To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

costa brawa - 10-06-2010, 22:25

nie wiem czy ogladal ktos ostni odcinek "Uwaga pirat" na turbo
jak gosc w dostawczym - nic nie wpominali ze powyzej 3.5t a do tego pojedyncze kola w LT-ku to raczej napewno do 3.5t chyba ze jakis taki ze powyzej 3.5 to wszystko wpozadku - i policzyli mu zamiast od 90 to od 70 poza zabudowanym ..
albo ja czegos niewiem - ale samochody osobowe i dostawcze do dmc 3.5t moga 90 poza zabudowanym jechac ... nawet sprawdzalem w necie

a tak na marginesie .... chamstwo na drogach chyba nigdy nie zniknie ..
w jeden dzien gosc zywcem mi sie z przystanku wpakowal wyhamowujac prawie do 0 i jeszcze mi palce przez szyberdach pokazywal wiadomo ktore jak zatrabilem

a wczoraj normalnie zwatpilem ... gosc mnie wyprezdza po zderzaku i ogien po hamulcach - dobrze ze zdarzylem zareagowac bo bym wpakowal sie w niego - i od razu rura do przodu bez zadnego powodu - mialo to miejsce doslownie 10 m za skrzyzowanie na ktorym stalem na czerwonym jako pierwszy a ze ruszylem nawet sprawnie szybko to gosc zmienil pas na skrzyzowaniu i pozniej przedemnie w lusterku go widzialem ... sam nie jechalem to w razie "W" bylo sie kim ratowac w przypadku kolizji
na swiatlach akurat zatrzymal sie tak ze podjechalem do niego i pytam "co on robi" .. a gosc normalnie jakby wscieklizne mial myslalem ze zaraz wylezie przez to okno i mi auto rozniesie dobrze ze sie swiatla zmienily to pojechalem sobie dalej ... zreszta pierwszym zdaniem ktore uslyszalem to bylo "chcesz w leb?? "

z kazdym dniem i kazda dluzsza trasa coraz bardziej sie czlowiek zastanawia czy wroci dzis do domu czy spotka takiego "idiote" niestety na swojej drodze ...

krzychu - 10-06-2010, 22:41

costa brawa napisał/a:
nie wiem czy ogladal ktos ostni odcinek "Uwaga pirat"

Tak oglądałem no i była też akcja że ktoś zgłosił że Tir blokuje lewy pas... Dostali cynka z centrali i pojechali... