[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
amil00 - 31-12-2018, 13:13
Średnia prędkość jest razem ze średnim spalaniem podajże więc będą 2 zdjęcia Dystansu zazwyczaj nie zeruje ale tym razem to zrobię.
HUGIO - 31-12-2018, 13:14
lukaszkalb napisał/a: | zawali droga |
Może nie sprecyzowałem, ale u mnie trasa to ("dalszy") wyjazd za miasto, niekoniecznie autostrada/ekspresówka, a w takim przypadku znaki ograniczają mnie do takich prędkości :/
Co do jazdy po mieście to nie widzę sensu startować pierwszy ze świateł i ciągnąć do odcinki (swoją drogą mi komputer nie pokazuje kiedy zmieniać biegi, więc nie wiem o jakie zalecenia chodzi), żeby za 15 sekund znowu wyhamowywać do zera, bo czerwone, lepiej/wygodniej mi jechać spokojniej=płynniej, a załapywać się na "zieloną falę".
Oczywiście podczas dość dynamicznej jazdy mam spalanie prawie zawsze ponad 12l (miasto+obrzeża), a przy "zabawie" na pewno sporo więcej, jednak w takim przypadku wskazania komputera raczej nie są dokładne, więc nawet na nie zwracam na nie uwagi.
michok napisał/a: | Po co Wam taki samochod |
Przecież zwykły Lancer to nie evo/ralliart, może z przodu wygląda sportowo, ale masa i moc pokazują co innego...
amil00 - 31-12-2018, 13:17
Ja po mieście raczej nie jeżdżę więc się nie wypowiem, ale jak trzyma się go na 4-5k obrotów to spalanie wzrasta w zastraszającym tempie
RalfPi - 03-01-2019, 16:17
amil00 napisał/a: | tyku - No tylko nie mów, że nie wierzysz bo w końcu wstawię filmik Dziś robię trasę Radom - Warszawa w 3 osoby i od razu napiszę na forum jakie spalanie |
Udało się zrobić pomiar?
amil00 - 03-01-2019, 17:24
Tak, udało. To po kolei:
1. Podróż na sylwestra, z okoli Radomia do okolic Warszawy, po drodze zabrałem dziewczynę. Trasa - wieś - miasto Radom - droga krajowa - wieś - trasa s7 - no i miejsce docelowe Ożarów czyli takie przedmieścia Warszawy. Podróżowały 3 osoby. Wyzerowałem licznik ale zapomniałem zrobić zdjęcia wyzerowanego. Poniżej zdjęcie jak dojechałem na miejsce, auto było na miejscu parkingowym, chyba nie wyłączone podczas robienia zdjęcia.
https://zapodaj.net/ce201da550239.jpg.html
Średnia prędkość 75 km/h, średnie spalanie 7,4.
Poniżej także zdjęcie dystansu jaki pokonałem:
https://zapodaj.net/77372cbd6d75b.jpg.html
2. Powrót z sylwestra do domu. Trasa podobna - obrzeża Warszawy - trasa s7 - wieś - wieś - miasto Radom - wieś. Trasa trochę inna bo kumpla odwoziłem.
Tym razem zrobiłem zdjęcie jak licznik był wyzerowany, zdjęcie poniżej:
https://zapodaj.net/f2cb26eda0a47.jpg.html
Poniżej zdjęcie spalania po dotarciu do celu, nie pamiętam czy auto było wyłączone podczas robienia zdjęcia.
https://zapodaj.net/f11e6e9391be0.jpg.html
Średnie spalanie 7,0, średnia prędkość 74 km/h.
Poniżej zdjęcie przebytych kilometrów:
https://zapodaj.net/ca57409e6ac62.jpg.html
3. Zrobiłem także dokumentację trasy od dziewczyny do mnie, czyli wieś - droga krajowa - miasto Radom - wieś.
Poniżej zdjęcie jak licznik był wyzerowany przed podróżą:
https://zapodaj.net/90c8f2f8ebd31.jpg.html
No i zdjęcie po dotarciu do domu:
https://zapodaj.net/1e703b0382c48.jpg.html
Średnie spalanie 5,9, średnia prędkość 60 km/h, niestety zapomniałem zrobić zdjęcie przebytych kilometrów, ale google maps pokazuje mi 38,9 km. Dodam, że te 5,9 jakoś wyjątkowo udało sie uzyskać bo przeważnie mam w granicach 6,1-6,6.
Pozdrawiam.
michok - 03-01-2019, 18:18
amil00 napisał/a: | Ja po mieście raczej nie jeżdżę więc się nie wypowiem, ale jak trzyma się go na 4-5k obrotów to spalanie wzrasta w zastraszającym tempie |
To prawda. Chociaż ja najczęściej przy 3500 zmieniam i to też zależy od drogi i stopnia nagrzania silnika. Na zimnym silniku nigdy nie "szaleję" o ile można tutaj mówić o jakimkolwiek szaleństwie.
