To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Dario1986 - 07-06-2016, 09:02

lutekwwl napisał/a:
Panowie, a czy opona 225/45 R17 będzie pasować do Galanta?

tak, będzie pasowała

lutekwwl - 08-06-2016, 23:18

Czółko panowie. Narodził się pewien problem po kupnie felg 17 7,5 et35 i założeniu opon 225/45 R17. Dziś założyłem komplet do galanta i...z przodu wystają za obrys auta, a tył niestety będzie obcierał, bo prześwit między nadkolem a felgą wynosi zaledwie ok 3 cm na PUSTO. natomiast z przodu mam ponad 10 cm... Co kombinować w takim razie, bo praktycznie przy załadunku 4 osób samochód przy każdej minimalnej hopce będzie obciera
amaj - 09-06-2016, 06:54

asec69 napisał/a:
Owczar napisał/a:
Używane opony są dobre jako domieszka do asfaltu

Jestem za!

Kupułem dwie opony Nokian, bardzo dobre. ostrzegam przed oponami Dębicy Presto, nowe, a hałasują po asfalcie jak nie wiem. szcególnie w moim miasteczku, gdzie asfalt mieszają z kruszonym betonem.
No, ale przynajmniej cena była atrakcyjna ;-)

Używki odpadają. Może i jest taniej, ale dajcie spokój. Bieliznę też nową kupujecie :) ?

Chciałem jeszcze zapytać o te Nokian. Jaka rozmiarówka i ile zapłaciłeś?

rej - 09-06-2016, 09:57

Nokiany uchodzą za opony z wyższej półki - dłużej na nich pojeździsz, ale też swoje trzeba zapłacić. Nie napisałeś o jaki rozmiar Ci chodzi.
Tam masz wygodną szukajkę. Cenowo też wygląda to u nich przyzwoicie - zwykle taniej niż w stacjonarnych sklepach. Zamawiasz do jakiegoś stowarzyszonego warsztatu, czy inter cars i zwykle na drugi lub trzeci dzień roboczy można podjechać na założenie.

Dario1986 - 09-06-2016, 10:10

rej napisał/a:
http://www.oponeo.pl/
Tam masz wygodną szukajkę. Cenowo też wygląda to u nich przyzwoicie - zwykle taniej niż w stacjonarnych sklepach

też u nich zamawiałem, kurier za friko, dobrze upolować jest "promocję" na dany model, zmieniają średnio co tydzień lub dwa i można wyrwać dobra cenę.

Owczar - 09-06-2016, 12:33

Ja polecam Toyo T1 Sport - przyzwoita opona w dobrej cenie.
Piospi - 10-06-2016, 07:06

Panowie, przepraszam, ale nie dam rady znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie. 100 stron tematu zmęczyło mnie mocno....jakie jest zalecane ciśnienie dla opon 205/50 R17?
Kapi94 - 22-06-2016, 21:27

Ja w tym sezonie zakupiłem Dunlop SP Sport Maxx RT2 215/45 r17 i jestem baaaaaaardzo zadowolony. Są strasznie cichutkie, hamowanko na mokrym jak na suchym.. Co prawda cena jest masakryczna, ale stwierdzam, że naprawdę warto. na razie 5kkm przejechałem i wszystko jest w porządku.
Krzyzak - 23-06-2016, 08:34

Kapi94 napisał/a:
stwierdzam, że naprawdę warto
heh - pewnie - też mam takie, bardzo polecam; cena wyznacza jakość - zamiast kupić komplet koreańskich za powiedzmy 1200 zł lepiej dołożyć te 400 zł i mieć porządne opony - to wychodzi pewnie jakieś 5 zł/m-c więcej a jakości nie ma co porównywać
Kapi94 - 23-06-2016, 11:08

to powiem Ci, że przepłaciłes :D bo ja zapłaciłem 330 zł/szt + 20 za transport :)
Krzyzak - 23-06-2016, 12:04

to tylko przykład; kupiłem za 1399 za komplet, ale inny rozmiar; chodziło mi o pewną ogólną tendencją do oszczędzania na oponach a potem że głośne, że się nie wyważają zbyt dobrze, że biją, że twarde, że brak trakcji na mokrym itd.
Kapi94 - 23-06-2016, 12:37

