[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki
mjsystem - 19-05-2013, 19:48
Artii napisał/a: | A hamowanie ze 140 do 0 jak na moje oko jest całkiem niezłe. |
Z taką prędkością można jechać tylko po autostradzie. Mam nadzieję, że nie hamowałeś tam do zera?
Lancer miał i ma problemy z hamulcami i wymaga częstego serwisowania. Czy chcesz czy nie. Ja jestem tego dobrym przykładem.
Misiek :) - 19-05-2013, 23:36
Ja na hamulce w Lancerze nie narzekam. Jak mam przy prędkościach autostradowych zwalniać, robię nto silnikiem, jak mam hamować ze 140 do 60 szybko, robię to hamulcem i silnikiem, a gwałtowne hamowanie zdarza się niezwykle rzadko. Co do wyprzedzania, ja staram się nie wyprzedzać na styk abym musiał od razu hamować...
A swoją drogą zamiast biadolić nad hamulcami mój mechanik szuka rozwiązania i będzie pewnie mix:
Galant VR4/Legnum/Outlander/EVO 6-9, Zaciski będą dwutłoczkowe i tarcze z Outlandera...
Dokładnie nie wiem co z czego będzie ale pracę zaraz się zaczną
krzychu - 20-05-2013, 02:23
mjsystem - oj tam na S1 140 to taka przelotowa prędkość. Dzisiaj jakąś godzinę temu hamowałem przed lisem bo lizał coś ze środka drogi.
Ale po tygodniowym postoju na parkingu pod lotniskiem jak popatrzyłem na tylne tarcze to rozpacz. Jak ruszyłem to chrobotało aż się zatrzymałem czy gumy nie mam. Urwanie chmury było w Katowicach i to tak codziennie?
puntspusy - 20-05-2013, 08:00
Misiek napisał/a: | Zaciski będą dwutłoczkowe i tarcze z Outlandera...
Dokładnie nie wiem co z czego będzie ale pracę zaraz się zaczną |
pochwal sie jak bedziesz mial nowe heble
cefaloid - 22-05-2013, 09:03
Artii napisał/a: | Chcesz powiedzieć iż np golf z 2003r ma lepsze hamulce niż lancer z 2003r? Szczerze mówiąc nie sądzę. |
Ale to nie jest kwestia co kto _sądzi_ tylko sprawdzenia danych katalogowych, które mówią tak:
Droga hamowania od 100 km/h (m):
nasz Lancer: 41,8
VW Golf IV 2003: 38,3
VW Golf V 2003: 38
Zajrzyj i popatrz na tabele, a zrozumiesz że Lancer byłby na samym dole stawki gdyby go uwzględnili: http://www.motofakty.pl/a...-hamowaniu.html
Lencu - 23-05-2013, 11:10
cefaloid napisał/a: | Artii napisał/a: | Chcesz powiedzieć iż np golf z 2003r ma lepsze hamulce niż lancer z 2003r? Szczerze mówiąc nie sądzę. |
Ale to nie jest kwestia co kto _sądzi_ tylko sprawdzenia danych katalogowych, które mówią tak:
Droga hamowania od 100 km/h (m):
nasz Lancer: 41,8
|
zgadzam się że hamulce to pięta achillesowa w mitsu ogólnie (poza małymi wyjątkami). zawsze kiepsko się spowalniały. Ciekawi mnie jak się teraz kształtuje hamowanie po wymiane hebli i klocków (mikoda nawiercana i nacinana i klocki trw przód i tył). A może tarcze i klocki nie wystarczą... może przewody w oplocie a może poprostu pójść w zestawy mocno tuningowe z ownastoma tłoczkami
Misiek :) - 23-05-2013, 19:43
Jednak nie zmieniam przodu, dam Klocki: DP21614 i tarcze: D1534 firmy EBC. Klocki serii zielonej., tarcze gładkie, bo podobno nawiercane strasznie zjadają klocki
Lencu - 24-05-2013, 08:03
Misiek napisał/a: | Jednak nie zmieniam przodu, dam Klocki: DP21614 i tarcze: D1534 firmy EBC. Klocki serii zielonej., tarcze gładkie, bo podobno nawiercane strasznie zjadają klocki |
nawiercane jak nawiercane ale nacinane mają za zadanie ścinać klocki. Ale czy strasznie to kwestia jazdy. Do miasta nie brałbym nacinanych. Moje jazdy to 80% trasa więc czyste klocki są fajną sprawą.
