[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.
Uwex - 03-07-2017, 12:32
Sprawdź czy wszystkie żarówki z kierunków są OK ?
wiewioor - 03-07-2017, 22:06
Majkeltm napisał/a: | Zaczęło chodzić wyraźnie głośniej |
Głośniej czyli co ? Dźwięk kierunkowskazu ? Jeśli tak to może w ustawieniach ktoś zmienił Tobie rodzaj dźwięku (standardowo jest cichszy). Dla przypomnienia na zaciągniętym ręcznym klikamy przycisk info dla ustawień (settings).
Majkeltm napisał/a: | oraz okresowo mrugają z bardzo dużą częstotliwością. |
Dzieje się tak dlatego, gdyż przerywacz wykrywa spadek mocy na obwodzie dla każdej ze stron kierunkowskazów. Ma to na celu sygnalizację przepalonej żarówki.
Z racji tego że Tobie okresowo działa z dużą częstotliwością dwa pytania:
Zmieniałeś żarówki (może na LED) ? Jeśli tak to niektóre nawet z tzw. can bus mają wbudowane za małe rezystory. Wiem, że w Mitsubishi przerywacze mają dużą czułość na spadki mocy. Rozwiązaniem może być zastosowanie dodatkowego rezystora lub zmiana przerywacza.
Jeśli nie masz żarówek led`owych, próbowałbym na początku przeczyścić wszelkie połączenia stykowe w oprawkach. Jeśli nie pomoże zwróć uwagę która strona miga z dużą częstotliwością a potem która żarówka. Potem można sprawdzić połączenia kablowe.
To na początek.
sakej2 - 04-07-2017, 12:02 Temat postu: Re: Problem z kierunkowskazami
Majkeltm napisał/a: | Witam, od niedawna mam problem z kierunkowskazami. Zaczęło chodzić wyraźnie głośniej ( wewnątrz kabiny), oraz okresowo mrugają z bardzo dużą częstotliwością.
Ktoś wie jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam |
zazwyczaj jest tak że gdy któryś migacz szybciej miga to przepalona jest któraś z żarówek w kierunkowskazach. Sprawdzałeś czy wszystkie są ok?
dyneck - 21-11-2017, 19:26 Temat postu: Wymiana żarówek w reflektorach Niby prosta rzecz, a jednak nie.
No to zaczynamy, na dzień dobry wymiana tylnego stopu:
Wykręciłem śrubkę w miejscu oznaczonym strzałką:
Co dalej ?
Robert_N - 22-11-2017, 07:58
Tylko po co? od strony bagażnika są zaślepki, (materiałowe) ściągasz, i po macoszemu bez problemu wymieniasz tylko musisz przekręcić lekko oprawkę z żarówką i wyciągasz powoli.
Venom86 - 22-11-2017, 20:39
dokładnie nic nie demontujesz w bagażniku masz zaślepki po prawej i lewej stronie(pod dźwigniami do opuszczania siedzeń)wkładasz rękę i w lewo odkręcasz a wprawo przykręcasz mocowania z żarówką
oEdGein - 09-12-2017, 17:54 Temat postu: ?arówki LED w lancer Witam
Szuka?em troche na forum lecz albo nie ma takiej informacji jak potrzebuje , albo s?abo szuka?em.
Sprawa wygl?da tak , ?e chcia?bym za?o?y? do swojego lancera ?arówki led , zaczynaj?c od ?wiate? mijania , przez d?ugie i halogeny .
Jednak efekt wizualny bardzo mi sie podoba dlatego taka decyzja .
Pytanie moje dotyczy , jak to wygl?da konkretnie w tych modelach , czy taka zmiana zwyk?ych ?arówek na takie LED jest dozwolona czy móg?bym mie? przez to jakie? k?opoty , mam na my?li k?opoty z mandatami i problemy na stacji diagnostycznej .
Jeszcze sprawa odno?nie lamp , czy zwyk?e lampy lancera sa przystosowane do takich ?arówek ?
