[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Zolar - 18-09-2013, 16:23
Latał może ktoś ostatnio na klockach ATE z przodu (276mm). Wiem, że tarcze mają niezłe, ale jak z klockami? Pytam bo znalazłem je taniej niż TRW
SPIDER-ek - 18-09-2013, 20:33
| Marcino napisał/a: | | sipex napisał/a: | | u Was też pedał hamulca można wcisnąc stojąc w miejscu do końca?chodzi mi o to ,że jest bardzo miękki i nie wiem czy tak może być? |
Pytałem o to na forum i tak ma być. Miałem przy starych hamulcach i przy nowych. Tak ma być podobno, bo tak mam na odpalonym, testowałem inne modele samochodów i jest podobnie, może ciut twardziej. |
To ciekawe bo ja tak nie mam. Mam pedał w miarę twardy. A napewno nie dochodzi do końca.
sipex - 18-09-2013, 20:54
no ,ale jak go dociśniesz to zejdzie do końca?
SPIDER-ek - 18-09-2013, 20:57
Nie zejdzie. Podczas odpowietrzania zchodził tylko do końca. Po odpowietrzeniu nie ma szans.
polaff - 19-09-2013, 05:08
| Hugo napisał/a: | | oryginalne MMC | gdzie je zdobyć? tylko ASO?
Hugo - 19-09-2013, 06:50
japaneze albo ASO chyba tylko.
sipex - 19-09-2013, 09:49
wycena z ASO Szczecin po mega rabacie przedwczoraj może komuś się przyda
klocki 210
tarcze 430/szt
piasta 1400
Marcino - 19-09-2013, 11:49
| sipex napisał/a: | wycena z ASO Szczecin po mega rabacie przedwczoraj może komuś się przyda
klocki 210
tarcze 430/szt
piasta 1400
|
W zyciu.. zwiększył bym o 50% cenę auta..:)
sipex - 19-09-2013, 13:44
hehe ,żeby to była gwarancja ,że chociaż z 50 k km się na tym zrobi to można odżałować
a co do hamulca na wyłaczonym masz twardy i nie dotyka podłogi?
Marcino - 19-09-2013, 14:41
Na wyłączonym, jak zgasze, i nacisnę z 2-3 razy, wyjdzie ostatek powietrza ze wspomagania hamulców to jest twardy i nie ma szans wdusić do podłogi.
malina_drizzt - 19-09-2013, 15:01
| Marcino napisał/a: | | Na wyłączonym, jak zgasze, i nacisnę z 2-3 razy, wyjdzie ostatek powietrza ze wspomagania hamulców to jest twardy i nie ma szans wdusić do podłogi. |
Najważniejsze jak reaguje pedał hamulca w trakcie w hamowania.
Jeśli w trakcie jazdy możesz wcisnąć pedał w podłogę bez gwałtownego hamowania z uruchomieniem abs to coś jest nie tak.
U mnie przepuszcza delikatnie górny tłoczek w lewym zacisku i chyba jest to wada fabryczna, bo wszystko mam odpicowane.
W miarę upływu czasu hamulec robi się coraz bardziej miękki i coraz głębiej wpada w podłogę, ale wystarczy co 10-20 tys. km lekko odpowietrzyć i jest spokój na długo.
Jeśli uważasz, że coś jest nie tak sprawdź na stacji siłę hamowania poszczególnych kół i dowiesz się czy problem leży w przewodach idących do zacisków i zaciskach czy w pompie hamulcowej.
sipex - 19-09-2013, 19:00
nie no u mnie jest tak ,że jak średnio gwałtownie hamuje to do końca nie zejdzie..chyba ,że gwałtownie to przy końcu lekko abs złapie ,ale to już mówie o takim awaryjnym hamowaniu ,żeby sięzatrzymać
SPIDER-ek - 19-09-2013, 20:39
Na wyłączonym to jest naturalne że nie wejdzie w podłoge a po kilku naciśnięciach jest twardy jak kamień.
Ja mówiłem o włączonym że nie zejdzie. Zostaje odległość tak na środkowy palec.;)
malina_drizzt - 19-09-2013, 20:50
Właśnie sprawdzałem przy włączonym silniku na postoju da się wcisnąć w podłogę, ale ja duży jestem, mam ciężkie nogi i z trudem wchodzę za kierownicę galancika.
Co do jazdy to wciskają hamulec do połowy przy większej prędkości hamuje dosyć ostro, a jeszcze docieram klocki z przodu i hamulec reaguje dużo słabiej niż wcześniej.
sipex - 19-09-2013, 21:18
u mnie tarcze na dotarciu też są..
SPIDER-ek,
też mówiłem o włączonym i też muszę mocno wcisnąć żeby do końca zeszło ,ale wolałem się upewnić..
kolega polatał moim też ma gala i mówił ,że jak na galantowskie hamulce to umnie jest dość dobrze więc chyba martwie się na zapas
|
|
|