[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
mkm - 25-02-2016, 22:22
Cytat: | czy ktos z Wawy jest w stanie mi go zdiagnozowac ? |
Od tego są podfora regionalne!
Nie zaśmiecamy wątku technicznego!
Lipson-L1 - 21-06-2016, 16:58
tyku napisał/a: | daktaris, Daj znać jakie będą koszta całkowite. Coś mi się widzi, że to mało opłacalny biznes na łańcuchu. |
Próbowałem 2 razy zrobić zamówienie na stronce ama.....com (bez reklamy) i kiepsko to wyszło. Za pierwszym razem pozamawiałem części z różnych magazynów, w których było najtaniej bo liczyłem, żę puszczą mi to jednym transportem - nie idźcie tą drogą bo policzyli każdą część osobno.
Za drugim razem (przedwczoraj) wszystkie części (łańcuch, napinacz, 2 ślizgi) były na magazynie w Japonii i wyszło 130 USD za części + 39,5 USD za transport czyli ok 170 baksów x 3,9 zł = 663 zeta.
Dziś dostałem maila że brakuje im jednego ślizgu i nie wiedzą kiedy będzie zatowarowany magazyn w Osace. Usunąłem to zamówienie bo dołożę ok 220 zeta i w Pszczynie bez łaski mają (tzn. jest na ich stronie) .
[ Dodano: 29-07-2016, 17:37 ]
Jestem po wymianie kompletnego rozrządu po przebiegu 85 tys km (wymiana na grubszy i cięższy łańcuch). Zdecydowałem się na wymianę po lekturze forum. Wymiana profilaktycznie przy okazji szlifu szklanek. Od nowości auto w rodzinie więc przebieg pewny. Po tym przebiegu łańcuch nie nosił oznak zużycia. Po przyłożeniu starego do łańcucha do nowego oba były równej długości. Ślizgi były delikatnie wyciągnięte-również wymienione, napinacz też. Zrobiłem wymianę dobrego na lepszy i mam teraz spokój wewnętrzny, że mogę jechać na koniec świata i nic w silniku nie przeskoczy, nie naciągnie się
tyku - 29-07-2016, 17:50
Lipson-L1, Gdzie kupiłeś części i za ile Szkoda, że nie masz zdjęć łańcuchów dla porównania.
Lipson-L1 - 29-07-2016, 19:20
tyku napisał/a: | Gdzie kupiłeś części i za ile |
komplety rozrząd oryginał 740 zł (czekałem tydzień) przez neta w sklepie "ze stylowymi częściami do mitsu" (bez reklamy) na priv poślę Ci link. Do tego doszedł jeszcze uszczelniacz (1052A809) i uszczelka pod pokrywę zaworów z Reinza
matiudgk - 16-08-2016, 15:16
No i mnie też czeka wymiana, a konkretnie sam łańcuch rozrządu (podobno na ten wzmocniony). W związku z niepokojącymi mnie dźwiękami w zakresie 2100-3000 rpm, byłem dzisiaj w ASO i mechanik stwierdził, że trzeba wymienić sam łańcuch. Powtórzył też to co wyczytałem w temacie, że pierwsze roczniki Lancerów mają słabszy łańcuch. Całość powinna mnie wynieść jakieś 650-700zł z robocizną, do tego wymienili mi żarówkę z tyłu
zibi1983 - 13-01-2017, 18:23
Witam.
I mnie czeka wymiana łańcucha i kto wie co jeszcze.
1.Objawy falowanie obrotów na wolnych (?) przez 2 dni na zimnym silniku. Ale były mrozy -18*C i myślałem, że to wina tego.
2. Dnia 3 auto zaczęło gasnąć na wolnych obrotach.
Komputer nie sypał błędami, nic nie znaleźli po podłączeniu. Auto zagazowane 10 tyś km temu, olej Castrol.
Brak dzwonienia, metalicznych dźwięków. Aktualny przebieg 125 tyś MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10)
Kompresje już sprawdzili podobno jak fabryka. Jutro mam dostać więcej info - chyba czekają na części. Napisze więcej jak się dowiem więcej.
Edit.14.01.2017
Diagnoza potwierdzona, łańcuch przeskoczył. Chłopaki z zaprzyjaźnionego serwisu organizują części. Wycena w poniedziałek. Dopisze ją jak będę wiedzieć ile to będzie kosztować.
Edit.16.01.2017
1960 zł (słownie: jeden tysiąc dziewięćset sześćdziesiąt złoty) z robocizną i wymianą pompy cieczy (tak na wszelki wypadek).
Auto do odbioru podobno we czwartek. Jak dostane fakturę wrzucę foto.
Edit: 19.01.2017
Wyszło "trochę" więcej .... ale w Tym wymiana oleju bo i tak trzeba było to czemu nie przy okazji.
mattuss12 - 11-09-2017, 20:02 Temat postu: Sprawdzenie stanu rozrządu Hej wszystkim, podepnę się i odświeżę temat przy okazji.
Tak skrupulatnie czytam tutaj jak do tematu rozrządu podejść (mój Lancer Sportback 1.8 143KM wyjeździł już 130 tys, w tym ostatnie 30 przeze mnie, a poprzedni właściciel w papierach nie zostawił śladu o zaglądaniu do rozrządu) i postanowiłem zadzwonić do AutoGT w Warszawie (bo blisko mam;) w celu ustalenia stawki sprawdzenia stanu łańcucha... Na to bardzo stanowczym tonem otrzymałem odpowiedź że takich rzeczy się nie robi, producent nie przewiduje obsługi tego elementu i w cenniku takiej usługi brak:):) Na to ja że forum, internet, inne ASO itp więc Pan się zreflektował i zaczął liczyć: 2.5h zdjęcie pokrywy, 2.5h założenie wszystkiego z powrotem, razy 270 zł za roboczogodzinę....
