To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Bella Italiano - Mokra Włoszka

Anonymous - 08-02-2013, 01:27

sveno napisał/a:
karolgt napisał/a:
ale za to moment już konkretny :)
ale przebieg krzywej momentu już nie taki fajny :)

mój soft jest trochę inaczej napisany niż robi to guru na forum alfy Cinek:

docelowo po wywaleniu dpf ma tu u mnie wyglądać tak:

a obecnie wygląda tak:

poprzedni właściciel robił soft u lokalnego tunera i wybrał opcję bardzo bezpieczną, z przesunięciem max momentu dużo później, jak widać w cinsfocie robią max moment dostępny już poniżej 2 tys, u mnie obecnie jest dostępny dużo później bo gdzieś przy 2400, co bardzo oszczędza napędy i osprzęt.

oczywiście zdaję sobie sprawę, że nigdy nie będzie to wysoko kręcąca się V'ka.

karolgt napisał/a:
taki mam trochę sentyment do Alfy, prawie kupiłem 166 3.0 V6

no i dobrze, że nie kupiłeś :) no chyba, że z ostatniego wypustu wtedy się to trochę poprawiło, ale i tak tam zawieszenie z plasteliny jest a elektryka chyba z makaronu ;) , tak naprawdę auta do jazdy z Alfy to obecne modele 159, mito, gullieta, brerra, spider, no i jak kogos stać to 8c ;) te modele nie psują się bardziej niż obecne audi czy inne marki premium.
każdy czeka na 4c ale to i tak za mało bo póki co mając 2 modele w ofercie marka jest bardzo niszowa chociaż tutaj raczej nie o wyniki sprzedaży chodzi ;)

aaaa jeszcze zapomniałem podobno niektórym zdarza się ze magiel zaczyna stukać po około 250 tys, 850zł regeneracja i znowu spokój :)

karolgt - 08-02-2013, 09:26

akurat według ostatnich raportów to akurat właśnie Audi psuje sie najbardziej :)
Anonymous - 13-02-2013, 16:57

Bella mnie troszke zawiodła, przy okazji wymiany podszek zdiagnozowaliśmy luz sworznia na wahaczu górnym przednim lewym, tym samym który wymieniałem zaraz po zakupie czyli prawie 30tys km temu.... mało.... liczyłem że zrobi te10tys więcej tak jak u poprzedniego właściciela... założony kolejny nowy TRW, zobaczymy ile wytrzyma tym razem... o dziwo ten sam prawy wahacz ma już dużo większy przebieg bo zmieniał go jeszcze mój poprzednik a nie pamięta nawet kiedy.... istnieje jeszcze opcja że ten wymieniany zaraz po zakupie nie był oryginałem TRW bo dostałem go od poprzedniego właściciela bez oryginalnego opakowania torby folii trw....
karolgt - 13-02-2013, 18:43

a nie możesz do Alfy kupić samych tulei Lemforder ? do Volvo takie tuleje dają na pierwszy montaż i po 300 tys wytrzymują a ceny mają bardzo sensowne. Właśnie jak u siebie szukałem tulei to była dyskusja i bardzo narzekali na TRW że wytrzymują rok.
robertdg - 13-02-2013, 19:27

karolgt napisał/a:
bardzo narzekali na TRW że wytrzymują rok
Ostatnio cos dużo ludzi narzeka na elementy zawieszenia wykonanae przez TRW
Xsystoff - 13-02-2013, 20:57

Potwierdzam, jak wymienialem laczniki staba w 5er to mi odradzali TRW ze niby sie spsulo i wzialem Lemfordera.
deejay - 13-02-2013, 21:30

robertdg napisał/a:
karolgt napisał/a: bardzo narzekali na TRW że wytrzymują rok Ostatnio cos dużo ludzi narzeka na elementy zawieszenia wykonanae przez TRW

TRW sie zepsuło na całej lini :x , nie tylko układy jezdne :wink:

Anonymous - 13-02-2013, 22:22

sworzeń Panowie, sworzeń padł, wiec tego sie nie da wymienić :P tuleje jak nowe praktycznie...

