[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ubezpieczenie
tyku - 05-06-2013, 09:18
maniax86, Udział własny w szkodzie: 0 zł
Naprawa pojazdu z użyciem części oryginalnych: tak
Szkody o niewielkiej wartości: odszkodowanie nie zostanie
wypłacone jeżeli wysokość szkody nie przekroczy: 500 zł
Zastanawia mnie tylko jedno, czy mam szyby ubezpieczone czy nie, bo nigdzie nie mogę doczytać.
JCH - 05-06-2013, 09:44
tyku napisał/a: | Zastanawia mnie tylko jedno, czy mam szyby ubezpieczone czy nie, bo nigdzie nie mogę doczytać | To pewnie nie masz, bo na szyby w Avivie jest odrębne ubezpieczenie i co ciekawe jest tam cytat: "udział własny w przypadku szyby czołowej 150 zł". Albo spójrz dwie rubryki niżej w polisie
Też mam w Avivie OC/AC/NW i jak na razie jestem zadowolony z kalkulacji składki.
tyku - 05-06-2013, 10:09
JCH, Jacek dzięki, no i teraz wiem dlaczego tak tanio. Wykiwała mnie agentka
Przez telefon wszystko pięknie, a tu nie ma szyb
Jakbym wiedział to bym dopłacił
JCH - 05-06-2013, 12:54
tyku napisał/a: | no i teraz wiem dlaczego tak tanio. Wykiwała mnie agentka
Przez telefon wszystko pięknie, a tu nie ma szyb | Eee myślę, że nie w tym rzecz. Ubezpieczenie szyb w Aviva to koszt.... juz Ci mówię - 91 zł (w moim przypadku ale być może to stała kwota). Więc nie to jest powodem dobrej, niskiej ceny. Aviva ma dobre te stawki. Np. PROAMA ze swoją ofertą (70% zniżki) nie była w stanie nawet zbliżyć się do Avivy.
maniax86 - 05-06-2013, 14:47
JCH, JCH napisał/a: | Aviva ma dobre te stawki. Np. PROAMA ze swoją ofertą (70% zniżki) nie była w stanie nawet zbliżyć się do Avivy. |
Tylko która z tych ubezpieczalni jest bardziej wiarygodna??
Dla banku który mi kredytuje auto bardziej wiarygodna jest proama.... w Avivie dostałem zakaz od banku ubezpieczania auta a w proamie jak najbardziej nie mieli sprzeciwu(mówimy o komplecie OC + AC )
JCH - 05-06-2013, 17:25
maniax86 napisał/a: | Tylko która z tych ubezpieczalni jest bardziej wiarygodna?? | Hm.... to trudno stwierdzić
Też gdy miałem leasing na auto dostałem wykaz TU. Zaakceptowali mi InterRiska, który wtedy wydawał mi się tani Tzn. nie, tani nie był ale jednak trochę tańszy niż oferowane pakiety z leasingu , które powinny bić na łeb, na szyję wszystkie inne oferty z rynku.
Nie wiem czy Aviva byłaby wtedy akceptowana ale to nie jest jakieś TU "z czapy". To jest następca prawny Commercial Union. Jest lub było swego czasu jakieś powiązanie z BWZBK a to już, było nie było, czołówka polskiej bankowości
maniax86 napisał/a: | Dla banku który mi kredytuje auto bardziej wiarygodna jest proama | Może to wynikać z jakiś powiązań kapitałowych, cholera wie. Proama to zdaje się czeska firma.
michaello - 06-06-2013, 09:58
W salonie gdzie ubezpieczalem zawsze samochod wyliczyli ubezpieczenie pelnopakietowe w Allianz na kwote 2.397,00 zł. Dzisiaj zadzwonilem na infolinie i to samo bezpieczenie wynosi 1842 zl. (AC, OC,NNW)
Az taka prowizja agenta?
