[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
Tomii - 27-10-2010, 21:37
robertdg napisał/a: | Tomii, zgodze się, jeżeli to będą owiewki tylko na przednie drzwi. |
oczywiście że tak ale jak kupowałem przód były oznaczone do wersji kombi, a przecież przednie drzwi są chyba takie same więc zaryzykowałem i zamówiłem.
marcinzam - 27-10-2010, 21:47
ale mi właśnie chodzi o komplet bo sam przód to dla mnie tak samo jak przyciemnianie tylko tylnich szyb, czyli nie tak jak powinno być
Hugo - 27-02-2011, 19:50
Jeśli chodzi o szumy wiatru w okolicach przednich drzwi to tak:
- dogiąłem ramki wszystkich drzwi ile się dało w sumie sposobem by deejay,
- wymyłem dokładnie uszczelki benzyną ekstrakcyjną (zrobiły się ładne mięciutkie),
- nasmarowałem uszczelki smarem silikonowym w sztyfcie i po jakimś czasie spryskałem silikonem w spray'u firmy K2,
po tych zabiegach szumy wiatru zredukowały się co najmniej o połowę Nie do wiary, ale naprawdę tak jest. Trochę przyklejały mi się uszczelki drzwi do karoserii, więc za radą w/w osoby kupiłem tzw. "suchy smar" i dzisiaj zastosowałem, celem sprawdzenia, tylko na drzwi kierowcy. I podczas tej czynności Panie i Panowie zauważyłem jeszcze jedną, być może ważną rzecz, a mianowicie: pomiędzy uszczelką na drzwiach a miejscami, do których przylega jest mnóstwo piachu, który zebrał się szczególnie przy kołkach mocujących uszczelkę. Jestem w 100% przekonany, że również tamtedy będzie szumiało. W wolnej chwili zdemontuję wszystkie uszczelki na drzwiach i dokładnie wymyję uszczelki oraz miejsca przylegania. Mówię Wam, NIE TO AUTO!
keleron - 27-02-2011, 20:20
Hugo, zapodaj sposób jak go nazwałeś''by deejay'' szerszej publice...bo jestem ciekaw jak to zrobić nie łamiać przy okazji ramek a szum mnie dobija....
i jeszcze jedno jak dociągnąć drzwi...jest jakaś regulacja oprócz tych dwóch śrub które trzymają ten dżinks od zamka?
robertdg - 27-02-2011, 21:36
keleron, http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#781566
Hugo - 27-02-2011, 22:37
Cytat: | kupiłem tzw. "suchy smar" i dzisiaj zastosowałem, celem sprawdzenia, tylko na drzwi kierowcy | No i otworzyłem drzwi kierowcy po 5 godzinach od mycia auta (wtedy szczególnie lubiły się przyklejać) i NIC! Żadnego przyklejenia. Tfu, tfu, odpukać, może będzie OK. Trzeba zrobić resztę. keleron napisał/a: | i jeszcze jedno jak dociągnąć drzwi...jest jakaś regulacja oprócz tych dwóch śrub które trzymają ten dżinks od zamka? | Tam nie ma regulacji. Jeśli masz auto nie bite i drzwi nie były nigdy przestawiane to nic nie rób w celu ich dociągnięcia do karoserii, tylko zastosuj doginanie jak w linku powyżej.
Sir_Futur - 23-03-2011, 21:30
Ogólnie dobrze wyglądają te owiewki z HEKO. Chyba sobię sprawię.
deejay - 23-03-2011, 21:39
keleron napisał/a: | zapodaj sposób jak go nazwałeś''by deejay'' szerszej publice...bo jestem ciekaw jak to zrobić nie łamiać przy okazji ramek a szum mnie dobija.... |
i jak pomogło
zbir - 24-03-2011, 20:35
u mnie "sposób deejay-a" niestety nie pomógł.
Ostatnio nawet sie pogorszyło już przy 60kmh zaczyna sie "zawierucha" z okolic przedniej szyby...
Przez chwile nawet myślałem ze to wina listewek które idą po obu bokach szyby czołowej (u mnie były luźne) ale obkleiłem je taśmą i nic to nie poprawiło.
Mam pytanie czy u was też szum jest mniejszy gdy jest mokro? U siebie zauwazyłem taką prawidłowośc, jak pada deszcz albo gdy wyjade z myjni (bez suszenia) to jest wyraźnie lepiej....
