To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

przemek1602 - 14-03-2019, 08:29

Przełóż gume ze swojego wahacza.
Maciejos - 14-03-2019, 09:58

przemek1602 - tak zrobię, bo Japaneze już nie ma tych gumek, a ja nie mam czasu szukać.
Marcino - 14-03-2019, 12:01

Widzę ze jest problem z gumkami ostatnio. Nie za bardzo są dostępne.
Bomber.ktmg - 14-03-2019, 12:41

Te gumki 54517-22000 pasują i do banana i do prostego? Hyundai Warszawa ul. Hynka - po 30zl
Krzyzak - 14-03-2019, 12:42

pasują do obu
a CTR ma dobre gumy, ja nie zmieniałem

Maciejos - 14-03-2019, 13:40

Krzyżak, miałem tez CTR (to była jedna z pierwszych wymian w moim, nowo-kupionym aucie) - wytrzymał chyba z 1.5 roku.
Bomber.ktmg - 15-03-2019, 03:11

Czyli jak kupię wszystkie 4 dolne przednie wahacze SRL i wymienię gumki to trochę to pojeździ?
Krzyzak - 15-03-2019, 12:59

Zależy - w kombi mam takie teraz jako proste oraz prawy banan i od nowości stukają w nich sworznie. Ale jeżdżę już drugi rok chyba, jakieś 20tkm.
Zmieniłem bo SH poszły na regenerację, zmiana tulei, i tak sobie czekają aż będą potrzebne.

Bomber.ktmg - 15-03-2019, 17:26

:D Ha..czytając to wszystko odnoszę wrażenie że Galant musi stukać i pukać na wertepach 😀 Ja jak wymieniłem na te SRL oba banany to przez jakieś pół roku może trochę więcej, była cisza.
Michaszysz - 03-04-2019, 18:49

Jest jakiś główny podejrzany (?), gdy stuka mi coś w lewym kole gdy skręcam TYLKO w prawo przy prędkości mniej więcej do 20 km/h, na postoju nie stuka. Jadąc na biegu dodając gazu i na luzie jest to samo.
Hugo - 03-04-2019, 20:12

Michaszysz, sworzeń wahacza górnego lewego.
Bomber.ktmg - 13-05-2019, 13:24

Hej.
W końcu przeprowadziłem operację wymiany obu prostych i obu bananów z przodu.
Kupiłem wszystkie wahacze SRL i gumki Hyundai i okazało się że SRL wypuścił nowe zmienione wahacze :shock: :evil:

Gumki do prostych pasowały bez problemu, a w bananach przerobili gniazdo sworznia, jest teraz 3 mm większe z kołnierzem, a gumki są takie harmonijkowe. Według mnie nie ma opcji żeby nabić na to osłonę Hyundai. Niby tu gdzie siedzi gumka jest 39 mm czyli ok, ale kołnierz przez który musiała by przeskoczyć ma 42 mm i mimo ogromnej kombinacji z mojej strony nie udało mi się przeskoczyć przez ten kołnierz. W ogóle to nawet nie wiadomo jakby sie to trzymało.
dodaję parę zdjęć

Cóż, wymieniłem gumki w prostych.
W bananach ( w prostych też) nawaliłem tonę smaru do sworzni pod osłonę, do tego jeszcze wysmarowałem te harmonijkowe gumki z zewnątrz, no smar poszedł gdzie tylko się dało :D i liczę na to, że przez to że te nowe gumki SRL są teraz takie jakie są, a do tego są dość miękkie, to może tak szybko nie pękną :(

Jak wyjąłem stare banany wymieniane rok temu, to na nie spokojnie by założył osłony Hyundai, ale tu już nie było co ratować.
Pojeździły rok, ale gumy pękły już po kilku miesiącach i zaczęło pukać.

Co do prostych to lewa guma pęknięta i sworzeń ledwo się trzymał - wymienione półtora roku temu, oczywiście SRL z gumą SRL, natomiast prawy prosty o dziwo, jak nowy.
W ogóle nie zużyty! :shock:

Nie wymieniałem go nigdy, a mam Gala ponad półtora roku! Z góry założyłem że wszystkie są do wymiany bo z każdej strony pukało, waliło i w ogóle sami wiecie, a tu taki ZONK.
No ale jak już go wyjąłem to wrzuciłem nowy, ten poszedł do szafki, może kiedyś wróci na miejsce.
Jest na nim napisane tylko TRC, nie słyszałem o takiej marce.

Po wymianie wszystkich dolnych samochód prowadzi się jakby wyjechał z salonu 8) i niiiic nie puka :D

Hugo - 13-05-2019, 15:04

Bomber.ktmg, a może trochę oszlifować ten rant i gumka Hyundai przeskoczy?
Bomber.ktmg - 13-05-2019, 16:00

Zastanawiałem się nad tym, ale trochę się boję, że nie uda mi się na tyle dokładnie zabezpieczyć sworznia, żeby nie dostały się tam opiłki od szlifowania. A jak się dostaną no to wiadomo co, chwila moment i będzie po sworzniu.
Mam głęboką nadzieję że te nowe gumki SRL dadzą radę.
Będę to monitorował co jakiś czas, jak pękną to zaryzykuję i oszlifuję. Wymiar pod kołnierzem się zgadza z rozmiarem gumki więc jakby go wygłaskać to by wlazła.
Taki byłem zajarany że powymieniam te gumki i z wahaczami będzie spokój na dłużej a tu :butthead:

W ogóle to zamówiłem gumki w Hyundai Warszawa na Hynka i ..... ściągali z Niemiec bo w kraju nie było :mrgreen: luzik 3 dni i do odbioru :D

Hugo - 13-05-2019, 21:25

Bomber.ktmg napisał/a:
W ogóle to zamówiłem gumki w Hyundai Warszawa na Hynka i ..... ściągali z Niemiec bo w kraju nie było luzik 3 dni i do odbioru
A jakiej cenie?