mkm - 24-05-2013, 11:16
Lencu napisał/a: | Ciekawi mnie jak się teraz kształtuje hamowanie po wymiane hebli i klocków (mikoda nawiercana i nacinana i klocki trw przód i tył). A może tarcze i klocki nie wystarczą... |
Biorąc pod uwagę, że Mikoda pod każdym wzgklędem jest gorsza od oryginału lub choćby TRW to odpowiedz sobie sam
Lencu - 24-05-2013, 11:20
mkm napisał/a: | Lencu napisał/a: | Ciekawi mnie jak się teraz kształtuje hamowanie po wymiane hebli i klocków (mikoda nawiercana i nacinana i klocki trw przód i tył). A może tarcze i klocki nie wystarczą... |
Biorąc pod uwagę, że Mikoda pod każdym wzgklędem jest gorsza od oryginału lub choćby TRW to odpowiedz sobie sam |
gorsza? hmm nie wiem szczerze mówiąc jak to jest naprawdę ale czytałem między innymi na tym forum i takie zestawy były proponowane.
mkm - 24-05-2013, 22:06
Były polecane, były... ba nawet jako sportowe .
Są ładne, tanie i przez felgę wyglądają groźnie to mogły przypaść do gustu.
Po pewnym przebiegu już postrzegane jako dyskusyjne (wiele zależy do czego je porównujemy i jak traktujemy)
wily - 02-06-2013, 17:26
Witam
Jak większość forumowiczów mam problem z biciem przednich hamulców po ostrym hamowaniu. Ostatnio pewien handlowiec zaproponował mi zestaw OYODO (klocki i tarcze), czy któryś z was miał już taki zestaw na Miśku?!
Proszę o info!
Iwonka - 03-06-2013, 14:07
my wlasnie bedziemy testerami nacinanych tarcz Mikoda ATM0929 GT. Na zyczenie Iwonki zostaly zakupione pomalowane na żółto
do tego klocki Ferodo Premier ktore juz byly zamontowane 3 tygodnie temu na ori tarczach.
rozne opinie o Mikodzie znam ale mam tez wlasne doswiadczenia z ich nacinanymi tarczami + klocki Ferodo i sa pozytywne dlatego zdecydowalem sie na podobny zestaw. Co z tego wyjdzie - zobaczymy
co ciekawe po 103kkm ori tarcze byly nieznacznie zuzyte (grubosc 25.5mm), niestety supertwarde ori klocki spowodowaly ich wygiecie juz daaaaaawno temu.
koszt 350 zl za tarcze razem z wysylka + 150pare za klocki. Wymiana samodzielna - nie wierze by ktokolwiek kto roi to zarobkowo tak sie cackal jak ja, poza tym lubie czasem podlubac przy aucie.
pozdr
Alex
adnot - 13-06-2013, 09:48
No 119 tys na liczniku - więc pora na pierwszą wymianę tarcz i klocków - wymieniłem cały komplecik przód i tył.
Wsadzone tarcze FERODO , klocki TRW.
Teraz tylko pozostaje przejechać ok 1000 km i mały zabieg tj. odkręcić i dokręcić kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą.
Pytanie z jaką ??? - Pozostawiam do myślenia forumowiczom , którym krzywią się tarcze.
Taka mała moja podpowiedź = odpowiedź na wasze problemy skrzywionych tarcz.
A propos - koń trojański autoryzowanych serwisów w tym naszym pięknym kraju
Pozdrawiam
yamot - 13-06-2013, 10:54
Witam mam pytanko związane z hamulcami:
też wam tak rdzewieją zaciski?
http://imageshack.us/phot...0620133549.jpg/
Moje autko jest z 2007r
[img] [/img]
|
|
|