.swat. - 06-06-2013, 10:47
JCH napisał/a: | tyku napisał/a: | Zastanawia mnie tylko jedno, czy mam szyby ubezpieczone czy nie, bo nigdzie nie mogę doczytać | To pewnie nie masz, bo na szyby w Avivie jest odrębne ubezpieczenie i co ciekawe jest tam cytat: "udział własny w przypadku szyby czołowej 150 zł". Albo spójrz dwie rubryki niżej w polisie
Też mam w Avivie OC/AC/NW i jak na razie jestem zadowolony z kalkulacji składki. | Ja też jestem z nich zadowolony. Co ciekawe kilka miesięcy temu pękła mi przednia szyba i najpierw pojechałem do ASO. Tam zaśmiewali mi prawie 4000 złotych za wymianę. A że w warunkach umowy nie ma wymiany w ASO, trzeba kombinowac i liczyć na szczęście, to odpuściłem. Skontaktowałem się z ubezpieczycielem, wskazali mi serwis, zarezerwowali mi termin i po kilku godzinach miałem auto już gotowe. Szyba była firmowa ( nie wiem czy mogę tu podać ), z czujnikiem deszczu. Fakt, zapłaciłem te 150 złotych, ale wolałem to niż kombinować z ASO i liczyć na to że wspaniałomyślnie po kilku miesiącach łaskawie zwrócą mi kasę.
maniax86 - 06-06-2013, 12:29
ale wiecie co sprawdzałem już jakiś czas temu OWU w różnych ubezpieczalniach... i praktycznie są identyczne we wszystkich czy to link4, PZU czy inna proama wszędzie te same warunki... a myślałem, że te tańsze ubezpieczalnie będą miały jakieś kruczki w warunkach ubezpieczenia żeby się wykpić z odpowiedzialności... a jednak tak nie jest
michaello - 06-06-2013, 12:38
Z tego co pamietam to chyba w Avivie jest restrykcyjny zapis o osobach prowadzacych pojazd ponizej 21 roku, dasz auto "malolatowi", ukradna, nie dostaniesz odszkodowania.
maniax86 - 06-06-2013, 12:53
michaello, ale już przy samym ubezpieczaniu auta się pytają zazwyczaj czy pojazd będzie użytkować osoba poniżej 21 roku życia... także wydaję mi się, że nie ma co ściemniać przy wywiadzie odnośnie ewentualnych osób, którę mogą prowadzić twoje auto bo potem można się mocno rozczarować jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania ewentualnego
tyku - 06-06-2013, 12:55
Po konsultacji z agentem z AVIVA okazuje się, że mam pełne AC,w którym są ubezpieczone również szyby.
W takim przypadku nie mogłem trafić lepiej niż do AVIVA.
Teoretycznie można spać spokojnie
maniax86 - 06-06-2013, 12:58
tyku, tak na prawdę wszystko zależy od szczęścia na jakiego trafisz likwidatora szkody.... niezależnie jaki zakład ubezpieczeń wybrałes.... nie ma żadnego godnego zaufania tak czy siak
michaello - 07-06-2013, 09:13
Poszlo, Uniqa - wynegocjowany (cenowo) pakiet dealerski z utrzymaniem wartosci przez 12 miesiecy
1848zl. Wartosc auta 32300.
maniax86 - 25-06-2013, 11:11
powoli rozglądam się za wznowieniem ubezpieczenia.... i bardzo fajną ofertę dostałem z link 4... pakiet OC+AC+ubezpiecznie szyb+ pakiet "ochrona opon"
Cena jedyne 1770 zł na dzień dzisiejszy....
- 0 zł wkładu własnego
- ubezpiecznie szyb obejmuje wymianę na oryginały z mitsu... specjalnie o to się dokładnie wypytałem
- ochrona opon.... w razie złapania gumy pokrywają koszty naprawy bądź wymiany opony do 2000 zł
Nie ukrywam że wygląda to bardzo ciekawie......
|
|
|