To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników

mrscruffik - 06-01-2011, 00:43

witam

dwa pytanka, bo szukam szukam i nie umiem znaleźć a przeglądać schematy nie mam siły, który kabel przeciąć przy zegarku aby to cholerstwo przestało przygasać po zapaleniu świateł??? ( w dzień dostaje szału jak się spieszę do klienta i nie widzę która godzina)

Drugie pytanie może się ktoś z tym spotkał - mamy ściemniacz do oświetlenia w kokpicie ( pod lewym nawiewem) fajna sprawa nie ukrywam, że przydatna (działa sprawdzone wszystko) ale tu ciekawostka u mnie po podłączeniu radia przestaje działać (mam już drugie radio - poprzednie jakiś dobroduszny gnojek sobie użyczył wraz z szyba przez którą wszedł), w starym colcie miałem to samo, (acha radio jest dobrze podpięte, zgodnie z wszelkimi prawidłami, nie podpinam osobnego kabla do dimmera w radiu bo buczy i dimmer samochodowy też nie działa)

Jak ktoś ma na to radę to prosiłbym o odpowiedź

Co do oświetlenia wewnątrz kokpitu dzisiaj wymieniałem wszystko:

przyciski - żarówki ew diody T3
pokrętła, zapalniczka, popielniczka i TAK STACYJKA wierzcie lub nie świeci (ale nie w pierwszych wersjach - mam kombi 98' które klepali do 2002 ) - T5 R5

przy stacyjce się poddałem rano jadę na trasę i stwierdziłem, że jak zrobię bubu to będzie niefajnie (stacyjka spaliła mi się 5 miechów temu, ale gwarantuję, że świeci prosty sposób na sprawdzenie czy u was powinna świecić - jeśli dookoła stacyjki jest "przeźroczysty ring" jak wokół zapalniczki - ma świecić, o dziwo w części coltów CA0 też były podświetlane - jeździłem 3 egzemplarzami 92' 1,3 94' 1,6 i 94' 1,3 dwa ostatnie miały podświetlane stacyjki)

A jeszcze ciekawostka dla tych którzy demontują po raz pierwszy kokpit - UWAŻAĆ przy zdejmowaniu nawiewu przy kratkach są takie dwie małe wsuwki plastykowe po środku, po jednej na kratkę - najlepiej zdjąć i odłożyć na bok w jednym z coltów zgubiłem i musiałem dorabiać, a linkę o której wszyscy piszą (cold air bypass), że nurkować i zdejmować tak samo dobrze (dla mnie lepiej nawet) zdjąć przy kratce - da się śrubokręt w łapę i podważyć

Anonymous - 06-01-2011, 01:50

za póxno żeby chciało mi się wyręczać Cie w szukaniu, ale max pare stron wstecz sam o to pytalem i dostałem opowiedź, której neistety teraz nie pamiętam, ale strzelałbym że chodziło o czarny..ale powtarzam, że to tylko strzał
mrscruffik - 06-01-2011, 02:17

No właśnie nie było to pewne, jeden post, że czarny, drugi, czy aby nie zielony więc jak to jest w końcu?

[ Dodano: 21-01-2011, 02:09 ]
sprawdziłem kilka dni temu i zielony :) u mnie już nie przygasa, może się komuś przyda )

DanielBogusz - 28-06-2011, 22:39

swistak81 napisał/a:
Dzięki Hugo za szybką odpowiedź...

Hugo napisał/a:
Żaden schowek nie jest podświetlony.

A to to w takim razie kicha. Podświetlać popielniczkę a nie podświetlać schowka... !?! :shock:
Szkoda...

Ja podświetliłem go 3 diodami puszczając kabelek od oświetlenia regulacji nawiewów, inne życie

[ Dodano: 13-07-2011, 19:43 ]
Cytat:
STACYJKA wierzcie lub nie świeci (ale nie w pierwszych wersjach - mam kombi 98' które klepali do 2002 ) - T5 R5''

no ale powiedz mi jak to podświetlenie zrobić? mam takie coś, w tym ringu jest nawinięty drut miedziany i tylko to, dwa kable dochodzą do niego. ???? jak i co wymienić :)

pe emazed - 28-12-2013, 00:58
Temat postu: żebrak
Hello,
Ktoś z Was może spotkał się z nie świecącym żebrakiem? rezerwą?

to też jakaś dioda/żarówka czy bardziej czujnik (czy cuś w tym stylu)?

londolut - 28-12-2013, 10:54

Na desce żarówka a w baku pływak.
bialyjayz - 29-12-2013, 09:07

podłączam się do zapytania w temacie z tym, że interesuje mnie wymiana żarówek w Galant 01' Avance dokładniej brakuje mi oświetlenia:
- przy klimatronicu od ustawiania mocy nawiewu
- "temp. out"
- całe oświetlenie po lewej stronie kierownicy, ustawianie lusterek itp.
- dodatkowo na drzwiach(kierowcy) działa mi tylko jedno podświetlenie regulacji szyb.
Pytanie jak się dostać do poszczególnych rzeczy przy okazji nie uszkadzając innych, typu zarysowania bo niestety stosuje się często do zasady "nic na siłę wszystko młotkiem" :P

Koyocik - 29-12-2013, 10:18

bialyjayz napisał/a:
podłączam się do zapytania w temacie z tym, że interesuje mnie wymiana żarówek w Galant 01' Avance dokładniej brakuje mi oświetlenia:
- przy klimatronicu od ustawiania mocy nawiewu
- "temp. out"
- całe oświetlenie po lewej stronie kierownicy, ustawianie lusterek itp.
- dodatkowo na drzwiach(kierowcy) działa mi tylko jedno podświetlenie regulacji szyb.
Pytanie jak się dostać do poszczególnych rzeczy przy okazji nie uszkadzając innych, typu zarysowania bo niestety stosuje się często do zasady "nic na siłę wszystko młotkiem" :P

Zobacz tu: http://forum.mitsumaniaki...p=189353#189353
Ustawienie lusterek nie jest podświetlane, a sterowanie szybami świeci tylko w jednym miejscu - szyba kierowcy.

pe emazed - 11-01-2014, 18:25

Dzięki londolut
obeszło się bez grzebania. okazało się że kontrolka działa, zaparkowałem na górce przodem i pojawił się żebrzący. widać nigdy nie działał bo nie musiał.
Pzdr

DanielBogusz - 15-05-2014, 02:52

Czy ktoś może ma w Colcie/Lancerze wszystkie przyciski zrobione pod kolor biały zimny? Nieważne czy żarówki, czy taśma LED, chciałbym zobaczyć jak to się prezentuje, bo być może będę się za to zabierał w Lancerze.