To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

mazin - 26-10-2009, 09:00

jaca71 napisał/a:

A z praktycznością to nie ma co przesadzać. Skoro podoba mi się sedan to dlaczego mam się przez rok męczyć i patrzeć codziennie na SB? Tylko po to by raz w roku poczuć się mundrym i zaradnym bo łatwiej się na wakacje zapakować? Bez przesady.

Dokładnie tak! Nie dość, że miałbym się męczyć przez cały rok z ohydnym sedanem i podchodziłbym do auta patrząc w bok i pilnując, żeby nieopatrznie nie zerknąć na własne auto, to jeszcze co tydzień zastanawiałbym się, które z dzieci nie pojedzie z nami na weekendowy wyjazd, bo w bagażniku nie mieści się jego rowerek - masakra ;-)
A tak - SB, urok, gracja, elegancja i pakowność w jednym ;-)

Biodar - 26-10-2009, 09:05

Mi przód SB przypomina pysk zblazowanego złośliwego buldoga, który tylko patrzy by ugryźć :P a tył ?, a kto zagląda w tyłek buldogowi :p

No dobra, nie zamówiłem SB bo nie było wersji 1,5 :(

Rudy_G - 26-10-2009, 15:53

Sportback
zdzicho - 26-10-2009, 19:47

Mówię nie SB i raz jeszcze nie takie zdecydowane !!! Ale tak poważniej ciut ;) naprawdę SB super wygląda do pierwszych drzwi i dalej to jest coś okropnego ... nic nie pasuje jakby zszczepił ze sobą dwa różne samochody, jedyny plus do przód SUPER w SB :) miodzio orzeszki 8) Zapytałem się w Mistu dlaczego SB ma niby ciut gorsze osiągi i niby większe spalanie odpowiedziano mi: proszę spojrzeć na SB i SD ten pierwszy zrobiony bo taka jest potrzeba wśród ludzi ten drugi proszę pana jeśli chodzi o wygląd (nie mylić z mechaniką) pochodzi od samego EVO i stąd jego lepsze spalanie i osiągi, lepsza aerodynamika i dlatego SD górą :finga:
zapomniałbym dodam na koniec: w SD wszystko pasuje linia nadwozia bez zniekształceń czy też zaburzeń, wszystko idealne (oprócz bagaznika :oops: ).

slowik - 26-10-2009, 19:52

SB MOZE MA LADNY PRZOD ALE TYL LIPA LIPA I JESZCZE RAZ LIPA JA MAM SEDANA Z US WYPAS SZCZEGULNIE TA TYLNA LOTKA NA KLAPIE ELEGANCJA RODZINE AUTO Z DUSZA SPORTOWEGO EVO 10
plbarti - 26-10-2009, 20:00

kolejnych 18 stron nie rozstrzygnie tego sporu, może trzeba zamknąć wątek , żeby forum się nie podzieliło :P
Kiewar - 26-10-2009, 20:02

Witam!

Mnie się po prostu sedan duuużo bardziej podobał i dalej podoba, choć muszę przyznać, że w sportbacku przód jest fajniejszy niż w sedanie. Ale mimo tego super przodu w sportbacku, dużo bardziej odpowiada mi linia sedana, jego większy bagażnik no i super wygląd tyłu - ach! te zadziorne i zarazem eleganckie tylne światła! :mrgreen:

Pozdrawiam,

Realista - 26-10-2009, 20:38

Tak jak pisałeś plbarti spór nie do rozstrzygnięcia. Osobiście wolę SB który mimo pierwszego złego wrażenia z tyłem po każdym dniu podoba się coraz bardziej. Szanuję jednak wybór tych którzy zdecydowali się na SD. Po prostu o gustach się nie dyskutuje i już.
sla - 26-10-2009, 21:50

Realista napisał/a:
mimo pierwszego złego wrażenia z tyłem po każdym dniu podoba się coraz bardziej.

Do każdego brzydactwa człowiek się przyzwyczaja, a potem nawet zaczyna mu się podobać.
Nie chodzi tu nawet o samochody ale o wszystko , nawet kobiety. Nie widzieliście mężczyzn zazdrosnych o swoje "kaszaloty"?

mazin - 26-10-2009, 21:57

sla napisał/a:
Realista napisał/a:
mimo pierwszego złego wrażenia z tyłem po każdym dniu podoba się coraz bardziej.

Do każdego brzydactwa człowiek się przyzwyczaja, a potem nawet zaczyna mu się podobać.
Nie chodzi tu nawet o samochody ale o wszystko , nawet kobiety. Nie widzieliście mężczyzn zazdrosnych o swoje "kaszaloty"?

