[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pompa wspomagania
Krzyzak - 01-01-2016, 23:12
równie dobrze może to być uszczelniacz
rozmontuj bo ja tego nigdy jeszcze nie robiłem, więc nie wiem jak te pompy są zrobione
MisiekK - 03-01-2016, 22:33
No i mnie również dopadło. Najpierw rok temu wyciek z "chłodnicy" płynu wspomagania.
Przejechałem bez płynu z 10km, wymiana wężyka i dolewka.
Po jakimś czasie pojawiły się objawy:
Przy skręcaniu duży opór w pierwszej chwili, potem jakby wspomaganie zaczynało działać i idzie lekko - diagnoza mechanika: łożyska mocowania amortyzatorów zapieczone.
Pojechałem do warsztatu po kilku miesiącach gdyż miałem wrażenie że już na nie czas i że auto nie ma zbieżności (pływało w zakrętach, różne opory w różnej części skrętu).
Żadnych hałasów oprócz pisków przy skrajnych położeniach - diagnoza: maglownica.
Wymienili maglownicę (na używaną) oraz płyn, odpowietrzyli i jest dokładnie tak samo (opór przy skręcie od pozycji na wprost, potem idzie lekko), doszły stuki w zawieszeniu w okolicach powrotu na pozycję "na wprost". Podobno sworznie są OK.
Płyn się nie pieni, poziom OK. Czasem przy skrętach lewo/prawo na postoju pojawiają się trzaski, które po zatrzymaniu kiery w tej pozycji same znikają.
Proszę o pomoc w diagnozie ponieważ jak sobie nie poradzę z tym problemem, to chyba go zezłomuję (;-(( (ostatnio po zakupie amorków od sedana i wymianie na mocniejsze od kombi, dowiedziałem się że mam jednak Nivomaty...)
Krzyzak - 04-01-2016, 18:25
Łożysko mocowania amortyzatora? Ten mechanik widział kiedykolwiek Galanta? Tam nie ma czegoś takiego.
jacek11 - 04-01-2016, 23:49
MisiekK napisał/a: | Płyn się nie pieni, |
Źle odpowietrzony układ
Marcino - 05-01-2016, 08:17
Mój jak postoi na mrozie to ciężko jest zakręcić kierownicą na początku. Póżniej wszytko jakby się rozchodzi i jest git...
robertdg - 05-01-2016, 08:21
jacek11 napisał/a: | MisiekK napisał/a: | Płyn się nie pieni, |
Źle odpowietrzony układ |
Gdyby się pienił to by było źle. Może lepiej niech użytkownik odda do warsztatu gdzie przyłożą się do sprawdzenia mechaniki
jacek11 - 05-01-2016, 19:21
U mnie było podobnie.Chyba za krótko go odpowietrzałem na podniesionych kołach,bo po powtórzeniu operacji było już lepiej.Jeszcze jakiś czas ciężej się skręcało w jedną stronę(chyba w prawo),ale teraz już wszystko się unormowało.Pozostało jedynie wycie,ale to raczej nie wina pompy.Może w lato podmienię maglownicę,to się coś wyjaśni.A może ktoś wcześniej rozwiąże podobny problem.
Riazek - 07-01-2016, 15:12
Witam!
Mam problem. Padłą mi pompa wspomagania i nie mogę nigdzie takiej dostać. Najpierw kupiłem pompę z galanta 99r, okazało się, że u mnie są inne mocowania. Mój misiek jest z 98r. Znalazłem w punkcie demontażu pompę od carismy, która wyglądała prawie identycznie jak moja, ale okazało się, że pasek na nią nie pasuje. Także chciałem to załatwić szybko i zostałem z dwoma niepotrzebnymi pompami (może w końcu trafię?)
Poszperałem dzisiaj i okazuje się, że w galancie VIII były 3 pompy.
MR491573 01/1999- 06/2001
MR403330 12/1998- 01/1999
MR316360 10/1996- 11/1998
Pierwsza na pewno odpada - mój misiek jest starszy. Zostają dwie, które były używane w 98r. Obstawiałbym jednak tą MR316360, bo ta druga była bardzo krótko montowana. Teraz pytanie - czy wiecie gdzie mogę ją dostać? Na allegro nie mogę znaleźć. Może istnieje jakiś zamiennik? Może ktoś z Was ma taką do sprzedania? Zależy mi, żeby jak najszybciej to załatwić. Mój misiek zaczął walić takie fochy, że ponad miesiąc nie chce mu przejść. Gdybym nie miał do niego takiego sentymentu, to pewnie już dawno poszedłby w świat. Mechanik już nie może na niego patrzeć.
Bizi78 - 07-01-2016, 17:14
Spytaj przez PW user.
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=1553
Riazek - 07-01-2016, 18:46
Napisałem, ale mam przeczucie, że dzisiaj już z Nim rozmawiałem. Dzwoniłem do kogoś z Wolsztyna, kto wystawia aukcje na allegro i posiada dużo części do galantów. A że Wolsztyn to nieduże miasto zbyt wielkich nadziei nie mam. Ale dzięki wielkie
No niestety, ale poszukiwania trwają nadal ;(
MisiekK - 08-01-2016, 21:49
robertdg napisał/a: | jacek11 napisał/a: | MisiekK napisał/a: | Płyn się nie pieni, |
Źle odpowietrzony układ |
Gdyby się pienił to by było źle. Może lepiej niech użytkownik odda do warsztatu gdzie przyłożą się do sprawdzenia mechaniki |
Nie pienił się, a jednak to było zapowietrzenie. Przed oddaniem z powrotem do warsztatu postanowiłem pojeździć po polu w lewo-prawo. Przeszło wszystko - stuki, opory i nawet piski przy krańcu (;-)).
Riazek - 09-01-2016, 14:42
Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły gdzie mogę dostać pompę do galanta 98r 2.5?
Hugo i Japanezee niestety takiej nie mają. Obdzwoniłem już sporo szrotów, na allegro nie ma. Już nie mam pomysłów, a niedługo będę pilnie potrzebował auta do pracy.
Shockwave - 09-01-2016, 15:22
A nie myślałeś nad regeneracja starej pompy?
Ja kiedyś oddawałem do regeneracji pompę z innego pojazdu bo balem się kupić używana. Po regeneracji wytrzymała ponad 50tys km aż zezłomowałem auto.
Bizi78 - 09-01-2016, 16:34
Możesz jeszcze spytać danino88.
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=3927
[ Dodano: 09-01-2016, 16:52 ]
Tutaj jakąś masz do V6 tylko trzeba dopytać czy do twojej generacji EA .
http://allegro.pl/pompa-w...5688612121.html
booohal - 09-01-2016, 19:57
Riazek, Popatrz na olx sprzedającego części do Galów z Pabianic. Penie nie ma wystawionej ale trzeba dzwonić bo sporo rozbiera.
|
|
|