Więc szybko podziękowałem i Pan chyba z ulgą się rozłączył;). Chyba jednak tam z takim pomysłem nie zawitam. Jutro spróbuję w Mitcarze i dam znać jak poszło;)
Bo ja to jednak chciałbym się upewnić czy już szykować się do rozbijania skarbonki, czy spać jeszcze spokojnie - szczególnie po Waszych przykrych doświadczeniach i cennych poradach...
Ale widzę że co ASO to inna wizja niestety, ale jakby się coś stało to oczywiście pewnie by wypominali że się kierowca szanowny wcześniej nie zainteresował...;)
brylekVFR - 12-09-2017, 15:11
Hmm, AtotoGT, jakoś mnie takie podejście nie dziwi, Ale to nie ten dział na takie rozmowy. Podejdź do jakiegoś lepszego mechanika i Ci sprawdzi, luzy też. Nie musi to być ASO.
RalfPi - 12-09-2017, 16:34
270zł za roboczogodzinę - o żesz w mordę.. Dla mnie to bajki ciotki Adelajdy, albo szukanie frajera.
Generlanie warto sprawdzić łańcuch ale wydaje mi się, że samo sprawdzenie to prosta robota - może się mylę.
A mattuss12 napisał/a: | szczególnie po Waszych przykrych doświadczeniach |
Nie wiem o czym Kolega pisze - statystycznie rzecz biorąc to może z 5 łańcuchów na Forum przeskoczyło na 1000 użytkowników Lancerów.
Jeżeli samochód jeździ się normalnie i nie ma objawów na zimnym, ciepłym, przy dużych i małych obrotach, to bym nic nie robił
mattuss12 - 12-09-2017, 21:29
Dziś podzwoniłem już z pytaniami o koszt wymiany - ASO 950 zł za całą robociznę, mój stały, dobry warsztat 600 zł oczywiście z własnymi częściami.
Fakt, może statystycznie te przypadki zdarzają się rzadko, ale jeśli koszty samego sprawdzenia są dość wysokie (już pomijając "ofertę" AutoGT), to chyba jeśli mam spokojnie pojeździć do 180-200k to przy tej najbliższej wymianie olejów/filtrów od razu zlecę wymianę łańcucha i mam nadzieję że akurat ja tej złej statystyki nie podniosę;)
Za rok-dwa lata znów trzebaby było sie martwić
HUGIO - 14-09-2017, 22:07
mattuss12, Drogo, ja wymieniałem łańcuch pod koniec lipca tego roku, to w ASO robocizna wyniosła dokładnie 569,11 zł (bez rabatu).
RalfPi - 15-09-2017, 00:49
Jutro zapytam kumpla z pracy (Niemca) ile weźmie za te wszystkie roboty, ale wychodzi na to, że ludzie poupadali na głowy z tymi cenami - jaki czas można wymieniać łańcuch rozrządu??? 10h?
PS Za całą regulacje luzów chciał (bez szklanek) jakieś 1000zł.
[ Dodano: 15-09-2017, 01:34 ]
Mogę ew. przetłumaczyć - może z Niemcem lub Teściem "szurniemy robotą".
Jak na filmie widać sprawdzenie łańcucha to "pikuś".
[ Dodano: 15-09-2017, 01:37 ]
mattuss12 napisał/a: | Na to ja że forum, internet, inne ASO itp więc Pan się zreflektował i zaczął liczyć: 2.5h zdjęcie pokrywy, 2.5h założenie wszystkiego z powrotem |
Niech się ten Pan zreflektuje, albo wymieni mechaników, bo na chleb nie zarobią... chyba, że mattuss12 napisał/a: | razy 270 zł za roboczogodzinę.... | no i wszystko jasne.
Ciekawe ile samo Mitsubishi na taką czynność przewiduje.
mattuss12 - 20-09-2017, 23:26
A więc stało się;) Lancer był oddany w dobre ręce - kolega robi na co dzień Evo w pełnym zakresie.
Przy okazji łańcucha wymieniona też uszczelka, uszczelniacz wału, rolki i pasek osprzętu a także olej i filtr oleju. Całość pracy wyceniona na 450 zł, auto oddane na drugi dzień.
Rozrząd kupiony w "stylowym" sklepie w zestawie (łańcuch mają już ten wzmocniony), uszczelka też tam, elementy osprzętu u kolegi, części oryginalne.
Poniżej oprócz zdjęć wymontowanego sprzętu
podrzucam zdjęcia napinacza przed
i po wymianie
- jak widać musiał już sporo korygować po 130tys więc myślę że był to dobry moment na akcję z rozrządem i teraz można spać i śmigać spokojnie:) polecam każdemu kto chce przez kolejne kilkadziesiąt tysięcy mieć spokój.
brylekVFR - 21-09-2017, 12:52
450zl robocizna, części? Jak z cenami?
mattuss12 - 21-09-2017, 21:36
Zestaw rozrządu 720 zł, uszczelka 120, rolki, pasek, uszczelniacz wału 250
|
|
|