Najfajniejsze są wypowiedzi tych, co biorą na poważnie całą tę dyskusję ;-)
Ale SB jest po prostu ładniejszy, praktyczniejszy i lepszy ;-) ))

Lestat - 27-10-2009, 07:16

Tak jak pisalem sedany sa dla emerytow - jedzie sobie na wycieczke i bierze mala walizeczke :-) Heheh - zartuje. Ja wybralem SB z kilku powodow:
1) SB jest oczywiscie ladniejszy ;-) ))))))))))))))))))))
2) Zawsze jezdzilem hatchbackiem i jest to dla mnie bardzo komfortowe rozwiazanie jesli chodzi o przestrzen bagazowa i sposob korzystania z niej
3) żona powiedziała że nie wyobraża mnie sobie w żadnym sedanie bo sedany sa dla seniorow hahaha ;-) (wczesniej myslalem zeby kupic nowego Forda Mondeo wlasnie sedana bo bardzo mi sie akurat podobal)

A co do tyleczka naszych wspanialych autek...ludki przeciez tylem sie nie jezdzi tylko przodem, z tylu to ja wole widziec kolejne wyprzedzone auta ;-)

Pawcho - 27-10-2009, 08:11

Popieram w 100%Sedana ponadto dyskwalifikuje bagażnik/no do czasu otwarcia to jeszcze, jeszcze ale wnętrze tragedia/.Sla co do kwestii /kaszalotów/- podobno nie ma brzydkich kobiet tylko wódki brak :badgrin:
Lestat - 27-10-2009, 08:18

Hehe, zawsze mozna zalozyc falge na leb i za ojczyzne ;-) Sorry OT ;-)
gzesiolek - 27-10-2009, 09:27

Ja sie powtorze... tylko sedan ;)
Z każdej strony wygląda lepiej, ma lepszą aerodynamikę, no i ma silnik 1.5 ;)
SB ma jedną zaletę: bagażnik tzn. dostęp i wykończenie... wielkość już niekoniecznie...
bo w sedaniku mam bagażnik w którym mieści się wiecej niż mieściło w Civicu 5D '96
załadunek dużych gabarytowo rzeczy może i jest trudniejszy, ale przynajmniej nie muszę się martwić że jak się kiedyś siłowniki wyrobią to klapa będzie mi na głowe leciała... ;)
No i mój sedanik w normalnej trasie poza miastem i autostradą potrafu spalić 5-5,5l/100km
który SB tak potrafi? :P

OT START napisał/a:

sla napisał/a:

Sądzę, że kązdy średnio rozgarnięty mężczyzna wybiera kobietę która od początku mu się podoba... co oczywiscie nie oznacza, ze dla kogos innego nie bedzie to "kaszalot" i odwrotnie... Co poniektóry może mieć tylko próg bólu niższy ze względu że sami przypominają w 80% troglodytę z brzuszkiem i poczuciem humoru w porywach na poziomie Benny Hilla...

jaca71 - 27-10-2009, 09:49

ulrik napisał/a:
Tak jak pisalem sedany sa dla emerytow - jedzie sobie na wycieczke i bierze mala walizeczke :-) Heheh - zartuje. Ja wybralem SB z kilku powodow:
1) SB jest oczywiscie ladniejszy ;-) ))))))))))))))))))))
2) Zawsze jezdzilem hatchbackiem i jest to dla mnie bardzo komfortowe rozwiazanie jesli chodzi o przestrzen bagazowa i sposob korzystania z niej
3) żona powiedziała że nie wyobraża mnie sobie w żadnym sedanie bo sedany sa dla seniorow hahaha ;-) (wczesniej myslalem zeby kupic nowego Forda Mondeo wlasnie sedana bo bardzo mi sie akurat podobal)

Jakże prawdziwe i subiektywne powody :)
Graty, to jest prawdziwe męskie podejście :)
Pozostaje tylko zapytać czy żona pozwoliła Ci chociaż wybrać kolor? ;)

[ Dodano: 27-10-2009, 09:58 ]
gzesiolek napisał/a:
SB ma jedną zaletę: bagażnik tzn. dostęp i wykończenie... wielkość już niekoniecznie...

Coście się tak wykończenia czepili? Otwieram bagażnik i co widzę? Normalny widok. Boczki i mata (wersja ekskluziw 5mm;)) na spodzie jednego koloru. Blachy pod tylna półką nie widzę bo łba nie wsadzam do środka.
Tak swoją drogą to w rodzinie jest Camry model '07 i bagażniki wyglądają tak samo - jedyna różnica to to że wrzucili na dno druga sztywną matę (dostępna do Lancera jako akcesorium z pięknym haftem Lancer jak na dywanikach) i kuwetka we wnęce za lewym kołem. Pod półką taka sama goła blacha i materiały na boczkach oraz klapie.

Mieści się wszystko to co potrzebuję. Żeby wyjąć kefirek, który uciekł z siatki do samych siedzeń muszę prawie cały tam wejść więc w czym problem?
gzesiolek napisał/a:
bo w sedaniku mam bagażnik w którym mieści się wiecej niż mieściło w Civicu 5D '96

Już to kiedyś pisałem - do bagażnika weszły mi dwie wielgachne walizki, które do wspomnianego civica nie chodziły bez wyjęcia półki.