To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

Leszkomis - 28-12-2018, 18:35

U mnie najniższe spalanie jakie zrobiłem, to 5.2L/100km na odcinku 30km spod Poznania do centrum, ale jechałem jak emeryt.
Średnio pali mi na trasie do pracy między 8,5L a 9,5L, gdzie na ekspresie jadę ok. 120, im bliżej centrum tym wolniej, wiadomo, ale bez szaleństw.
Na tym samym odcinku przy ostrej jeździe średnio ok. 11-12L.

Ale tak szczerze, wolę lać te 2 litry na 100km więcej i odwiedzać serwis jedynie raz w roku na przeglądzie, niż cieszyć się małym spalaniem i być z mechanikiem na "ty". Na dzisiaj mam przejechane prawie 102tys. km i jedyna usterka jaka mi się trafiła, to czujnik hamulca, za 18zł, który w ASO zrobiłem na gwarancji jeszcze. Od tego czasu tylko leję i jadę. Nawet jeśli leję te 2 litry więcej na sto, to i tak super sprawa jak dla mnie.
Za wysokie spalanie należy moim zdaniem winić wyłącznie brak 6 biegu w silnikach 1,8.

sla - 29-12-2018, 10:27

Leszkomis napisał/a:
Ale tak szczerze, wolę lać te 2 litry na 100km więcej i odwiedzać serwis jedynie raz w roku na przeglądzie, niż cieszyć się małym spalaniem i być z mechanikiem na "ty".
Wyobraź sobie , że są samochody do których nie musisz lać 2 litrów więcej i też odwiedzasz serwis jedynie raz w roku. Spalenie w Lancerze to niestety porażka.
Leszkomis - 30-12-2018, 18:27

sla napisał/a:
Leszkomis napisał/a:
Ale tak szczerze, wolę lać te 2 litry na 100km więcej i odwiedzać serwis jedynie raz w roku na przeglądzie, niż cieszyć się małym spalaniem i być z mechanikiem na "ty".
Wyobraź sobie , że są samochody do których nie musisz lać 2 litrów więcej i też odwiedzasz serwis jedynie raz w roku. Spalenie w Lancerze to niestety porażka.

Nie muszę odwoływać się do wyobraźni, wolę korzystać z doświadczenia. Na przestrzeni ostatnich 20 lat przez moją rodzinę poza Lancerami przewinęło się pewnie ok. 10 samochodów innych marek (z tych co pamiętam, to m.in. Toyota Corolla, Toyota Yaris pierwszej generacji, Fiat Punto II, Citroen Xantia, Citroen C5, Opel Astra I, Opel Astra II, Reno Thalia, VW Golf VI), z czego wszystkie z wyjątkiem jednego były z salonu. I poza Lancerami, których mamy w tej chwili w rodzinie 3 sztuki, z każdym z tych aut poza Punto były problemy - to z cewką, to klockami i zbieżnością, to z elektryką. Wisienką na torcie był Golf, który po 35kkm miał na gwarancji wymieniany cały silnik.

Także oszczędź sobie swoich uszczypliwych uwag. Nie twierdzę, że auta, które palą mało są awaryjne. Twierdzę jedynie, że ja patrzę na spalanie z uwzględnieniem innych kosztów bieżącej obsługi, czyli napraw. I wolę lać te parę litów więcej i mieć spokój. Dotąd w mojej rodzinie nie trafiło się auto, które jeździłoby tak niezawodnie jak ostatnie Lancery 1.8. Na pewno są inne auta, które można porównać cenowo i wyposażeniowo do Lancera, które są niezawodne i palą do tego mniej niż Lancer. My takiego nie trafiliśmy.

Przy spokojnej jeździe to auto nie chłapie paliwa, jakby miało 3 litrowy motor pod maską. Pali dużo przy jeździe dynamicznej i szybkiej, co wynika z jego masy oraz braku 6 biegu. Kupując ten samochód jako ostatni w rodzinie wiedziałem ile pali. Nie jest to auto dla typowego Janusza dopóki nie wrzuci się instalacji LPG.

Pewnie niepotrzebnie się tak rozpisałem, podobnie jak Ty niepotrzebnie odpowiadałeś na mój poprzedni post. Każdy ma prawo do swojego zdania.

amil00 - 30-12-2018, 19:16

No to teraz ja się wypowiem. Spokojna jazda (odległość ok 37-40km, trochę miasta, większość na drodze gdzie można jechać 70-90 km/h) około 6-6,4l, nawet udało mi się zejść poniżej 6l parę razy. Po mieście mam w przedziale od 7,5 do 9l. po zrobieniu trasy Radom - Wrocław miałem około 6,7l, gdy tempomat miałem na 120 km/h, a około 7l gdy tempomat miałem na 140 km/h. Lancerek bez gazu, rok 2009. Jestem zadowolony z jego spalania, choć wersja mojego taty (1.5) pali zauważalnie mniej (mniejsza moc także zauważalna).
Pozdrawiam

oEdGein - 30-12-2018, 21:37

Dobrze rozumiem ?
Jak wleje więcej (bo pali więcej) , to mniej się psuje ?;D

Mam dwa Lancery w domu 1.5 i 1.8
Do jednego i drugiego leje "te 2 litry mniej " i jeżdżę oszczędnie .
1.5 mam od 5 lat - koszty tylko klocki nowe + regeneracja pompy od wspomagania (1000zł)
myślę że mniej chyba sie nie dało dołożyć .
1.8 jest ze mną od 1.5 roku - wymiana klocków i tarcz (przy kupnie już było to do zrobienia) + pasek bo piszczał(100zł) + wężyk hamulcowy (40zł)

Spalanie kolejno to średnio 5.5 i 6.5 litra
Myślę że nie ma sensu lać te 2litry więcej , mało opłacalne .
Lecz teoria bardzo ciekawa .

