To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA

.swat. - 02-08-2016, 19:23

jacek63 napisał/a:
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.
Super, że wszystko działa dobrze !! Tylko się cieszyć. Co do MMCS mnie akurat podobają się boczne przyciski, są bardzo praktyczne. Tak na marginesie w porównaniu z tym sprzętem jakich ważnych funkcji nie ma MMCS? :shock:

No i pytanie końcowe: Jaki dokładnie typ kamerki masz tam zamontowany?

pozdrowienia.

jacek63 - 02-08-2016, 21:54

Ponieważ nie używałem MMCS mogę się mylić, ale z tego co wiem to nie ma możliwości instalacji innej mapy niż fabryczna, której aktualizacja sporo kosztuje lub trzeba kombinować. Brak dostępu do internetu - przypuszczam, więc, że również brak informacji o korkach na trasie (chyba że działa w tej formie: RDS-TMS?).

Druga rzecz to możliwość instalacji aplikacji - na MMCS chyba nic nie można, na Androidzie pula jest dość duża, szczególnie przydatny jest Yanosik.

Powyższe dwie różnice są chyba najważniejsze. Odnośnie reszty można by długo polemizować, a prawda jest taka, że dużo zależy od użytkownika. Co dla jednego jest wadą drugi może uznać za zaletę.

Brak fizycznych przycisków może trochę przeszkadzać, najbardziej przydałoby się pokrętło głośności. Przyciski dotykowe są ale zawsze przed naciśnięciem trzeba spojrzeć gdzie się znajdują. Ponieważ działają klawisze z kierownicy, w tym z fabrycznego BT (można osobno przypisywać długie przyciśnięcia) zmapowałem tam wszystkie potrzebne funkcje: przełączanie na nawigację, radio, odtw. muzyki, menu bluetooth, klawisz home, klawisz wstecz, wyciszenie radia, głośność, wstecz/dalej. Dzięki temu praktycznie nie używam przycisków pod ekranem.

Brak przycisków związany jest z rozmiarem ekranu - po prostu nie ma ich gdzie upchnąć. Jeśli ktoś bardzo potrzebuje są wersje 8" z przyciskami i czytnikiem CD:

Nie brałem ich pod uwagę ze względu na wysoką cenę i moim zdaniem gorszy wygląd.

Kamera jest analogowa. Można wyborać PAL lub NTSC. Ja mam wersję NTSC. link do "specyfikacji"

flojd - 13-09-2016, 19:26

vonmat napisał/a:
Według mojej wiedzy 20-pinowa wtyczka to C103. C105 ma 18 pinów, a jej jedyne zadania to: wyjście AUX, wyjście na moduł bluetooth oraz podawanie zasilania i sygnału na panel z wyświetlaczem.

Na standardowym (8701A277) i 2DIN-owym (8701A562, nie jestem pewien czy w 8701A627 również), pin nr 3 na C105 jest prawym kanałem bluetootha. Rozumiem, że zostawiłeś go bez ucinania?

Koledzy, przeczytalem wszystko i wiem, ze z C105 zostawiam tylko AUXa bo nie mam modulu bluetooth, w C103 chce wypiac CAN'a + i minus kabelki bialo pomaranczowy i bialo szary. Oprocz tego w miejscu gdzie jest illumination i pod nim wolny slot chce zmostkowac ze wtyczki C10 ( swiatla awaryjne ) zolto czerwony jako plus i rozowo szary jako minus do C105.

Wydaje mi sie ze wszystko dobrze zrozumialem ale od 2ch dni walcze z tymi wtyczkami C105/C103 jak z tego ustrojstwa przepiac kable bez ich ucinania ?! na gorze wtyczki jest zatrzask i ten plastik poszedl mi w gore odblokowywujac wyjscie kabelkow ale co dalej ?! Probowalem spinaczem od przodu to wypchnac i nic ... jakies pomysly ?

