Forum ogólne - CB RADIO
jacek11 - 21-09-2008, 12:31
Cytat: | Ja mam mikrofon prawie 3 x droższy od radia i nie mam do niego zastrzeżeń. |
Co to za mikrofon?
Anonymous - 22-09-2008, 23:39 Temat postu: uniden pozdrawiam,stałem się posiadaczem uniden 520 wtyk co to jest jaka antena itp.pozdrawiam,
SZEROKOŚĆI
mikomik - 27-09-2008, 06:24
Co do samego machera to jest to dobre urządzonko ale na stacji bazowej a nie w samochodzie.
Dobrze zrobione strojenie wystarczy i nic nie trzeba więcej.
Masz racje że dobre strojenie wystarczy ale... właśnie stacji bazowej i tam matchera nie polecam bo raz zestrojona antena będzie działać ok:)
ale w aucie gdzie w różnych miejscach stawia się np magnesówkę, lub gdy chcesz ganiać z anteną wspólną dla CB i radyjka albo gdy masz kiepsko zestrojoną fabryczną antenkę to matcher rozwiązuje większość problemów:)
Pozdro
[ Dodano: 09-10-2008, 23:34 ]
a jak nie wierzycie w to co napisałemto poczytajcie właściwą literature technicznaa
tytułami książek i dokładnymi danymi dysponuje jak ktoś to chce przeryć zapraszam
hihihi
ja tylko jestem zwykłym elektronikiem z tzw wyzszym wykształceniem
ale logiki myślenia nikomu nie zabraniam!!!!!!!!!!
seba77 - 06-11-2008, 22:43
Ja osobiscie mam LINCOLNA I mikrofen sadelta echo master czy jakos tak sie to pisze radyjko jest dosc spore wiec woze je w schowku
Anonymous - 07-11-2008, 10:09
Ja posiadam Intek-a M490 PLus, a antenkę.....magnesówkę Sunker Elite 115
Dałem za radio: 210zł z allegro i za antenę 73zł. Dodatkowo dokupiem najtańszy sw meter i sam sobie stroiłem antenkę. Koszt sw Metera 12zł.
Mój rekord w odległości nadawania: 18km i mogliśmy się dogadać.
Jak wie się jak stroić to polecam strojenie samemu. Ja troiłem swoją na "wykres"... ale przed strojeniem pojechałem do goscia co stroi (jest u nas firma) to jak mi za 20zł przystroił to tramwaj z kilometra słyszałem, gadać mogłem z gościem jadącym może 1km przede mną, a siałem na sałą skalę innym w około.....Dla czego? bo koleś podłączył się swoim miernikiem i odkręcił śrubkę przy antenie i ją wsuwając/wysuwając zestroił na jak najmniejszą wartość na 20-ym kanale. (jednym słowem......udawał że stroi)
Strojenie na wykres jest najlepsze.....bo :
Wiesz czy antena jest odpowiedniej długości....
Zwiększasz zasięg odbioru
Polepszasz jakość nadawania,
nie przeciązasz końcówki mocy w radiu....
Mogę napisać jak to się robi, ale nie teraz, bo muszę lecieć i nie zdąże. Pozdrawiam.
Anonymous - 07-11-2008, 17:37
Forest_Taft napisał/a: | Mogę napisać jak to się robi, ale nie teraz, bo muszę lecieć i nie zdąże. Pozdrawiam. |
jak znajdziesz chwilkę to napisz na czym takie strojenie polega. Ja też mam SW Meter i chcę sam sobie nastroić antenkę...
Anonymous - 07-11-2008, 22:15
Mam chwilkę to opiszę.
Znalazłem na necie i sam zestroiłem. Nie wiem już gdzie to jest, więc napiszę z pamięci.
Otóż, najlepiej jest się zaopatrzyć w Kartkę i długopis, reflektometr (sw meter), oraz trochę cierpliwości.
UWAGA!!!
Podczas odczytywania (strojenia anteny) należy robić ok 15 sekundowe przerwy pomiędzy odczytami, gdyż może się przegrzać końcówka mocy w radiu, co doprowadzi do jego uszkodzenia.
