L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki
Anonymous - 19-03-2008, 20:47
Chcę mieć drugi komplecik "wyprawowy" w liczbie sztuk sześciu...a poza tym taki balonik jak EXC wygląda naprawdę apetycznie Pozdrawiam.
Gene - 20-03-2008, 08:49
Bartman jak na moj gust to i w Dotz'ach dobierzesz felgi aluminiowe. Choc moge sie mylic. Poczytaj jeszcze tu: http://www.mitsubishi-gra...p=278963#278963
Czy napewno chodzi o 75 (265/75/R16) moze 70 wystarczy?
Anonymous - 20-03-2008, 09:14
Gene , jeżeli nawet by wystarczyło, to i tak nie rozwiązuje to problemu z Dotzem, a mianowicie dwóch rodzjów felg na aucie, no i tego, że rzekomo średnica otworu w feldze jest większa co powoduje problem z "koncentrycznością" całego zestawu....Taka 70 będzie tylko niższa....chyba, że się mylę...Pzdr.
Gene - 20-03-2008, 09:21
Przyznam, ze nie wiem w jaka strone meandruja Twoje wizje. W tym rozmiarze (265/70/R16) felgi aluminiowe jakies dobierzesz.
Anonymous - 20-03-2008, 09:33
Hihi...no tak masz trochę racji co do tego meandrowania....ale mój ideał koła powoli się krystalizuje.....i wiem już co nieco....Chce duże ładne baloniki AT...Myśle o wypadzie na Islandię tego lata i chciałbym mieć alternatywny komplecik 6 kółeczek do użytku tylko na wakacje i w lecie , więc zdecydowałem się na AT , a gdyby przy okazji wyglądały tak poważnie jak koła exc, to bym się nie obraził. Mankamentem jest natomiast "niekompatybilność" ET na przedniej i tylniej osi co powoduje ograniczenia przy ewentualnym złapaniu gumy, no i ta nieszczęsna "niecentryczność" - potrzebny pierścień. Miałem taki pierścień kiedyś w corolli i nie ma z tym problemu , pod warunkiem, że jest oryginalny od producenta felgi.W innym przypadku niestety nie mam gdzie tego dorobić.
Gene mam jeszcze prośbę....Nie masz jakiegoś linka do stalek Mitsubishi, żeby zobaczyć jak to wygląda.Dzięki. Pozdrawiam.
Gene - 20-03-2008, 10:17
Na Islandie Panie... eeech ja sie tak od 2 lat przymierzam i srodkow brak. Pamietaj, ze wieksze kola (opony) nie wejda Ci w nadkola. Trzeba poszerzac blotniki i/lub podnosic auto.
Bartman napisał/a: | Nie masz jakiegoś linka do stalek Mitsubishi | chodzi Ci o fabryczne felgi stalowe do nowej L-ki?
Anonymous - 20-03-2008, 10:23
Tak dokładnie, chodzi mi o te zdzierczo drogie stalki orginalne , ciekawi mnie czy na nie wejdzie wyżej wymieniony lacz AT 265/75/16. Ja też planuje ten wyjazd od kilku lat, może w tym roku się uda
Gene - 20-03-2008, 10:38
a rozmiar tego ustrojstwa to 205/80/R16
Anonymous - 20-03-2008, 11:01
Dzieki Gene, ale chyba nie skrzywdze aż tak mojego Misia
Gene - 20-03-2008, 11:30
tu masz Sporta zrobionego na Islandie, kola to poczatek przerobek ale wygladaja mega zajefajnie co:
Anonymous - 20-03-2008, 14:22
Gene napisał/a: | tu masz Sporta zrobionego na Islandie, |
Jak wrócisz z Islandii to eLki nie będziesz widział poniżej 37" ...
Stalówki 16" fabryczne można trafić na alledrogo taniej niż w serwisie.
Założyłem na nie AT Matador IZZARDA 265/70 R16 (odpowiednik chyba 31") bo to najtańsze ateki, jakie znalazłem. Wchodzą spokojnie a testować będę za dwa tygodnie.
Anonymous - 20-03-2008, 14:44
elili, jak będziesz miał chwilę, to wrzuć jakieś zdjęcie, jak wyglądają Twoje AT-ki na L-ce.Pozdrawiam.
[ Dodano: 12-05-2008, 09:28 ]
No to mam BFGoodrich AT 265/75/16 + dotz Pharao + dystans 25mm.
Niestey trochę ocierają (ok 0,5- 1mm brakuje w najniekorzystniejszym miejscu od wewnętrznej strony chlapacza z przodu). Można podciąć chlapacz...zdemontować go , albo zaczekać aż się wytrze...W sumie mało dolegliwe...i chyba po 200km już się "naprawiło". Myśle, że lift budy 40mm - tylko na samych sprężynach, amorach i piórach też rozwiąże sprawe. Większym problemem jest to , że mam kłopoty z wyważeniem tych kółeczek. Muszę zlokalizować, czy przyczyną niewyważenia nie jest przypadkiem niedokładnie wykonany dystans. Mam plan, aby najpierw dokładnie wyważyć (zoptymalizować) koła, a później puścic je na wyważarkę wraz z dystansami. Będę wdzięczny za ewentualne sugestie...Pozdrawiam
Koła udało się wyważyć - właściwie zoptymalizować - sporo zachodu ale efekt pozytywny.
Pozostał jeszcze jeden problem - wpadają w drgania na drobnych nierównościach - pralkach, dziurach itp. Zastanawiam się nad zmniejszeniem ciśnienia do 1.8....nie wiem, czy to coś pomoże.
Anonymous - 29-06-2008, 15:26 Temat postu: Czy ktoś kombinował z profilem 70 lub 75 na 17 " Mam chęć zakupić opony Yokohama GEOLANDAR A/T-S 265/70R17 113 S lecz nie wiem czy nie będzie jakiś niespodzianek 70% trasa reszta teren, mam też na celu plepszyc wyglad bo na orginałach wyglada troche jak na wrotkach (Michelin CROSS TERRAIN 245/65/17)
Czy ktoś jeżdził na wyższym profilu jak z amortyzacją, oczywiścicie prędkości będą troche nieprawdziwe ale przy dużym momencie da radę
Anonymous - 30-06-2008, 21:44
witam!
od prawie pół roku jeżdżę na Grabberach AT2 w rozmiarze 265/70/17 - wydaje mi się, że jak ktoś ma jakiekolwiek aspiracje terenowe to jest to najlepszy rozmiar opon dla tego auta. Co prawda lekko telepie kołami - większa jest masa nieresorowalna - trzeba będzie pomyśleć może o jakimś amortyzatorze skrętu, spalanie wzrosło o 1-1,5l, trochę opony słychać, ale przede wszystkim wyraźnie zwiększył sie prześwit - auto nie haczy już tak łatwo na górkach, no i wygląd rasowo Nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego spadku osiągów, a licznik tak naprawdę dopiero teraz pokazuje prawdę - sprawdzane z GPS - po prostu strasznie kantuje na fabrycznych gumach...
namotore - 01-07-2008, 06:58
mozesz wrzucic jakies wieksze fotki?
|
|
|