Hugo - 25-03-2011, 08:01
zbir napisał/a: | Mam pytanie czy u was też szum jest mniejszy gdy jest mokro? | Ogólnie powinien być większy, bo potęguje go szum wody spod opon. Brak nadkoli od strony kabiny i cienka blacha powoduje strasznie słyszalne szumy wody odprowadzanej spod opon.
Co do uszczelak drzwiowych zrób tak jak ja, mianowicie zdemontuj uszczelkę z drzwi przetrzyj np. rozpuszczalnikiem nitro i nasmaruj smarem silikonowym w sztyfcie lub w spray-u, a najlepiej tzw. "suchym smarem". Uszczelki zrobią się mieciutkie i podatne na uklądanie, będą lepiej przylegać pomiedzy drzwiami i nadwoziem. To samo zrób z uszczelką zamontowaną we wnęce drzwi. U mnie taki zabieg zredukował szumy o 50% jak nic. Teraz planuję wygłuszyć wszystkie 4 szt. drzwi taśmą dekarską i podczas konserwacji nawalić jej grubą warstwę (ok. 1 cm) w nadkolach przednich od strony kabiny.
tomrom - 25-03-2011, 09:48
Wypróbowałem już prawie wszystkie sztuczki z tego tematu (oprócz tego ostatniego od Hugo)
Tak się zastanawiam nad tym, czy nie spróbować "poprawić" fabryki i wywalić uszczelkę która jest na drzwiach i wkleić np. coś takiego LINK w budę auta,
czyli zrobić coś takiego jak miałem w Fordzie Mondeo
Uploaded with ImageShack.us
zbir - 25-03-2011, 10:07
Hugo, nakładnie różnych smarów może pomóc ale wg mnie chwilowo, smar szybko wyschnie albo go deszcz wypłucze - narobie się a problem za chwile wróci.... zwłaszcza że zbliża się lato, słońce i wysokie temp.
Ja już mam wygłuszone drzwi matami - polecam to rozwiązanie. Dzięki temu u mnie nie ma problemu z szumem opon i ogólnie z obu boków.
Są natomiast szumy od zawirowań wiatru w okolicach przedniej szyby. Właściwie to już nie są szumy ale po prostu "zawierucha" - raz mocniej raz słabiej zawieje zależnie jak mocny jest wiatr i z której strony... Czy u was też tak jest czy może piszecie o innym problemie?
Z fabryki chyba tak nie wyjechał bo o ile dobrze zrozumiałem niemiecki to w testach ADAC-a ocenili "Innengeräusch" pozytywnie:
link do testu: http://www1.adac.de/Tests....pdf?quer=tests
Pozdr
tomrom - 25-03-2011, 10:19
zbir napisał/a: | Z fabryki chyba tak nie wyjechał bo o ile dobrze zrozumiałem niemiecki to w testach ADAC-a ocenili "Innengeräusch" pozytywnie: |
Ale dali mu ocenę 2,2
Poza tym na pierwszej stronie użytkownik patmate napisał
Cytat: | Niestety jest to przypadłość tego modelu. Ja i brat braliśmy Galanty z salonu, więc o powypadkowości raczej nie mogło byc mowy.. |
zbir - 25-03-2011, 10:24
Tomrom im niższa nota tym lepiej
Czytałem te wypowiedz patmate, nie wiemy jednak czy "z salonu" oznacza że nówki sztuki czy że używane z salonu
poza tym to chyba nie musi być kwestia tylko i wyłacznie powypadkowości auta, u mnie wszystko jest spasowane ok, nie brakuje (chyba) żadnych elementów, a mimo to szumi. Możę z wiekiem któryś element gumowy / uszczelniajacy lub klejony wymaga wymiany...
tomrom - 25-03-2011, 10:44
zbir napisał/a: | im niższa nota tym lepiej |
oops... mój błąd
zbir napisał/a: | nie wiemy jednak czy "z salonu" oznacza że nówki sztuki czy że używane z salonu |
Też prawda.
Ja mimo wszystko spróbuje zrobić to co napisałem parę postów wyżej + wklejenie jakieś grubej uszczelki na słupek między drzwiami. Zobaczymy czy to coś pomoże
|
|
|