Aby dobrze i poprawnie zestroić antenę, musimy postawić samochód w miejscu, gdzie od podstawy do końca anteny w promieniu przynajmniej 5 metrów nie znajduje się żaden metalowy przedmiot (linie energetyczne, rynny itp.) Najlepszym miejscem dla anteny jest środek dachu jednorodna blacha o powierzchni przynajmniej 1m x 1m, w środku której znajdzie się antena.
Reflektometr....Ja używałem takiego:
Podłączamy jak najbliżej radia (najlepiej krótkim przewodem dostarczonym z reflektometrem) pod gniazdo RTX, a samą antenę do Reflektometru (zwanego dalej miernikiem) pod gniazdo ANT.
Pierwszy pomiar wykonujemy na sucho..... Na przełączniku z przodu reflektometru (fwd/ref) ustawiamy pozycję FWD. Na radiu wybieramy np 1-szy kanał i stawiamy nośną.....pokrętłem miernika wyruwnujemy wskazówkę do końca skali (musi być równo) i przy wciśniętej nośnej (ciągle ją trzymamy od początku) przełącznik miernika przełączamy na pozycję REF i odczytujemy wartość. Ja aby zbudować wykres robiłem odczyt co 5 kanałów.
Dla przykładu:
Kanał - Wartość
1 - 1.1
5 - 1.2
10 - 1.2
15 - 1.3
i tak do 40.
Jak widzimy otrzymujemy wykres rosnący.
Jeżeli mamy taki wykres antenę należy skrócić. (nawet obciąć co ja robiłem ostrożnie po 1 cm.....bo wydłużyć jest gorzej)
Jeżeli natomiast otrzymamy wykres malejący:
1 - 2.2
5 - 2
10 - 1.9
15 - 1.8
itd
To antenę należy wydłużyć....wysunąć jeśli można, lub dolutować ( ja polecam kupienie nowego dipola i mierzenie od nowa)
Wykonujemy tyle cykli pomiarowych aż nie zbliżymy się do ideału, o którym niżej.
Jeżeli jednak każda z tych wartości będzie jak najbliższa wartości 1 a w szczególności w środku pasma czyli na kanale 20 a na końcach fali (kanał 1 i 40) otrzymamy nieco wyższą wartość, ale równą sobie np. kan 1 - 1.3 i kan 40 - 1.3
To oznacza że mamy bardzo dobrze zestrojoną antenę.
A wykres powinien wyglądać mniej więcej tak:
Dla przykładu wartości z reflektometru:
1 - 1.3
5 - 1.2
10 - 1.2
15 - 1.2
20 - 1.1
25 - 1.2
30 - 1.2
35 - 1.2
40 - 1.3
To wartości praktycznie idealne....
Należy ciągle pamiętać że najpierw wciskamy nośną (przycisk nadawania) na pozycji FWD, i trzymając nadawanie ustawiamy równo na skali z ostatnią kreską, nie puszczając nadawania przełączamy na REF i odczytujemy wartość. Po odczytaniu puszczamy nadawanie.
Nie ma takiej opcji że otrzymamy wartość poniżej 1. Oznacza to tylko że albo reflektometr jest uszkodzony, albo radio. Uszkodzona antena będzie miała wartości nawet to 3.
Anonymous - 13-11-2008, 23:27
Forest_Taft dzięki za szczegółowy opis - pewno przyda się nie raz
BTW. Kurczę...coraz więcej chamstwa "włazi" na cb... Niektórzy to kupili radio tylko po to, żeby wydzierać się, obrażać innych i rzucać mięsem na każdego - wariactwo!
Hubeeert - 13-11-2008, 23:39
damiano napisał/a: | Kurczę...coraz więcej chamstwa "włazi" na cb... | Podobnie jak na początku CB w latach 88-91 gdy ja sie tym pierwszy raz bawiłem...
Anonymous - 14-11-2008, 00:59
Forest_Taft napisał/a: | Dodatkowo dokupiem najtańszy sw meter i sam sobie stroiłem antenkę. |
takie mierniki mają bardzo duży procent błędu, sprawdź na normalnym profesjonalnym, mierniku jaki masz swr a się ździwisz..
