To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

konradopl - 21-09-2016, 18:26

Witam wszystkich jako świeżo zalogowany użytkownik :D
Posiadam Lancera SB 1.8 z 2009r od niespełna roku. Auto kupiłem z instalacją LPG,w sumie już teraz nie dziwi mnie sens jej zakładania jak trochę pojeździłem :shock: . Przyznam, że styl jazdy raczej umiarkowanie agresywny :twisted: .
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak styl jazdy wpływa na różnicę w spalaniu. Oczywiście mam na myśli tylko te wyświetlane przez komputer czyli domyślne benzyny raczej. Wyniki testu bardzo mnie zaskoczyły, nie spodziewałem się tak dużej różnicy.
Przechodzę do konkretów: trasa 70 km w jedną stronę, do celu trochę spóźniony więc trzeba nadrobić wiadomo :axe: średnia prędkość trasy 90km/h spalanie 10.5 l hmm sporo, powrót już na lajcie bez pośpiechu i przekraczania 4 tys obrotów i moje wielkie zaskoczenie średnia prędkość 70 km/h spalanie 6.8 l :rolleyes:
Na co dzień jeżdżę na LPG więc to wszystko teoria. Mój rekord na LPG 460 km na 40l jadąc w myśl zasady ;przyspieszać dynamicznie do uzyskania zamierzonej prędkości
Wniosek jeden wszyscy piszący w tym temacie mają rację. Wystarczą dobre chęci aby uzyskać 6.5l jak również 12l. Średnie spalanie na manualu z przebiegu ok 4000km 9.4 l
czyli nie należę do oszczędnych. Zresztą jazda do 4 tys to raczej pasuje do diesla a nie do japońskiej benzyny lubiącej wysokie obroty a może pasowałoby kierowcy lubiącemu kręcić japońską benzynę na wysokie obroty i czerpiącemu frajdę z takiej jazdy Lancerem
Pozdrawiam

Gawi - 18-01-2017, 13:38

Witam wszystkich.
Jestem nowa posiadaczka lancera i dzieki temu pojawilam sie tu na forum :)
Moj samochod jest z 2009 roku i ma przejechana 112 tys. Kupilam go 2 tyg temu. Problem polega na tym, ze pali mi 13 litrow na 100 km! Nie wiem co jest tego przyczyna, bo nie jezdze jakos bardzo agresywnie. Poza tym przy zimnym silniku spalanie wskakuje nawet na 50-60 litrow i pozniej spada, ale nie wiem o co chodzi. Czy ktos z forumowiczow moze mi pomoc w tym temacie. Co z tym zrobic (nie chce zakladac instalacji gazowej).

zbychu74 - 18-01-2017, 13:41

Czek się świeci? Gdzie auto jeździ bo jak po mieście i krótkimi odcinkami to może tyle spożywać.
Gawi - 18-01-2017, 13:47

zbychu74 napisał/a:
Czek się świeci? Gdzie auto jeździ bo jak po mieście i krótkimi odcinkami to może tyle spożywać.

Nie swieci sie. Jezdze po miescie w tej chwili i rzeczywiscie to sa krotkie odcinki, ale jechalam w trase kutno-poznan i spalanie wyszlo 10 litrow

zbychu74 - 18-01-2017, 13:51

Chyba musisz to przełknąć.Masz silnik ze zmiennymi fazami rozrządu jak jeździsz do 4 tyś obrotów to spalanie powinno być niższe,a jeżeli często jeździsz ponad 4tys to wtedy zaczyna pobierać sporo więcej paliwa ale za to silnik dostaje kopa.
A to zużycie to z komputera?

Gawi - 18-01-2017, 14:12

zbychu74 napisał/a:
Chyba musisz to przełknąć.Masz silnik ze zmiennymi fazami rozrządu jak jeździsz do 4 tyś obrotów to spalanie powinno być niższe,a jeżeli często jeździsz ponad 4tys to wtedy zaczyna pobierać sporo więcej paliwa ale za to silnik dostaje kopa.
A to zużycie to z komputera?

