To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

plecho1 - 30-10-2013, 13:55

Czujnik ciśnienia i temperatury gazu powinien być za filtrem jak najbliżej listwy wtryskowej. Jeśli jest tak jak u Ciebie, czyli przed filtrem, to czujnik będzie przekłamywał szczególnie jak będziesz miał brudne filtry. Według kompa ciśnienie będzie OK a w rzeczywistości mogą być spore spadki.
magisterek - 05-11-2013, 16:51

Spotkał się ktoś z opinią że filtr stożkowy może przeszkadzać w regulacji gazu ?
Chciałbym takowy założyć ale myślę nad założeniem gazu i dlatego nie wiem czy jest sens.

arturj123 - 05-11-2013, 16:59

Sam stożek to kiepski pomysł dla Galanta.
Poczytaj trochę teorii:
http://forum.mitsumaniaki...BFkowy&start=45

[ Dodano: 05-11-2013, 17:05 ]
To i może ode mnie trzy zagadki odnośnie LPG. Może nie aż tak męczące ale wskazywały by, że coś nie tak.
1. Nie mogę wyjeździć do końca gazu z butli, przy tankowaniu max wleje 34L do 45 L butli.
Zastanawiam się czy wpływ na to ma butla zamontowana do "jazdy na wstecznym"
2. Przy spadku ciśnienia i przełączeniu zasilania na benzynę jest gwałtowne odcięcie zasilania tak że można wylecieć przez przednią szybę - gdzie tu szukać przyczyny?
3. jedno ciekawe zjawisko - przy postoju na odpalonym silniku, przy delikatnym pedałowaniu gazu wskazówka obrotów najpierw delikatnie maleje, a dopiero potem rośnie (na benzynie nie ma czegoś takiego) - czy to normalne?

Witek vel Mysza - 05-11-2013, 18:16

arturj123 napisał/a:
1. Nie mogę wyjeździć do końca gazu z butli, przy tankowaniu max wleje 34L do 45 L butli.
Zastanawiam się czy wpływ na to ma butla zamontowana do "jazdy na wstecznym"

Powinno wejść 36l ale może ktoś podgiął pływak przy montażu wielozaworu. Generalnie max 80% ciekłego LPG powinno dać się zatankować. Jakie to jest zamontowanie do jazdy na wstecznym? :)
arturj123 napisał/a:

2. Przy spadku ciśnienia i przełączeniu zasilania na benzynę jest gwałtowne odcięcie zasilania tak że można wylecieć przez przednią szybę - gdzie tu szukać przyczyny?
Czyli jest spadek ciśnienia i wyjeżdżasz gaz do końca, więc jest OK. Przyczyną szarpnięcia jest zła regulacja bądź zamontowane odcięcie pompy paliwa do pracy na gazie.

arturj123 napisał/a:
3. jedno ciekawe zjawisko - przy postoju na odpalonym silniku, przy delikatnym pedałowaniu gazu wskazówka obrotów najpierw delikatnie maleje, a dopiero potem rośnie (na benzynie nie ma czegoś takiego) - czy to normalne?
Nie powinno tak być, ale u mnie też jest minimalnie. Do doregulowania gaz, układ zapłonowy do sprawdzenia.
arturj123 - 05-11-2013, 18:34

Witek vel Mysza napisał/a:
Jakie to jest zamontowanie do jazdy na wstecznym? :)

A takie:

A odnośnie
Czyli jest spadek ciśnienia i wyjeżdżasz gaz do końca, więc jest OK.

Czy w instalacji sekwencyjnej powinno się dać wyjeździć gaz do samego końca - tak, że jak wykręcę np.elektrozawór to po teoretycznie skończonym gazie nie powinno praktycznie nic już lecieć? W II generacji LPG sprawdzałem - jest praktycznie pusto

[ Dodano: 05-11-2013, 18:37 ]
zła regulacja

Do doregulowania gaz, układ zapłonowy do sprawdzenia.