P.S zapomnialem dopisac, chce montowac w lancer 2010 radio 8701A626 z usb :)
Dzieki !

brylekVFR - 13-09-2016, 19:43

Za zwyczaj są ząbki zatrzaskujące piny, to że od góry poszedł plastik pozwala żeby zatrzaski ruszyły. Trzeba je od tyłu podważyć.
    flojd - 14-09-2016, 21:18

brylekVFR napisał/a:
    Za zwyczaj są ząbki zatrzaskujące piny, to że od góry poszedł plastik pozwala żeby zatrzaski ruszyły. Trzeba je od tyłu podważyć.

Faktycznie, do tego precyzyjne srubokrety i poszlo :)

LBA - 15-09-2016, 10:52

jacek63, mógłbym Cię prosić również o link do tego urządzenia jakie u siebie zainstalowałeś?

Padł mi moduł Bluetooth i wymiana na nowy pociąga konieczność wymiany również radia. W takim przypadku rozsądniejszy wydaje się zakup nowego radia z modułem BT. Bo jak rozumiem to które masz właśnie taki moduł posiada i nie korzystasz z BT mutsubishi? Jak zrozumiałem z opisu podpiąłeś się pod przyciski z kierownicy i też zadziałały. Wreszcie mikrofon wpiąłeś w miejsce gdzie było na oryginał ale stary mikrofon pewnie też można wykorzystać..

I teraz takie ogólne pytanie do Wszystkich czy taką akcję wymiany radia w okolicy Nowego Sącza/Krakowa można zlecić? Sam wolałbym tego tematu nie realizaować by niczego nie popsuć.

olosoft - 15-09-2016, 11:14

LBA napisał/a:
    jacek63, mógłbym Cię prosić również o link do tego urządzenia jakie u siebie zainstalowałeś?

Padł mi moduł Bluetooth i wymiana na nowy pociąga konieczność wymiany również radia. W takim przypadku rozsądniejszy wydaje się zakup nowego radia z modułem BT. Bo jak rozumiem to które masz właśnie taki moduł posiada i nie korzystasz z BT mutsubishi? Jak zrozumiałem z opisu podpiąłeś się pod przyciski z kierownicy i też zadziałały. Wreszcie mikrofon wpiąłeś w miejsce gdzie było na oryginał ale stary mikrofon pewnie też można wykorzystać..

I teraz takie ogólne pytanie do Wszystkich czy taką akcję wymiany radia w okolicy Nowego Sącza/Krakowa można zlecić? Sam wolałbym tego tematu nie realizaować by niczego nie popsuć.

Porozmawiaj z tokyo i przejedź się do niego, masz raptem 200km do Rudy Śląskiej, z pewnością zaproponuje Ci lepsze rozwiązanie Twojego problemu. Nie ja jeden korzystałem z usług Kolegi tokyo i nie ja jeden jestem bardzo zadowolony z efektów. :)

KAMiLER - 07-10-2016, 01:38
    Temat postu: radio
    jacek63 i jak po kilku miesiacach urzytkowania?
    masz jeszcze szanse ogarnąc to radio?
    mam co prawda tez radio 2 din dotykowe ale chce cos na androidzie.
    ps masz jakis model tego sprzetu?

jacek63 - 07-10-2016, 20:48

Jak dotąd wszystko w porządku.

Raz miałem sytuację, że radio zawiesiło się podczas uruchamiania. Po kontakcie z sprzedawcą otrzymałem informację jak wejść do bootloadera (trzeba odpowiedno naciskać przycisk reset) i tam wybrałem przywrócenie do ustawień fabrycznych - pomogło.

Jeśli chce się używać modemu 3G na usb to konieczna jest karta sim bez pinu (radio nie pyta o kod, internet nie działa, a nie w każdej karcie można wyłączyć pin).