Pozdrawiam

lukaszkalb - 30-12-2018, 23:29

HUGIO napisał/a:
lukaszkalb, 70/90 Dość często robię tę trasę i to był rekord, zazwyczaj mam około 6.7-6.9.

Czyli jeździsz bardzo spokojnie i wolno ja nigdy poniżej 8 nie zszedlem, może umówimy się i pokażesz jak jeździsz bo może masz jakąś technikę na to auto.

[ Dodano: 30-12-2018, 23:32 ]
oEdGein napisał/a:
Dobrze rozumiem ?
Jak wleje więcej (bo pali więcej) , to mniej się psuje ?;D

Mam dwa Lancery w domu 1.5 i 1.8
Do jednego i drugiego leje "te 2 litry mniej " i jeżdżę oszczędnie .
1.5 mam od 5 lat - koszty tylko klocki nowe + regeneracja pompy od wspomagania (1000zł)
myślę że mniej chyba sie nie dało dołożyć .
1.8 jest ze mną od 1.5 roku - wymiana klocków i tarcz (przy kupnie już było to do zrobienia) + pasek bo piszczał(100zł) + wężyk hamulcowy (40zł)

Spalanie kolejno to średnio 5.5 i 6.5 litra
Myślę że nie ma sensu lać te 2litry więcej , mało opłacalne .
Lecz teoria bardzo ciekawa .

Pozdrawiam

Poproszę lekcje z tej eko jazdy bo takie małe ilości paliwa nawet diesel mało który spala

tyku - 31-12-2018, 00:15

lukaszkalb, Jest to możliwe, ale trzeba jeździć minimum 30 km z prędkością 70 - 90 km/h przy temperaturze 20 stopni C. :roll:
lukaszkalb - 31-12-2018, 07:31

To po mieście takiego odcinka nie ma a na trasie to nie jazda tylko zawali droga. A ile ci pali przy normalnej jeździe po mieście i mieszanej jeździe na odcinkach około 15km, ja mam taką trasę z domu pod miastem do pracy w centrum czad dojazdu około 20 minut i spalanie min 9, średnia 10 a przy normalnej jeździe to 11-12
michok - 31-12-2018, 09:47

Haha 140 km/h tempomat i 7 litrów dobre. 2 możliwości:
Popsuty komputer
Droga bez górek, równa i sporo odcinków z górki.

Wczorajsza jazda tempomat na 140: 9,5 litrów.auto w 100 procentach sprawne. 8) ukształtowanie terenu gorzyste jak to w malopolsce

@up dokładnie przy normalnej jezdzie 11-12 litrow. A jaka to normalna jazda lancerem? Zmiana biegów przy minimum 3000 obrotów. Kto jezdzi tym autem eko, to wspolczuje. Po co Wam taki samochod, przecież całe piękno lancera pokazuje się powyżej 3000!

Naprawdę nie widzę sensu dyskotowania z osobami, które określają spalanie lancera poniżej 8 litrów. Ja dzis do pracy specjalnie jechałem eko i zszedłem do 8,1 ale po prostu auto się męczyło i nikogo nie wyprzedałem. I ta zmiana biegów wg zaleceń komputera, bleh.

amil00 - 31-12-2018, 12:33

do "michok"
Wisi mi to czy widzisz sens w eko jedzie czy nie. Tą twoją definicję "normalnej" jazdy możesz sobie wsadzić między bajki, bo dla każdego ta definicja jest inna. Kupiłem te auto bo mnie na nie stać (dałem 29,5 tys zł za 58 km przebiegu z 2009) i styl jazdy jest moją indywidualną sprawą, a że spalanie mam na poziomie 6-7 litrów to dla mnie tylko zaleta więc swoje zdanie zachowaj dla siebie.

sla - 31-12-2018, 12:40

Koledzy, spokojnie. U niektórych Lancer niedługo zacznie produkować benzynę, i to są po prostu szczęściarze i nie wypada byc zawistnym :D Szęśliwego Nowego Roku, szerokiej drogi i bezawaryjności dla wszystkich niezależnie od marki posiadanego samochodu
tyku - 31-12-2018, 12:44

amil00, Bez paniki i spokojnie :!:
amil00 napisał/a:
spalanie mam na poziomie 6-7 litrów

Jest to możliwe w określonych warunkach.
Cytat:
Spokojna jazda (odległość ok 37-40km, trochę miasta, większość na drodze gdzie można jechać 70-90 km/h) około 6-6,4l, nawet udało mi się zejść poniżej 6l parę razy.
:wink:
amil00 - 31-12-2018, 12:49

tyku - No tylko nie mów, że nie wierzysz bo w końcu wstawię filmik :P Dziś robię trasę Radom - Warszawa w 3 osoby i od razu napiszę na forum jakie spalanie :P
tyku - 31-12-2018, 13:05

Oczywiście, że Ci wierzę. :wink:
Raz w podobnych warunkach miałem spalanie 6 L, niestety od tamtej pory nic podobnego mnie nie spotkało. :(

Jeszcze miałem licznik z diesla :lol: Może dla tego tak mało spalił :D

RalfPi - 31-12-2018, 13:09

amil00 napisał/a:
tyku - No tylko nie mów, że nie wierzysz bo w końcu wstawię filmik :P Dziś robię trasę Radom - Warszawa w 3 osoby i od razu napiszę na forum jakie spalanie :P

Zrób 3 zdjęcia - prędkość średnia, pokonany dystans i spalanie.

PS Jaki masz dokładnie samochód?