To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Lucek_37 - 17-11-2018, 10:23

Hej. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale po zmianie opon na zimowe coś zaczęło piszczeć z przodu. Przejrzałem zawieszenie i okazało się że winna jest tuleja wahacza prostego. I teraz pytanie do Was. Po tegorocznych przygodach MM-ów z wypadającym sworzniem sam już nie wiem co wybrać. Myślałem od razu o 555 ale przeczytałem tu że wcale tak dużo nie wytrzymuje. Czy może lepiej CTR ewentualnie Lemforder? I ostatnie pytanie. Przeglądając oferty naszych kolegów z JMC znalazłem ogłoszenie z takową tulejką. I teraz pytanie czy ktoś z Was wymieniał samą tulejkę bo według manuala nie widzę żeby to była część wymienna. A taka opcja by mnie zadowalała bo raz że oszczędność PLN, a dwa że sam sworzeń jest sztywny jak u młodego... :D
przemek1602 - 17-11-2018, 14:44

Ciężko ją wyprasować, mocno siedzi ale jest to do zrobienia.
Hugo - 17-11-2018, 18:19

Jak cały wahacz to tylko CTR, ewentualnie SH z gumką osłonową sworznia zmienioną na ori z Hyundai-a/Kii, oryginał z ASO lub regeneracja obecnego sworznia. Tulejki są wymienne, wymieniałem ich wiele i o dziwo bardzo łatwo się je wyciska i wciska w wahacz. Niestety dostępne są tylko tulejki z nty i febesta, czyli same śmieci. Założyłem u siebie febesta i wytrzymała ok. 1 miesiąca (ok. 800 km przebiegu) :mrgreen: po czym guma zrobiła się 2 razy bardziej miękka niż w oryginalnej 17-letniej tulejce i zaczęło skrzypieć na nierównościach...
Lucek_37 - 17-11-2018, 23:24

Hugo, no i właśnie mi o to chodziło bo tulejka to właśnie febest a to wiadomo... No nic zamówię cały wahacz tylko muszę się zastanowić czy CTR czy nie zaryzykować Lemfordera, chociaż cena wyższa. Jutro na trzeźwo (w przenośni i dosłownie :D ) to przemyślę. Dzięki za odp.
jacek11 - 17-11-2018, 23:32

Ja kupiłem drążek kierowniczy Lemfordera,a w pudełku był CTR. Czyli chyba nie produkują do japońców, tylko kupują i sprzedają pod swoją nazwą.
Hugo - 18-11-2018, 00:20

Lucek_37 napisał/a:
czy nie zaryzykować Lemfordera, chociaż cena wyższa
Nie warto.
jacek11 napisał/a:
chyba nie produkują do japońców, tylko kupują i sprzedają pod swoją nazwą
Dokładnie.
apple1910 - 18-11-2018, 10:28
Temat postu: Wahacz prosty
Osobiście mogę polecić wahacz prosty Sidem, mam od ponad 40 tyś.więc jak na zamiennik to bardzo długo,a swoje po Łodzi wyjeździł.
Lucek_37 - 18-11-2018, 14:29

Dzięki panowie. No to zamawiam CTR.
wojbud - 09-12-2018, 20:20

Witam. Puka i u mnie a mianowicie pukało mocno i na prawie każdej dziurze więc wymieniłem oba banany na SH. Pozostało pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu i przy hamowaniu. Czy możliwe że dolny prosty może mieć takie objawy albo czy jest sposób na jego sprawdzenie bez rozkręcania? Ewentualnie gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny tych stuków?
Marcino - 10-12-2018, 08:14

Hugo napisał/a:
Tulejki są wymienne, wymieniałem ich wiele i o dziwo bardzo łatwo się je wyciska i wciska w wahacz. Niestety dostępne są tylko tulejki z nty i febesta, czyli same śmieci. Założyłem u siebie febesta i wytrzymała ok. 1 miesiąca (ok. 800 km przebiegu) po czym guma zrobiła się 2 razy bardziej miękka niż w oryginalnej 17-letniej tulejce i zaczęło skrzypieć na nierównościach...

A nie lepiej tam poli wrzucic...?

Hugo - 10-12-2018, 10:16

Marcino, miałem i nigdy więcej. Trzeszczały jak stara szafa. Może powodem tutaj było to, że mam aluminiowy wózek zawieszenia.
Bizi78 - 10-12-2018, 10:17

Hugo napisał/a:
miałem i nigdy więcej. Trzeszczały jak stara szafa.

Bo może nie posmarowałeś :wink: .

Hugo - 10-12-2018, 14:12

Bizi78, posmarowałem i to zdrowo smarem silikonowym
Marcino - 11-12-2018, 07:52

Hugo napisał/a:
Bizi78, posmarowałem i to zdrowo smarem silikonowym

Ktoś jeszcze miewał takie przypadki ?

[ Dodano: 08-01-2019, 00:01 ]
Jakie cukierki do bananów kupić ? Na co wymienić ?

Krzyzak - 08-01-2019, 08:40

jakies w opakowaniu rouville brałem, z alle