To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

Wszyc - 31-07-2010, 21:08

szpala85 napisał/a:
tyle elektroniki jest w tym aucie ( tyle powiązanych ze sobą czujników ) że to chyba jeden żywy organizm ....

coś w tym jest mój żyje własnym życiem kontrolki zapalają się jak mu sie widzi, raz odpala raz nie itp. :D jak za rok skończy 18lat to sam odjedzie :D

U mnie dziś w końcu zgasła lampka ręcznego ale dla odmiany zaczęła świecić się ciągle od ABSu :D

szpala85 - 01-08-2010, 10:16

robertdg, nie będę kombinował z nawiercaniem .... kupię cały zacisk tylni na alledrogo ..... i po sprawie :wink: ...ps. sama taka śruba pływająca kosztuje min 50 zł ... a zacisk kompletny mam za 40 zł :wink: ......

a co do spawania to całkiem możliwe że źle ustawiłem spawarkę ...... szlak mnie na miejscu trafił jak przyspawałem punktowo blaszkę idealnie przyciętą i dopasowaną ( 1 godzina roboty ) stukłem młoteczkiem aby szlaka odpadła ..... i cała blaszka mi odpadła .... :evil: .... wtedy powiedziałem dość ..... :evil: ......

ps. może i lepiej że nie spawam bo coś by się jeszcze zajęło ogniem i całego gala bym spalił :lol:

a tak przy okazji tych nieszczęść co mnie spotykają ostatnio ..... porysowałem maskę :roll: ... potrzebowałem na chwilkę wąż ogrodowy ,a że był on zaplątany to go szarpnołem ... niestety koło maski gala ... wąż wskoczył na machę ja pociągnołem dodatkowo ( tak dla pewności ) i teraz mam piękną białą krechę :lol: ...... co mnie jeszcze spotka ..... tak wąż był upaprany w błocie/kamykach :lol:

szpala85 - 01-08-2010, 10:17

Wszyc, a sprawdź może też masz ten czujnik przy pedale hamulca ..... może to on ci robi taki bajzel :wink:
szpala85 - 03-08-2010, 21:57

Dupa :| ...... TCL i ABS dalej robią mi bajzel ...... nawet odpiąłem całego kompa od TCL-a .... po 4 min od odpalenia silnika ( Gal stał w miejscu ) załącza się kontrolka ABS ( TCL nie zapala się bo komp odpięty ) ....... wyłączam silnik , słyszę pyknięcie .... podłączam kompa od TCL ... odpalam ..... wszystko działa ..... do 4 min ...potem znowu ABS i TCL w tym samym czasie .......

czyli pozostało mi odpiąć kompa od ABS-u i sprawdzić czy TCL będzie dalej wywalał błąd .. jeżeli nie to znaczy że komp od ABS-u coś się zepsuł :| ......

ale tez nie możliwe ..... bo jak odpalam auto ( wcześniej odpinam aku i robię restart ) ... jadę szybko na mokrą łąkę i ...... ABS oraz TCL działa normalnie :evil:

a z napraw :
- dzisiaj dostałem tylni zacisk hamulcowy ..... wszystko działa i pasuje :mrgreen:

szpala85 - 04-08-2010, 21:37

... wymieniłem dzisiaj wkońcu tą osłonę od układu kierowniczego .... i nie było to takie łatwe jak by mogło się wydawać :lol: ..... najgorsze było zdjęcie starej osłony ( tam bliżej silnika ) i wybicie drążka kierowniczego ..... ale jakoś pokombinowałem i tralalal ... wszystko jest na swoim miejscu 8)

oraz jeszcze raz podszedłem do tego czujnika przy pedale hamulca , jeszcze raz go rozebrałem , jeszcze raz go przeczyściłem i sprawdziłęm jego działanie na mierniku ..... według mnie wydaje się OK .... zobaczymy co na to jutro Galant :lol: .... bo dzisiaj już mam dość testowania ABS-u i TCL-a :lol:

Wszyc - 04-08-2010, 21:45

heh widzę że dzielnie walczysz tam z elektryką :P ja też walczę z elektryką ale jestem na etapie wymiany części mechanicznych by elektryka działała :D szczegóły u mnie :P sprawdzałem ten czujnik co mówiłeś nie posiadam go :P u mnie problemy z kontrolkami związane były z alternatorem :P nie doładowywany aku był... zauważyłem jedną prawidłowość jeżeli lekki spadek napięcia jest to zapala się kontrolka ABS jak większy jeszcze zapala się dodatkowo kontrolka od poziomu wody w filtrze paliwa a jak w ogóle nie ma ładowania to jest pełna choinka :D
szpala85 - 05-08-2010, 15:16

Wszyc, wiesz ... mam już dość :| ... zamiast kończyć bagażnik to szukam igły w stogu siana .... dzisiaj rano wstawiłem czujnik i dalej problem ..... wcisnąłem hampla do podłogi odpaliłem gala .. problem znikł :| ...... zaraz chyba kupię taki czujnik bo szlak mnie na miejscu trafia :|
Wszyc - 05-08-2010, 16:07