Dla mnie zmiana biegów z 2 na 3 i z 3 na 4 to spora frajda. I jeżeli mam się bawić, to właśnie w tym zakresie. W pozostałych jeżdżę normalnie.
@UP przy takich prędkościach w trasie spalanie może faktycznie wynosić poniżej 8 litrów.
Ja ostatnio w Krakowie zrobiłem 8,1. Było to 31.12.2018 jadąc do pracy. Pustki na ulicach.
HUGIO, odrobina zabiegów i tył również będzie wyglądać sportowo
lukaszkalb - 03-01-2019, 18:28
To gratulacje ja nigdy tak małego spalania nie zrobiłem umnie dom z pod miasta miasto dom około 40 km to 10-11 a trasa zazwyczaj 9-10 a jak pogonie czy jak zwykle to 12 trasa a miasto 13-14
oEdGein - 03-01-2019, 20:18
amil00 Świetna robota .
Wczoraj przyglądałem sie bardzo uważnie spalaniu podczas jazdy do pracy (około 35km) poza miastem większość .
Trasa DO pracy - 7,8
Trasa Z pracy -7,4
Dziś
Trasa DO pracy 8.0 (złe warunki pogodowe i duży ruch na drodze )
Trasa Z pracy 7.3
Oczywiście po pierwszych 2 km przejechanych spalanie pokazywało sporo ponad 10 .
Jednak po około 10 km spada do wartości wyżej podanych i się utrzymuje .
Oczywiście temperatura poniżej zera , około -4 stopnie .
W lecie jestem w stanie osiągnąć bez problemu spalanie 6.5 litra (1.8 benzyna) w trasie , bez wariowania .
pozdrawiam , szerokości
lukaszkalb - 03-01-2019, 22:41
amil00 napisał/a: |
Średnie spalanie 5,9, średnia prędkość 60 km/h, niestety zapomniałem zrobić zdjęcie przebytych kilometrów, ale google maps pokazuje mi 38,9 km. Dodam, że te 5,9 jakoś wyjątkowo udało sie uzyskać bo przeważnie mam w granicach 6,1-6,6 |
Sorki owszem pokazujesz że niby prędkość że spalanie ale to miałeś chyba warunki idealne, bo w normalnych godzinach gdy wszyscy akurat jadą do pracy wynik nie osiągalny, chyba że jest się kierowca którego mało kto lubi bo powoli rusza stwarzając korki. A na trasie tez musisz na Maxa powoli płynnie przyspieszać by taki wynik osiągnąć, przez co żal mi twojego auta, bo każdy mechanik ci powie lepsze auto po zdecydowanym kierowcy jeżdżącym szybko ale regularnie wymieniajacym olej niz po zamulonym kierowcy emerycie
RalfPi - 03-01-2019, 22:57
amil00 napisał/a: | po zrobieniu trasy Radom - Wrocław miałem około 6,7l, gdy tempomat miałem na 120 km/h, a około 7l gdy tempomat miałem na 140 km/h. |
Raz Tobie pali 6.7l przy tempomacie na 120, okolo 7 przy 140km/h, a... raz pali 6l przy bardzo delikatnej jeździe i prędkości średniej 60km/h.
To ile w końcu pali przy tych 140km/h? Nie pomyliłeś się gdzieś w tym spalaniu przy 140km/h ? Na moje oko to i na tempomacie weźmie 9.5l/100km jak nic. A Lancerem zrobiłem już nie jedną trasę.
lukaszkalb - 03-01-2019, 23:39
RalfPi napisał/a: |
To ile w końcu pali przy tych 140km/h? Nie pomyliłeś się gdzieś w tym spalaniu przy 140km/h ? Na moje oko to i na tempomacie weźmie 9.5l/100km jak nic. A Lancerem zrobiłem już nie jedną trasę |
No wreszcie ktoś pisze prawdę lancer musi palić gdy się jeździ normalnie
michok - 04-01-2019, 06:29
140 tempomat to od 9 litrów w gorę. Być może w idealnie nizinnym położeniu bez wniesień i nierówności udałoby się zobaczyć 8 z przodu. Mnie by szlak trafił gdybym na trasie miał jechać 75 km na godzinę. Ale już się nie odżywam w tym wątku, bo zaraz będzie że nie dbam o auto i żyłuję silnik.