Coś innego oprócz kalibracji i ustawienia mapki? Problem z szarpnięciem pojawił się niedawno (możliwe, że po ostatnich naprawach), wcześniej jak kończył się LPG, nie odczuwałem szarpnięcia

Witek vel Mysza - 05-11-2013, 19:55

Normalnie masz zamontowane, jak w 90% aut. Odwrotnie montowano tylko przy wysilonych jednostkach, żeby przy bardzo gwałtownym przyspieszaniu gaz napływał na smok. A takie rozwiązanie jak masz było powszechnie stosowane by łatwo odczytywać poziom gazu ze wskaźnika.
plecho1 - 05-11-2013, 20:06

Tylko, że w instrukcjach montażu wyraźnie jest napisane jak butla ma być zamontowana. Nie trzeba mieć auta z wysilonym silnikiem aby mieć problem z powodu montażu butli "do jazdy na wstecznym". Taki niewłaściwy montaż bardzo przeszkadza podczas podjazdu pod strome wzniesienia kiedy w butli mamy niewiele gazu. Jest to objaw albo niedouczenia albo lenistwa montera bo tak naprawdę kto odczytuje poziom gazu na tym śmiesznym i nieprecyzyjnym wskaźniku umieszczonym na wielozaworze.
Witek vel Mysza - 06-11-2013, 06:46

No mówię, że kiedyś tak montowali i praktycznie nic się nie działo, więc nie jest to zapewne przyczyną objawów jakie podaje kolega.
plecho1 - 06-11-2013, 06:59

U ojca w poprzednim aucie gaz był montowany w 2000r. i butla była zamontowana właściwie tak że zawsze wszystko zależało czy monter to fachowiec czy druciarz :)
arturj123 - 06-11-2013, 08:28

Moim zdaniem problem jest gdy mam mało gazu i chcę gwałtownie ruszyć, zawsze przełączy na benzynę i to zazwyczaj jak opisywałem z mocnym szarpnięciem, i to ma nawet sens bo cały gaz w butli przy przyspieszeniu powędruje w tylną część butli...

Co ciekawe przy przełączaniu przyciskiem zasilania na benzynę - nie ma takiego szarpnięcia. Czyli coś z instalacją.
Pomyślę nad odwróceniem tej butli o 180stopni.

plecho1 - 06-11-2013, 09:13

Można też na ssaki wielozaworu nałożyć wężyk, chyba Faro fi8 powinno wejść, tak aby sięgał do tylnej części butli. Nie zawsze da się odwrócić butę bez robienia nowego otworu na przewody lub nowych otworów na śruby montażowe.
Owczar - 06-11-2013, 09:22

Dokładnie, otwór nie jest symetryczny i musiałbyś robić nową dziurę w podłodze.

Pomysł z faro dużo lepszy, aczkolwiek to raczej nie jest przyczyna Twoich problemów. Ja też mam zamontowane odwrotnie- dałem ciała, ale miałem pierwszy raz do czynienia z sekwencją. Ale tak czy inaczej gaz wyjeżdżam do samego końca i nawet gdy jest mało gazu w butli, a ja przyśpieszam z kickdownem to nie przełącza mi na PB.

Jeśli chcesz żeby wchodziło Ci więcej LPG to podegnij pływak. Przy okazji założysz przewód na rurkę ssącą do LPG.

Jeśli chodzi o szarpnięcie to sprawdź jak masz ustawione przełączanie- jaki czas przełączania pojedyńczego wtryskiwacza. No i zobacz czy odcina Ci pompkę paliwa na LPG. Możliwe, że spadek ciśnienia jest tak duży, że auto już na LPG szarpie zanim przełączy na PB- potwierdzałby to fakt, że jak sam przełączasz to jest ok.

Filtry kiedy zmieniane?

arturj123 - 06-11-2013, 11:47

Odwrócenie zbiornika niestety trochę problem, tak jak piszecie.
Znowu pojawiły się spadki (do przełączenia na benzynę) i błąd zapętlania. Sonda wg oscylogramu - działa
Filtry mają przejechane ok 10.000 km. Dziś wymienie fazy ciekłej i zamówię fazy lotnej - na próbę pominę filtr.

Filmik z nagranym problemem nr.3:
http://youtu.be/A-L1Zlctf2I

Oscylogram z jazdy (bak prawie pełen):
http://www.sendspace.com/file/39yvqg

Mapy i ustawienia (nie mogę ustawić poprawnie mapy lpg, co ustawię - dłuższa trasa i ciągle regulacja a ona i tak swoje...)

Obecny wygląd instalacji:

Wierna towarzyszka wszelkich napraw (zasypia przy ACDC):

Owczar - 06-11-2013, 11:51

Pierwsze co rzuca się w oczy, to że reduktor powinien być zamontowany równolegle do kierunku jazdy.
arturj123 - 06-11-2013, 11:56

Czytałem o tym i w instrukcji KME Silvera nie ma to znaczenia w sekwencji. Miało to znaczenie przy I i II generacji instalacji.