Cale zycie jezdzilam dieslem i to moj pierwszy benzyniak wiec dopiero sie przestawiam, ale ogolnie nie jezdze powyzej 4tys. Zuzycie najpierw sprawdzalam na komputerze, pozniej zatankowalam do pelna i po przejechaniu 100 km zatankowalam znowu pod korek i wyszlo ponad 13. Jezeli uwazasz, ze to normalne to ok. Bede musiala sie nauczyc po prostu jezdzic bardziej ekonomicznie, chociaz tak jak pisze nie jezdze jakos agresywnie. No nic, dzieki za pomoc :)

tyku - 18-01-2017, 14:27

Gawi napisał/a:
Problem polega na tym, ze pali mi 13 litrow na 100 km!
To nie problem. :wink:
Mi spalił kiedyś nawet 15,51L/100km :wink:

Gawi napisał/a:
Bede musiala sie nauczyc po prostu jezdzic bardziej ekonomicznie,

To nie jest samochód do jeżdżenia po mieście i stania w korkach. :wink:
Trzeba robić trasy minimum 15 km, żeby mieć spalanie na poziomie 8-9L/100km. :roll:

Venom86 - 18-01-2017, 18:59

Sam tez się przesiadłem z małego Diesla (Ibiza) do Lancera w kwietniu 2016 i z moich spostrzeżeń którymi się mogę podzielić to:

Mam 10-11 km do pracy (Kraków) przy zielonej fali spalanie mam na poziomie 8.1-8.5 jadąc ok 80 km/h jak mnie czerwone przyłapią to 10 nie wyjęta.

Korek 12-14l/100 zależy jaki długi ;)

Moja rada trzymać prędkość i nie wciskać gazu cały czas bo spalanie wyświetla się chwilowe, na postoju jak przyciśniesz to i 99 pokaże ;)

w trasie nie przekraczając 100 km/h udało mi się (na 16" felgach) zejść do 7.1 (na 18" 7,5l/100)

Autostrada 150km+ :P trasa 2500km (4 osoby i bety) wyświetlił mi 8.3l/100

Jak Tyku napisał:
Cytat:
To nie jest samochód do jeżdżenia po mieście i stania w korkach. :wink:
Trzeba robić trasy minimum 15 km, żeby mieć spalanie na poziomie 8-9L/100km. :roll:

Gawi - 19-01-2017, 00:22

Dzieki za spostrzezenia :)
W miescie w ktorym mieszkam pojecie korek nie istnieje, a ze w kazdy weekend robie trase kutno- warszawa ze srednim spalaniem 10l/100km to rozumiem normalne wiec jestem spokojna. Dzieki za pomoc

RalfPi - 19-01-2017, 00:25

Witam na Forum.
Wrzuć 5 bieg :P

brylekVFR - 19-01-2017, 04:36

Haha, 10 to ja na trasie mam :-)
Lucas123w - 19-01-2017, 18:49

3 osoby plus cały bagażnik na 100% trasa północ południe tempomat edit ustawiony i spalanie 10.1, średnia prędkość z całej trasy to z tego co pamiętam wyszło ok 110km/h. 75% trasy to były autostrady i szybkiego ruchu.
Za to zjazd z gór 80 km za jakąś pierdołą która się ciągnęła i przed każdym zakrętem hebel i prędkość jak rower 5.5 i to był mój rekord :)

W grudniu jeszcze sprawdziłem jak będzie palił jak ustawie tempo edit i spalanie 11,5 na odcinku 80km po autostradzie, także prędkości powyżej 160 generują już spalania 10 i do góry. W tym wypadku brak 6 biegu kosztuje.

RalfPi - 19-01-2017, 19:11

No ale jak w Ojczyźnie można wykręcić spalanie na trasie rzędu 10 l.?
brylekVFR - 19-01-2017, 19:39

Da się, dokładnie to mi jakieś 9.8l wyszło. Autostrada, edit Zapakowany cały bagażnik i 3 osoby na pokładzie. Redukcja, but i poszedł. Uwierz że się da :biggrin: Ja znowu nie mogę uwierzyć spalaniu poniżej 8l. Raz próbowałem, to udało mi się do 8.5l zejść. Ale ja mam za ciężką nogę, a jak Lancer wtedy po zakreach idzie, malina. :mrgreen: Jakoś tak od prędkości jestem uzależniony :?
Lucas123w - 19-01-2017, 19:49

brylekVFR, tempomat robi większe spalanie :) górka czy nie górka to trzyma te 160 i tak ciurkiem lecisz. Prędkością można sterować z kierownicy na dobrą sprawę guzikami :P