To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

mohinder - 05-09-2013, 16:51

Witam
Jakiś czas temu tak około 14000km temu wymieniałem tarcze z klockami z przodu na tarcze Mikody i klocki ATE. Od kilku dni mam bicie tarcz więc nie polecam Mikod. Moja jazda jest raczej spokojna i większość w trasie. Teraz na szybko szukałem czegoś taniego bo akurat trafiło w "biedny" okres i w jednym ze sklepów internetowych znalazłem tarcze BluePrint. Kupiłem komplet za około 160zł. Tarcze dotarły do mnie i powiem że tak na oko wyglądają najlepiej ze wszystkich tarcz jakie miałem. Nie ma żadnych poszarpanych powierzchni żeliwa nawet pomiędzy tarczami w otworach wentylacyjnych. W sobotę założę i zobaczymy co z tego będzie. Wystarczy żeby przejeździły ze dwa miesiące do czasu przypływu gotówki na lepsze według wielu ludzi.
A może ktoś miał do czynienia z takimi tarczami?

Marcino - 06-09-2013, 09:06

BluePrint to pakowacz.... zalezy co maja.
Ja jeżdziłem na małych 256 SpeedMax z Intercarsu i byłem zadowolony...

fredfm - 06-09-2013, 12:22

Cytat:
A może ktoś miał do czynienia z takimi tarczami?

Kolego ja mam założone blue printy, w pudełku siedziały tarcze nishioka-mountain.. Od założenia mam spokój, skończyły się drgania kierownicy podczas hamowania i tym podobne. No i hamulce naprawdę ładnie działają, a klocki kupuje zazwyczaj jakieś tańsze.

marecki - 07-09-2013, 16:06

Cytat:
SPIDER-ek napisał/a:
Faktem jest że Galant mizernie hamuje w porównaniu np do Mazdy.

Nie wiem o której mówiisz, ale porównywalna do Galanta gabarytowo i okresowo była 626 tam hamulce są takie same, lecz ich przewagą jest to, że P&P przechodzą hamulce z Mazdy 6 i można niskim kosztem posiadać tarcze 320mm.

Ciekawe,można dowiedzieć się o tym coś więcej?

misjonarz. - 07-09-2013, 16:59

ja na mikodach i klockach ATE z przodu śmigam już 3 rok i jest ok.
od 2 miesięcy z tyłu tarcze delphi, klocki ate i szczęki bosch. po przejechaniu ponad 2 tysi mogę powiedzieć że hamuje autko dużo lepiej niż wcześniej. tyle że tarcze przed wymianą to już była tragedia.

arturj123 - 07-09-2013, 21:21

Cytat:
ja na mikodach i klockach ATE z przodu śmigam już 3 rok i jest ok.

Mam identyczny zestaw z przodu, po 20tys.km jest dramat po 3 mocniejszych hamowaniach, a mam ... 2litry i sedana :P

mohinder - 07-09-2013, 21:27

Ja miałem taki zestaw Mikody tarcze i klocki ATE i właśnie po dokładnie 15590km musiałem wymienić bo jazda już była bardzo nieprzyjemna. Zobaczymy jak te Blue Printy będą się sprawować również z klockami ATE.
Picakus - 08-09-2013, 23:02

Jakby ktoś był zainteresowany to wrzucam link do sklepu z tarczami DBA w śmiesznie niskiej cenie.
Tarcze DBA

komarsnk - 09-09-2013, 08:01

Picakus napisał/a:
Jakby ktoś był zainteresowany to wrzucam link do sklepu z tarczami DBA w śmiesznie niskiej cenie.
Tarcze DBA

Tak, ale są tylko do VR4

Picakus - 09-09-2013, 08:24

komarsnk napisał/a:
Picakus napisał/a:
Tarcze DBA

Tak, ale są tylko do VR4

Do zwykłego zacisku po 1 bądź 2 lifcie pasują.
VR4 ma 5 śrub te tarcze są do piast z 4 śrubami, czyli do zwykłego gala
Wersje do VR4 są około 50 funtów droższe.

Marcino - 09-09-2013, 10:02

Te z linku są 276mm czyli I lift, do dwutłoczkowych bo mają 24mm grubości. Do jednotoczkowych po II lifcie powinny być 276/ 26mm grubości.
Picakus - 09-09-2013, 10:25

Marcino napisał/a:
Te z linku są 276mm czyli I lift, do dwutłoczkowych bo mają 24mm grubości. Do jednotoczkowych po II lifcie powinny być 276/ 26mm grubości.

Racja mój błąd
Do przedlifta się nie opłaca bo około 280 funtów za pare.
A do polifta na jednotłoku niestety nie ma.

polaff - 11-09-2013, 05:59

mlun napisał/a:
polaff, nie potrafię dokładnie Ci tego powiedzieć ale na pewno zniknie. Kolega miał na tarczach ATE + klocki EBC około 1500-2000km takie ślady a potem już wszystko normalnie. Ja u siebie też jakoś ponad 1000km na tylnej osi coś takiego widziałem. Pojeździj jeszcze trochę i obserwuj ale nic złego nie powinno się dziać.

okazało się że miałeś rację. Mam na nowym zestawie zrobione już ~~3000km i jest ok. Wczoraj późno wracałem z konina całą drogę bardzo agresywna jazda dojechałem i tarcze są srebrne na całej powierzchni. Dodatkowo nie czuć jak powietrze przy przednich kołach parzy po ostrzej jeździe i można normalnie dotknąć przedniej piasty przed naprawą było to niemożliwe.
Tylne tarcze też się ładnie docierają. Na poprzednich klockach były czarne - jak by wysmarowane w smole. Teraz zaczynają być srebrne i widać, że pracują (łapią temperaturę) bo stara rdza zaczyna odpadać płatami w miejscu gdzie wewnątrz tarczy jest bęben.

malina_drizzt - 11-09-2013, 15:08

Odnośnie trzeszczenia przy hamowaniu to wydaje mi się, że przyczyną może być odklejenie się okładziny ciernej klocka od metalu.
Mam wrażenie, że u mnie trzeszczy prawy hamulec.
Wyjąłem klocki i okazało się, że na zewnętrznym klocku na środku jest niewielka szczelina między okładziną, a blachą klocka.
Na pierwszy rzut oka klocek jest w porządku, okładzina trzyma się mocno,
ale działając sporą siłą można bardzo minimalnie zwiększyć lub zmniejszyć szczelinę.

Marcino - 11-09-2013, 21:05

malina.... zamień klocki na kołach, albo daj jakieś stare na próbę.