To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

tyku - 06-04-2017, 22:19

W 4B10(1.8) nic nie buczy. :wink: Stuka za to sprężarka podczas załączania. :(
Sushi - 07-04-2017, 07:47

Dzięki serdeczne za sprawdzenie. Muszę podjechać jeszcze do innego ASO, może będą bardziej kompetentni. Dzisiaj rano nie buczało, ponieważ temp zewn. wynosiła +3, więc nie załączał się kompresor i co za tym idzie wentylator chłodnicy. Czy mógłby ktoś jeszcze sprawdzić przy temp. zewn. powyżej +4-5C, czy też co chwilę włącza i wyłącza się wiatrak chłodnicy i czy słychać jakieś buczenie podczas pracy wentylatora? Może ten dźwięk wydobywa się z jakiegoś innego miejsca, ale zawsze gdy załączy wentylator chłodnicy.
brylekVFR - 07-04-2017, 11:42

Klimatronik czy zwykła klima?
Sushi - 07-04-2017, 11:48

Zwykła manualna z opcją ustawienia auto.
lichy - 07-04-2017, 12:13

Normalnym trybem pracy układu klimatyzacji jest jego okresowe włączanie i wyłączanie.
Czas przez jaki sprężarka i wentylator skraplacza jest włączony / wyłączony oraz częstotliwość ich włączania / wyłączania zależy od kilku co najmniej czynników: Temperatura zewnętrzna, temperatura w kabinie, ciśnienie czynnika roboczego klimatyzacji, ustawiona (zadana) temperatura na panelu sterującym,...
Generalnie im cieplej na zewnątrz i im niższa temperatura zadana w kabinie, tym dłużej układ pracuje, i tym krótsze są przerwy w jego pracy.
Każdorazowemu włączeniu sprzęgła sprężarki towarzyszy charakterystyczny, dość głośny trzask / szczęk (wyłączanie jest cichsze). Równocześnie z włączeniem (sprzęgła) sprężarki włącza się wentylator na skraplaczu (obsługuje on także chłodnicę).
To buczenie najprawdopodobniej odgłosem pracy tegoż wentylatora - sprężarka pracuje ciszej.
Zimą (przy temperaturze zewnętrznej chyba poniżej +3 C) klima wogóle się nie włączy - zabezpieczenie przed oblodzeniem parownika - więc i odgłosy nie występują.

Sushi - 07-04-2017, 12:19

OK, czy u Ciebie też słychać takie charakterystyczne buczenie gdy chodzi wentylator chłodnicy? Najlepiej słychać to przy otworzonej masce, ale w aucie też jednak dużo ciszej.
brylekVFR - 07-04-2017, 13:02

lichy napisał/a:

Zimą (przy temperaturze zewnętrznej chyba poniżej +3 C) klima wogóle się nie włączy - zabezpieczenie przed oblodzeniem parownika - więc i odgłosy nie występują.

Czy na pewno? Bez względu na temp zewnętrzną w ustawieniu AUTO ( klimatronik) sprężarka wraz z wentylatorem będzie się cyklicznie włączać w celu przesmarowania sprężarki. To co fachowcy zalecają, by w zimę na chwilę włączyć klimatyzację, w trybie AUTO robi się to samo. Przy niskich temp. zewnętrznych będzie to rzadko występowało ale jednak będzie.
W tym przypadku też obstawiam na "buczenie" spowodowane pracą wentylatora.

Sushi - 07-04-2017, 13:08

Ale to "buczenie" jest zupełnie normalne? Jeżeli tak to Mitsubishi odstawiło fuszerkę. Ostatnio na parkingu jak mi się załączył kompresor i zaczęło buczeć (maska była zamknięta) to się człowiek z 5 metrów ode mnie obejrzał. Pierwszy raz spotykam się z tak głośną pracą klimy. To co będzie w lato powyżej 30C?
lichy - 07-04-2017, 13:17

Sushi napisał/a:
... czy u Ciebie też słychać takie charakterystyczne buczenie gdy chodzi wentylator chłodnicy?

Tak.
Wentylator chodzi dość głośno i wyraźnie to słychać zwłaszcza z zewnątrz.

brylekVFR napisał/a:
Czy na pewno?