amil00 - 04-01-2019, 12:41
michok napisał/a: | Dla mnie zmiana biegów z 2 na 3 i z 3 na 4 to spora frajda. I jeżeli mam się bawić, to właśnie w tym zakresie. W pozostałych jeżdżę normalnie. |
Ja dodam, że lubię np gdy jadę 80-90 km/h zrzucić sobie na 3-ci bieg, wyprzedzić jakieś auto, posłuchać jak to mruczy i wrócić do 5-go biegu i jechać dalej spokojnie.
lukaszkalb napisał/a: | To gratulacje ja nigdy tak małego spalania nie zrobiłem umnie dom z pod miasta miasto dom około 40 km to 10-11 a trasa zazwyczaj 9-10 a jak pogonie czy jak zwykle to 12 trasa a miasto 13-14 |
Dzięki, no ale wiesz, jak ja jeżdżę tylko po mieście to też spalanie mam w okolicach 9l, cudów nie ma, tylko, że ja zawsze wracam do domu po ładnej, prostej drodze gminnej gdzie nie ma na czym się zatrzymać i spalanie maleje.
oEdGein napisał/a: | amil00 Świetna robota .
Wczoraj przyglądałem sie bardzo uważnie spalaniu podczas jazdy do pracy (około 35km) poza miastem większość .
Trasa DO pracy - 7,8
Trasa Z pracy -7,4 |
Dzięki, moim zdaniem spalanie na poziomie 7l to "spoko" spalanie i jak najbardziej akceptowalne. Jak ja jechałem po trasie to najbardziej bolał mnie brak 6-tego biegu...
lukaszkalb napisał/a: | Sorki owszem pokazujesz że niby prędkość że spalanie ale to miałeś chyba warunki idealne, bo w normalnych godzinach gdy wszyscy akurat jadą do pracy wynik nie osiągalny, chyba że jest się kierowca którego mało kto lubi bo powoli rusza stwarzając korki. |
Warunki idealne to takie gdzie jest pusta, równa droga bez policji czy fotoradarów, a takiej u mnie nie ma I od razu mówię nie, nie jestem z tych co jak jest 50 to jadą 50. U nas jest sporo dróg krajowych prowadzących przez wsie, tam niektórzy jadą 50 (wszyscy ich wyprzedzają), część jedzie 70-80 (często ja), a część tnie 100km/h ale to moim zdaniem stwarzają już niebezpieczeństwo bo można się śpieszyć, ale wszystko ma swoje granice.
Cytat: | To ile w końcu pali przy tych 140km/h? Nie pomyliłeś się gdzieś w tym spalaniu przy 140km/h ? Na moje oko to i na tempomacie weźmie 9.5l/100km jak nic. A Lancerem zrobiłem już nie jedną trasę. |
Punktem zapalnym na forum była ta właśnie moja wypowiedź Wtedy się wypowiedziałem o trasie Radom - Wrocław. Trasa moim zdaniem piękna (nawigacja mi w pewnym momencie powiedziała "jedź prosto przez 220 km":D ). Robiłem ją chyba koło marca-kwietnia zeszłego roku. Co do dokładnego spalania nie dam sobie ręki uciąć, mówię to co pamiętam Tylko chcę zauważyć, że właśnie jak jechałem na sylwestra, to miałem powiedzmy stałe między 110 a 120 i spalanie wyszło takie jak na zdjęciach (około 7,5). Przy 140 już się więcej nie wypowiadam
michok napisał/a: | Mnie by szlak trafił gdybym na trasie miał jechać 75 km na godzinę. Ale już się nie odżywam w tym wątku, bo zaraz będzie że nie dbam o auto i żyłuję silnik. |
Słuchaj, każdy o auto dba na swój sposób i dynamiczną jazdą lancerkowi krzywdy nie zrobisz (po prostu tylko częściej zatankujesz i już). Jeździsz tak jak lubisz. No ale ja przecież 75 nie jadę w trasie bo by mnie nawet muchy wyprzedzały W trasie to tak między 100 a 120.
Miło, że mamy aktywnych ludzi na forum,
pozdrawiam i bezpiecznej drogi każdemu
Lucas123w - 05-01-2019, 14:17
Każdy ma tutaj racje i każde z tych spalań jest możliwe wszystko zależy od drogi i warunków na niej panujących. Ilość samochodów, prędkość, dużo - mało wyprzedzania, tempomat (zawsze spala na nim więcej)
Lancera trochę się trzeba nauczyć i można sobie robić badania na temat spalania i nie koniecznie być emerytem na drodze.
Najwięcej bierze na autostradzie 140 i w górę wtedy spalanie żyje własnym życiem i na to rady nie ma.
sla - 05-01-2019, 15:15
Tutaj jest strona na której jest faktyczne zużycie paliwa przez samochody
https://pl.equaindex.com/zuzycia-paliwa/
|
|
|