ASX Ogólne - Przegląd ASX'a
tufel - 06-02-2018, 19:31
Będę w następnym tygodniu w Koszalinie i przy okazji chciałem zrobić przegląd mojego ASX, pierwszy przegląd na 20 tys. + chlapacze tył i przód. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tym serwisem?
RomanK61 - 30-09-2018, 13:45
Mam pytanie do kolegów trochę może naiwne, mam zrobić trzeci przegląd gwarancyjny i teraz nachodzą mnie wątpliwości. Zrobić normalną wymianę oleju i filtrów w jakiejś stacji u mechanika czy też dać ok. 1100 za przegląd w aso. Myślę że nie jeden ma podobny dylemat. Z drugiej zaś strony jest przysłowie gdybym wiedział że się przewrócę to bym sobie usiadł itp.
Bizi78 - 30-09-2018, 16:04
Może taniej wyjdzie jak zabierzesz swój olej i filtry .
RomanK61 - 30-09-2018, 16:12
To jest nie aż taka duża różnica. Miałem z salonu w i po drugim przeglądzie zrezygnowałem. Ale dzisiejsze samochody to już jest całkiem coś innego. Trochę mam obawy że jak nie zrobię tego trzeciego to za chwilę coś padnie.
waldemas - 30-09-2018, 18:52
wymiana filtrów i oleju u mechanika moje filtry w sumie 300zł max
camel88 - 30-09-2018, 19:14
RomanK61 nie szkoda Ci 5-cio letniej gwarancji ?
RomanK61 - 30-09-2018, 19:40
Sam nie wiem czy szkoda. Kia ma 7lat gwarancji-po ok. 1000zł +autocasco po 2500 i robią się kwoty takie że lepiej jeździć codziennie taxi. Wiem że są tacy co kupują tylko używane a są tacy co tylko z salonu. Jazda nowym jest nie do przecenienia to wiem z doświadczenia własnego. Ale jeszcze do tego trzeba mieć szczęście żeby samochód nie nawalił solidnie po skończonej i do końca opłaconej gwarancji. Panuje opinia że dealerzy zarabiają głównie na przeglądach. Z tą wynika mój dylemat, a raczej chyba z szukania oszczędności w budżecie domowym. Jeszcze nie wiem co zrobię mam 2 tygodnie czasu. Dochodzi do tego jeszcze dodatkowy problem z rdzewiejącym asx-em po kilku latach. Może wypowiedzą się koledzy którzy zrezygnowali z przeglądów, czy to nie jest zbyt ryzykowne i skórka nie warta wyprawy. Proszę o opinie.
lichy - 09-10-2018, 15:39
Wczoraj temu byłem na drugim przeglądzie ASX'a 1.6 benzyna (po dwóch latach - przebieg 32.150 km).
Olej i filtr kabinowy miałem swoje.
Koszt przeglądu wraz z materiałami (podkładka korka miski olejowej, filtr oleju, 200 ml płynu chłodzącego, płyn hamulcowy) 627,31 PLN brutto.
Czas ok. 2 godzin.
Samochód umyty.
ASO Her-Gum Zabrze.
Przy okazji w ramach akcji serwisowej zamontowano mi obejmę łączącą rurę wchodzącą do końcowego tłumika z rurą wychodzącą - ma to ponoć zapobiegać pękaniu spawu na połączeniu tej ostatniej rury z tłumikiem.
RomanK61 - 09-10-2018, 15:50
Zadzwoniłem do firmy zajmującej się wymianą olejów i mechaniką - wymieniam tam oleje i filtry w innych samochodach. Wymiana wszystkich filtrów i oleju w Asx oraz przegląd klimatyzacji - koszt 350. Karzę jeszcze zrobić przegląd tylnych hamulców, bo podobno zacierają się. Chyba zrezygnuję z przeglądów w aso. Miałem nadzieję że wypowiedzą się koledzy czy do końca serwisu ją swoje autka w autoryzowanych stacjach, ale brak odzewu. Czyżby nie istniał problem.
Dorka29 - 09-10-2018, 16:51
@RomanK61
Na zaciski hamulców tylnych jest akcja "akcja naprawcza".
Tu masz listę VIN które się na to łapią:
https://www.uokik.gov.pl/...p?news_id=14559
RomanK61 - 09-10-2018, 16:54
Dziękuję za podpowiedź, na drugim przeglądzie miałem robione, zresztą powiedzieli że bez względu czy jest akcja oni przeglądają tylne hamulce i smarują.
Dorka29 - 09-10-2018, 18:12
W tym przypadku smarowanie nie pomoże, tylko wymiana na zmodyfikowane.
O ile dobrze kojarzę, to jest już druga modyfikacja zacisków.
RomanK61 - 09-10-2018, 18:47
Zadzwonię do nich i się dowiem czy jest wymiana czy tylko jakiś przegląd, bo rok temu jak była ta akcja to właśnie powiedzieli mi o jakimś smarowaniu a nie wymianie zacisków. Niby mój Asx został zaliczony do tej akcji. Ale jeszcze raz podkreślam nic nie wymieniali. To jak to jest z tą akcją - wymieniają, czy tylko sprawdzają hamulce.
Dorka29 - 09-10-2018, 19:16
Ta akcja jest od 23.07.2018, a o zeszłorocznej pierwsze słyszę. Na stronie UOKiKu też nic nie znalazłam. Z tego co wiem wymieniają.
RomanK61 - 09-10-2018, 21:08
O zapiekajacych się hamulcach wiedzieli już od dawna i w październiku 2017 przed uzgodnieniem terminu przeglądu rozmawiałem z aso i mój samochód jest objęty tą akcją i niby coś zostało w tym temacie zrobione. Nie byłem informowany co zostało zrobione, również na fakturze nie ma wys, wyszczegolnionej takiej usługi. Muszę zadzwonić i wyjaśnić tą sprawę.
[ Dodano: 13-10-2018, 11:55 ]
Zadzwoniłem, okazuje się że akcja naprawcza obejmuje w moim przypadku przednie wycieczki, obejma tłumika oraz zaciski tylnych hamulców. Tego dowiedziałem się po uzgodnieniu terminu trzeciego przeglądu. Wcześniej nikt o tym nie informował mnie. Morał z tego taki że jak są jakieś akcje naprawcze to najlepszym sposobem odwiedzenia się o tym jest nasze forum.
|
|
|