To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black Beauty by robertdg

Psikus - 07-04-2010, 22:35

O kolega się w końcu z płynem ogarnął, teraz na mnie kolej :)
Wszyc - 07-04-2010, 22:36

a może spróbować z DOT 5.1 ? :P nie mylić z DOT 5 to całkiem co innego :P
mkm - 07-04-2010, 22:37

robertdg napisał/a:
wymianę płynu hamulcowego na Ferodo DOT4

Ty nie masz ABS-u?

Wszyc, prawie jednoczesnie :mrgreen:
Dlatego pytam czy auto bez ABS-u, ze Robert został na DOT-4...

Psikus - 07-04-2010, 22:39

mkm napisał/a:
Dlatego pytam czy auto bez ABS-u, ze Robert został na DOT-4...
a dlaczego niby nie dot4?
mkm - 07-04-2010, 22:41

Bo jezeli ma ABS to 5.1 jest lepszy :)
pawliku - 07-04-2010, 22:42

mkm napisał/a:
Bo jezeli ma ABS to 5.1 jest lepszy
na korku od serwa pisze że zalewa sie albo DOT-em 3 lub 4
robertdg - 07-04-2010, 22:53

mkm, tak jak napisał pawliku producent zaleca płyn hamulcowy dot3 lub dot4, więc wole nie ryzykowac z nowszym płynem, aby nie załatwić pompy ABS bądź narobić sobie bałaganu w układzie hamulcowym, auto ma 12 lat, wtedy nie było płynu dot5.1 :D

Hamulce działały cały czas na takim płynie i będą działac, płyn wymieniłem bo już miał 1.5roku, wiadomo wymiana płynu co 2 lata, ale wymianę zrobiłem profilaktycznie ze względu na to że u nas warunki do jazdy sa takie a nie inne, nawet na trasie/drodze krajowej częste hamowania, etc., płyn się starzeje, rozgrzewa się, chlonei wilgoć, nie w glowie mi zaniedbywanie takich czynności aby potem wymieniac zaciski hamulcowe.

Hamulce to podstawa, po to auto ma silnik i hamulce aby korzystać z mozliwości tego osprzętu ;-)

Wszyc - 07-04-2010, 22:58

5.1 akurat przeznaczony jest do aut z ABSem no ale jak już kupiłeś DOT4 to nie ma sensu zmieniać ale ja pewnie wymienię następnym razem na DOT 5.1 :)

"na korku od serwa pisze że zalewa sie albo DOT-em 3 lub 4" jeden napisał na płocie lizak drugi polizał i mu drzazga weszła :P

że nie pisze nie znaczy że nie może być :P

Psikus - 07-04-2010, 23:07

Cytat:
5.1 akurat przeznaczony jest do aut z ABSem
No akurat o tym płynie to słyszałem tylko tyle że ma wyższą temperaturę wrzenia, ale szczerze chłopaki, to ilu z Was udało się doprowadzić do wrzenia dot 4 nawet już lekko zużyty?? Dlaczego producenci do nowych samochodów z absem i z esp nawet nie zalecają płynu DOT 5.1? osobiście uważam że ta informacja nt ABSu jest trochę na wyrost.

robertdg, nawoskowałeś już gada i porobiłeś fotki w słońcu? :mrgreen:

robertdg - 07-04-2010, 23:28

Chłopaki wprowadzaja tylko zamieszanie, nie zawsze to co teoretycznie nowsze i lepsze musi byc teoretycznie lepsze od sprawdzonych i przetestowanych materiałów, wszystko wyjaśnia to co napisał kolega:
Psikus napisał/a:
Dlaczego producenci do nowych samochodów z absem i z esp nawet nie zalecają płynu DOT 5.1?
Psikus napisał/a:
ilu z Was udało się doprowadzić do wrzenia dot 4

Nie wszystko piękne co się świeci, a nadgorliwość jest gorsza od :roll:
Psikus napisał/a:
nawoskowałeś już gada i porobiłeś fotki w słońcu?
nie było słońca, pogoda nie sprzyja to i z woskowiny :butthead: strasznei niesprzyjająco, a chciałbym miec to juz za sobą, w najblizszym mozliwym czasie montaz letnich kółek, więc mam nadzieje że dam rade zegrać ze sobą te czynności.

