Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant
Wszyc - 31-07-2010, 21:08
szpala85 napisał/a: | tyle elektroniki jest w tym aucie ( tyle powiązanych ze sobą czujników ) że to chyba jeden żywy organizm .... |
coś w tym jest mój żyje własnym życiem kontrolki zapalają się jak mu sie widzi, raz odpala raz nie itp. jak za rok skończy 18lat to sam odjedzie
U mnie dziś w końcu zgasła lampka ręcznego ale dla odmiany zaczęła świecić się ciągle od ABSu
szpala85 - 01-08-2010, 10:16
robertdg, nie będę kombinował z nawiercaniem .... kupię cały zacisk tylni na alledrogo ..... i po sprawie ...ps. sama taka śruba pływająca kosztuje min 50 zł ... a zacisk kompletny mam za 40 zł ......
a co do spawania to całkiem możliwe że źle ustawiłem spawarkę ...... szlak mnie na miejscu trafił jak przyspawałem punktowo blaszkę idealnie przyciętą i dopasowaną ( 1 godzina roboty ) stukłem młoteczkiem aby szlaka odpadła ..... i cała blaszka mi odpadła .... .... wtedy powiedziałem dość ..... ......
ps. może i lepiej że nie spawam bo coś by się jeszcze zajęło ogniem i całego gala bym spalił
a tak przy okazji tych nieszczęść co mnie spotykają ostatnio ..... porysowałem maskę ... potrzebowałem na chwilkę wąż ogrodowy ,a że był on zaplątany to go szarpnołem ... niestety koło maski gala ... wąż wskoczył na machę ja pociągnołem dodatkowo ( tak dla pewności ) i teraz mam piękną białą krechę ...... co mnie jeszcze spotka ..... tak wąż był upaprany w błocie/kamykach
szpala85 - 01-08-2010, 10:17
Wszyc, a sprawdź może też masz ten czujnik przy pedale hamulca ..... może to on ci robi taki bajzel
szpala85 - 03-08-2010, 21:57
Dupa ...... TCL i ABS dalej robią mi bajzel ...... nawet odpiąłem całego kompa od TCL-a .... po 4 min od odpalenia silnika ( Gal stał w miejscu ) załącza się kontrolka ABS ( TCL nie zapala się bo komp odpięty ) ....... wyłączam silnik , słyszę pyknięcie .... podłączam kompa od TCL ... odpalam ..... wszystko działa ..... do 4 min ...potem znowu ABS i TCL w tym samym czasie .......
czyli pozostało mi odpiąć kompa od ABS-u i sprawdzić czy TCL będzie dalej wywalał błąd .. jeżeli nie to znaczy że komp od ABS-u coś się zepsuł ......
ale tez nie możliwe ..... bo jak odpalam auto ( wcześniej odpinam aku i robię restart ) ... jadę szybko na mokrą łąkę i ...... ABS oraz TCL działa normalnie
a z napraw :
- dzisiaj dostałem tylni zacisk hamulcowy ..... wszystko działa i pasuje
szpala85 - 04-08-2010, 21:37
... wymieniłem dzisiaj wkońcu tą osłonę od układu kierowniczego .... i nie było to takie łatwe jak by mogło się wydawać ..... najgorsze było zdjęcie starej osłony ( tam bliżej silnika ) i wybicie drążka kierowniczego ..... ale jakoś pokombinowałem i tralalal ... wszystko jest na swoim miejscu
oraz jeszcze raz podszedłem do tego czujnika przy pedale hamulca , jeszcze raz go rozebrałem , jeszcze raz go przeczyściłem i sprawdziłęm jego działanie na mierniku ..... według mnie wydaje się OK .... zobaczymy co na to jutro Galant .... bo dzisiaj już mam dość testowania ABS-u i TCL-a
Wszyc - 04-08-2010, 21:45
heh widzę że dzielnie walczysz tam z elektryką ja też walczę z elektryką ale jestem na etapie wymiany części mechanicznych by elektryka działała szczegóły u mnie sprawdzałem ten czujnik co mówiłeś nie posiadam go u mnie problemy z kontrolkami związane były z alternatorem nie doładowywany aku był... zauważyłem jedną prawidłowość jeżeli lekki spadek napięcia jest to zapala się kontrolka ABS jak większy jeszcze zapala się dodatkowo kontrolka od poziomu wody w filtrze paliwa a jak w ogóle nie ma ładowania to jest pełna choinka
szpala85 - 05-08-2010, 15:16
Wszyc, wiesz ... mam już dość ... zamiast kończyć bagażnik to szukam igły w stogu siana .... dzisiaj rano wstawiłem czujnik i dalej problem ..... wcisnąłem hampla do podłogi odpaliłem gala .. problem znikł ...... zaraz chyba kupię taki czujnik bo szlak mnie na miejscu trafia
Wszyc - 05-08-2010, 16:07
Ty żebyś dziś widział moją 2h walkę by wyjąć alternator wybebeszyłem większą część tego co jest pod maską a że mój misio wywala tony oleju to przede mną jeszcze z 3h myci się
szpala85 - 11-08-2010, 21:19
czujnik kupiłem ..... i to nie ten problem
zaczyna się dziać niebezpieczna sytuacja ...... zaczynam mieć dość tego samochodu .... jeszcze chwila i go podpalę .....
