[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
Hugo - 12-05-2012, 10:37
Tomii napisał/a: | kup używane zwykłe sprężyny na tył | Myślę o tym. robertdg napisał/a: | Hugo, weź pod uwagę, że Ty w przeciwieństwie do Krzyżaka masz zakotwiczony LPG | Wiem, wiem, ale tył naprawdę przesadnie siada. robertdg napisał/a: | amory po długm postoju mogą mieć jeden, dwa ruchy niewytłumione gdyż sekcje muszą się przepompować | Czyli to nie jest wada, jest to normalne o czym napisałem wyżej? Co myślisz o założeniu zwykłych sprężyn na tył?
robertdg - 13-05-2012, 11:54
Hugo napisał/a: | Co myślisz o założeniu zwykłych sprężyn na tył? | Wóz drabiniasty
Hugo - 14-05-2012, 08:47
robertdg napisał/a: | Wóz drabiniasty | Znaczy, że za wysoko będzie? Więc co radzisz zrobić?
robertdg - 14-05-2012, 09:10
Spróbowac ze standardowymi springami na tył, ewentualnie zlecić kowalowi wykonanie własne na podstawie oryginalnej spreżyny wedle własnych wymagań, zastosowanie obniżonych sprężyn przednich
Hugo - 14-05-2012, 10:30
robertdg napisał/a: | Spróbowac ze standardowymi springami na tył | To właśnie miałem na myśli pisząc "Co myślisz o założeniu zwykłych sprężyn na tył". Pisząc "Wóz drabiniasty" myślałeś, ze chcę założyć standardowe przednie sprężyny na tył? Bo już się pogubiłem...
Marcino - 14-05-2012, 12:37
fredfm napisał/a: | Sam założyłem przednie ze ściętym jednym zwojem |
Mam podobny plan, jak sie zajme moim tyłem. Puki co jest dobrze wiec nie ruszam. Tylny rant błotnika mam na około 3cm nad oponą.
Owczar - 14-05-2012, 14:02
Ja mam podobny problem do Hugo. W poprzednim zestawieniu miałem 2 letnie KYB plus stare sprężyny po przebiegu 280kkm. Tył bez obciążania był ok, ale wystarczyły 2 osoby z tyłu lub jedna plus troche bagażu i palca się nie dało włożyć. Teraz przerzuciłem sprężyny od angola po przebiegu 150kkm, w dodatku nowsze o 3 lata i jest to samo. Amorki zostały moje, bo w angolu bez rewelacji.
I teraz pytanie, czy przednie amorki podejdą mi na tył bez obcinania zwojów? Bo mam zamiar wrzucić te od diesla z przodu na tył. Przód stoi wysoko i z opadniętym tyłem wygląda to słabo. Jak tył pójdzie do góry to już będzie trochę lepiej. Poza tym jazda z 4 osobami w aucie jest bardzo nieprzyjemna. Tył stanowczo za miękki.
Obniżać przodu nie mam zamiaru bo jeżdżę po polskich dziurach, progach zwalniających, krawężnikach i akrobacji nie chcę uprawiać
Hugo - 14-05-2012, 15:29
Owczar napisał/a: | Tył stanowczo za miękki | Zgadza się. Wrażenie jakby wahacze były wykonane z gumy... Tył kiwa się na boki, szczególnie podczas obciążenia. W zasadzie na niezaładowanym jest OK pod tym względem, tylko, ze tył jest i tak za nisko.
Krzyzak - 14-05-2012, 20:36
może mam dziwne sprężyny, ale u mnie w sedanie przy komplecie pasażerów siada niewiele
na pewno są progresywne
Hugo - 14-05-2012, 20:39
Krzyzak napisał/a: | na pewno są progresywne | Co to znaczy? Masz obniżane zawieszenie? Krzyzak napisał/a: | u mnie w sedanie przy komplecie pasażerów siada niewiele | Szczerze? Zazdroszczę Tobie i bardzo chciałbym by u mnie też tak kiedyś było...
[ Dodano: 14-05-2012, 20:42 ]
Owczar napisał/a: | I teraz pytanie, czy przednie amorki podejdą mi na tył bez obcinania zwojów? | Pewnie masz na myśli sprężyny? Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przednie sprężyny mają większą średnicę na górze niż tylne. Wtedy potrzebne byłyby również inne górne mocowania amortyzatorów.
Krzyzak - 14-05-2012, 20:45
Hugo napisał/a: | Co to znaczy? Masz obniżane zawieszenie? | progresywne = nieliniowe, czyli ugięcie nie jest liniowe do obciążenia
im więcej napakuję, tym słabiej siadają z każdym kg
oczywiście w zakresie prawa hooka
nie jest obniżony - na szczęście
Hugo - 14-05-2012, 21:00
Krzyzak napisał/a: | progresywne = nieliniowe, czyli ugięcie nie jest liniowe do obciążenia
im więcej napakuję, tym słabiej siadają z każdym kg | To rozumiem, tylko czy standardowe takie są? Może wrzucisz jakieś foto jak wysoko stoi tył w Twoim sedanie? Krzyzak napisał/a: | w zakresie prawa hooka | A to już nie bardzo
Krzyzak - 15-05-2012, 07:02
prawo Hooka - prawo o odkształceniu sprężystym
w pewnym momencie, gdy się pokona pewną wartość odkształcenie przestaje być sprężyste a przedmiot nie wraca do swojej początkowej wartości
oto fotka sprzed roku, jeszcze na zimówkach 15"
nie wiem, czy to są standardowe czy nie - pierwszy właściciel pewnie też już nie pamięta
Hugo - 15-05-2012, 07:54
Krzyzak napisał/a: | oto fotka sprzed roku, jeszcze na zimówkach 15" | Tak mógłby stać z tyłu.
robertdg - 15-05-2012, 09:17
A ja myślałem, że chcesz standardowe spręzyny z przodu wrzucić na tył - ten zabieg odpada auto będzie za sztywne i będzie tyłek straznie wył jak w poldku z dodatkowym resorem, osobiście nie próbowałem klasycznych spręzyn na tył (tych nie obniżonych) jednakże 30mm obniżenia to dużo, najlepszy motyw to albo wygięcie u kowala własnych spręzyn z drutu grubszego o ~2mm albo zamontoanie przednich sprężyn obniżonych
|
|
|