[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
farel - 05-05-2015, 16:07
to są po prostu maniacy samochodowi i czasem wydają kasę na byle co np. ładniejsze alufelgi i ich to cieszy. Mnie też to dziwiło kiedyś ale przeglądając regularnie forum już mnie prawie nic nie dziwi.
Akurat co do lepszego dźwięku sam bym w to zainwestował ale jednak taką kasę wolę włożyć w inne przyjemności.
Arczi89 - 05-05-2015, 19:03
Ja kupując auto miałem 2 na placu do wyboru.
Jedno miało RF drugi nie.
Strasznie walczyłem ze sobą i wygrał rozsądek.
Wybrałem auto w lepszym stanie ale bez RF.
Jest niebo a ziemia.
RF to nie tylko papier a tworzywo. Do tego masz preprocesor dźwięku. (Lepszy Equalizer). Skrzynie w bagażniku. Seria do RF bez wygłuszania ma sporą różnicę.
tyku - 05-05-2015, 19:04
cypo napisał/a: | ale czy faktycznie jest to taka ogromna różnica, że warto pruć całą instalacje i płacić 1500 za używany zestaw RF? | Warto, bo różnica w stosunku do zwykłych głośników (papierowych) jest bardzo duża na korzyść RF. Miałem, przerabiałem i wiem co mówię. Wyciszenie drzwi i innych elementów jeszcze bardziej zwiększa komfort brzmienia systemu audio, oraz podróżowania.
tokyo - 05-05-2015, 22:44
Witam
Kiedys chcialem kupic sobie super sprzet do domu.
Jeden Pan mnie zapytal gdzie lubie przebywac i ile tam jestem czasu.
Odpowiedzialem auto, a on to zrob sobie tak autko bys mogl przyjemnie spedzac w nim czas :
I to dotyczy kolegow z forum - robimy to co nam najbardziej sprawia przyjemnosc, tam gdzie mozemy choc przez chwile spedzic przyjemnie czas
cypo - 06-05-2015, 09:47
A czy jest tutaj ktoś z okolic Łodzi, kto poświęciłby 5min swojego czasu i pozwolił mi posłuchać przez chwilę Rockforda? Bo już prawie mnie przekonaliście
[ed]
Czy w evo X jest ten sam system rockforda co u nas? Bo z tego co widzę użytkownicy evo nie są do końca zadowoleni z RF (forum evolutionm):
Cytat: | I recently just picked up my X with the SSS package, and although the sound system is incredibly crisp and clear, it really does not get loud at all. at first i was like ok i can deal with it but i enjoy cranking the music and i can talk(well yell a little but) to my passangers and they can hear me when its turned all the way up. |
Cytat: | In my opinion the stock fosgate system sounds pretty sweet when the car is stopped and/or off, but once you get up to speed is almost not audible. |
Cytat: | I also drive a Titan with a non-amplified stock system and it gets WAY louder. For Mitsu to talk about the "650 watt Rockford Fosgate 9 speaker system", it should sound better than a stock Nissan radio with 4 speakers |
Cytat: | I am sick of this weak Rockford fosgate "650 watt system" should be 65 watt |
Cytat: | Replaced the system cuz it wasnt nearly loud enough for me. Focal components ftmfw! |
A tutaj fragment recenzji Lancera SE(cnet.com):
Cytat: | The stereo made vocals and instruments that were not drums sound hollow, lacking the rich tonal quality of high-end reproduction. This Rockford Fosgate system is a one-trick pony; strong on bass but nothing else. |
Arczi89 - 11-05-2015, 11:11
Jako, że Tokyo odwiedził moją skromną osobę w sobotę mogę napisać co nieco o Audio.
Pierwszy wariant:
-Auto bez wygłuszenia
-Radio seryjne
-Głośniki seryjne (bez tweterów)
Rezultat: Gra to suabo. Nawet bardzo słabo.
Drugi wariant:
-Auto bez wygłuszenia
-Radio seryjne
-Głośniki tył seryjne
-Głośniki przód Helix Dark Blue 62.1 (100W 4 Ohm + zwrotnice i tweetery)
-Skrzynia ciśnieniowa na głośniku Hertz DS 250 300W
-Przód i tył zasilany wzmacniaczem CarPower 700W (4ch)
Rezultat: Gra fajnie. Jedyny problem to to, że skrzynia zbiera pół bagażnika, Wzmacniacz zabiera przestrzeń pomiędzy kołem a półką (nie da się jej opuścić). Dodatkowo musimy przesunąć dźwięk na przód bardziej bo tył nie wyrabia.
Pierwszy Trzeci
-Auto jak w wariancie 2
-Radio zmienione na MMCS
Rezultat: Gra niemal tak samo. Może delikatnie dźwięk jest przyjemniejszy (barwa).
Pierwszy Czwarty
-Przód + tył rockford
-Radio zmienione na MMCS
-Wzmacniacz (z preprocesorem) Rockford
-Skrzynia Rockford
-Auto bez wygłuszania drzwi. Jedynie zamontowaliśmy gąbkę pomiędzy skrzynią a błotnikiem tylnym.
