To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

gulgulq - 03-11-2011, 06:52

dołożę 3 grosze - drzwi to też forma zapewnienie bezpieczeństwa
co jak co ale to jest ognisko w pokoju: płonące polana, strzelające iskry, żar itp.. przy otwartym palenisku jest trochę niebezpieczne, drzwiczki zapewniają nam odgrodzenie strefy płomienia od pokoju

Krzyzak - 03-11-2011, 06:53

jaca71 napisał/a:
Nie jest to żaden fakt, ani żadna prawda. Zamknięcie kominka nie powoduje wzrostu jego sprawności bo cudów nie ma.

Cytat:
Stosując wkład kominkowy osiągamy sprawność kominka powyżej 70%, w porównaniu do 15 -20 % przy kominku otwartym. Podnosi to 4 krotnie sprawność dając znaczne oszczędności drewna, jego magazynowania i usuwania popiołu.

za: http://www.laudel.pl/page.php?id=164211df

jaca71 - 03-11-2011, 07:37

Krzyzak napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Nie jest to żaden fakt, ani żadna prawda. Zamknięcie kominka nie powoduje wzrostu jego sprawności bo cudów nie ma.

Cytat:
Stosując wkład kominkowy osiągamy sprawność kominka powyżej 70%, w porównaniu do 15 -20 % przy kominku otwartym. Podnosi to 4 krotnie sprawność dając znaczne oszczędności drewna, jego magazynowania i usuwania popiołu.

za: http://www.laudel.pl/page.php?id=164211df

Wkładu nie drzwiczek :) Założenie drzwiczek jak chce zrobić HouseM sprawności jego kominka nie poprawi bo niby jak? A może się okazać że jeszcze pogorszy. Z jego opisu wynika ze problem ma z:
1. drewnem bo raz że nie najlepsze a dwa że świeże - piszemy o jego topoli bo parkiet pali się dobrze - wilgotność parkietu powinna być poniżej 4%
2. brakiem powietrza.

Krzyzak - 03-11-2011, 07:51

ale robiąc drzwiczki spowoduje, że drewno palić się będzie wolniej i mniej powietrza do tego będzie potrzebne
więcej ciepła pójdzie na dom, mniej w komin
nie uda się poprawić drugiej części - bo żeliwny kominek grzeje jeszcze swoim płaszczem przez górne nawiewy, ale przynajmniej pierwszą część (grzanie bezpośrednie) poprawi i to znacznie

kominki otwarte są tak konstruowane, żeby spaliny szły w komin a nie na pokój, więc tu wymagają dodatkowych rozwiązań zwiększających przepływ

jaca71 - 03-11-2011, 08:16

Krzyzak napisał/a:
ale robiąc drzwiczki spowoduje, że drewno palić się będzie wolniej i mniej powietrza do tego będzie potrzebne
więcej ciepła pójdzie na dom, mniej w komin

Mniej tlenu - gorsze spalanie, tlenie, produkcja sadzy = mniej ciepła = mniejsza sprawność. Do tego szyba ograniczy ilość ciepła bezposrednio oddawanego do pomieszczenia. Na nic nie zda się zaklinanie rzeczywistości. :)
Krzyzak napisał/a:
nie uda się poprawić drugiej części - bo żeliwny kominek grzeje jeszcze swoim płaszczem przez górne nawiewy, ale przynajmniej pierwszą część (grzanie bezpośrednie) poprawi i to znacznie

Nie ma potrzeby poprawiania drugiego bo jak sam napisał jest tam zastosowana jakaś kumulacja.

