[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Marcino - 12-12-2013, 12:05
Filterek fazy lotnej znajdziesz na przewodzie idącym z reduktora do wtryskiwaczy, bedzie to pewnie aluminowa bądz plastikowa puszka z dwoma króccami - coś jak na tym zdjeciu
Aby to wymienić nic nie potrzebujesz zakręcać. Jak masz sczelny układ to psiknie trochę gazu i tyle. Ważny jest kierunk przepływu.
Druga rzecz to filterek LPG fazy ciekłej w reduktorze, i tu zależnie od typu reduktora są inne wkłady. Jesli masz ywłaczoną stacyyjkę i sprawny elektrozawór na butli to jak rozkęcisz to nie powinien ulatlniać się gaz z butli. Przy rokręcaniu ciutkę psiknie i po kłopocie.
POzdrawiam
Tomek - 12-12-2013, 12:08
Marcino napisał/a: | Druga rzecz to filterek LPG fazy ciekłej w reduktorze, i tu zależnie od typu reduktora są inne wkłady. |
jest w elektrozaworze
a elektrozawór jest czasem wbudowany w reduktor, ale rzadko
Marcino - 12-12-2013, 12:19
No ja mam akurat za elektrozaworem przy reduktorze...
plecho1 - 12-12-2013, 13:27
Dlatego najlepiej cyknąć kilka fotek aby rozwiać wszystkie wątpliwości. Gaziarze nie takie silniki puszczali na Alasce więc przy okazji dzięki fotkom zawsze można coś podpowiedzieć w celu usprawnienia instalacji.
Marcino - 12-12-2013, 16:02
Ja muszę jednak się dobrać do mojego IG1, niby dobrze chodzi teraz na magic-jet, ... ale czasem ma zadzyszkę na 3-ce przy 5.5krpm... jakby zupy brakowało bo ciśnienie leci, a pozniej przerosty ponad 2.5mbar... co czasem zabija mi wolne obroty, tzn jak mam hamowanie po dużym bucie to może nawet zgasnać.
Bury - 12-12-2013, 18:00
Najlepiej zakrecic kranik w butli,lub odlaczyc elektrozawor na odpalonym aucie pracujacym na gazie i czekac az zgasnie z braku paliwa.Wtedy mamy puste przewody i zero ryzyka oparzenia gazem.
nurek20 - 15-12-2013, 12:29
Panowie potrzebuje rady dot. Mnożnika w stagu.
Otóż walczę aby zmniejszyć mnożnik z obecnych 1,55
Instalacja stag 4 eco red kme silver omvl reg fast
Cisnienie 1,10 bar brak dysz w wtryskiwaczach mnożnik jak wyżej,
przy cisnieniu 1,25 mnożnik praktycznie taki sam dlatego chciałem zapytać czy te wtryski są tak mało wydajne że nawet bez dysz mam różnicę 2,5 ms pb 4,1 ms lpg chciałbym uzyskać wyniki na poziomie 2,5 pb max3,0 ms lpg . Czy da się coś zrobić czy listwa do wymiany wszystko jest nowe jeszcze.
Czy taki mnożnik może mieć wpływ na spalanie bo kurw... jak bym nie jechał to zawsze od 13,8 l w górę wezmie może leniwa trasa 12 to i tak za dużo
Marcino - 15-12-2013, 13:27
Miałem tak na Valtekach, ecu wprowadziło korekty i takie czasy miałem.
Teraz na magic-jet, dysze 2.6, ciśnienie 1.08 czasy mam 3.0-3.2, nie patrzyłem dokładnie. Ale jak robiłem autokalibracje to wypluł że dysze za duże a i tak mnożnik podciągałem, ale mam max w granicach 1.2.
Może twój robi korekte po temperaturach albo inne auto adaptacje.
Co do spalnia to nie wiem, ale na Valtekach palił 10l w trasie 13-14 w miejscie.
Bury - 15-12-2013, 18:35
nurek20 napisał/a: | Panowie potrzebuje rady dot. Mnożnika w stagu.
Otóż walczę aby zmniejszyć mnożnik z obecnych 1,55
Instalacja stag 4 eco red kme silver omvl reg fast
Cisnienie 1,10 bar brak dysz w wtryskiwaczach mnożnik jak wyżej,
przy cisnieniu 1,25 mnożnik praktycznie taki sam dlatego chciałem zapytać czy te wtryski są tak mało wydajne że nawet bez dysz mam różnicę 2,5 ms pb 4,1 ms lpg chciałbym uzyskać wyniki na poziomie 2,5 pb max3,0 ms lpg . Czy da się coś zrobić czy listwa do wymiany wszystko jest nowe jeszcze.
