To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Narzekania i pochwały OII

13zbyszek13 - 05-02-2014, 19:34

rezon napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:
2,0 benzyna w automacie wersja exekutiv biała perła decyzja zapadła.
jak dla mnie to trochę mułowaty, ale tak jak pisze mitsu00 to nudny silnik - oczywiście w bardzo pozytywnym sensie :) Miłej jazdy

Zawsze można wrzucić S i zostają łopatki pod kierownicą
więc myślę że nie będzie tak źle.

pospisz - 05-02-2014, 20:09

Składam również gratulacje z nowego zakupu
i życzę szerokości.
Ostatnio nie mam czasu udzielać się na forum
ale regularnie je czytam .
Auto zakupione dzięki Waszej pomocy spisuje
się bardzo dobrze i bez większych niespodzianek.
Pozdrawiam.

mkm - 06-02-2014, 18:39

rezon napisał/a:
Pytałem o kogoś z forum - czy była chociaż jedna osoba, która powtórzyła. Chyba wciąż takiej nie ma.

Też kiedyś myślałem, że każdy posiadacz Mitsubishi jest na naszym Forum… ale tak nie jest :mrgreen:

rezon napisał/a:
Zawsze można znaleźć kogoś po za forum, kto z różnych względów trzyma się danej marki.

No właśnie niezbyt.
Zaintrygowany Twoim pytaniem przyglądnąłem się jak sprawa się ma w moim otoczeniu i nie ma co ukrywać… sentymentów nie ma.
Maksymalne powtórzenie to 2x ta sama marka (mowa o zakupach nowych aut u dealera na terenie PL).
Miałem nadzieję, że przy służbówkach będzie lepiej, a wcale tak nie jest.

rezon napisał/a:
Wśród forumowych użytkowników innych Misiów nie problem znaleźć powtórki (chociażby lista Coltów powyżej)

Ale to co innego :D .
Trzymam się modelu od 10lat nieprodukowanego, kupuję zamienniki, do serwisowania nie potrzebuję ASO... Praktycznie zerowy zysk dla koncernu... no może troszkę marketingowy, bo zawsze twierdze, że lepszego małego auta jak Colt CA nie ma i już raczej nie będzie :lol:

rezon - 06-02-2014, 19:28

mkm napisał/a:
rezon napisał/a:
Pytałem o kogoś z forum - czy była chociaż jedna osoba, która powtórzyła. Chyba wciąż takiej nie ma.

Też kiedyś myślałem, że każdy posiadacz Mitsubishi jest na naszym Forum… ale tak nie jest
NIGDY tak nie myślałem.
mkm napisał/a:
rezon napisał/a:
Zawsze można znaleźć kogoś po za forum, kto z różnych względów trzyma się danej marki.

No właśnie niezbyt.
w celu poszerzenia horyzontów myślenia polecam uwadze np. forum OCP czyli użytkowników Octavii. Może poruszam się w świecie marek nie tak "prestiżowych" jak Mitsubishi, ale znam wiele osób jeżdżących z różnych powodów niemal wciąż tymi samymi markami - Octaviami kolejnych modeli (sam jeździłem trzema, a teraz Superbem), Mondeo kolejnych wydań, Opli (bliski znajomy Astra nr 3 w ciągu 6 lat) czy nawet jednego wielkiego zwolennika Citroena. O kilku zamiłowanych w Audi, Alfach czy BMW oraz Mercedesach nawet nie wspominam. Są to osoby, które głównie kupują samochody w salonach i po kilku latach eksploatacji zmieniają samochód. Znam też jedną osobę, która jeździ od kilkunastu lat VW Golfem - obecnie bodajże trzecim lub czwartym z kolei. NIe lubi wzbudzać zazdrości sąsiadów i klientów, dlatego kupuje wciąż ten sam kolor tylko przy zmianie modelu oraz po tablicach można poznać. Znam też Panią, która po utracie pięknego czerwonego Yarisa (kradzież), kupiła kolejnego - Yarisa tylko w mniej atrakcyjnym kolorze. Lojalność wobec marek jest dość powszechnym zjawiskiem - nie dotyczy Outlandera
mkm - 06-02-2014, 19:55

rezon napisał/a:
Lojalność wobec marek jest dość powszechnym zjawiskiem - nie dotyczy Outlandera

i to jest w Tobie irytujące. Nie wiesz, a gadasz.
W poddziale Outlandera ile jest osób aktywnych?
Jaki to stanowi procent do sprzedanych Outlanderów w PL?

