To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zachodniopomorskie - Zachodniopomorskie OT II

robert78 - 09-10-2012, 20:36

sprawdzalem filtr
volve - 09-10-2012, 20:52

Dzisiaj chwilkę posiedziałem nad logami i na razie cały czas widzę głównie Octan level na niskim poziomie. Spróbuj tak jak Ci mówiłem zatankować dobre paliwo(V-Power), przejedź się tak koło 50-100 km ostrzejszym tępem i zobacz jak to wygląda. Ewentualnie po tym zabiegu moglibyśmy znów podłączyć się pod EvoScana i zobaczyć, czy poprawił się ten parametr.
Ja jeszcze posiedzę troszkę nad resztą parametrów, muszę trochę poczytać. Najgorsze, że największa skarbnica wiedzy jest w języku rosyjskim :/ A niestety ja nic z tego nie rozumiem :evil:

Yoshiko - 09-10-2012, 20:53

volve napisał/a:
Najgorsze, że największa skarbnica wiedzy jest w języku rosyjskim :/ A niestety ja nic z tego nie rozumiem :evil:

przetłumacz w googlach na niemiecki :mrgreen:

[ Dodano: 09-10-2012, 20:54 ]
volve jak można z Tobą pogadać oprócz forum, PW i fona :) bo gg to wiem że nie masz :D

robert78 - 09-10-2012, 20:55

volve, ok spoko dzieki a tak apropo ja uzywam przegladarki chrome i tam jest tlumaczenie z wszystkich jezykow moze pomoze??????
pawlos - 09-10-2012, 20:56

volve napisał/a:
Ewentualnie po tym zabiegu moglibyśmy znów podłączyć się pod EvoScana i zobaczyć, czy poprawił się ten parametr.

kiedy , kiedy ? w sobote ?

volve - 09-10-2012, 21:00

robert78 napisał/a:
a tak apropo ja uzywam przegladarki chrome i tam jest tlumaczenie z wszystkich jezykow moze pomoze??????

wiem, włączyłem sobie w google to, ale kurcze ciężko jest nieraz zrozumieć o co chodzi.

Yoshiko napisał/a:
volve jak można z Tobą pogadać oprócz forum, PW i fona

Mail, "na żywo"...

Yoshiko napisał/a:
bo gg to wiem że nie masz

Mam, ale praktycznie nie włączam. Tak samo Skype :P

Cytat:

Nie wiem :P

robert78 - 09-10-2012, 21:03

volve napisał/a:
Dzisiaj chwilkę posiedziałem nad logami i na razie cały czas widzę głównie Octan level na niskim poziomie. Spróbuj tak jak Ci mówiłem zatankować dobre paliwo(V-Power), przejedź się tak koło 50-100 km ostrzejszym tępem i zobacz jak to wygląda. Ewentualnie po tym zabiegu moglibyśmy znów podłączyć się pod EvoScana i zobaczyć, czy poprawił się ten parametr.
Ja jeszcze posiedzę troszkę nad resztą parametrów, muszę trochę poczytać. Najgorsze, że największa skarbnica wiedzy jest w języku rosyjskim :/ A niestety ja nic z tego nie rozumiem :evil:
spoko moze w sobote ogarne jakas trase i spotkamy sie gdzies na szczesinie moze ???/
Yoshiko - 09-10-2012, 21:10

volve napisał/a:
Cytat:

Nie wiem :P

robert78 napisał/a:
spoko moze w sobote ogarne jakas trase i spotkamy sie gdzies na szczesinie moze ???/

volve usilnie poszukiwany :mrgreen:
Ty bierz za to opłaty jakieś :wink:

volve - 09-10-2012, 21:14

robert78 napisał/a:

Nie ma problemu, telefon mój masz ;)

robert78 - 09-10-2012, 21:17

dalej sie zastanawiam nad filtrem paliwa a powiedz mi co oznacza ten octan level
za co odpowiada wedle tlumaczenia to poziom oktanow tak czytam a jak jest naprawde

[ Dodano: 10-10-2012, 06:24 ]
Dzień dobry miski

Yoshiko - 10-10-2012, 08:03

no gdzie to słońce
ja się pytam czemu tak zimno :evil:

hejka Misiaki :wink:

volve - 10-10-2012, 08:08

robert78 napisał/a:
dalej sie zastanawiam nad filtrem paliwa a powiedz mi co oznacza ten octan level
za co odpowiada wedle tlumaczenia to poziom oktanow tak czytam a jak jest naprawde

Swego czasu aren napisał coś takiego:

aren195612 napisał/a:
Octane Level– moje dywagacje i spostrzeżenia odnośne tego parametru w programie Evoscan. Wszelkie uwagi i sprostowania mile widziane.

Jest to w moim przekonaniu dość istotny parametr wyrażony w procentach umożliwiający dopasowanie paliwa do konkretnego samochodu.
Nie jest to oczywiście miernik octanów, ale raczej informacja o tym jak na danym paliwie radzi sobie nasz silnik. Ideałem oczywiście jest 100%. Sądzę że tak założyli inżynierowie z mitsubishi.
Jakiekolwiek obniżenie tego parametru mówi nam ze mamy do czynienia ze spalaniem stukowym. Ecu obniża parametry silnika poprzez cofniecie zapłonu i dobrze, bo dzięki temu silnik jest bezpieczny. Z tym że pali, a mniej „roboty robi”

I jeszcze o tym samym parametrze u jednego z kolegów:

Cytat:
Kawałek twojego loga, nic wielkiego tu się nie dzieje, a stuki są. Oczywiste, że nim cokolwiek usłyszysz ECU zareaguje po swojemu i zmniejszy wyprzedzenie zapłonu. Efekt, obniżone Octane Level, na moim zrzucie twojego loga to Knock Learn /pozmieniałem nazwy wyświetlane aby zapewnić sobie kompatybilność z tym ruskim softem/.
ECU cały czas próbkuje jak daleko może wyprzedzić zapłon, aby osiągnąć maksymalną sprawność silnika. 100% to jest czysto teoretyczna wartość, 56% to trochę mało.

Yoshiko - 10-10-2012, 09:46

Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego zwanym inaczej Dniem Świra
życzę wszystkiego najlepszego :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

szuwar - 10-10-2012, 10:14

Siemanko

Yoshiko napisał/a:
zwanym inaczej Dniem Świra

od razu świra..... zdrowym inaczej :twisted:

robert78 - 10-10-2012, 10:26

volve, czyli tak na prostą logikę może być zawalony filtr paliwa albo paliwo nie takie!?