Ty żebyś dziś widział moją 2h walkę by wyjąć alternator :D wybebeszyłem większą część tego co jest pod maską a że mój misio wywala tony oleju to przede mną jeszcze z 3h myci się
szpala85 - 11-08-2010, 21:19

czujnik kupiłem ..... i to nie ten problem :evil:

zaczyna się dziać niebezpieczna sytuacja ...... zaczynam mieć dość tego samochodu :evil: .... jeszcze chwila i go podpalę .....

do takiego czegoś doprowadza mnie TCL i ABS :evil: ......działało .... i nie działa :evil:

nawet myślałem że przypadkiem zapowietrzyłem pompę ABS .... włożyłem wężyk w jeden odpowietrznik drugi koniec do zbiorniczka i pompowałem ...... zero jakich kolwiek bombelek ... nic ......... czy może pompę odpowietrza się w inny sposób ?

szpala85 - 11-08-2010, 21:35

może inaczej .. bo nie mogę znaleźć ... jak wymrugać błędy ABS ? tak samo jak z CE czyli zworka i mruga ? czy inaczej jakoś ?
Wszyc - 11-08-2010, 22:08

Ej szpala jeździć się nie da że masz taki problem że Cie auto wkurza? :D Jak wszystko jest ok z samochodem to podejdź do tego na luzie i sobie powolutku szukaj przyczyny :D Podchodzisz do tego jak by od tych lampek miał Ci się świat zawalić :P rozumiem że trzeba to naprawić ale nie popadajmy w skrajności o ojczyznę nie walczysz na spokojnie, powolutku a na pewno znajdziesz przyczynę :) trzymam kciuki :D
szpala85 - 12-08-2010, 21:05

Dobra Wszyc, 8) ... już jestem spokojny ..... ..... bo dzisiaj wogóle nie wsiadałem do Gala i nie musiałem oglądać kontrolek ABS-u i TCL-a :mrgreen:

btw.

dzisiaj dotarły do mnie czerwone diody telefoniczne .. czekam jeszcze na białe i zaczynam robić wskazówki :wink:

dostałem też maskownice głośnika
bezpiecznik z oprawką do wzmaka

przy okazji zdjęcia dokładek progów .. bo robiłem te słynne dziury , które wyczyściłem , przependziłem odrdzewiaczem .. poczekałem dzionek ... pomalowałem farbą antykorozyjną ... zalepiłem dziury włóknem szklanym .... ale tak porządnie .. nie żałowałem utwardzacza :twisted: .... i wyszło mi nawet całkiem nieźle .... przynajmniej nie muszę się martwić że będzie mi tam coś gniło :lol: .....

a dokładki progów zeszlifowałem ... tak aby nie było żadnych zadziorów i starej farby .... przeczyściłem .... i pomalowałem na nowo na czarny połysk .. + do tego lakier bezbarwny .... wyglądają przezerąbiście :twisted: .... kurde jak tak wyglądało moje auto jak było nowe to jestem w szoku :twisted: ...

jutro jak będę miał chwilkę to spróbuję wystukać błędy na zegarach może coś mi galuś podpowie ..... :roll:

jacek11 - 12-08-2010, 22:24

szpala85 napisał/a:
dzisiaj dotarły do mnie czerwone diody telefoniczne .. czekam jeszcze na białe i zaczynam robić wskazówki :wink:

ja zamontowałem wskazówki od Hondy,i świecą na czerwono. :)

szpala85 - 14-08-2010, 22:01

jacek11, ja tam wolę ori wskazówki ... tylko podświetlone na biało .... i jak włączam O/D Off na automacie to zmieniają kolor na czerwony :lol: ... takie ala sportowe rozwiązanie wieśtjuningowe :mrgreen:

dzisiaj próbowałem dalej walczyć z ABS i TCL .....
1. zworka 1 i 4 ... CE mruga cały czas tak samo ... czyli zero błędów ..... kontrolka ABS świeci cały czas .... nic nie mruga .... i tu nie mam pojęcia czy coś zrobiłem nie tak .. czy po prostu mój Gal jest za stary na mruganie błędów z ABS :roll:
2. wyłączyłem kompa ABS .... efekt taki że TCL dalej się sam wyłącza

pomału dochodzę do wniosków takich o :
któryś kabelek z czujnika od koła ma zwarcie albo jest przerwany i komp wariuje ..... teraz pytanie który ??? jak to sprawdzić ?? ciąć wszystkie po kolei i lutować nowe kabelki w miejscach gdzie są narażone na przerwanie i przetarcie :roll:

i też próbowałem zmienić tuleję tylnego wahacza ( bo mi stuka ) ... niestety poległem po nie równej walce .... będę musiał wydać te 50 zł i pojechać do mojego mechanika .... on to robił w tamtym roku w drugim kole więc i z tym sobie poradzi :wink:

Wszyc - 14-08-2010, 22:04

Robiłeś coś przy zawieszeniu? :P ja zakładałem banana i też mi teraz czujnik ABS świeci a wymieniałem delikatnie ( szlifierką kontową :twisted: ) ale nie drasnąłem nawet kabla od czujników nawet go nie dotknąłem ale widać wystarczyło by gdzieś tam coś zwarło się z masą lub cholera wie co się stało bo nie wiem jak działa ten czujnik trzeba by było obadać jak działają te czujniki :P