Ale oczywiście... w "innych markach" jest lojalność, ale Outlandera to nie dotyczy.
Podobnie jak ze styropianem... :roll:

borsak1 - 06-02-2014, 20:11

@rezon a może poprostu ludzie nie chcą kolejny raz tłuc się tą samą marką, może się dorobili stać ich na audi albo porshe, lub może odwrotnie zla decyzja i niestety zostaje SKODA. Nie generalizuj zbytnio, po Sulejówku szlaja się chyba z 7 Outlanderów a nie widzę żadnego na forum.

Zapominasz jeszcze o jednej sprawie OIII to uwstecznienie się, a nie psotęp no i ten wygląd, wiem wiem kwestia gustu ale na razie nie poznałem żadnej osoby której podobałby się bardziej niż OII

rezon - 06-02-2014, 20:21

borsak1 napisał/a:
@rezon a może poprostu ludzie nie chcą kolejny raz tłuc się tą samą marką, może się dorobili stać ich na audi albo porshe, lub może odwrotnie zla decyzja i niestety zostaje SKODA. Nie generalizuj zbytnio, po Sulejówku szlaja się chyba z 7 Outlanderów a nie widzę żadnego na forum.
NIGDY nie myślałem i NIE PISAŁEM, że każdy uzytkownik Outlandera jest na forum. Nie wmawiaj mi tak jak mkm czegoś, czego nie twierdziłem. Tak samo jak nie każdy użytkownik Octavii jest na OCP - a jest ich sporo. Pisałem, że na forum nie ma ani jednego użytkownika Outka, który by go powtórzył - i nie zaklinajcie już rzeczywistości - no nie ma na forum takiego z takich czy innych powodów. Jednym nie podoba się buda, innym wnętrze, a jeszcze inni mają dość Mitsu.
Daj Boże ludziom dorabiać się i zmieniać Outki na Audi czy Porsche :) Ale zmieniają też na: Avensisa, CRV. Dlaczego nie na Outka :roll: Przecież to superauto - głównie w opinii posiadaczy COltów i Lancerów.

mkm - 06-02-2014, 20:28

rezon napisał/a:
NIGDY nie myślałem i NIE PISAŁEM, że każdy uzytkownik Outlandera jest na forum. Nie wmawiaj mi tak jak mkm czegoś, czego nie twierdziłem.

ale jak w takim razie możesz generalizować (lub powoływać na Forum), jeżeli aktywnych właścicieli na Forum jest zaledwie promil?

rezon napisał/a:

Daj Boże ludziom dorabiać się i zmieniać Outki na Audi czy Porsche :) Ale zmieniają też na: Avensisa, CRV. Dlaczego nie na Outka :roll: Przecież to superauto - głównie w opinii posiadaczy COltów i Lancerów.

Bo polecieli na kasę, kratkę, wygląd, itp., a w rzeczywistości wcale nie potrzebowali auta z tego segmentu.
Dlaczego ty kupiłeś 4-drzowiego sedana, a nie zostałeś w segmencie SUV?
Wszyscy skrewili czy tylko Outlander był podczas Twojego wyboru na rynku?

emil_d - 06-02-2014, 21:29

Panowie,

Trochę chłodnego powietrza i pomyślunku :)

Obaj macie rację a to dlatego, że w grę wchodzi statystyka - Rezon sprawdź ilu ludków jest zapisanych na forum OCP (804) i Mitsumaniakach w grupie Outlander (pewnie z 80). To 10x mniej :) Statystycznie rzecz ujmując, próbka jest mniejsza to i prawdopodobieństwo ponownego zakupu też.
Oczywiście argumentów za i przeciw ponownym/ego zakupem/u jest wiele, ale myślę, że informacje o ponownym zakupie na forum takim argumentem nie są.