Rezultat: Jestem w szoku. Skrzynia łupie jak szalona (mocniej niż hertz). Wzmacniacz nie zajmuje mi miejsca w bagażniku bo jest pod fotelem. Skrzynia w boczku więc super sprawa. Dźwięk fajny miękki. Regulujesz wszystkim z poziomu mmcs-a. Dla mnie odsłuch bajka. Jeszcze muszę wyciszyć drzwi bo nie mogę się odczekać.
Bardzo się bałem przejścia z mojego zestawu na Rockforda ale nie żałuję. Prezentuje się super. Żadnych zbędnych kabli. instalacja zrobiona profeska przez Toky-o. Gra świetnie.
Edit:
Zapomniałem dodać, że cała operacja zajęła nam 12h dlatego, że chłopaki mają obcykane wszystko w małym palcu. Robiliśmy w trójkę. Wiązkę Dawid profesjonalnie rozłożył po aucie jak fabryka
Od skrzyni progami, tunelami, przepustami do samej navi. W 20 lub więcej punktach trzeba się w piąć w instalację jak dobrze pamiętam.
Jeżeli ktoś chce posłuchać zapraszam.
Jeszcze raz dzięki Tokyo!
cypo - 12-05-2015, 13:36
A czy posiada ktoś jakąś specyfikację tych głośników rockforda?
Arczi89 - 12-05-2015, 14:41
Tylko tyle:
http://www.rockfordfosgat...lancer-sportbac
Specyfikacja masz namyśli charakterystyka ?
cypo - 12-05-2015, 17:14
Tą specyfikację widziałem, ale tam praktycznie nic nie jest napisane. Chodzi mi o jakieś dane, gdzie będzie podana przynajmniej moc każdego z głośników(rms i max), spl, i zakres częstotliwości. Chociaż nie pogardzę szerszą specyfikacją czy tym bardziej charakterystyką Czym więcej typ lepiej.
Arczi89 - 12-05-2015, 19:40
Jeżeli dobrze pamiętam na głośnikach pisze 35W 2Ohm.
Subwoofer ma 2x 1,1Ohm
Więcej niestety nie wiem.
tyku - 12-05-2015, 19:58
Arczi89, Podaj numery wzmacniacza i głośników jakie zostały zamontowane
cypo,
System 650W Premium 9 Speaker :
Tweeter - 25W - moc znamionowa, 50W - dopuszczalna moc wejściowa - Impedancja 2Ω
Front Door Speaker - 50W - moc znamieniowa; 75W - dopuszczalna moc wejściowa - Impedancja 2Ω
Rear Door Speaker - 25W - moc znamieniowa; 50W - dopuszczalna moc wejściowa - Impedancja 4Ω
Subwoofer - 75W/75W - moc znamieniowa; 150W/150W - dopuszczalna moc wejściowa -Impedancja 1,1 Ω x 2
Amplifier MAX Power: 650 Watts.
cypo - 12-05-2015, 20:26
Dzięki Panowie, przetrząsnąłem cały internet i nigdzie nie znalazłem takich danych, a to co podałeś tyku to już sporo Zastanawia mnie parę kwestii:
1) w lancerach sportback jest 650w czy 710w RF system ?
2) dość duża różnica mocy (25->50W) jest pomiędzy głośnikiem frontowym a tylnym; czy te tylne głośniki nadążają za pozostałymi ? tzn czy jeśli się rozkręci całość na max, to czy tył też gra czysto ?
3) czy bez MMCS da się w pełni sterować systemem RF ?
Arczi89 - 12-05-2015, 21:50
2) Przód jest 2Ohm tył 4Ohm. Nie ma czegoś takiego jak zniekształcenia trzeszczenie na tyle bo głośniej grasz na przodzie. Dla pewności jutro sprawdzę Ci to w drodze do pracy
tokyo - 12-05-2015, 22:58
Witam
1. wzmacniacze sa te same ( w pajero jest inny 12 kanalowy i Dolby Pro Logic)
-glosniki te same
- tuba może mieć mniejsza pojemnsc od outlandera - najwieksza ma pajero ale po wypelnieniu subwoofera gabka bass jest jeszcze bardziej miesisty
- nie ma sensu zastanawiać się czy 650 czy 750 ( w pajero sa 3 glosniki więcej do
Dolby Pro Logic)
2. da się sterowac ale jest to trochę uciążliwe. MMCS pozwala na szybsza i lepsza obsluge RF
cypo - 14-05-2015, 18:44
Arczi89 napisał/a: | Nie ma czegoś takiego jak zniekształcenia trzeszczenie na tyle bo głośniej grasz na przodzie |
Właśnie chodzi mi o to czy tył gra czysto przy tej samej głośności tzn. czy odsłuch jest tak samo czysty dla tych, którzy siedzą z tyłu.
|
|
|