Forest_Taft napisał/a: | To wartości praktycznie idealne.... |
Wartościami idealnymi jest na 19 kanale ok 1.1 swr
Proponuje lekturę forum www.cb-radio.pl choć i tam czasem głupoty piszą ale generalnie wiele można się dowiedzieć.
Ja osobiście mam Presidenta Walkera i do tego od jutra antenka Sirtel Santiago 1200 i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Z doświadczenia wiem że jeżeli radio do 300 pln to tylko Uniden 520 XL. Dokładnie to co President Harry II Classic. Nawet na płycie w harrym jest napis "uniden". ja kupiłem do drugiego wozu za 220 pln i sprawuje się cudnie.
pozdr
72!!
[ Dodano: 14-11-2008, 01:10 ]
Forest_Taft napisał/a: | ak widzimy otrzymujemy wykres rosnący.
Jeżeli mamy taki wykres antenę należy skrócić. (nawet obciąć co ja robiłem ostrożnie po 1 cm.....bo wydłużyć jest gorzej)
Jeżeli natomiast otrzymamy wykres malejący:
1 - 2.2
5 - 2
10 - 1.9
15 - 1.8
itd
To antenę należy wydłużyć....wysunąć jeśli można, lub dolutować ( ja polecam kupienie nowego dipola i mierzenie od nowa)
|
To jest totalna głupota. NIGDY ale to NIGDY nie stroi się anten obcinając je ani wydłużając. Antena została tak skonstruowana że ma się zestroić z takim batem jaki jest dany przez producenta. a jeżeli się nie zechce zestroić to masz wyjścia takie :
- miarka swr to badziew z bazaru ( to tak jak byś kupił sobie za 20 pln ciśnieniomierz i zgadnij jakie będzie miał odczyty)
- antena jest wadliwa
- antena sama w sobie jest śmieciem bo kosztowała 50 pln.
- zły montaż anteny (zła masa lub złe zarobienie końcówek)
Pamiętajcie dobra antena to 90% sukcesu. Nigdy nie obcinajcie jej i nigdy na antenie nie oszczędzajcie. Odkąd jeżdżę zawodowo i CB jest mi bardzo potrzebne przerobiłem wiele anten. Nigdy nie miałem jakiej kolwiek potrzeby skracania czy wydłużania anten. To jest bajka ludzi bez wiedzy na ten temat.
Forest_Taft, bez obrazy nie chciałem na Ciebie najechać, po prostu ludzie zaczną obcina teraz anteny co jest głupotą.
[ Dodano: 14-11-2008, 01:12 ]
Cytat: | Zwiększasz zasięg odbioru
Polepszasz jakość nadawania, | strojenie nie ma nic do odbioru, tylko nadawanie
[ Dodano: 14-11-2008, 01:16 ]
Hubeeert napisał/a: | Natomiast co do mertitum - albo dobry sprzęt i dobra antena albo kupić najtańsze i i tak będzie działać.
| niby prawa ale potem słyszysz na radiu "dobrze Cię słychać, ale możesz powtórzyć bo nie zrozumiałem"
Anonymous - 14-11-2008, 09:02
pojar, Ja nie twierdzę że nie masz racji, ale....Najpierw godzinami czytałem co i jak..
Z ogólnodostępnych dla wszystkich mierników ten jest orientacyjny. Zestrojenie na wykres jest najlepszym strojeniem.
Swoją antenę tak zestroiłem, i sprawdzałem u swojego wójka wŁodzi, który zajmuje się od lat budową przeróżnych mierników na całą europę. Cyfrowy Reflektowtr na kanale 20 (19 to środek pasma), pokazał mi sw-1.13 a na początkach 1.27
Ja tak stroję anteny, a wiem (i to nie jest z braku wiadomości bo to forum również czytałem) to stroję tylko na wykres. Każdy kto umie to robić i robi dobrze, wie że nie stroi się samej anteny, a całość włącznie z kablem. Od wtyczki, do końca anteny całość musi mieć długość fali (ok11m) (lub jej wielokrotność). (to też wyczytałem na forum które podałeś)
Ja podałem tylko jak ja stroiłem, i jest zestrojona dobrze.
pojar napisał/a: | - antena sama w sobie jest śmieciem bo kosztowała 50 pln. |
Zapewne wiesz że nadawać możesz na drucie byle był o odpowiedniej długości (czyt.dobrze zestrojony) Więc antena od anteny nie powiem że się nie różni, ale w 90% to te same materiały. (cewka,bat)
Proponuję abyś podjechał do firmy zajmującej się strojeniem CB i pozwolił sobie za 20zł zestroić. Ja tak miałem.
