To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Wymiana głośnikow tył przod

jacek11 - 07-05-2019, 15:46

To kombi miało z tyłu dwudrożne głośniki ? Miałem wcześniej kombi, z głośnikami 170 mm, i wszystkie były takie same. Miał też wysokotonowe w obudowach lusterek. Obecny miał głośniki 130 mm, bez wysokotonowych, ale też wszystkie cztery były takie same.
W obu przypadkach były to głośniki oryginalne z nadrukami Mitsu.

Faza - 07-05-2019, 15:58

W sumie to już zwątpiłem w tą dwu-drożność, może to tylko kwestia czysto wizualna i z wyjątkiem tego papierka niczym się nie różnią, jak tak to sorry za wprowadzenie w błąd :D
Tak wyglądają przednie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/glosnik-glosniki-przod-mitsubishi-galant-viii-96-i5790668900.html
A tak tylne: https://archiwum.allegro.pl/oferta/glosnik-glosniki-tyl-mitsubishi-galant-viii-96-02-i5790659187.html

SnowDevil - 08-05-2019, 15:27

wywalilem te z przodu i zamontowali mi 165 + tweetery (zestaw odseparowany na zwrotnichach). Ciekawe jak je zamocowali :)
teraz chce tyl wymienic i też miałem brać 165 ale coax. Chyba wejdą bez problemu?

vrangsinn - 08-05-2019, 16:40

nie wiem czy jest sens bawić sie w koaksjalne czy nie lepiej basowy byłoby Ci dac w bagażnik...tak mi sie wydaje....

...ale...jak przetestujesz daj znać efektu

Faza - 08-05-2019, 22:57

Ja zacząłem od wymienienia tyłu bo się rozpadł i wsadziłem JBL CS762. Tak mi się spodobało jak to gra, że przednie też wymieniłem na te JBL chociaż nic im nie dolegało jeszcze. Jak już się z nimi osłuchałem, to stwierdziłem, że na kombi to trochę za mało trzęsie wnętrznościami wiec jeszcze wszedł w bagażnik mały aktywny subwoofer Blaupunkt GTB 8200A. Następne co pewnie zrobię to wygłuszę drzwi.
Anyway, ponownie bym wsadził dwudrożne z tyłu właśnie po to, żeby wysokie tony nie wychodziły tylko z lusterek mimo, że z tyłu wożę powietrze.

SnowDevil - 10-05-2019, 16:22

no więc słuchajcie, ja już przerabiałem temat suba w bagażniku w moim lancerze. Miałem mocny przód na Focal-ach oraz w bagażniku sub wlasnorecznie robiony z glośnikiem DLS oraz wzmakiem JBL Decade. Było genialnie, bas mi masował plecy itp. Jako, że miałem już taki setup to wiem z czym to "sie je" natomiast w Galancie jakoś tak nie chce mi sie robić całej instalacji oraz upychać wzmaka i wozić klocka w bagażniku. Tym razem chce mieć po prostu dobry bass i czysty dźwięk. Wiem, że audiofile to zaraz będą mówić o scenie w aucie iże powinno to tylko z przodu grać ale... za bardzo sie przyzwyczailem do wysokich czestotliwości równiez z tyłu i obecnie po wymianie przodu i wycięciu tyłu... jakoś tak pusto strasznie z tyłu.

Całkowicie świadomie chce włożyć głośniki z tyłu i nie pakowąc sub wooffera. Myślałem o jakimś wooferze w drzwi ale jednak chce też wysokie tony i dlatego właśnie coaxiale na tył chce dać. Zły plan? jakieś przeciw? :)

Bizi78 - 10-05-2019, 16:46

SnowDevil napisał/a:
natomiast w Galancie jakoś tak nie chce mi sie robić całej instalacji oraz upychać wzmaka i wozić klocka w bagażni

Wydaje mi się, że bez wzmaka ciężko będzie wyciągnąć dobry bas :? .

Hugo - 10-05-2019, 21:17

Ja mam w sedanie w przednich drzwiach woofery EYEBRID, w lusterkach tweetery HIFONICS, wszystkie 4 głośniki na zwrotnicach HIFONICS, w tylnych drzwiach dwudrożne głośniki EYEBRID, a w tylnej półce woofery HIFONICS. Całość gra pod samym radiem, starym 2 dinowym CLARIONEM model MAX-688RBT. Do tego oczywiście wygłuszone solidnie drzwi, jak i całe auto matami butylowymi i pianką kauczukową. Całość gra jak dla mnie cudownie, na odpowiednim basie też masuje plecy :wink:

Ale jakbym to podłączył przez wzmacniacz to byłby dopiero szał, tyle, że mi wystarcza to co jest, nigdy nie lubiłem słuchać głośno muzyki w aucie, a teraz na starość to już w ogóle :mrgreen:

Krzyzak - 10-05-2019, 22:17

Ej, ale Clarion to jedno z nielicznych radyjek, które potrafi zagrać naprawdę niesamowicie, też mam w bordowym, model 468 jeśli dobrze pamiętam.
Hugo - 11-05-2019, 08:53

Krzyzak, potwierdzam, jeszcze do takiego sprzętu należy zaliczyć starsze modele Alpine.
SnowDevil - 13-05-2019, 17:25

Bizi78 napisał/a:
Wydaje mi się, że bez wzmaka ciężko będzie wyciągnąć dobry bas :? .

Na samych przednich obecnie mam całkiem wypasiony :) bez wzmaka ale z dobrym radiem.

Hugo napisał/a:
Całość gra jak dla mnie cudownie, na odpowiednim basie też masuje plecy :wink:

No własnie mam podobne podejście obecnie. Dodam, że najpierw wymienilem radio i na starych glosnikach już czyłem ogromną różnicę. Teraz na nowych glosnikach i po wygluszeniu drzwi to już wogóle jest poezja :)

jacek11 - 13-05-2019, 23:18

SnowDevil napisał/a:
Dodam, że najpierw wymienilem radio i na starych glosnikach już czyłem ogromną różnicę.

Jakie masz teraz ?

SnowDevil - 14-05-2019, 12:44

włożyłem Pioneera ale z nowej serii i z 3 wyjsciami aux (w razie jak by mnie jednak naszlo na suba). KOrektor graficzny 13 kanalowy. calkiem konkretnie to gra
Marcino - 22-02-2023, 13:33

Ma ktoś fotki wzmacniacza zamontowanego w kombi ? Gdzie najlepiej dac aby nie przeszkadzał. bo tube zawsze mogę wyrzucić jak potrzebuje bagażnika.
ZEKORI - 23-02-2023, 17:26

To ja zapytam tak z innej strony. Czy to normalne że przód nie gra praktycznie w ogóle, a tył (dokładniej półka) za fotelem gra głośno?