[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Wymiana głośnikow tył przod
jacek11 - 07-05-2019, 15:46
To kombi miało z tyłu dwudrożne głośniki ? Miałem wcześniej kombi, z głośnikami 170 mm, i wszystkie były takie same. Miał też wysokotonowe w obudowach lusterek. Obecny miał głośniki 130 mm, bez wysokotonowych, ale też wszystkie cztery były takie same.
W obu przypadkach były to głośniki oryginalne z nadrukami Mitsu.
Faza - 07-05-2019, 15:58
W sumie to już zwątpiłem w tą dwu-drożność, może to tylko kwestia czysto wizualna i z wyjątkiem tego papierka niczym się nie różnią, jak tak to sorry za wprowadzenie w błąd
Tak wyglądają przednie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/glosnik-glosniki-przod-mitsubishi-galant-viii-96-i5790668900.html
A tak tylne: https://archiwum.allegro.pl/oferta/glosnik-glosniki-tyl-mitsubishi-galant-viii-96-02-i5790659187.html
SnowDevil - 08-05-2019, 15:27
wywalilem te z przodu i zamontowali mi 165 + tweetery (zestaw odseparowany na zwrotnichach). Ciekawe jak je zamocowali
teraz chce tyl wymienic i też miałem brać 165 ale coax. Chyba wejdą bez problemu?
vrangsinn - 08-05-2019, 16:40
nie wiem czy jest sens bawić sie w koaksjalne czy nie lepiej basowy byłoby Ci dac w bagażnik...tak mi sie wydaje....
...ale...jak przetestujesz daj znać efektu
Faza - 08-05-2019, 22:57
Ja zacząłem od wymienienia tyłu bo się rozpadł i wsadziłem JBL CS762. Tak mi się spodobało jak to gra, że przednie też wymieniłem na te JBL chociaż nic im nie dolegało jeszcze. Jak już się z nimi osłuchałem, to stwierdziłem, że na kombi to trochę za mało trzęsie wnętrznościami wiec jeszcze wszedł w bagażnik mały aktywny subwoofer Blaupunkt GTB 8200A. Następne co pewnie zrobię to wygłuszę drzwi.
Anyway, ponownie bym wsadził dwudrożne z tyłu właśnie po to, żeby wysokie tony nie wychodziły tylko z lusterek mimo, że z tyłu wożę powietrze.
SnowDevil - 10-05-2019, 16:22
no więc słuchajcie, ja już przerabiałem temat suba w bagażniku w moim lancerze. Miałem mocny przód na Focal-ach oraz w bagażniku sub wlasnorecznie robiony z glośnikiem DLS oraz wzmakiem JBL Decade. Było genialnie, bas mi masował plecy itp. Jako, że miałem już taki setup to wiem z czym to "sie je" natomiast w Galancie jakoś tak nie chce mi sie robić całej instalacji oraz upychać wzmaka i wozić klocka w bagażniku. Tym razem chce mieć po prostu dobry bass i czysty dźwięk. Wiem, że audiofile to zaraz będą mówić o scenie w aucie iże powinno to tylko z przodu grać ale... za bardzo sie przyzwyczailem do wysokich czestotliwości równiez z tyłu i obecnie po wymianie przodu i wycięciu tyłu... jakoś tak pusto strasznie z tyłu.
Całkowicie świadomie chce włożyć głośniki z tyłu i nie pakowąc sub wooffera. Myślałem o jakimś wooferze w drzwi ale jednak chce też wysokie tony i dlatego właśnie coaxiale na tył chce dać. Zły plan? jakieś przeciw?
Bizi78 - 10-05-2019, 16:46
SnowDevil napisał/a: | natomiast w Galancie jakoś tak nie chce mi sie robić całej instalacji oraz upychać wzmaka i wozić klocka w bagażni |
Wydaje mi się, że bez wzmaka ciężko będzie wyciągnąć dobry bas .
Hugo - 10-05-2019, 21:17
Ja mam w sedanie w przednich drzwiach woofery EYEBRID, w lusterkach tweetery HIFONICS, wszystkie 4 głośniki na zwrotnicach HIFONICS, w tylnych drzwiach dwudrożne głośniki EYEBRID, a w tylnej półce woofery HIFONICS. Całość gra pod samym radiem, starym 2 dinowym CLARIONEM model MAX-688RBT. Do tego oczywiście wygłuszone solidnie drzwi, jak i całe auto matami butylowymi i pianką kauczukową. Całość gra jak dla mnie cudownie, na odpowiednim basie też masuje plecy
Ale jakbym to podłączył przez wzmacniacz to byłby dopiero szał, tyle, że mi wystarcza to co jest, nigdy nie lubiłem słuchać głośno muzyki w aucie, a teraz na starość to już w ogóle
Krzyzak - 10-05-2019, 22:17
Ej, ale Clarion to jedno z nielicznych radyjek, które potrafi zagrać naprawdę niesamowicie, też mam w bordowym, model 468 jeśli dobrze pamiętam.
Hugo - 11-05-2019, 08:53
Krzyzak, potwierdzam, jeszcze do takiego sprzętu należy zaliczyć starsze modele Alpine.
SnowDevil - 13-05-2019, 17:25
Bizi78 napisał/a: | Wydaje mi się, że bez wzmaka ciężko będzie wyciągnąć dobry bas . |
Na samych przednich obecnie mam całkiem wypasiony bez wzmaka ale z dobrym radiem.
Hugo napisał/a: | Całość gra jak dla mnie cudownie, na odpowiednim basie też masuje plecy |
No własnie mam podobne podejście obecnie. Dodam, że najpierw wymienilem radio i na starych glosnikach już czyłem ogromną różnicę. Teraz na nowych glosnikach i po wygluszeniu drzwi to już wogóle jest poezja
jacek11 - 13-05-2019, 23:18
SnowDevil napisał/a: | Dodam, że najpierw wymienilem radio i na starych glosnikach już czyłem ogromną różnicę. |
Jakie masz teraz ?
SnowDevil - 14-05-2019, 12:44
włożyłem Pioneera ale z nowej serii i z 3 wyjsciami aux (w razie jak by mnie jednak naszlo na suba). KOrektor graficzny 13 kanalowy. calkiem konkretnie to gra
Marcino - 22-02-2023, 13:33
Ma ktoś fotki wzmacniacza zamontowanego w kombi ? Gdzie najlepiej dac aby nie przeszkadzał. bo tube zawsze mogę wyrzucić jak potrzebuje bagażnika.
ZEKORI - 23-02-2023, 17:26
To ja zapytam tak z innej strony. Czy to normalne że przód nie gra praktycznie w ogóle, a tył (dokładniej półka) za fotelem gra głośno?
|
|
|