BTW. Zgadzamy się co do jednego - że w pomieszczaniu, w którym jest kominek brakuje... tlenu :( Pierwsze co to pasuje zrobić w tym pomieszczaniu regulowana czerpnię świeżego powietrza. To zrobić musi. A czy potem dołoży drzwi? Ja bym się z tym nie śpieszył. Uwielbiam otwarte kominki a nie lubię osmolonych szyb ;)

BTW 2. Też miałem kopciucha (chciałem przyoszczędzić ponad 4kzł), ale wgłębiając się dosyć mocno w temat "oczyściłem" szybę i zwiększyłem efektywność kominka ;) Na dodatek nie przegrzewając pomieszczania, w którym stoi - w domu mam 20-21 a w salonie, w którym stoi kominek "tylko" do 25C

mis_smis - 03-11-2011, 08:51

Z brakiem powietrza załatwisz temat bardzo łatwo, jest prosta zasada do kominka musisz dostarczyć tyle powietrza co idzie spalin w komin czyli jeżeli masz komin powiedzmy fi200 to takim otworem musisz dostarczyć świeże powietrze. Mam u siebie kominek od pięciu lat nim ogrzewam cały dom (rozprowadzone kanały powietrzne wymuszone dodatkowo turbinką) i dopiero powiększenie nawiewu załatwiło problem braku powietrza.
jaca71 - 03-11-2011, 10:36

mis_smis napisał/a:
jest prosta zasada do kominka musisz dostarczyć tyle powietrza co idzie spalin w komin czyli jeżeli masz komin powiedzmy fi200 to takim otworem musisz dostarczyć świeże powietrze.

To też nie jest takie proste :) Jak dasz za duży komin i za duży zaciąg świeżego powietrza to zrobisz przedmuch kominka :P Nastąpi niepotrzebne wychłodzeni kominka i komina bo dostarczane będzie więcej powierza i potrzeba do spalania paliwa. komin zazwyczaj robi się z zapasem a zaciąg "na styk" ;)

mis_smis - 03-11-2011, 10:50

nic nie jest proste nawet plusy są ponoć dodatnie :P . Można to sprawdzić w dość prosty sposób zamknąć wszystkie okna i drzwi w domu rozpalić kominek i wykonać sprawdzenie przewodów wentylacji mech, jeżeli jest ciąg na kratce wen. jest ok jeżeli wraca to nawiew jest za mały.
Krzyzak - 03-11-2011, 11:10

jaca71 napisał/a:
jak sam napisał jest tam zastosowana jakaś kumulacja.

ale pytanie jak przebiega dystrybucja? - bo przecież szamotu nie wystawi jak warstwy zewnętrznej (przypadkowe poparzenia, pracujące ściany od ciągłego rozgrzewania/stygnięcia), więc ciepło może nadal być oddawane tylko przez front (no chyba, że - jak pisałem - są nawiewy w czopuchu)
jaca71 napisał/a:
Uwielbiam otwarte kominki a nie lubię osmolonych szyb

moja niestety się brudzi szybko, ale znam rozwiązania, gdzie szyba jest czysta tygodniami
otwarty ma mój kolega - architekt i... kompletnie z niego nie korzysta... tylko świeczki w nim stoją

jaca71 - 03-11-2011, 11:34

Krzyzak, Z tego co zrozumiałem to kominek jest na pietrze w sypialni, dystrybucji poza wspomniane pomieszczenie brak, ale jest kumulacja. Z tych założeń wynika kominek jest ozdobą pomieszczenia :P które potrafi ogrzać ale nie nadaje się jako główne źródło ciepła w domu. W tym przypadku, jak pisałem w jednym z moich pierwszych wpisów moim zdaniem montaż drzwi nie ma sensu - więcej plusów ujemnych niż dodatnich.

