Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Krzyzak - 02-08-2016, 22:07
leżenie pod autem ma tę wadę, że jak np. się coś wierci, spawa w tej pozycji czy tnie flexem to wióry metalowe lecą w oczy, włosy itd.
kanał czy podnośnik pozwala na taką pozycję, że można to robić z odległości
Owczar napisał/a: | Po poszerzeniu będzie miał 5.75x7.05 | pamiętam jak kiedyś był u mnie MKarpiu i stwierdził, że moje auta mają więcej miejsca niż on z bratem i rodzicami w bloku...
Hugo - 02-08-2016, 22:17
Krzyzak napisał/a: | leżenie pod autem ma tę wadę, że jak np. się coś wierci, spawa w tej pozycji czy tnie flexem to wióry metalowe lecą w oczy, włosy itd.
kanał czy podnośnik pozwala na taką pozycję, że można to robić z odległości | Fakt.
Marcino - 02-08-2016, 23:55
Garaż ma wymiary 5.5m dł, 6.05m szeroki oraz 2.4 wysoki
Kanał szerkość desek 103cm czyli w środku ma około 95cm. Długość kanału 4.40m.
Niestety garaż mógłby być dłuższy bo jak chce wejść z przodu to galant stoi hakiem koło bramy i niestety z tyłu wszędze nie dojdę, ale rzadko robie cały naraz.
Dziś dostałem i przytargałem to:
Powoli konczy się miejsce w garażu, jak wymintuje siedzenia z galanta to je raczej do domu zaniosę albo na taras:)
Butla LPG chyba 90L, do tego jeszcze coś mi się wydaje ze jest to instalacja ciekłego wtrysku albo pierwsza wersja Vialle albo JTG włoskie, jak jest pompa w środku to może pare zł na częsci za nią dostanę.
A z bultli chce zrobić piaskarkę syfonwą, taką jak zrobił kolega Kabar, zreszta podesłał mi zdjęcia. No chyba ze za duża troszkę, bo przyznam ze to fajny materiał na kompresor albo dodatkowy zbiornik do mojego. Jak się uda dorwać coś mniejszego to rozważę.
Puki co rodzinka z południa zjeżdza na kilka dni wieć pewnie popołudniami bedę biesiadował i % wciągał.
Marcino - 02-08-2016, 23:57
No i zapomniałem dodać ze za niecały miesiąc bedzie równe 10 lat jak jest w moich rekach...
areksz121 - 03-08-2016, 00:57
Marcino napisał/a: | No i zapomniałem dodać ze za niecały miesiąc bedzie równe 10 lat jak jest w moich rekach... |
Nic, tylko pogratulować, cierpliwości i miłości do Miśka
Hehe, mój wczoraj dokładnie 6 latek
Owczar - 03-08-2016, 09:12
Mój brat zrobił z butli LPG dodatkowe zbiorniki do kompresora Stacjonarny kompresor, to kolejna rzecz, którą chciałbym sobie zrobić.
Marcino napisał/a: | Kanał szerkość desek 103cm czyli w środku ma około 95cm. Długość kanału 4.40m |
Rzeczywiście ciut mało. Brat ma podobny i czasem brakuje trochę długości. Dlatego jeśli architekt nie będzie miał przeciwskazań, to robię na całą długość. Żeby przy 5m aucie dało się wejść do kanału
Marcino napisał/a: | No i zapomniałem dodać ze za niecały miesiąc bedzie równe 10 lat jak jest w moich rekach... |
Gratulacje! Mój we wrześniu 8 lat i jego 18tka Planujemy mu wyprawić jakieś urodzinki.
Wczczoraj miałem okazję się nim przejechać i naprawdę to świetne auto. Gdyby nie ta korozja to pewnie by został z nami dłużej.
Marcino - 03-08-2016, 10:07
Owczar napisał/a: | Stacjonarny kompresor, |
Mam taki z pompą ABAC, silnik 3 fazy 120 litrów..... zastanawiam się czy nie zrobić wlasnie dodatkowego.
areksz121 napisał/a: | Nic, tylko pogratulować, cierpliwości i miłości do Miśka |
W pracy się smieją ze nie mogę się z nim rozstać.... a ja z nich ze ciągle są u mechaników ze swoimi dieslami...
Owczar - 03-08-2016, 10:27
Z takim sprzętem możesz spokojnie malować auto Ja bym zamontował wentylację w garażu i malował. Używane wentylatory można w dobrej cenie kupić na allegro.
Jakieś filtry do rekuperatorów i masz fajne warunki do malowania.
Marcino - 03-08-2016, 14:06
Nie no nie będe lakierni robił dla reparaturek....
A co myślicie o takim filtrze powietrza?
http://www.azpneumatica.de/azweb/ingl/freg4.htm
Nada się bo mam taki pod reką?
Owczar - 03-08-2016, 14:14
Zawsze będzie można pomalować i inne elementy Bez wyciągu będzie ciężko pomalować jeden element. Mi się nie udało prysnąć zderzaka w garażu, bo zakurz opadał na pomalowaną powierzchnię. Więc bez wyciągu najlepiej pod chmurą...
Ja uzywałem CKD M1000. Ale ten co podesłałeś też będzie ok do takiej roboty.
Marcino - 03-08-2016, 18:15
Jeśli chodzi o rozkurz to masz racje. No cóż...
Owczar - 03-08-2016, 22:04
Jak nie będzie wiatru i temp będzie ok 20 stopni to zlej ziemie wodą, ustaw auto w cieniu i maluj na zewnątrz - raz że widzisz jak się lakier rozlewa, a dwa że zakurz już nie boli. Po 5 min powierzchnia będzie pyłosucha, a jeśli coś opadnie, to polerką usuniesz. Łatwiej będzie wyprowadzić taką powierzchnię niż taką na którą spadnie zakurz. Pół biedy jak spadnie na bazę, ale jak spadnie na rozlewający się klar to będzie słabo.
milo - 03-08-2016, 23:25
Nadkola jak malować to tylko z cieniowaniem nie ma znaku na przejsciach super sprawa
Owczar napisał/a: | Jak nie będzie wiatru i temp będzie ok 20 stopni to zlej ziemie wodą, ustaw auto w cieniu i maluj na zewnątrz |
Wiesz ile w powietrzu jest pyłu itd najlepiej widac w kamerze ir ludzkie oko tego nie dostrzeze
Owczar napisał/a: | Po 5 min powierzchnia będzie pyłosucha, a jeśli coś opadnie, to polerką usuniesz. |
Wiekszosć lakierników leje grubiej potem polerka
Owczar - 04-08-2016, 09:10
Wiem ile jest w powietrzu kurzu. Ale tego nie będzie znać.
milo napisał/a: |
Wiekszosć lakierników leje grubiej potem polerka |
Ale mają mimo wszystko jakąś wentylację. U mnie jak zakurz opadł na zderzak - mimo, że miał być mat, to musiałem szlifować od nowa.
Marcino - 04-08-2016, 10:04
Żeby zrobić wyciag musiałbym zamontować go w wąskim oknie - i dmuchać do drewutni która przylega do garażu.
|
|
|