To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.

Lobuz33 - 01-12-2011, 09:51

Na wstępie witam wszystkich Forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post, więc za wszystkie błędy żałuję.
Mam podobny problem jak kolega powyżej. Podczas odtwarzania CD nie gra mi lewa strona głośników, po powrocie do radia wszystko się normuje tzn można zmieniać balans i gra ładnie prawa i lewa strona.
Jest możliwość naprawy czy mam już szukać radia 2din?
Z tego co czytałem zgłaszanie tego do serwisu nie wiele pomoże?

george2 - 01-12-2011, 12:59

Jeśli auto jest na gwarancji to serwis ci to wymieni. Jest szansa że nowe będzie już grać dobrze.
Luk - 01-12-2011, 15:34

Lobuz33 napisał/a:

Zgłaszanie nie zawsze pomaga, ale na problem gubienia zasięgu, ale jak po prostu nie gra 1 strona na CD, to muszą to przecież poprawić!
Ale już ktoś miał kiedyś taki problem i nie wiem, czy nie pomogło odłączenie akumulatora na parę minut.

Lobuz33 - 01-12-2011, 16:06

Luk napisał/a:
Lobuz33 napisał/a:

Ale już ktoś miał kiedyś taki problem i nie wiem, czy nie pomogło odłączenie akumulatora na parę minut.

to teraz pytanko czy odłączenie akumulatora na kilka minut nie spowoduje żadnych problemów z autem po ponownym podłączeniu go?

Luk - 01-12-2011, 16:12

Nie, ale musisz pamiętać, żeby po podłączeniu nauczyć komputer parametrów silnika, czyli wyłączyć wszystkie możliwe odbiorniki i pozostawić działający silnik na biegu jałowym na parę minut. Ile to Ci nie powiem, jak silnik jest zimny to na pewno do zagrzania, a jak ciepły to nie wiem :|
Ale zanim odłączysz, to poszukaj na forum tego problemu z radiem, nie jestem pewien czy nie skończyło się jednak wymianą, wtedy nie warto bawić się w odłączanie aku.

Trik - 01-12-2011, 20:33

Luk napisał/a:
Nie, ale musisz pamiętać, żeby po podłączeniu nauczyć komputer parametrów silnika, czyli wyłączyć wszystkie możliwe odbiorniki i pozostawić działający silnik na biegu jałowym na parę minut

Na jakieś 15 minut. Bodaj tyle wystarczy na doksztłcenie kompa.

Lobuz33 - 02-12-2011, 09:25

Spróbuje na weekendzie, jeszcze gdzieś czytałem że ma znaczenie który kabel wypinam pierwszy i przy podłączeniu tez ma znaczenie który pierwszy do akumulatora?
Silverrr - 02-12-2011, 13:45

Trik napisał/a:
Luk napisał/a:
Nie, ale musisz pamiętać, żeby po podłączeniu nauczyć komputer parametrów silnika, czyli wyłączyć wszystkie możliwe odbiorniki i pozostawić działający silnik na biegu jałowym na parę minut

A po co taki zabieg? Pytam bo nie wiem o czymś takim i jestem ciekawy...

Lobuz33 - 02-12-2011, 13:53

Silverrr napisał/a:
Trik napisał/a:
Luk napisał/a:

ten zabieg możliwe, że przywróci balans głośników przy odtwarzaniu płyty CD.
Obecnie gdy zapodam CD gra tylko prawa strona, przy przełączeniu na radio balans dochodzi do siebie :) i gra i prawa i lewa strona

lichy - 02-12-2011, 15:56

Lobuz33 napisał/a:
ma znaczenie który kabel wypinam pierwszy i przy podłączeniu tez ma znaczenie który pierwszy do akumulatora?

Nie ma to znaczenia - odpięcie któregokolwiek kabla powoduje przerwę w obwodzie. Dla tego nie ma potrzeby odpinania obu kabli z akumulatora, wystarczy jeden - dowolny.

Luk - 02-12-2011, 16:00

Silverrr napisał/a:

Ale pytasz o powód odłączenia aku, czy o powód trzymania 15 min. na luzie?
Bo jak o to drugie, to chodzi o to, że po odłączeniu akumulatora komputer zapomina części ustawień i musi się na nowo nauczyć - po to te 15 min. na wolnych obrotach.

Silverrr - 03-12-2011, 16:08

Luk napisał/a:
Silverrr napisał/a:

Ale pytasz o powód odłączenia aku, czy o powód trzymania 15 min. na luzie?
Bo jak o to drugie, to chodzi o to, że po odłączeniu akumulatora komputer zapomina części ustawień i musi się na nowo nauczyć - po to te 15 min. na wolnych obrotach.

Nigdy o czymś takim nie słyszałem :shock: Aku miałem odpinany 2 lata temu, nie trzymałem go przez 15 minut i w sumie nie narzekam na nic... A o jakie ustawienia chodzi? Jak coś poważnego to klapki i zasuwam na dół odpinać bateryjkę i trzymam przez kwadransik :D

Bizi78 - 03-12-2011, 16:24

Lobuz33 napisał/a:
Spróbuje na weekendzie, jeszcze gdzieś czytałem że ma znaczenie który kabel wypinam pierwszy i przy podłączeniu tez ma znaczenie który pierwszy do akumulatora?

Przy odłączaniu aku najpierw odpinamy przewód ujemny a następnie dodatni. Przy zakładaniu odwrotnie czyli dodatni a następnie ujemny.

kowmar - 03-12-2011, 18:04

Luk napisał/a:
Lobuz33 napisał/a:

Zgłaszanie nie zawsze pomaga, ale na problem gubienia zasięgu, ale jak po prostu nie gra 1 strona na CD, to muszą to przecież poprawić!

jak nie gra jedna strona na cd wystarczy mocniej stuknąć deskę rozdzielczą, pomaga. a tak na serio radio do wymiany na gwarancji, jest z nimi problem i w serwisach o tym doskonale wiedzą (ja mam nowe od 2 tygodnie)

Lobuz33 - 03-12-2011, 23:02

kowmar napisał/a:
Luk napisał/a:
Lobuz33 napisał/a:

jak nie gra jedna strona na cd wystarczy mocniej stuknąć deskę rozdzielczą, pomaga. a tak na serio radio do wymiany na gwarancji, jest z nimi problem i w serwisach o tym doskonale wiedzą (ja mam nowe od 2 tygodnie)

Możesz powiedzieć czy jest jakaś różnica w odtwarzaniu oprócz tego że gra prawa i lewa strona?? lepsze są ?