To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

zarow - 12-09-2013, 10:07

Panowie z tego co czytam. występowały galanty z 2001 roku z zaciskiem jednotłoczkowym? ja mam takie u siebie i zastanawiam się czy to jakis swap..
Fragu - 12-09-2013, 10:08

zarow, jeżeli masz gala produkcji 01 to powinien być wlaśnei jeden duzy tloczek - tarcza 276x26mm. :wink:
Marcino - 12-09-2013, 10:56

malina_drizzt napisał/a:
Odnośnie trzeszczenia przy hamowaniu to wydaje mi się, że przyczyną może być odklejenie się okładziny ciernej klocka od metalu.
Mam wrażenie, że u mnie trzeszczy prawy hamulec.
Wyjąłem klocki i okazało się, że na zewnętrznym klocku na środku jest niewielka szczelina między okładziną, a blachą klocka.
Na pierwszy rzut oka klocek jest w porządku, okładzina trzyma się mocno,
ale działając sporą siłą można bardzo minimalnie zwiększyć lub zmniejszyć szczelinę.

Mam hamulce po swapie, zero luzów, nowe klocki i leciutko trzeszczy jak koncze hamować i robie to deliktanie, obstawiam że są to elementy zawieszenia jednak, jakiś wahacz lub tyleja metalowo gumowa, chyba że klocki wpadają w te faktyczne wibracje. Nie mam podkąłdek na klockach jedynie takie jak blaszki przyklejone pokryte czymś jakąs warstwa farby/gumy?

Hugo - 12-09-2013, 15:42

zarow napisał/a:
Panowie z tego co czytam. występowały galanty z 2001 roku z zaciskiem jednotłoczkowym? ja mam takie u siebie i zastanawiam się czy to jakis swap..
Ja to zrozumiałem tak, że: doczytałeś, że w 2001 r. Galant powinien miec zacisk jednotłoczkowy i Twój z 2001 r. takie ma i słusznie, bo takie powinien mieć, po czym pytasz czy to jakiś swap... Kompletnie bez sensu.
zarow - 12-09-2013, 15:56

dobrze to zrozumiałeś Hugo.po 170 stronach tego tematu chciałem się upewnić. i już pewność mam. dzięki
sipex - 17-09-2013, 11:23

u Was też pedał hamulca można wcisnąc stojąc w miejscu do końca?chodzi mi o to ,że jest bardzo miękki i nie wiem czy tak może być?
malina_drizzt - 17-09-2013, 12:21

Po rozebraniu zacisków okazało się, że trzy klocki TRW mają mniej lub bardziej odklejone okładziny cierne od metalowe części.
Na szybko wrzuciłem stare klocki starte do połowy, przejechałem 150km jeszcze się nie dotarły, ale nie piszczą, nie trzeszczą, hamują i nic nie bije. :)
Tarcze mikody gt z przebiegiem ponad 30 tys. km.

Hugo - 17-09-2013, 13:56

malina_drizzt napisał/a:
Na szybko wrzuciłem stare klocki starte do połowy, przejechałem 150km jeszcze się nie dotarły, ale nie piszczą, nie trzeszczą, hamują i nic nie bije
Też tak miałem w SE, że założyłem jakieś stare, zardzewiałe klocki Mintex i od razu przestało bić przy hamowaniu :shock:
Marcino - 17-09-2013, 15:08

sipex napisał/a:
u Was też pedał hamulca można wcisnąc stojąc w miejscu do końca?chodzi mi o to ,że jest bardzo miękki i nie wiem czy tak może być?

Pytałem o to na forum i tak ma być. Miałem przy starych hamulcach i przy nowych. Tak ma być podobno, bo tak mam na odpalonym, testowałem inne modele samochodów i jest podobnie, może ciut twardziej.

MATTNATTS - 17-09-2013, 15:53

1.Po czym poznac czy hamulce sa dwu czy jednotloczkowe?
2.Ktore sa mocniejsze?
3.jakie tarcze polecacie 276mm.?
4.I jakie klocki do nich?
5.nie ma dostepnych wiekszych tarcz niz 276mm.do Gala n/a?

Hugo - 17-09-2013, 21:10

MATTNATTS napisał/a:
1.Po czym poznac czy hamulce sa dwu czy jednotloczkowe?
Od strony koła po ich wielkości (ale przydałoby się porównanie do jednotłoczkowych), a od strony silnika po dwóch zaokręgleniach w obudowie zacisku.
Zacisk jednotłoczkowy:
http://allegro.pl/mitsubi...3497548327.html (drugie zdjęcie),
Zacisk jednotłoczkowy:
http://allegro.pl/ShowIte...&ars_rule_id=84
MATTNATTS napisał/a:
3.jakie tarcze polecacie 276mm.?
Zimmermann albo oryginalne MMC.
MATTNATTS napisał/a:
4.I jakie klocki do nich?
TEXTAR, TRW, Ferodo Premier.
MATTNATTS napisał/a:
5.nie ma dostepnych wiekszych tarcz niz 276mm.do Gala n/a?
Nie ma.
SPIDER-ek - 17-09-2013, 21:49

Dodam od siebie do Ad3. jeżeli Zimmermann to wersja SPORT nr 380.2162.52

Standardowa wersja jest połowe tańsza, ale nie warta uwagi wg. mojej opinii.

p.s odradzam za to klocki Zimmermann, lepiej tak jak wyżej Hugo napisał w ad4.

WreX - 17-09-2013, 22:23

Hugo napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:
Na szybko wrzuciłem stare klocki starte do połowy, przejechałem 150km jeszcze się nie dotarły, ale nie piszczą, nie trzeszczą, hamują i nic nie bije
Też tak miałem w SE, że założyłem jakieś stare, zardzewiałe klocki Mintex i od razu przestało bić przy hamowaniu :shock:

Hugo właśnie o to mi chodziło ale może źle zrozumiałem ;]

sipex - 18-09-2013, 01:11

Marcino, byłem u znajomego też ma gala przejechał się i mówi ,że umnie elegancko hamuje jak na miśka więc trochę się czepaiłem chyba :P a i przetoczyłem tak jak radziłeś i bije :D jutro rozbiore to przeczyszcze piaste dokładniej może tam coś zalega i zobaczymy..jak dalej będzie bić to czujnik zegarowy i piasty trzeba ogarnąć..bo nie wierze ,że ten zestaw JPN to takie g...o i po dobrych 2.5tys km emeryckiej jazdy większość w trasie siępoddały :P
Hugo - 18-09-2013, 07:05

WreX napisał/a:
Hugo właśnie o to mi chodziło ale może źle zrozumiałem ;]
Aha, więc odpowiadam: okładzina się nie odklejała. Wyglądała OK :mrgreen: