To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów

marcelino - 06-07-2016, 21:55

dzieki własnie też znalazłem poradnik na YT gdzie człowiek podpina sie własnie w kable w progu kierowcy ;)
mareskaxx - 16-08-2016, 09:29
Temat postu: sterownik zamka centralnego 500C
witam, przepraszam od razu z góry jeśli nie ten dział (jestem tutaj świeży), ogólnie chodzi mi o pomocną dłoń co do podłaczenia sterownika zamka centralnego 500C w mitsubishi carisma 1.8 GDI (benzyna) , podłaczylem tak jak jest na schematach itp, nic nie rusza zero totalne, zero reakcji jakiejkolwiek ;/ , gdzie jest ten "haczyk" ? :( sterownik zamka centralnego 500c
na tej stronie na samym dole sa linki do schematu podlaczenia oraz opis zasady działania itp, prosze pomóżcie :(

i również próbowałem tak jak tutaj "kolega" opisał wszystko ale wszystko jak krew w piach(sprawdziłem bezpiecznik (sprawny), oraz zasilanie dochodzące do sterownika również jest w porządku (12.5 V)) ;/
opis

kkmaslowski - 24-10-2016, 11:57

Kupiłem BX10 i chcę go zamontować z godnie z instrukcją na 1 i drugiej stronie.
Problem w tym, że mam też założony niesprawny autoalarm ze sterowaniem centralnym - Proxima (chyba ZK).

Czy mogę założyć BX10 obok tej Proximy? Odłączyć się ją boję, odkręciłem osłonę pod kierownicą i ma podłączonych dużo kabli niewiadomo skąd i od czego.

DO BX10 wystarczą te 2 brązowe przewody od sterowania, zasilanie i masa. Kierunkowskazów bym nie ruszał, nie są mi potrzebne.

plecho1 - 24-10-2016, 17:54

Możesz razem podłączyć, możesz też podpiąć i pod kierunkowskazy nic nie będzie się działo.
kkmaslowski - 29-10-2016, 21:25

Podłączyłem Carprotect BX10 zgodnie z instrukcjami z 1 i 3 strony. Po podłączeniu przestał mi działać zegarek, gniazdo zapalniczki, radio, oświetlenie wnętrza. Wymieniłem przepalony bezpiecznik w komorze silnika i wszystko działa prawidłowo. :D Widocznie gdzieś zrobiłem zwarcie przy podłączaniu.
Starego alarmu i centralnego (Proxima) nie dotykałem, tak jak pisał plecho1.

szymo86 - 04-01-2017, 15:48

Hej:)
Zakupiłem sterownik Noxon T5. Odizolowałem biały przewód pod kierownicą ze stałym +, do niego czerwony ze sterownika. Połączyłem żółty i ż-czarny (sterownik) z czarnym w sterowniku (sterowanie minusem z instrukcji) a to do masy w samochodzie. Biały i białoczarny do sterowania we wtyczce w drzwiach ( przy przełączniku).....efekt jest taki że nie działa....
Jak przykładam masę ze sterownika do samochodu to centralny (samochodu) zamyka zamka....
Co robię źle?????

[ Dodano: 04-01-2017, 16:50 ]
Już mam:)!! wpiąłem plus na czerwono niebieski i działa:) teraz jeszcze muszę odszukać zielony z kropkami...dostrzegam trzy, ale nie chcą wysterować zamka.

pawel-krol - 05-06-2017, 22:15

Witam
Podpiołem wedle instrukcji z pierwszej strony ale chciałbym jeszcze żeby kierunki sie zapalały przy zamknięciu i otwarciu ale niewiem gdzie to podpiąc.
Pomożektoś?

plecho1 - 05-06-2017, 22:43

Łatwo odnaleźć odpowiednie przewody wychodzące z przełącznika kierunkowskazów. Wystarczy obadać te przewody na włączonych kierunkowskazach probówka samochodową. Jak trafisz na odpowiedni przewód to probówka zacznie migać wraz z kierunkowskazem.
A jak masz zrealizowane wyjście ze sterownika na kierunkowskazy, są to dwa osobne przewody czy jeden który trzeba rozdzielić za pomocą diod prostowniczych na obie strony?

pawel-krol - 05-06-2017, 23:27

plecho1 napisał/a:
Łatwo odnaleźć odpowiednie przewody wychodzące z przełącznika kierunkowskazów. Wystarczy obadać te przewody na włączonych kierunkowskazach probówka samochodową. Jak trafisz na odpowiedni przewód to probówka zacznie migać wraz z kierunkowskazem.
A jak masz zrealizowane wyjście ze sterownika na kierunkowskazy, są to dwa osobne przewody czy jeden który trzeba rozdzielić za pomocą diod prostowniczych na obie strony?

Osobno prawy i lewy.

nowymistrz - 21-02-2019, 03:53

Witam. Wiem, wiem, można zrobić automatyczne domykanie przez diody jak to było opisane w innym temacie. Lecz mimo wszystko chciałbym podpiąć się by móc sterować tym z pilota. Dlatego poszukuje schematu szyb i całego okablowania które idzie w stronę bezpieczników. Ewentualnie jeśli ktoś wie jaki kabel/kable (kolor) odpowiada za domykanie szyb, byłbym bardzo wdzięczny.
apg2312 - 21-02-2019, 09:29

nowymistrz napisał/a:
Dlatego poszukuje schematu szyb i całego okablowania które idzie w stronę bezpieczników

Rzuć okiem tu :
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448

veis - 09-06-2019, 19:41

Zacząłem zabawę z wmontowaniem centralnego zamka (mam Carisme 1.8 GDI 16V 122KM z 2003, przekręcenie kluczykiem otwiera wszystkie drzwi) i początkowo chciałem to zrobić w dolnym progu kierowcy (wideo tut jest na youtube) - problem polega na tym, że kolory kabli są inne. Centralki pod kierownicą nie mam.

Czy ktoś posiada Cari z 2003 GDI i wie jakie kolory odpowiadają za: otwieranie/zamykanie drzwi i wł. kierunkowskazów?

Edit:
Odnalazłem je -
jasno zielony, brązowy (otwieranie/zamykanie)
zielono czarny, czerwono zielony (kierunkowskazy)
czerwono-niebieski, czarny (12v, uziemienie)