Tak jak pisałem, możesz mieć na 19 wartość 1.1 ale np antena będzie za długa.... i na 19 będzie ok, ale na 40 spalisz końcówkę w radiu.
Ja wiem że anten się nie tnie/wydłuża.....robi się to przelutowując cewkę.....ale ja wolę ciąć/wydłużać. Mojej ubyło 9cm, ojca 7cm(2 te same anteny) a brata dało się zestroić wysuwając.
Zestroiłem sobie sam, w/w sposobem i jakość odbioru/nadawania poprawiła się znacząco. Jak będziesz kiedyś przejeżdżał przez P-ce to zapraszam i sam sobie sprawdzisz (jak masz ten extra miernik).
Nie gniewam się. Każdy ma swoje zdanie.
Ja zestroiłem w ten sposób 3 anteny.....Moją, brata, ojca. I ze sobą gadamy z odległości nawet 18km (co jest często rzadkością nawet dla presidenta). Ale jak pewnie również wyczytałeś na tymże forum, zasięg różni się w zależności od pogody, warunków atmosferycznych, otoczenia itp.
Anteny które stroiłem nie są drogie, i taki zabieg był im potrzebny (producent nie zestroił całości - antena z kablem). Wiele anten (w szczególności de drogie) nie wymaga strojenia i dla tego po części masz rację. Mój wujek ma Presidenta, i po przemierzeniu wykresu okazało się że jest ideał.....a ja miałem za długą.
Dla tego w moim opisie jest żeby najpierw przemierzyć i zobaczyć jaki jest wykres.
Strojenie takie jest tylko orientacyjne (bo reflektometr jest jaki jest z czym masz rację) ale lepiej jest zestroić orientacyjnie (wykres) niż wcale i spalić końcówkę w radiu. bo nawet przy orientacyjnym mierniku można osiągnąć wykres przy wartościach jakie podałem jako idealne.
Poza tym ja nie napisałem że trzeba od razu ciąć.....przemierzyć......i może da się właśnie wsunięciem/wysunięciem wystroić. (trochę źle sformułowałem swoją wcześniejszą wypowiedź, za co przepraszam)
pojar napisał/a: | Z doświadczenia wiem że jeżeli radio do 300 pln to tylko Uniden 520 XL |
A co powiesz na to że mój intek to......Alan 48 plus.....
BTW. Jak jesteś zawodowym kierowcom, to czy chciałbyś aby w każdym mieście w Polsce stroili na 19-ym? A 20 kanał jest blisko i wcale nie szkodzi że będzie o 0.1 gorzej niż na 19.......Jak pokażesz mi firmę która reflektometr posiada cyfrowy za ok. 16000 (bo tak kosztuje) to nie ma problem, oni ci dobrze wystroją.
Ja mam ten najprostszy i stroję na wykres i jak już też wcześniej pisałem znikły u mnie tramwaje z okolicy.......i poprawił się zasięg.
Jest wiele osób które się wypowiadają wcale nie mając pojęcia o czym piszą.....Ja trochę mam, ale nie mówię ze pozjadałem rozumy. Jak opisałem wcześniej ja tak stroiłem i jest dobrze (wskazania cyfrowego reflektometru-i zapewniam Cię że ciężko o lepszy).
Gdybyś chciał to podam Ci namiar na firmę robiącą również te mierniki.
BTW2:
Strony na których jest to samo napisane:
http://www.saxon.waw.pl/cb_radio-20.html
http://www.cb-radio.info....radniki/67.html
Czyto nie to czym po oczach rzucasz?
