[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
polaff - 02-09-2013, 22:11
mlun, to ile ma docieranie trwać ja jutro przekroczę 1000km od montażu. FAkt, że 70% to trasa więc mało hamowania, ale to prawie tysiąc a nie 200 czy 500 jak podają źródła.
Marcino - 02-09-2013, 23:27
Ja na nowych tarczach od razu pojechałem do Chorwacji..:) nic sie z nimi nie stało.
[ Dodano: 03-09-2013, 00:34 ]
| deejay napisał/a: | | sipex napisał/a: | | tzn te bolce/trzpienie?czy po prostu tam już się w środku to wyrobiło i sobie trzeszczy?u mnie najbardziej irytuje mnie fakt ,że nie zawsze to jest dziśbyła cisza i chyba to się nasila gdy sięrozgrzeją hamulce |
Takie dzwieki to nic innego jak brak smaru na prowadnicach zacisku. Przesmaruj prowadnice porzadnie i bedzie po problemie . |
Moje nasmarowane i trzeszczą, ale ma ją już luzy. Te nowe co zakładam to jak nowe prowadnice wygladają, tłoczek też bez jednej ryski:) Się zobaczy jak będzie.
Jak poznać zaciski prawy lewy? Mają być odpowietrznikiem do góry?
sampler - 03-09-2013, 06:47
| sipex napisał/a: | to co jest na klocku naklejone? nie bardzo rozumiem co masz na myśli |
to sa podkladki z tworzywa miedzy klockiem a tloczkiem i na drugim klocku miedzy klockiem a zaciskiem. Moga byc naklejane na klocki czasami
Hugo - 03-09-2013, 06:58
| Marcino napisał/a: | | Jak poznać zaciski prawy lewy? Mają być odpowietrznikiem do góry? | Dokładnie.
sipex - 03-09-2013, 09:09
deejay,
ostatnio jak demontowałem to smaru trochę było ,ale skoro tak twierdzisz to co mi zależy zdam relacje dziś:)
Marcino,
a jak poznać czy zacisk ma luz?hamulec wcisnąć i próbować rusza zaciskiem?
Marcino - 03-09-2013, 11:11
| sipex napisał/a: | Marcino,
a jak poznać czy zacisk ma luz?hamulec wcisnąć i próbować rusza zaciskiem? |
Moje stare, jak złapie za zacisk to on się rusza w prowadnicach w stosunku do jarzama, tak jakby śruby/prowadnice były lekko podtarte, doatkowo nie mam np tej gumki na koncu jednej prowadnicy. Być może powinny mieć luz, ale porównując z tymi co bede zakładał to nowe są stabilniejsze. Montuje popołudniu, wszytko mam poczyszczone i poskładane, zostało podmienić zwrotnice.
sipex - 03-09-2013, 12:38
one chyba lekki luz muszą mieć?na razie przesmarowałem tak jak radził deejay..zobaczymy jak pojeźdzę to dam znać,fakt smaru za wiele nie było
mlun - 03-09-2013, 13:49
polaff, nie potrafię dokładnie Ci tego powiedzieć ale na pewno zniknie. Kolega miał na tarczach ATE + klocki EBC około 1500-2000km takie ślady a potem już wszystko normalnie. Ja u siebie też jakoś ponad 1000km na tylnej osi coś takiego widziałem. Pojeździj jeszcze trochę i obserwuj ale nic złego nie powinno się dziać.
polaff - 03-09-2013, 18:54
Obys mial racje. Puki co nic nie bije wszysyko oprocz koloru tarcz jesg ok.tylne trcza byly czarne i na klockach ate zaczynaja sie srebrne robic powoli. Co prawda nie hamowalem jeszcze awaryjnie i caly czas raczej spokojjie jezdze.
sipex - 03-09-2013, 20:03
no i przesmarowane prowadnice i dalej dupa jak zgrzyta tak zgrzyta
Marcino - 03-09-2013, 23:09
Zrobiona przekładka hamulców, na tarcze 276/26mm, wymieniłem zwrotnicę, zregenerowałem zaciski, wtyczka ABS pasuje, generanie wszytko jest P&P.
Dziekuję Hugo za przesyłkę, zwrotnice i piasty super, żadna zapinka nie urwana od przewodu ABS.
CO do hamowania...to nie wiem jakie mam tarcze, jak je kupiłem z 4 lata temu to były prawie nowe, zero rantu, ale je wyczyściłem papierem ściernym na krążku na szlifierce na błysk, wyczyściłem mocowanie i piastę, wyczyściłem alufelge... i jest....
REWELACJA!!! Mimo nowych klocków -JapanParst pisze na pudełku:) po kilku słabych hamowaniach kontrolnych zdecydowałem się porzdanie zahamować i nawet pisk w koncu usłyszałem, pedał jest twardy, ABS działa, nic nie bije nic nie skrzypi. Powinno być dobrze.
Jedynie czego żałuje to tego że nie rozebrałem koretora siły hamowania, może byłoby jeszcze lepiej. Z pomalowaniem osłon zajęło mi to 6h.
Hugo - 04-09-2013, 08:08
| Marcino napisał/a: | | Dziekuję Hugo za przesyłkę, zwrotnice i piasty super, żadna zapinka nie urwana od przewodu ABS | No ba Łożyska nie huczą, co?
Marcino - 04-09-2013, 14:06
| Hugo napisał/a: | | Marcino napisał/a: | | Dziekuję Hugo za przesyłkę, zwrotnice i piasty super, żadna zapinka nie urwana od przewodu ABS | No ba Łożyska nie huczą, co? |
Łozyska są bajka... nic nie huczy, nie ten samochód się zrobił, chyba musze sie ciut blacharskio za niego wziąc bo teraz mi go zaczyna być szkoda..:)
Hugo - 04-09-2013, 17:44
Fajnie, że wszystko gra. Nie ma to jak zadowolony klient
Marcino - 04-09-2013, 20:44
Kurcze byłem na przegladzie, Pan nie dał mi wydruku bo powiedział ze to inny test... ale wiem że..... przód różnica 5% na świeżutkich 35km hamulcach, tył siła hamowania 1480N, różnica 1%, reczny 1350... tyle zapamiętałem:)
Ale różnica jest na 5++. Zobaczymy jak bedzie w praktyce, ale hamulce są w koncu podobne do innych samochodów, przewidywalne, twardy pedał, siła rośnie z naciskiem.
Pozdrawiam
|
|
|