[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
lukaszkalb - 30-01-2019, 19:42
Lucas123w napisał/a: | sla, to wychodzi na to że jestem dziadziem bez jaj bo moje spalanie jak w podpisie. Na autostradzie największe miałem 10,5 z prędkościami 160 - 200, także jak widzę że ktoś pisze że to auto musi palić po 10 i więcej to się zastanawiam co ja nie tak robię |
Takie spalanie jak ty ma tu mniejszość i nie wiem skąd się to bierze bo ja jak tylko kogoś widzę w tym samym aucie to pytam się ile pali i większości przypadków każdy narzeka na duże spalanie mniej więcej jak i moje.
sla - 30-01-2019, 19:58
lukaszkalb napisał/a: | Zdecydowanie, konkretnie, stanowczo, szybko, | A ja myślałem, że przede wszystkim bezpiecznie. Bo jaja to ma ten kto dba o bezpieczeństwo swoje i innych.
Lucas123w - 30-01-2019, 20:12
lukaszkalb, czyli długa droga przed Tobą nauki tego samochodu, bo trzymać gaz w podłodze to nie sztuka. Sztuką jest dynamiczne ruszenie i utrzymanie prędkości przelotowej, mądre redukcje i korzystanie z opcjonalnych przełożeń skrzyni biegów (nie piszę tu o zmianie biegów przy 2 tys/obr).
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie takiego zjawiska dużego spalania, ciągłe wyścigi od świateł do świateł i heble po paru metrach na następnych światłach, to takim sposobem jestem w stanie wykręcić i po 15l/100km.
lukaszkalb - 30-01-2019, 20:56
Lucas123w napisał/a: | lukaszkalb, czyli długa droga przed Tobą nauki tego samochodu, bo trzymać gaz w podłodze to nie sztuka. Sztuką jest dynamiczne ruszenie i utrzymanie prędkości przelotowej, mądre redukcje i korzystanie z opcjonalnych przełożeń skrzyni biegów (nie piszę tu o zmianie biegów przy 2 tys/obr).
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie takiego zjawiska dużego spalania, ciągłe wyścigi od świateł do świateł i heble po paru metrach na następnych światłach, to takim sposobem jestem w stanie wykręcić i po 15l/100km. |
Jakbym tak jeździł to było by 15 i więcej a tak w13 w mieście się mieszcze.😁
Dynamicznie ruszam, hamuje silnikiem, biegi staram się przy max 4000obrotow zmieniac, ale już bawić się by wolno jecha aby nie stawac co światła to już nie, bo sam takich zawali dróg nie lubię. Porostu ja każdym autem "jeżdżę" a nie mule ale tez i o swoje auta dbam wszystkie wymiany i naprawy na czas, olej max 10000, gdy tylko coś stuka lub wydaje dziwny odgłos to naprawiam i szukam aż przestanie, tankuje zawsze na dobrej stali, za to autka odwdzięczaja się jazdą bez awaryjną powodującą holowanie lub laweta.
oEdGein - 30-01-2019, 21:15
Zdecydowanie, konkretnie, stanowczo, szybko, to właśnie lubią auta ale tez wtedy trzeba wszystko w nich robić na czas a nie czekać aż się rozsypie.
Jazda z jajem tak wygląda .
Bardzo mi sie to podoba , zwłaszcza ta część Twojej wypowiedzi szybko .
Najpierw jazda z jajami a później krzyż przy drodze .
Ja już Ci pisałem ostatnio
- albo jestes piratem drogowym który nie ma ograniczeń
- albo jeździsz 90km/h na 3 biegu non stop .
Ja będe powtarzał za każdym razem
- jest zima = spalanie na trasie mam 7,4
-jest lato = spalanie mam 6,5
oczywiście wszystko przy jeździe eko w moim wydaniu .
Co do gazu to moim zdaniem bajki piszesz = W każdym samochodzie z którym miałem przyjemność jeździć i był dokładany gaz to spalanie gazu zawsze wynosiła pomiedzy 2-3 litry więcej niż benzyny .
Poza tym kiedyś pytałem w (energy gaz polska) po znajomości o instalacji gazu do mojego lancera i rowniez podali mi taką informację . Więc ściemniasz moim zdaniem .
Po trzecie kolego .
Skoro jeździsz z jajem , dbasz o samochód i wolisz aby więcej paliło itd itp bo wtedy mniej Ci się samochód psuje .
To szeryfie dlaczego założyłeś gaz w swoim lancerze? Gaz nie jest idealną opcją dla silnika .
Szerokiej drogi kolego , mam nadzieje że niewinnym uczestnikom ruchu nie zrobisz krzywdy kolego z jajem .
Ja nadal będe jeździł jak emeryt 70-90 i z małym spalaniem
Czy tylko mi czasem na autostradzie brakuje 6 biegu do spokojnej i komfortowej jazdy ?
tyku - 30-01-2019, 22:13
Trzeba będzie zamknąć temat, bo fantazja was poniosła.
Piszcie konkretnie i na temat
Podpowiem, jakby ktoś nie posiadał takiej wiedzy, że są dwa silniki 1.8L - 4B10 DOHC i 4J10 SOHC i wspomaganie hydrauliczne i elektryczne.
Proszę się nie obrażać nawzajem.
Robert_N - 31-01-2019, 10:27
Widzę, że kilka osób nie rozumie, że można jeździć dynamicznie i przy tym nie spalac 15L/100km
Nie będę się rozpisywał tylko zacytuję kolegę z forum Lucas123w
"lukaszkalb, czyli długa droga przed Tobą nauki tego samochodu, bo trzymać gaz w podłodze to nie sztuka. Sztuką jest dynamiczne ruszenie i utrzymanie prędkości przelotowej, mądre redukcje i korzystanie z opcjonalnych przełożeń skrzyni biegów (nie piszę tu o zmianie biegów przy 2 tys/obr).