PS. Stało się już nudne ciągłe przytaczanie argumentu "ile osób kupiło ponownie ten samochód".

Ja za 3 lata chętnie bym kupił nowego OII jakby był :)

rezon - 06-02-2014, 21:38

mkm napisał/a:
Bo polecieli na kasę, kratkę, wygląd, itp., a w rzeczywistości wcale nie potrzebowali auta z tego segmentu.
Dlaczego ty kupiłeś 4-drzowiego sedana, a nie zostałeś w segmencie SUV?
nie kupiłem SEDANA tylko kombi z napędem na cztery łapy. Brałem też poważnie pod uwagę CRV - to jak najbardziej SUV konkurencyjny do Outka.
borsak1 - 06-02-2014, 21:55

robi się jałowa debata, jedni lubią blondynki inni brunetki. A ja zaznaczę kolejny raz ;ja bym kupił outlandera po raz kolejny ale salony nie miały nic z budzie OII po lifcie z silnicie Mivec-a. Były czyste traktorki a to inna bajka. Co do paskudnych opini o ASO, przecież to biznes byliby debilami gdyby z użytkowników nie próbowali wyciągnąc jak najwięcej.
mkm - 06-02-2014, 23:05

borsak1 napisał/a:
robi się jałowa debata, jedni lubią blondynki inni brunetki.

Dokładnie :D .
Nie można jednak twierdzić, że jeżeli ja wolę brunetki to automatycznie posiadaczka każdego innego koloru włosów jest beznadziejna i brzydka. :wink:

Sorry, rezon, za pomyłkę.

rezon - 07-02-2014, 06:11

Odwracanie uwagi od faktów czyli zjeżdżanie na brunetki, co się komu podoba, co komu było potrzebne, co kto kupił zaczęło być jedynym sposobem na fakty:
1. Żaden z forumowiczów nie powtórzył Outlandera - (podstawa statystyki skoro o niej była mowa czyli prawo wielkich liczb Studenta działa o ile pamiętam od 36 - forum spokojnie to spełnia)
2. Lider sprzedaży SUV w latach 2007-2008 nie jest nawet w pierwszej dziesiątce sprzedawanych SUV'ów obecnie.
I dyskusje o tym co się komu podoba zwłaszcza przez osoby, które NIE EKSPLOATUJĄ na co dzień Outka tego nie zmienią. z całym szacunkiem ale x-letnie Colty to nie to samo co nowy Outek. W wiekowych samochodach, które też mają swój urok - jeśli coś nie skrzypi, trzeszczy to znaczy, że samochód stoi w garażu. Sam jeździłem starszym i wyraźnie odróżniałem skrzypienia nowe (potencjalnie groźne) od starych właściwych dla typu i wieku. Od nowych samochodów za 100kzł oczekuje się np. że klocki hamulcowe nie buczą a ASO potrafi je profesjonalnie wymienić. W moim przypadku było dokładnie odwrotnie ori klocki buczały przy hamowaniu, a dzięki wymianie klocków w ASO miałem zacinające się hamulce z tyłu i wymiany tarcz co 20kkm z przodu. o rozwinięciu skrótu ASO - Autoryzowana Stacja Oszustów w przypadku innego elementu sieci Mitsu to już dużo pisałem.

mkm - 07-02-2014, 06:52

EDIT - szkoda słów...

Specjalnie dla rezona... Skoda, Skoda über alles, über alles in der Welt...

regon - 07-02-2014, 17:52

zróbcie statystykę ile osób kupiło nowego miska i tyle w temacie.