Reflektometr którego z wujkiem używałem:
Cena: 16 200zł
Anonymous - 14-11-2008, 10:42
Forest_Taft napisał/a: | Strojenie takie jest tylko orientacyjne (bo reflektometr jest jaki jest z czym masz rację) ale lepiej jest zestroić orientacyjnie (wykres) niż wcale i spalić końcówkę w radiu. bo nawet przy orientacyjnym mierniku można osiągnąć wykres przy wartościach jakie podałem jako idealne.
Poza tym ja nie napisałem że trzeba od razu ciąć.....przemierzyć......i może da się właśnie wsunięciem/wysunięciem wystroić. (trochę źle sformułowałem swoją wcześniejszą wypowiedź, za co przepraszam)
pojar napisał/a:
Z doświadczenia wiem że jeżeli radio do 300 pln to tylko Uniden 520 XL
A co powiesz na to że mój intek to......Alan 48 plus.....
BTW. Jak jesteś zawodowym kierowcom, to czy chciałbyś aby w każdym mieście w Polsce stroili na 19-ym? A 20 kanał jest blisko i wcale nie szkodzi że będzie o 0.1 gorzej niż na 19...... |
nie twierdze że nie masz racji z wykresem bo zgodzę się z Tobą w 100 a nawet 1000 %. Jednakże jednocześnie trzeba stwierdzic że są do osiągni bardzo trudno osiągalne. Co do strojenia na 20 też się zgodze a nawet w instr od mojego radia piszą żeby robic to w FM. Co do Inteka też się zgodze, ale proponuje naprawde posłuchac Unidena i ocenic.
Forest_Taft napisał/a: | Anteny które stroiłem nie są drogie, i taki zabieg był im potrzebny (producent nie zestroił całości - antena z kablem). Wiele anten (w szczególności de drogie) nie wymaga strojenia i dla tego po części masz rację. Mój wujek ma Presidenta, i po przemierzeniu wykresu okazało się że jest ideał.....a ja miałem za długą. |
Miałem kiedyś Presidenta Missouri mała antenka 78 cm chyba. na każdym kanale swr 1.1. W Firmie sinad stwierdzili że jest to oszukana antena i że nawet jak się bat wyciągnie to niewiele podskoczy swr. I kolejna rzecz o której wspomniałeś kwestia zestrojenia kabla. Powinien miec konkretną długośc (raczej nikt tego nie przestrzega). W przypadku złej długości kabel zaczyna działac jako przedłużenie anteny co jest po 1 nie zdrowe a po 2 pogarsza osiągi. Ja osobiście wszystkie moje informacje opieram na tym co mi powiedział gość który przygotowuje radia Midlanda do homologacji no ale możne on się myli:)
Anonymous - 14-11-2008, 10:57
Ja się oparłem na stronach które podałem w poprzednim poście.
Moje doświadczenia są tylko i wyłącznie organoleptyczne, a to miała być tylko pomoc w strojeniu.
Twoje poprzednia wypowiedź nieco mnie zdziwiła (nie zaprzeczyłem bo tematu aż tak dobrze nie znam i biorę pod uwagę że mogę się mylić).
Każdy z nas ma rację, tylko wypowiedzi się różnią. Więc życzę Szerokości, a innym powodzenia przy strojeniu/sprawdzaniu anten.
Student - 14-11-2008, 12:10
Co do samego strojenia to:
Forest dobrze opisał całą procedurę poza wspomnianą sprawą OBCINANIA ANTENY i zapomniał o dopasowaniu długości kabla co mu wypomniano.
Teoretycznie laik powinien dać sobie radę.
Choć trzeba zaznaczyć że jest to strojenie tzw. podstawowej 40-ch, sprawa wygląda troszeczkę inaczej jak chcemy zestroić radyjko które ma 10 czterdziestek ale takich raczej niewielki % używa.
Anonymous - 14-11-2008, 13:10
Student, dokładnie i jeszcze tylko jedna sprawa ile dobrze pamiętam to President uznaje SWR do 1.6 za normę. Więc jeżeli na 19 mamy 1.1 to raczej tej normy czy na 1 czy na 40 kanale nie przekroczymy
|
|
|