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie takiego zjawiska dużego spalania, ciągłe wyścigi od świateł do świateł i heble po paru metrach na następnych światłach, to takim sposobem jestem w stanie wykręcić i po 15l/100km."
Tak dla jasności silnik 4B10
tyku - 31-01-2019, 13:40
Robert_N napisał/a: | Jest jeszcze jedno wytłumaczenie takiego zjawiska dużego spalania, ciągłe wyścigi od świateł do świateł i heble po paru metrach na następnych światłach, to takim sposobem jestem w stanie wykręcić i po 15l/100km." |
Często mi się zdarza tak jeździć, jak rozgrzeję silnik z dwóch powodów:
- ruszanie ze świateł
- rozruszanie lancera po dłuższym postoju
Można jeszcze jeździć na krótkich odcinkach i 2 razy w tygodniu. Wtedy można się zdziwić ile potrafi spalić 1.8L 4B10.
lukaszkalb - 02-02-2019, 17:08
oEdGein napisał/a: | Ja już Ci pisałem ostatnio
- albo jestes piratem drogowym który nie ma ograniczeń
- albo jeździsz 90km/h na 3 biegu non stop . |
nie jestem piratem, zasadę mam prostą jeżdżę tak aby prawka nie stracić max 30 więcej niz pozwala w danym miejscu ograniczenie, biegi zmieniam zazwyczaj około 3-3,5 tyś
oEdGein napisał/a: | Co do gazu to moim zdaniem bajki piszesz = W każdym samochodzie z którym miałem przyjemność jeździć i był dokładany gaz to spalanie gazu zawsze wynosiła pomiedzy 2-3 litry więcej niż benzyny .
Poza tym kiedyś pytałem w (energy gaz polska) po znajomości o instalacji gazu do mojego lancera i rowniez podali mi taką informację . Więc ściemniasz moim zdaniem . |
zmień gaziarzy ja jeździłęm tym autem najpierw na benzynie i mam porównanie ile teraz gazu pali, gdy gaz dobrze dobrany i wyregulowany to sapala max 1-1,5 więcej niż benzyny ja zakładałęm a AGCentrum w radomiu na chorzowskiej. w poprzednich autach gdy była śruba to owszem spalał więcej ale przy sekwencji pali juz podobnie co benzyny.
oEdGein napisał/a: | Po trzecie kolego .
Skoro jeździsz z jajem , dbasz o samochód i wolisz aby więcej paliło itd itp bo wtedy mniej Ci się samochód psuje .
To szeryfie dlaczego założyłeś gaz w swoim lancerze? Gaz nie jest idealną opcją dla silnika . |
gaz założyłęm bo umiem liczyć gdy robisz około 20000km rocznie to zawsze powiem że gaz się opłąca. A gaz nie szkodzi w aucie pod warunkiem dobrze dobranej, założonej i wyregulowanej instalacji.
oEdGein napisał/a: | Szerokiej drogi kolego , mam nadzieje że niewinnym uczestnikom ruchu nie zrobisz krzywdy kolego z jajem .
Ja nadal będe jeździł jak emeryt 70-90 i z małym spalaniem |
też szerokiej drogi a jeżdżę już ponad 18 lat ciągle różnymi autami robiąc min 25000 k rocznie i jak narazie nigdy nikomu nic nie zrobiłęm i widząc wolno jadącego miśka pomyślę o tobie
sla - 02-02-2019, 20:13
lukaszkalb napisał/a: | nie jestem piratem, zasadę mam prostą jeżdżę tak aby prawka nie stracić max 30 więcej niz pozwala w danym miejscu ograniczenie | Czyli jeździsz 80 , gdy ograniczenie do 50. Trochę słabo. To ile trzeba jeździć w/g Ciebie żeby być piratem?
oEdGein - 02-02-2019, 20:57
Nie będę spamował więcej , bo to nie ma sensu , każdy ma swoje zdanie ,swój rozum i swój "styl jazdy"
i widząc wolno jadącego miśka pomyślę o tobie
Mam nadzieję że jeszcze mi pomachasz gdy na mnie trafisz
pozdrawiam i życzę wszystkim takiego spalania jakiego oczekujecie
michok - 23-03-2019, 11:00
jestem równy tydzień po zmianie kół. do tej pory mój misiek jeździł całorocznie na 16 calach. A tak wygląda testowanie nowych felg 18 calowych i opon falken. trasa 150 km średnia prędkość powyżej 85 km. odcinki jadąc 160-190 km/h, jedna próba pod prędkość max (prędkościomierz pokazywał 210).
komfort jazdy niesamowity. spalanie średnie równe 10 litrów. na 16 calach przy takich osiągach byłoby 9.0 - 9.2, chociaż jazda powyżej 160 na 16 calach nie jest komfortowa.
do momentu wjazdu na drogę ekspresową średnie spalanie oscylowało w granicach 8.3 litra. na 16 calowych felgach byłaby 7 z przodu. spalanie w ruchu miejskim (krk) na 18 calach, to minimum 9,5 litra do 12-12.5 i 8,5 do 11,5 litrów na 16 calach.
sla - 23-03-2019, 15:08
michok napisał/a: | komfort jazdy niesamowity | Chyba musiałeś mieć słuchawki na uszach, bo hałas musiał być olbrzymi przy braku wyciszenia w tym samochodzie
michok - 23-03-2019, 22:19
źle to ująłem Kolego komfort jazdy w porownaniu z 16 niesamowity ale co jak co muzyka głośno leciała
|
|
|