8,4-8,5 litra (8,5 po 1200 jak dojechałem do Trogiru, 8,4 jak wróciłem pod dom) ja k dla mnie bomba
Link do mojej trasy:
https://www.google.pl/map...2d43.516387!3e0
|
|
|