Czy taki mnożnik może mieć wpływ na spalanie bo kurw... jak bym nie jechał to zawsze od 13,8 l w górę wezmie może leniwa trasa 12 to i tak za dużo |
Regi są mało wydajne,ale da się temat opanować,bo na pewno są w stanie nakarmić galanta czy to 2.5 czy 2.0.
Mnożnik wysoki bo galant ma wydajne wtryski benzynowe,które krótko podają paliwo.W tym wypadku trzeba to wyregulować tak,aby przy czerwonym polu na obrotomierzu nie dochodziło do maksymalnego otwarcia wtryskiwaczy gazowych,ale żeby mieszanka była bogata podczas jazdy z gazem w podłodze.Temat do opanowania,bo galant to nie jest jakiś potwór potrzebujący nalewania paliwa z wiaderek.Przy tych wtryskiwaczach w galancie po prostu trzeba olać mnożnik i ustawić tak,żeby było OK a wartościami się nie przejmować.Tak jeździ większość galantów,a jeszcze nie widziałem np żeby jakiś gazownik założył np hanę niebieską do galanta 2.0 a taką wypadałoby założyć.
nurek20 - 15-12-2013, 20:04
Robiłem loga z mitsuloger lambdę mam na bogato przy butowaniu do odciecia na biegach 1,2,3 osiągi praktycznie jak na benie. Więc chyba osiągnąlem to co chciałem myślalem że reg fasty - z nazwy fast są w stanie pracować na czasach wtrysku od 3-13 w 2.0 i nakarmić go odpowiednio. Jakie jest max cisnienie na których regi i kme silver jest w stanie pracować?
Łysy88 - 16-12-2013, 07:47
Ja miałem u siebie Regi. Wykręcone dysze, ciśnienie 1,4 bara i mnożnik zaczynał się od 1.6. Tu za dużo nie poradzisz. Regi na takim ciśnieniu pociągnęły ok 6 miesięcy. Potem zmieniłem na listwę AC-W01. Co prawda ciśnienie zostało bez zmian ale mnożnik 1,2 do 1. Auto sporo odzyskało mocy. Jeśli chodzi o spalanie... To nie wiem, ciężko jest powiedzieć bo czasem spali 13-14 litrów (Warszawa - albo korki albo but) a na trasie czasem potrafi zejść minimalnie poniżej 10. Cena Regów jest adekwatna do jakości - ja płaciłem 125 zł. AC więcej bo ok 200 ale jakościowo biją na głowę Regi. Oczywiście Hana bije na głowę AC ale w te stronę moża iść w nieskończoność. Tak jak napisał Bury, jeździć aż albo się zatnie albo zaczną lać. U mnie kiedy zaczeły lać to odetchnąłem z ulgą, bo wiedziałem że długo nie pociągną i modliłem się żeby mi gdzieś za granicą nie padły.
plecho1 - 16-12-2013, 12:23
Na LPG-Forum ktoś sprzedawał AC W01 po 150 zł chyba już z przesyłką a wersja wydajniejsza była troszkę droższa.
Dario1986 - 16-12-2013, 14:54
Panowie, będę wymienial u siebie listwę wtryskową. Obecnie mam Magic Jet, moje mają już z 4 lata i ok 100-120tys przebiegu (musiał bym spojrzeć kiedy i przy jakim przebiegu były montowane, a książkę serwisoą mam w "drugim domu"). Także całkiem nieźle mi sie wydaje. Jak jest z ich nastepcami, bo pewnie coś ulepszyli/ pogorszyli. Galant EA2A. Dodam że cena 250pln z wymianą i regulacją.
Łysy88 - 16-12-2013, 15:02
plecho1 napisał/a: | Na LPG-Forum ktoś sprzedawał AC W01 po 150 zł chyba już z przesyłką a wersja wydajniejsza była troszkę droższa. |
Wydajniejsze ale wolniejsze zarazem Cena super wg mnie, nawet jakbym miał co roku zmienić na nowe
plecho1 - 16-12-2013, 17:24
Link do tych za 150 z przesyłką http://lpg-forum.pl/post4...t=acw01#p451532
|
|
|