do takiego czegoś doprowadza mnie TCL i ABS ......działało .... i nie działa
nawet myślałem że przypadkiem zapowietrzyłem pompę ABS .... włożyłem wężyk w jeden odpowietrznik drugi koniec do zbiorniczka i pompowałem ...... zero jakich kolwiek bombelek ... nic ......... czy może pompę odpowietrza się w inny sposób ?
szpala85 - 11-08-2010, 21:35
może inaczej .. bo nie mogę znaleźć ... jak wymrugać błędy ABS ? tak samo jak z CE czyli zworka i mruga ? czy inaczej jakoś ?
Wszyc - 11-08-2010, 22:08
Ej szpala jeździć się nie da że masz taki problem że Cie auto wkurza? Jak wszystko jest ok z samochodem to podejdź do tego na luzie i sobie powolutku szukaj przyczyny Podchodzisz do tego jak by od tych lampek miał Ci się świat zawalić rozumiem że trzeba to naprawić ale nie popadajmy w skrajności o ojczyznę nie walczysz na spokojnie, powolutku a na pewno znajdziesz przyczynę trzymam kciuki
szpala85 - 12-08-2010, 21:05
Dobra Wszyc, ... już jestem spokojny ..... ..... bo dzisiaj wogóle nie wsiadałem do Gala i nie musiałem oglądać kontrolek ABS-u i TCL-a
btw.
dzisiaj dotarły do mnie czerwone diody telefoniczne .. czekam jeszcze na białe i zaczynam robić wskazówki
dostałem też maskownice głośnika
bezpiecznik z oprawką do wzmaka
przy okazji zdjęcia dokładek progów .. bo robiłem te słynne dziury , które wyczyściłem , przependziłem odrdzewiaczem .. poczekałem dzionek ... pomalowałem farbą antykorozyjną ... zalepiłem dziury włóknem szklanym .... ale tak porządnie .. nie żałowałem utwardzacza .... i wyszło mi nawet całkiem nieźle .... przynajmniej nie muszę się martwić że będzie mi tam coś gniło .....
a dokładki progów zeszlifowałem ... tak aby nie było żadnych zadziorów i starej farby .... przeczyściłem .... i pomalowałem na nowo na czarny połysk .. + do tego lakier bezbarwny .... wyglądają przezerąbiście .... kurde jak tak wyglądało moje auto jak było nowe to jestem w szoku ...
jutro jak będę miał chwilkę to spróbuję wystukać błędy na zegarach może coś mi galuś podpowie .....
jacek11 - 12-08-2010, 22:24
szpala85 napisał/a: | dzisiaj dotarły do mnie czerwone diody telefoniczne .. czekam jeszcze na białe i zaczynam robić wskazówki |
ja zamontowałem wskazówki od Hondy,i świecą na czerwono.
szpala85 - 14-08-2010, 22:01
jacek11, ja tam wolę ori wskazówki ... tylko podświetlone na biało .... i jak włączam O/D Off na automacie to zmieniają kolor na czerwony ... takie ala sportowe rozwiązanie wieśtjuningowe
dzisiaj próbowałem dalej walczyć z ABS i TCL .....
1. zworka 1 i 4 ... CE mruga cały czas tak samo ... czyli zero błędów ..... kontrolka ABS świeci cały czas .... nic nie mruga .... i tu nie mam pojęcia czy coś zrobiłem nie tak .. czy po prostu mój Gal jest za stary na mruganie błędów z ABS
2. wyłączyłem kompa ABS .... efekt taki że TCL dalej się sam wyłącza
pomału dochodzę do wniosków takich o :
któryś kabelek z czujnika od koła ma zwarcie albo jest przerwany i komp wariuje ..... teraz pytanie który ??? jak to sprawdzić ?? ciąć wszystkie po kolei i lutować nowe kabelki w miejscach gdzie są narażone na przerwanie i przetarcie
i też próbowałem zmienić tuleję tylnego wahacza ( bo mi stuka ) ... niestety poległem po nie równej walce .... będę musiał wydać te 50 zł i pojechać do mojego mechanika .... on to robił w tamtym roku w drugim kole więc i z tym sobie poradzi
Wszyc - 14-08-2010, 22:04
Robiłeś coś przy zawieszeniu? ja zakładałem banana i też mi teraz czujnik ABS świeci a wymieniałem delikatnie ( szlifierką kontową ) ale nie drasnąłem nawet kabla od czujników nawet go nie dotknąłem ale widać wystarczyło by gdzieś tam coś zwarło się z masą lub cholera wie co się stało bo nie wiem jak działa ten czujnik trzeba by było obadać jak działają te czujniki
|
|
|