[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
sipex - 02-09-2013, 09:30
Fragu, nie ma szan osłona nowa idelanie przylega..
malina_drizzt, ale ja zakładam stare tarcze klocki i ejst to samo a wczesniej nie było zresztą na JPN też przez donre 3tys km był spokój,myśle ,że klcki i tarcze nie wchodzą w gre,a zawieszenie na trzepakach sprawdzane bylo i też wszystko oki
Marcino - 02-09-2013, 11:10
sipex,
W moich hamulcach też coś trzeszczy dokładnie tak jak to opisujesz.... ale ja bede robił swap na dniach. Moje tarcze osłonowe są w stanie rozkładu, klocki mam stare i resztki, prowadnice nasmarowane ale obstawiam że to one mogą trzeszczeć
sipex - 02-09-2013, 11:18
tzn te bolce/trzpienie?czy po prostu tam już się w środku to wyrobiło i sobie trzeszczy?u mnie najbardziej irytuje mnie fakt ,że nie zawsze to jest dziśbyła cisza i chyba to się nasila gdy sięrozgrzeją hamulce
malina_drizzt - 02-09-2013, 14:27
| sipex napisał/a: | | tzn te bolce/trzpienie?czy po prostu tam już się w środku to wyrobiło i sobie trzeszczy?u mnie najbardziej irytuje mnie fakt ,że nie zawsze to jest dziśbyła cisza i chyba to się nasila gdy sięrozgrzeją hamulce |
Ja mam wszystko nowe, nasmarowane i trzeszczy.
Stawiam na jakieś wibracje, rezonans na styku tarcza klocek, dzieje się tak tylko przy bardzo wolnej jeździe tak jakby klocek i tarcza na skutek tarcia wpadały w drgania o niskiej częstotliwości, dużo niższej niż w przypadku piszczenia w trakcie hamowania w czasie szybszej jazdy.
polaff - 02-09-2013, 14:37
malina_drizzt, to przeciez normalne zjawisko w każdym auciezauomatem możesz je zaobserwować jeśli stoisz na światłach i delikatnie popuścisz hamulec tak by auto lekko się potoczyło.
sipex - 02-09-2013, 14:43
no ja mam manuala więc raczej tak nie powinno być
polaff - 02-09-2013, 14:45
sipex, tak ale nie ma to znaczenia jaką masz skrzynie. Mi chodziło to że w przypadku a/t łatwiej wywołać ten efekt - zaobserwować go.
A występować może zarówno w m/t jak i a/t
sipex - 02-09-2013, 15:17
hmmm no ,ale to nie może być normalne tym bardziej ,że pojawiło się nagle na nowych tarczach i na starych też gdzie tam miejsce takich zgrzytów nie miało,zapomniałem dodać że po odpuszczeniu hamulca gdy auto stoi też zazgrzyta tak samo jak podczas zatrzymywania się.
polaff - 02-09-2013, 18:09
PRzejechałęm po naprawie hamulców prawie tysiąc km i narazie jest ok poza jednym szczegółem. PRzednie tarcze w środkowej części styku zewnętrznego klocka z tarczą mają wyraźnie ciemniejszy odcień. Wygląda to tak jak by były lekko fioletowe.
Dodam tylko, że styl jazdy na okres "dotarcia: klocków i tarcz zmieniłem na emerycki do tego stopnia, że spalanie spadło mi wyraźnie poniżej 11l/100km.
CZy ktoś może coś zasugerować?
sampler - 02-09-2013, 19:13
| sipex napisał/a: | | hmmm no ,ale to nie może być normalne tym bardziej ,że pojawiło się nagle na nowych tarczach i na starych też gdzie tam miejsce takich zgrzytów nie miało,zapomniałem dodać że po odpuszczeniu hamulca gdy auto stoi też zazgrzyta tak samo jak podczas zatrzymywania się. |
a miedzy klockiem a zaciskiem masz specjalne podkladki antywibracyjne?
sipex - 02-09-2013, 20:14
tzn chodzi Ci o te blaszki u góry i na dole klocka?jeśli tak to mam całe są dziś dużo nie jeździłem ,ale było cicho tyle ,że cały dzięń pada może to ma jakiś wpływ i coś tam przesmarowało?
Marcino - 02-09-2013, 20:40
Nie nie chodzi o blaszki na prowadnicach, tylko o podkładki miedzy klockiem a tłoczkiem
mlun - 02-09-2013, 21:46
polaff, normalna sprawa na początku docierania. Raz coś takiego jest raz nie ma. Wszystko zależy od producenta. Minie jak się ułoży.
sipex - 02-09-2013, 21:50
to co jest na klocku naklejone? nie bardzo rozumiem co masz na myśli
deejay - 02-09-2013, 22:03
| sipex napisał/a: | | tzn te bolce/trzpienie?czy po prostu tam już się w środku to wyrobiło i sobie trzeszczy?u mnie najbardziej irytuje mnie fakt ,że nie zawsze to jest dziśbyła cisza i chyba to się nasila gdy sięrozgrzeją hamulce |
Takie dzwieki to nic innego jak brak smaru na prowadnicach zacisku. Przesmaruj prowadnice porzadnie i bedzie po problemie .
|
|
|