Na początku miałem wziąć zwykłe RT, jednak po paru opiniach i kwocie o 10 zl więcej na oponie zdecydowałem się na RT2, gdyż i efektywnośc paliwowa o klase wyżej i zachowanie na mokrym o klase wyżej, a prawie dwukrotna różnica głośności opon.. niebo a ziemia
marcinzam - 26-06-2016, 05:28

Kapi94 napisał/a:
Ja w tym sezonie zakupiłem Dunlop SP Sport Maxx RT2 215/45 r17 i jestem baaaaaaardzo zadowolony. Są strasznie cichutkie, hamowanko na mokrym jak na suchym.. Co prawda cena jest masakryczna, ale stwierdzam, że naprawdę warto. na razie 5kkm przejechałem i wszystko jest w porządku.

Ja właśnie wykańczam Dunlop sport maxx TT po 50 tyś km.Oponki na suchym trzymają jak przyklejone ,nie są najcichsze ale może to też rozmiar robi swoje 225/40/18.

Valar - 30-09-2016, 14:04

Przyszedł czas na zmianę opon, dlatego też chciałbym się poradzić. Choć ostatnio tu cicho, ale może ktoś tu zagląda. Tak mi się ułożyło, że i zimówki muszę wymienić i letnie na początku sezonu.

Zastanawiam się nad oponkami premium...

>CROSSCLIMATE 205/65 R15 - MICHELIN niby polecana całoroczna, ale porównując ceny mógłbym kupić oddzielnie zimowe i letnie. odchodzi koszt przekładania opon.
› WR D4 195/65 R15 -NOKIAN
› ULTRA GRIP 9 195/65 R15 -GOODYEAR
› CINTURATO WINTER 195/65 R15 -PIRELLI
› ALPIN 5 195/65 R15 -MICHELIN

Jakieś doświadczenia ?

W ciągu roku robię 10-15 k km, obecnie moje opony (letnie i zimowe) mają ponad 6 lat. Bieżnik jest jeszcze może na 2 sezony, jednakże guma pęka i opona traci swoje właściwości. Dlatego w moich rozmyślaniach jest ta całoroczna, gdyż nie "wyjeżdżam" do końca gumy, a z całoroczną tak by było. Nigdy nie jeździłem na takich gumach i nie wiem do końca czego się spodziewać.

Pozdrawiam

vrangsinn - 30-09-2016, 14:36

zależy w jakich warunkach jeździsz...ja również robie rocznie 10-15 tys km i osobiście kupuje letnie i zimowe "dobrej" jakości bo czasami lubie "zaszaleć" a już raz w zime "zaszalałem" na całorocznych...dobrze że rondo było "puste", jak mieszkasz w terenie górzystym (ja nad morzem) to całoroczne wg mnie zupełnie odpadają. Choć generalnie u mnie w okolicy b. dużo osób jeździ właśnie na całorocznych ze względu właśnie na to że nad morzem ani to zimy straszne, anie lato średnio upalne, wszędzie praktycznie płasko to sobie chwalą. Ale przed decyzją przejedź sie autem jeśli masz taką możliwość która ma założone całoroczne i oceń jak się jeździ...wg mnie ani latem, ani zimą nigdy nie czułem że opona jest w 100% "pewna".

PS. ultragrip 9 ma moja żona...świetna opona, polecam.
pirelli ma mój szwagier ale 16...moim skromnym zdaniem ostatnie pare lat to znaczny spadek jakości pirelli...nie warta swej ceny...

na reszcie nei jechałem...:)