TRW jest niby na pierwszy montaż ładowane do alfy... może to kwestia innego stylu jazdy że padł 10 tys wcześniej niż poprzednikowi, może to kwestia jakiejś gorszej sztuki, no nie wiadomo, zobaczymy jak będzie z następnym albo kiedy wysypie sie prawy :P

Anonymous - 18-02-2013, 17:13

co niektórzy chcieli zobaczyć jak wygląda fotel kierowcy w porównaniu do pasażera, tak jak mówiłem przetarta jest głownie lamelka + wytarta kropka w rogu oparcia po prawej stronie:

no i jak już wrzucam to przy okazji stan kierownicy i gałki przy przebiegu ~230 tyś:

jedyne zużycie na kierownicy widać po lewej stronie przy łączeniu perforowanej z gładką:

gałka - tutaj już widać lekkie zmęczenie, dekielek troszkę się wytarł, a do tego w zbliżeniu faktura skóry też już nie taka...

no i ewentualnie jakieś zbliżenia manetek:

boczek drzwiowy i panel od szyb:

i tutaj trzeba dodać, że boczek ma ogromny minus wg mnie, tzn że pod skórą jest twardy plastik, można to było zrobić jakoś tak lepiej...

no i jeszcze podłokietnik, z tym że to raczej nie jest skóra a jakaś dziwna szmata, nie wiem winyl? w każdym bądź razie ma fakturę skóry:

i na koniec bardzo fajny motyw wydziergane logo na zagłówkach:

zdjęcia robione telefonem stąd taka średnia jakość...

londolut - 18-02-2013, 17:29

Ja widziałem stan tapicerki w Alfie na zlocie. Wtedy miała jakieś 10tyś mniej przejechane więc stan się raczej diametralnie nie zmienił. Ogólnie to życzę każdemu posiadaczowi samochodu w skórze takiej kondycji tapicerki. Na mnie zrobiła mega wrażenie nie tylko dlatego, że jest ciemno czerwona i bardzo dobrze wykonana ale przede wszystkim zwróciłem uwagę na stan przy takim przebiegu i na fakt, ze to praktycznie Fiat ;)
Matejko - 18-02-2013, 17:42

patrząc po kierownicy to jakie przebiegi muszą mieć te alfy co maja 178tys km w ogłoszeniach ??
na mobile.de stoi kilka z przebiegami ponad 300, jedna nawet 400tys km i kierownica nie jest jakos ekstremalnie zuzyta :biggrin:

matraks - 19-02-2013, 06:34

Jeszcze raz powtórzę, że Alfa robi skóry lepszej jakości jak BMW. U mnie gorzej wyglądał fotel przy 190tyś km... :? Przebieg był prawdziwy więc stąd moje zdziwienie wyglądem skór w Alfie. Gratulacje świetnej maszyny 8)
A tak wyglądał u mnie fotel w 740iL z przebiegiem niecałych 200tyś. km

londolut - 19-02-2013, 09:09

matraks napisał/a:
tak wyglądał u mnie fotel w 740iL z przebiegiem niecałych 200tyś. km
USDM?
matraks - 19-02-2013, 14:40

londolut napisał/a:
matraks napisał/a:
tak wyglądał u mnie fotel w 740iL z przebiegiem niecałych 200tyś. km
USDM?

Tak. Na rynek USA. Miałem też mercedesa s430 z 2000r z przebiegiem 330tyś. km i fotel wygłądał jak nowy. Lepiej jak w BMW.

Anonymous - 19-02-2013, 15:25

matraks, już niedługo 1000 sztuk 4C rocznie będzie trafiać do USA, a cała produkcja roczna 4C to na te chwile planowane około 2500 sztuk, do polski jesienią tego roku ma trafić 20 sztuk 4C. Auto będzie produkowane w zakładzie Maseratii w Modenie.

http://www.alfanews.pl/20...juz-oficjalnie/

a co do skóry w Twoim 740iL to nie wygląda najgorzej, chociaż biorąc pod uwagę klasę i cenę auta to przy tym przebiegu powinna być nienaruszona.

widzę że ciekawe auta przewinęły się przez Twój garaż :) Pozazdrościć :)