Na 100% nie jestem pewien, ale na co najmniej 95 % TAK.
Poprzednio miałem Lancera Inform, więc z klimą manualną i przy niskich temperaturach nigdy nie udało mi się skutecznie klimy włączyć.
Teraz od paru miesięcy (zima zaliczona) jeżdżę ASX'em z klimą automatyczną i przy niskich temperaturach nie udało mi się zaobserwować włączania się sprężarki / wentylatora zarówno w położeniu AUTO, jak i przy innych nastawach.
Nie wiem jaki jest próg temperaturowy niewłączania się klimy, czy jest to +3 C, czy inna wartość, ale wiem, że jest to rodzaj zabezpieczenia przed oblodzeniem się parownika.
Nie dość, że działając osiąga on dość niskie temperatury i kondensuje się na nim sporo wody, to jeszcze zasysane jest zmrożone powietrze z zewnątrz. W szczególnym przypadku może dojść do zamarznięcia kondensatu na parowniku.

[ Dodano: 07-04-2017, 13:23 ]
Sushi napisał/a:
Ale to "buczenie" jest zupełnie normalne?

Możesz zrobić test, czy to wentylator tak buczy, czy coś innego.
To jest ten sam wentylator, który obsługuje chłodnicę silnika, więc wyłącz klimę i zagrzej mocno silnik najlepiej na postoju poczekaj, aż Ci się włączy wentylator chłodnicy. Wtedy posłuchaj, czy jest to ten sam dźwięk.
Jeżeli będzie się wyraźnie różnił, to może oznaczać, że coś innego jednak "buczy", może np. sprężarka dogorywa.

brylekVFR - 07-04-2017, 14:47

Ja też nie jestem w 100% pewien. Wcześniej miałem Mazde z klimatronikiem i na 100% w zimę co jakiś czas na postoju ruszała sprężarka, na 2-3 sek. i wydaję mi się że w Mitsubishi też tak jest. Nawet wydaje mi się że w zimę słyszałem jej włączanie. Muszę poszukać info w książce, a na testy zostaje czekać do zimy.
Sushi - 07-04-2017, 18:29

lichy napisał/a:
Sushi napisał/a:
... czy u Ciebie też słychać takie charakterystyczne buczenie gdy chodzi wentylator chłodnicy?

Tak.
Wentylator chodzi dość głośno i wyraźnie to słychać zwłaszcza z zewnątrz.

Byłem w innym aso i również powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Gdyby wentylator cały czas pracował i się nie wyłączał to byłby problem. Usłyszałem również, że wentylatory w Lancerach są głośne (jak się okazuje w ASX też), ale za to klima działa bardzo dobrze.

lichy napisał/a:
Sushi napisał/a:
Ale to "buczenie" jest zupełnie normalne?

Możesz zrobić test, czy to wentylator tak buczy, czy coś innego.
To jest ten sam wentylator, który obsługuje chłodnicę silnika, więc wyłącz klimę i zagrzej mocno silnik najlepiej na postoju poczekaj, aż Ci się włączy wentylator chłodnicy. Wtedy posłuchaj, czy jest to ten sam dźwięk.
Jeżeli będzie się wyraźnie różnił, to może oznaczać, że coś innego jednak "buczy", może np. sprężarka dogorywa.

W korku włączył się wentylator chłodnicy bez załączonej klimy i był identyczny dźwięk. Tak więc wszystko gra. Dzięki serdeczne za zainteresowanie.

Jaxowaraxa - 13-04-2017, 12:10

Hej,
Mam pytanko czy ktoś miał problem syczącej klimy podczas działania? I jeżeli tak to co jest problemem i jak to naprawić?

piomic - 14-04-2017, 08:11

Jaxowaraxa napisał/a:
syczącej klimy podczas działania
Ubytek czynnika. Takie ciężkie sapanie, wzdychanie. I przy upale zauważysz jej mniejszą sprawność.
hubus - 15-04-2017, 08:27

Ja napełniałem klimę pierwszy raz odkąd kupiłem samochód, do lancera wchodzi 500 a miałem 250. Test szczelności przeszedł, poprzednia właścicielka chyba nigdy nie nabijała :| .
p4bLo - 15-04-2017, 09:19

u mnie słychać moment załączenia klimy - takie dość głośne "tyk" ale to chyba od nowości bo się dziwiłem że w każdych innych autach moich autach tego nie było słychać - nie wiem czy to kwestia oszczędności na klimie Mitsubishi bo na wyciszeniu auta też Mitsu zaoszczędziło....