By?o by mi?o gdyby kto? przy okazji poleci? jakie? takie ?arówki które sa sprawdzone , bo na rynku jest ich masa
z góry dzi?kuje za pomoc i informacje
sharky - 09-12-2017, 19:06
https://www.youtube.com/watch?v=9-hHBi-hnqw
Na samym końcu filmiku mówią o legalności i przepisach.
wiewioor - 09-12-2017, 19:20
oEdGein napisał/a: | Jeszcze sprawa odnośnie lamp , czy zwykłe lampy lancera sa przystosowane do takich żarówek ? |
Z lampą nic się nie stanie.
oEdGein napisał/a: | Pytanie moje dotyczy , jak to wygląda konkretnie w tych modelach , czy taka zmiana zwykłych żarówek na takie LED jest dozwolona czy mógłbym mieć przez to jakieś kłopoty , mam na myśli kłopoty z mandatami i problemy na stacji diagnostycznej . |
Na 99% będziesz mieć problemy. Takie żarówki led zamiast hb4 nie są legalne - znaczy się nie będą mieć homologacji.
Widziałem i testowałem takie żarówki - nie polecam. Oślepienie kierowców z naprzeciwka jest znaczne - nawet przy obniżonym poziomie świecenia.
Takie zabawki to jak ksenony dołożone poprzez przetwornicę bez jakiegokolwiek autopoziomowania itp.
oEdGein napisał/a: | , przez długie | Długie sam mógłbym założyć, bo i tak włączasz tylko gdy nikt z naprzeciwka nie jedzie.
oEdGein napisał/a: | Jednak efekt wizualny bardzo mi sie podoba dlatego taka decyzja . |
Wizualnie faktycznie masz jasne białe lub niebieskawe światło - ale dobrze radzę: odpuść sobie.
oEdGein napisał/a: | Było by miło gdyby ktoś przy okazji polecił jakieś takie żarówki które sa sprawdzone | Praktycznie wszystko produkowane w chinach - jeśli już masz kupować to tylko z dobrymi radiatorami bo szybciej założysz normalne żarówki niż się pocieszysz.
Konkluzja: odradzam, nie polecam i często klnę jak z naprzeciwka jadą takie osoby takimi żarówkami. Jeśli jednak nie przekonam cię i założysz - jedź do diagnosty i ustaw dobrze reflektory (przynajmniej tyle) a potem obniż ich wysokość.
joujoujou - 10-12-2017, 09:46
wiewioor napisał/a: | ustaw dobrze reflektory | Tego się czasem nie da zrobić z prostej przyczyny - bywa, że zamiast lekko łamanej linii światła (jak to w światłach mijania być powinno) jest nieregularna plama. Chociaż np. w przypadku soczewek problemu być nie powinno.
oEdGein - 10-12-2017, 14:35
Dzięki za szybką odpowiedź
Ogólnie moje zainteresowanie LEDami głównie z tego powodu iż mój znajomy wymienił zwykłe żarówki na LED'owe , efekt jest niesamowity jak dla mnie i również widoczność się poprawiła .
Fakt , wymienił to w Audi A3 , lecz myśle że to nie problem .
Jeździ na nich już drugi miesiąc , może troszkę więcej . Podobno nikt mu jeszcze nie mrugał światłami że jest coś nie tak , mało tego , sam niejednokrotnie go mijam i nie czuje sie oślepiony.
Wiem że kupił jedne z droższych żarówek i sam również mam zamiar kupic takie.
Póki co zastanawiam się nad takimi żarówkami , bo zwykłe Philipsa/osram które świecą na biało i przetrwają 4-6 miesięcy nie biorę pod uwagę nawet .
Lecz zapewniam , jeśli bym kupił ledowe to na pewno ustawianie świateł było by obowiązkowe
plus sam bym sprawdził na sobie czy mój samochód oślepia tak jak piszecie .
Zastanawia mnie fakt , że można znaleźć żarówki HB3 i HB4 z certyfikatem europejskim .
Może nie będzie aż tak źle ?
joujoujou - 10-12-2017, 23:45
W soczewkach źle nie będzie, w reflektorach niekoniecznie. Certyfikatem bym się nie przejmował - nawet jeśli jest autentyczny (w co wątpię), to światła w które Twój samochód jest wyposażony nie były homologowane do LEDów - trafiwszy na upi.rdliwego policjanta można stracić dowód, nawet gdy światła są idealnie ustawione.