Rozwiązanie:
1. Czerpnia powietrza z możliwością zamknięcia
2. Suche drewno z gatunków tych twardych
3. Palić krótko ale intensywnie

HouseM - 03-11-2011, 22:10

Po pierwsze nie mam problemu z ilością dostarczanego powietrza więc po co mi ten kanał nawiewowy robić ? Cug jest taki że kapelusz do komina porywa.Z kratek wentylacyjnych nie zaciąga. Problemem to właśnie za duża ilość powietrza do spalania. W kominku suche drzewo znika jak szalone. Jaki sens palić w takim kominku jak na 2 godzinną przyjemność muszę przygotować kubik drewna ? Dodatkowo co ważniejsze brak jest możliwości zamknięcia kominka jak skończy się palić i jeszcze resztki gorącego popiołu tlą się w palenisku. W takim momencie kominek wysysa całe ciepło z domu i z samego siebie przy okazji chłodząc kaloryfery (podkowa w kominku oddaje ciepło do komina. Problem nr 3 - kominek ze względów bezpieczeństwa nie można pozostawić samemu sobie bo wyskakują iskry. Szyba nie jest aż tak dużym izolatorem. Dzisiaj znajomy zaprosił mnie na testowanie jego kominka (też kiedyś otwarty i założone drzwi z tych samych powodów co u mnie) Ilość Ciepła z zamkniętymi drzwiami jaka promieniuje od kominka jest odczówalnie większa niż z otwartymi !
jaca71 - 04-11-2011, 05:50

Tu pytanie:
HouseM napisał/a:
więc po co mi ten kanał nawiewowy robić ?

Tu odpowiedź
HouseM napisał/a:
W takim momencie kominek wysysa całe ciepło z domu i z samego siebie

HouseM napisał/a:
przy okazji chłodząc kaloryfery (podkowa w kominku oddaje ciepło do komina.

Czyli jakiś wymiennik z CO jest? A szyber w kominie jest?
To już delikatnie zmienia się sytuacja :)

HouseM napisał/a:
Szyba nie jest aż tak dużym izolatorem.

To proponuje zrobić mały eksperyment: Do szklanki (ze szkła) i metalowego kubeczka nalać wrzątku do połowy. Następnie należy podnieść oba naczynia za górne krawędzi i opisać wnioski na forum ;) Rada: Kubek metalowy proponuje podnosić lewa ręką coby dało się potem pisać ;)

HouseM napisał/a:
Ilość Ciepła z zamkniętymi drzwiami jaka promieniuje od kominka jest odczówalnie większa niż z otwartymi !

Właśnie dlatego że szyba jest dobrym izolatorem udało się podnieść mocno temperaturę w palenisku :P Skutkiem czego więcej ciepła może się z kominka wydostać. Na pewno mniej powietrza to dłuższe palenie drewna, jest szansa że więcej ciepła wyjdzie z kominka niż pójdzie w komin. Czyli jednak szyba/drzwiczki podniosły sprawność :) Powodzenia w przeróbkach. Zakładać drzwi, zakładać :P Ale ja z czerpni się nie wycofuję ;)

Marcino - 04-11-2011, 09:12

Pytał ktoś o ilości drewna, wiec moj wujek ma domek (chyba ze 150m2, nowa technologia, podłogówka na dole) i ogrzewa kominkiem z płasczem wodnym. SPala na sezon około 20 metrów drewna twradego. Nie pytałem czy metr - rzucany, składany, sypany czy jaki tam moze być.

Pozdrawiam

HouseM - 04-11-2011, 15:54

Cytat:
Ale ja z czerpni się nie wycofuję

Przyszedł dzisiaj spec od wentylacji oceniċ co się da zrobić i doprowadzenie w to miejsce kanału nawiewnego jest niestety niewykonalne.
Zamykany czopuch tak jest !

Marcino - 04-11-2011, 21:41

HouseM napisał/a:
Zamykany czopuch tak jest !

Czyli tzw szyber??? No ja bez tego zarówno w piecu jak i w kominku bym chyba nie upilnował ognia a i za dyzo by w komin szło. Przy komniku musze pamietać za jak otwieram dzwiczki to musze go odsunać żeby sie nie zadymiło na salon.
Powietrze z zewnatrz mam rura fi 110mm doprowadzone bezpośrednio do komory spalania i mam tez na tym zasuwkę z uszczelką gumową żeby mi nie wiało jak nie potrzeba.