Ponieważ założyłem gaz a producent udostępnia aplikację na androida to:

Konkretnego modelu radia chyba nie ma - to Chiny, trzeba czytać opis i wnioskować na podstawie zdjęć. Link do aukcji z której kupowałem podsyłam na PW.

pichorz - 26-10-2016, 13:32

tokyo, witam, próbuję zgłębić temat wymiany fabrycznego radia w ASX z 2011 z pominięciem szyny CAN, na model dotykowy 8701A627. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie czy komuś udało się podpiąć to radio tak aby pominąć opisywane na forum problemy z ciągłym podświetlaniem zegarka i podłączeniem bluetooth tak aby radio wyciszało się w chwili nadejścia połączenia telefonicznego. Czy pomożesz w tej sprawie? Da się to jakoś pogodzić?

pozdrawiam,

Wojtek

pablo diablo - 26-11-2016, 11:04

Wpadło mi ostatnio takie cuś jak użytkownik iPhone od kilku lat to przydało by się bardzo.
    Od razu nasuwa sie pytanie, czy spasowało by do naszych Lancerów ? ciekawe co tokyo na to.

https://mcarsstatic.cachefly.net/pdf/owners/support/technology/MGN%20Owner's%20Manual.pdf

https://www.mitsubishicars.com/owners/support

http://www.apple.com/ios/carplay/

marcink - 29-11-2016, 17:16

Jeśli chodzi o Mitsubishi to carplay jest dostępny w modelach:
    2016 Pajero
    2016 Pajero Sport
    2017 Mirage
    2017 Mirage G4

http://images.macrumors.c...age_CarPlay.jpg jeszcze nie wyczaiłem co to za radio.

matik0109 - 07-01-2017, 17:00

Hej
    Piszę w tym temacie bo ogólnie jest najbardziej świeże, a i tak każde tyczy się prawie tego samego :)

Chciałbym wymienić radio standardowe które ma BT ale bez audio i USB, chyba że z tyłu radia jest wejście - nie wiem. Moja wersja niby inform według vinu ale bardziej wyposażenie ma invite...

Ogólnie myślałem nad tym radiem
    https://jvc.emantic.pl/systemy-samochodowe/radioodtwarzacze/cd-2din/kw-r520e/

no ale będzie potrzebna ramka, szukając na forum co potrzebne znalazłem dwie na amazonce
    https://www.amazon.com/dp...ding=UTF8&psc=1

https://www.amazon.com/dp...coding=UTF8&me=

Nie wiem czemu w Polsce te ramki są tak drogie ale cóż... teraz tylko które będzie na "oko" dobre, a może ktoś kupował którąś z tych ramek?

tyku - 07-01-2017, 17:23

mazin napisał/a:
    Planującym zakup aftermarketowej nawigacji 2 DIN (lub MMCSa) i potrzebnej do montażu ramki podpowiadam - unikajcie ramki marki metra, opisywałem moje "przeboje" z nią. Polecam scosche, dawniej była droższa, potem ceny się zrównały. W 2011, kiedy wymieniałem metrę na scosche, ta druga na ebayu z przesyłką kosztowała ok. 180 zł.
    Ramka oryginalna (prawdopodobnie) pojawiła się na allegro - nie jestem związany ze sprzedawcą, po prostu trafiłem na nią szukając czegoś innego. Cena atrakcyjne (mi ASO powiedziało w 2010 dwa tys. za ten kawałek plastiku, ktoś pisał w innym wątku, że jemu podano cenę 600 zł. Być może dziś kosztuje toto w ASO mniej, więc przed zakupem lepiej sprawdźcie.
    Piszę o tym, bo z różnych rzeczy potrzebnych do montażu takiego systemu o ramkę właśnie było najtrudniej, może komuś pomogę. W nieoryginalnych (metra, scosche) trzeba dodatkowo przekładać kratki nawiewu z panelu radiowego, w oryginalnej są.
    Jak wynika ze zdjęcia, numer części to 8002A403XA

Poczytaj co napisał mazin
    http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
    Najlepsza opcja to oryginalna ramka (str.15) :wink:

matik0109 - 07-01-2017, 18:18

Widziałem ten post ale link do aukcji jakoś mi uciekł :)
    Oryginały zawsze najlepsze ale ta cena z kawałek plastiku to paranoja, póki co czekam jeszcze na odpowiedź od ASO ile u nich taka ramka teraz kosztuje ale stawiam że taniej niż na aukcji nie będzie.
    Jeszcze znalazłem radio z Lancer X Evo jak będzie wraz z ramką to będzie używany ale oryginał. Tylko jeszcze pogrzebie czy podejdzie do mojego

Dzięki tyku