I żeby nie było - też bym chciał żeby to było łatwiejsze w legalizacji, bo faktem jest że LEDy robią robotę.
oEdGein - 18-02-2018, 09:34
Chwile to potrwało , lecz jest już po .
Zmieniłem żarówki na Osram Cool Blue Intense , komplet .
Jest różnica między oryginalnymi a nowymi .
Komplet Osram
Krótkie
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4470dc5af0b58c7d
Długie
https://www.fotosik.pl/zdjecie/adf98695092dc8e5
Tak to wygląda robiąc zdjęcie z telefonu .
Korzystając z faktu że posiadam dwa lancery w domu .
Jeden został na oryginalnych światłach .
Dlatego dla porównania
Komplet Oryginalnych
Krótkie
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9cbf101e1410390f
i długie
https://www.fotosik.pl/zdjecie/feb49e0d21dfb327
Niestety , zdjęcia to lipa .
Nie oddają koloru światła .
Jedyne co można porównać to tylko odległość na jaką światła świecą .
Ponieważ oryginalne światła na zdjęciu mają jasną barwę , a w rzeczywistości świeciły na żółto .
Jeśli chodzi o moją opinie :
Włączając światła z żarówkami osram w dzień i patrząc na lampy , pierwsze co pomyślałem to "co to za lipa, miały byc białe" .
Dopiero gdy postawiłem obok drugiego z oryginalnymi światłami zobaczyłem różnice .
W nocy różnica jest ogromna między nimi , faktycznie świeci na biało i dużo lepiej to wygląda .
Było napisane na aukcji że z te żarówki 20-30% dalej świecą , osobiście nie brałem tego pod uwagę i traktowałem to jako bajka .
Teraz jestem w stanie stwierdzić że faktycznie świecą troszke dalej .
Dodatkowo przy białym świetle lepiej widać pieszych którzy są ubrani na czarno bez żadnych odblasków , przynajmniej takie mam wrażenie .
Bądźmy realistami , tego typu żarówki nie dorównają LED czy tez xenon . Lecz te żarówki to coś pomiędzy i sprawuje sie bardzo dobrze .
Osobiście jestem zadowolony i nie żałuje wydanej kasy na żarówki . Zobaczymy też jak długo wytrzymają
Dodatkowo mogę tylko dopisać że już zamówiłem komplet takich żarówek do drugiego lancera
Pozdrawiam
Mariusz
sharky - 18-02-2018, 12:44
oEdGein, jaki jest koszt tych żarówek? Ja kiedyś w innym aucie przerabiałem zwykłe Osram Cool Blue (HB3 mijania), tanie nie były (kosztowały 3 x tyle co jedna zwykła żarówka) i rewelacji w świeceniu też nie było, a w dodatku przepalały się bardzo szybko (3-6 miesięcy). A że w tym aucie do wymiany żarówki trzeba było demontować grilla i zdejmować całe lampy, co było uciążliwe i czasochłonne, to założyłem z powrotem zwykłe żarówki. Ciekawe jak będzie z żywotnością tych Cool Blue Intense.
Swoją drogą w Lancerze jeszcze nie miałem okazji wymieniać żarówek od świateł mijania i drogowych. Trudno się je wymienia? Trzeba coś demontować?
oEdGein - 18-02-2018, 13:53
Jeśli chodzi o cene żarówek to jeśli dobrze pamiętam, to wyszło jakieś 130/140 zł za komplet .
Nie trzeba było nic przerabiać .
Natomiast co do trudności wymiany żarówek , robiłem to przy okazji , ponieważ wymieniałem całe lampy na nowe .
Jednak tam jest sporo miejsca i myślę że bez problemu uda się wymienić żarówki .
Jak długo wytrzymają , to się dopiero okaże . he he
Myślę że Drogowe wytrzymają dośc długo. Co do mijania , nie licze na więcej niż 6 miesięcy .
|
|
|