Dziś na droge wybiegły mi dwie sarenki pod auto, kurde normalnie trzeba było wezwać GDDKiA, bo asfalt się zwinął jak dywan w pokoju :D

No i panśtwo władza postawili 2 nowe ograniczenia na trasie DG-Sławków, szczęście żem się w pore zorientował bo byłoby nieprzyjemnie, za rogiem stali już z laserowa suszarką.

Wszyc - 07-04-2010, 23:33

Psikus napisał/a:
Dlaczego producenci do nowych samochodów z absem i z esp nawet nie zalecają płynu DOT 5.1?

Do nowych jest DOT 5 a DOT 5.1 jest z myślą o starszych :D no ale nie ma co dalej gdybać każdy robi co chce :P

mkm - 07-04-2010, 23:44

Psikus napisał/a:
No akurat o tym płynie to słyszałem tylko tyle że ma wyższą temperaturę wrzenia

Plus, obnizona lepkosc, dzieki temu ma swobodniejszy przeplyw w mikrozaworach ABS-u, poprawiona „nieszkodliwość” dla uszczelnien w układzie i pare innych.
Faktycznie ABS pracuje „płynniej” na tym plynie.
Dodatkowo jeżeli ktos ma szersza niż fabryczna szerokość opony to lepiej zainwestowac w wyzsza temp. wrzenia.
Psikus napisał/a:
ale szczerze chłopaki, to ilu z Was udało się doprowadzić do wrzenia dot 4 nawet już lekko zużyty??

Paru by się znalazlo w tym ja na czele mimo, ze jezdze na 185—tkach i mam lekkie auto :mrgreen:
Z racji tego ze 5.1 wg. mnie w układach bez ABS-u się nie sprawdza Colty mam zalane Castrolem Response DOT4, który ma jeszcze wyzsza temp. wrzenia niż 5.1. :twisted:

Ale to co napisał Robert mnie przekonuje.
Nie chciał kombinowac i nie kombinuje :wink:

Psikus - 07-04-2010, 23:52

mkm napisał/a:
Nie chciał kombinowac i nie kombinuje
i tyle na ten temat.

robertdg napisał/a:
nie było słońca, pogoda nie sprzyja to i z woskowiny :butthead: strasznei niesprzyjająco, a chciałbym miec to juz za sobą, w najblizszym mozliwym czasie montaz letnich kółek, więc mam nadzieje że dam rade zegrać ze sobą te czynności.
ja to zgrałem przed świętami, słonko ładnie świeciło, i nawet miałem możliwość pooglądać mój deczko odnowiony lakier w strugach wiosennej ulewy :mrgreen:
robertdg - 08-04-2010, 00:05

Psikus napisał/a:
ja to zgrałem przed świętami, słonko ładnie świeciło, i nawet miałem możliwość pooglądać mój deczko odnowiony lakier w strugach wiosennej ulewy :mrgreen:
W zasadzie to przegląd układu hamulcowego miałem robić wczoraj, ale jestem len i mi sie nie chciało :P
Postanowiłem zrobić to dzisiaj, jak juz mialem sie do tego zabrac to mnie łeb rozbolał, pomyslalem, ze takim sposobem wkoncu nic nie zrobie, ale zażylem ten od Goździkowej i z czasem minelo, no i jak sie rozpedzilem, to zrobiłem jeszze przegląd hamulców przy aucie kolegi :D
Wszyscy zadowoleni, ale przyszedł sasiad i puscil fame ze robie wiosenne przeglady hamulcow i poprosil mnie zebym mu jutro zrobil przy aucie przeglad, kurde jak sie nie chcialo to sie czlowiek jak maslo na patelni rozplywal, a jak sie zabral za robote to go osaczyli z kazdej strony. Tak żle i tak niedobrze :D

Psikus - 08-04-2010, 16:14

robertdg napisał/a:
Tak żle i tak niedobrze
przynajmniej się płyn hamulcowy do galanta zwrócił :D