To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów

misza116 - 31-07-2013, 22:04

Ta na fotce jest czyściutka (pogratulować ;) ), u mnie wygląda właśnie jak wyciek na łączeniu, idealnie na łączeniu jest olej. Z tego co wiem - było wymieniane sprzęgło. Czy tam jest jakaś uszczelka, która może jest źle załozona?
milo - 01-08-2013, 14:56

misza116 napisał/a:
Czy tam jest jakaś uszczelka, która może jest źle załozona?

Nie ma i nie było uszczelki skrzyni jest składana na silikon nawet fabrycznie

Mr_Azathoth - 07-08-2013, 09:36

Hej przeczytalem wiekszosc z tego tematu.
Prosba o szybka odpowiedz.

Obiawy takie jak piszecie skrzynia halasuje na kazdym biegu wyje jak cholera od miesiaca, ale biegi ladnie wchodza wszystko git auto jezdzi super.
Przy wcisnietym sprzegle cisza nic nie slychac jak puszcze sprzeglo wyje.

Dzisiaj jadac do pracy zauwazylem (od dzisiaj wczesniej tego nie bylo) jak dodaje gazu auto wskakuje na duze obroty od 2000 leci w gore baardzo szybko a samochod nie przyspiesza moze minimalnie, jak powoli dodam gazu to sie zbiera wolno ale przyspiesza.
Ze skrzynia wczesniej nigdy nie bylo zadnych klopotow od miesiaca nagle zaczelo wyc.

Czy z tego opisu to napewno skrzynia??? Bo jak teraz od 2000 wcisne gaz i jest np 3.500 a auto jedzie z tajka sama predkoscia - skrzynia nie wyje glosniej - moze to tarcza sprzegla do wymiany a nie cala skrzynia???

Wszyscy diagnozowali tylko slyszac dzwiek - i mowili ze to skrzynia nikt niechce sie wziasc za naprawe odrazu wymiana - dla mnie za duzy koszt i autko pojdzi ena zlom :(

Hugo - 07-08-2013, 10:12

Mr_Azathoth sprzęgło do wymiany i skrzynia do remontu, jeśli coś wyje.
Mr_Azathoth napisał/a:
Dzisiaj jadac do pracy zauwazylem (od dzisiaj wczesniej tego nie bylo) jak dodaje gazu auto wskakuje na duze obroty od 2000 leci w gore baardzo szybko a samochod nie przyspiesza moze minimalnie, jak powoli dodam gazu to sie zbiera wolno ale przyspiesza
Sprzęgło się ślizga. Komplet sprzęgła do wymiany.
Mr_Azathoth - 07-08-2013, 10:25

Ale jest szansa ze to wyla tarcza sprzegla a nie skrzynia?
Bo jesli mam wymienic sprzeglo wydac okolo 200 funtow i skrzynie za jakies 350 to juz w tym momencie przekracza to wartosc samochodu:(

malina_drizzt - 07-08-2013, 11:23

Może najpierw sprawdź poziom oleju w skrzyni.
milo - 07-08-2013, 14:44

Mr_Azathoth najpierw sprawdz czy dzwignia -łapa przy wysprzęgliku cofa się , bo moze ktos juz regulował -podciagał w kabinie przy pedale sprzęgła taki sam objaw slizgania miałem w lancerze po popuszczeniu nie było efektu slizgania i wycia silnika podczas przyspieszania , w innym wypadku sprzęgło do wymiany
Mr_Azathoth napisał/a:
Przy wcisnietym sprzegle cisza nic nie slychac jak puszcze sprzeglo wyje.

Jak kilka razy wcisniesz sprzegło zawsze taki sam odgłos pracy skrzyni :?:
Przede wszystkim sprawdz stan oleju :!: :!: :!:

Mr_Azathoth - 07-08-2013, 15:47

To to sie da regulowac? ;]]
Skrzynia jest sucha wiec watpie zeby olej wyciekl...
Od jakiegos miesiaca tak nagle skrzynia zaczela wyc coraz mocniej i glosniej.
Jak wciskalem sprzeglo to piekna cisza.
Biego wchodza bez problemu wysprzegla dobrze.
Dopiero dzisiaj zauwazylem ze po przekroczeniu 2000 obrotow gdy wcisne gaz mocno to obroty rposna a samochod nie [przyspiesza.

Dziwne ze od okolo tygodnia jakos ciszej wyje.
Auto jest ogolnie do sprzedania na czesci http://www.gumtree.com/p/...t-20/1027082552
Jednak do konca sierpnia musze nim jezdzic.

Jesli uda sie naprawic i to sprzeglo a nie skrzynia to koszt bedzi emniejszy i zostawie autko na kolejny rok.

milo - 19-08-2013, 22:10

Lał ktoś olej atf do skrzyni manualnej? biegi wchodzą super nawet jedynka przy wolnej jezdzie bez problemu wchodzi nawet przy 10 km /h
ALEX-77 - 20-08-2013, 02:09

milo napisał/a:
Lał ktoś olej atf do skrzyni manualnej? biegi wchodzą super nawet jedynka przy wolnej jezdzie bez problemu wchodzi nawet przy 10 km /h

A jakiej firmy ?

Marcino - 20-08-2013, 08:57

milo napisał/a:

Ja lałem ale nie do skrzyn Mitsubishi Galant. ATF wlewaliśmy do małej 5cio biegowej skrzyni , a zalecenie było takie.... no włąsnie, aby popawić komfort zmiany biegów. W naszej skrzyni były podobne synchronizatory z brązu jak w Mitsubishi, no chyba że była ewentualnie napylona warstwa molibdenu na pierścieniach. Skrzynie jako manualne były montowane np w londyńskich taxi, z silnikiem 2.4 TDI z VM Motori :)

Rozumiem że spróbowałeś??? Niby nie powinno się nic stać, olej rzadki więc zapewni smarowanie, oby łożyska wytrzymały.

malina_drizzt - 20-08-2013, 13:52

Atf np. castrol ma lepkość około 7-8 w 100st. czyli moim zdaniem o wiele za mało.
Biegi będą wchodziły ładnie, ale tak niska lepkość zabije łożyska.

Marcino - 20-08-2013, 14:12

Miałem podobne objawy, ale nasi inżynierwie powiedzeli lać ATF!!! łzyska nie wygladały na jakieś specjalne.
No a skrzynia automatyczna też ma chyba jakieś łożyska które muszą działać, kwestia tylklo przepływu oleju czyli smarowania .

milo - 20-08-2013, 14:48

ALEX-77 napisał/a:
A jakiej firmy ?

Agip dexron III
Marcino napisał/a:
Rozumiem że spróbowałeś??? Niby nie powinno się nic stać, olej rzadki więc zapewni smarowanie, oby łożyska wytrzymały.

Cały czas jezdze juz kilkaset km i jest ok i jest zalane 2,75 l
Marcino napisał/a:
No a skrzynia automatyczna też ma chyba jakieś łożyska które muszą działać, kwestia tylklo przepływu oleju czyli smarowania .

Właśnie
Na forum mitsubishi 3000 GT ciekawa lektura odnosnie oleju i skrzyni http://www.3000gt-forum.cba.pl/viewtopic.php?t=385

Marcino - 20-08-2013, 16:09

Dlaczego 2.75? Specjalnie wiecej aby było smarowanie lepsze? A nie grzeje sie bardziej skrzynia, nie wycieka?
Na forum 3000gt mają rację chłopaki:)