[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
mohinder - 05-09-2013, 16:51
Witam
Jakiś czas temu tak około 14000km temu wymieniałem tarcze z klockami z przodu na tarcze Mikody i klocki ATE. Od kilku dni mam bicie tarcz więc nie polecam Mikod. Moja jazda jest raczej spokojna i większość w trasie. Teraz na szybko szukałem czegoś taniego bo akurat trafiło w "biedny" okres i w jednym ze sklepów internetowych znalazłem tarcze BluePrint. Kupiłem komplet za około 160zł. Tarcze dotarły do mnie i powiem że tak na oko wyglądają najlepiej ze wszystkich tarcz jakie miałem. Nie ma żadnych poszarpanych powierzchni żeliwa nawet pomiędzy tarczami w otworach wentylacyjnych. W sobotę założę i zobaczymy co z tego będzie. Wystarczy żeby przejeździły ze dwa miesiące do czasu przypływu gotówki na lepsze według wielu ludzi.
A może ktoś miał do czynienia z takimi tarczami?
Marcino - 06-09-2013, 09:06
BluePrint to pakowacz.... zalezy co maja.
Ja jeżdziłem na małych 256 SpeedMax z Intercarsu i byłem zadowolony...
fredfm - 06-09-2013, 12:22
| Cytat: | | A może ktoś miał do czynienia z takimi tarczami? |
Kolego ja mam założone blue printy, w pudełku siedziały tarcze nishioka-mountain.. Od założenia mam spokój, skończyły się drgania kierownicy podczas hamowania i tym podobne. No i hamulce naprawdę ładnie działają, a klocki kupuje zazwyczaj jakieś tańsze.
marecki - 07-09-2013, 16:06
| Cytat: | SPIDER-ek napisał/a:
Faktem jest że Galant mizernie hamuje w porównaniu np do Mazdy.
Nie wiem o której mówiisz, ale porównywalna do Galanta gabarytowo i okresowo była 626 tam hamulce są takie same, lecz ich przewagą jest to, że P&P przechodzą hamulce z Mazdy 6 i można niskim kosztem posiadać tarcze 320mm. |
Ciekawe,można dowiedzieć się o tym coś więcej?
misjonarz. - 07-09-2013, 16:59
ja na mikodach i klockach ATE z przodu śmigam już 3 rok i jest ok.
od 2 miesięcy z tyłu tarcze delphi, klocki ate i szczęki bosch. po przejechaniu ponad 2 tysi mogę powiedzieć że hamuje autko dużo lepiej niż wcześniej. tyle że tarcze przed wymianą to już była tragedia.
arturj123 - 07-09-2013, 21:21
| Cytat: | | ja na mikodach i klockach ATE z przodu śmigam już 3 rok i jest ok. |
Mam identyczny zestaw z przodu, po 20tys.km jest dramat po 3 mocniejszych hamowaniach, a mam ... 2litry i sedana
mohinder - 07-09-2013, 21:27
Ja miałem taki zestaw Mikody tarcze i klocki ATE i właśnie po dokładnie 15590km musiałem wymienić bo jazda już była bardzo nieprzyjemna. Zobaczymy jak te Blue Printy będą się sprawować również z klockami ATE.
Picakus - 08-09-2013, 23:02
Jakby ktoś był zainteresowany to wrzucam link do sklepu z tarczami DBA w śmiesznie niskiej cenie.
Tarcze DBA
komarsnk - 09-09-2013, 08:01
| Picakus napisał/a: | Jakby ktoś był zainteresowany to wrzucam link do sklepu z tarczami DBA w śmiesznie niskiej cenie.
Tarcze DBA |
Tak, ale są tylko do VR4
Picakus - 09-09-2013, 08:24
| komarsnk napisał/a: | | Picakus napisał/a: | Jakby ktoś był zainteresowany to wrzucam link do sklepu z tarczami DBA w śmiesznie niskiej cenie.
Tarcze DBA |
Tak, ale są tylko do VR4 |
Do zwykłego zacisku po 1 bądź 2 lifcie pasują.
VR4 ma 5 śrub te tarcze są do piast z 4 śrubami, czyli do zwykłego gala
Wersje do VR4 są około 50 funtów droższe.
Marcino - 09-09-2013, 10:02
Te z linku są 276mm czyli I lift, do dwutłoczkowych bo mają 24mm grubości. Do jednotoczkowych po II lifcie powinny być 276/ 26mm grubości.
Picakus - 09-09-2013, 10:25
| Marcino napisał/a: | | Te z linku są 276mm czyli I lift, do dwutłoczkowych bo mają 24mm grubości. Do jednotoczkowych po II lifcie powinny być 276/ 26mm grubości. |
Racja mój błąd
Do przedlifta się nie opłaca bo około 280 funtów za pare.
A do polifta na jednotłoku niestety nie ma.
polaff - 11-09-2013, 05:59
| mlun napisał/a: | | polaff, nie potrafię dokładnie Ci tego powiedzieć ale na pewno zniknie. Kolega miał na tarczach ATE + klocki EBC około 1500-2000km takie ślady a potem już wszystko normalnie. Ja u siebie też jakoś ponad 1000km na tylnej osi coś takiego widziałem. Pojeździj jeszcze trochę i obserwuj ale nic złego nie powinno się dziać. |
okazało się że miałeś rację. Mam na nowym zestawie zrobione już ~~3000km i jest ok. Wczoraj późno wracałem z konina całą drogę bardzo agresywna jazda dojechałem i tarcze są srebrne na całej powierzchni. Dodatkowo nie czuć jak powietrze przy przednich kołach parzy po ostrzej jeździe i można normalnie dotknąć przedniej piasty przed naprawą było to niemożliwe.
Tylne tarcze też się ładnie docierają. Na poprzednich klockach były czarne - jak by wysmarowane w smole. Teraz zaczynają być srebrne i widać, że pracują (łapią temperaturę) bo stara rdza zaczyna odpadać płatami w miejscu gdzie wewnątrz tarczy jest bęben.
malina_drizzt - 11-09-2013, 15:08
Odnośnie trzeszczenia przy hamowaniu to wydaje mi się, że przyczyną może być odklejenie się okładziny ciernej klocka od metalu.
Mam wrażenie, że u mnie trzeszczy prawy hamulec.
Wyjąłem klocki i okazało się, że na zewnętrznym klocku na środku jest niewielka szczelina między okładziną, a blachą klocka.
Na pierwszy rzut oka klocek jest w porządku, okładzina trzyma się mocno,
ale działając sporą siłą można bardzo minimalnie zwiększyć lub zmniejszyć szczelinę.
Marcino - 11-09-2013, 21:05
malina.... zamień klocki na kołach, albo daj jakieś stare na próbę.
|
|
|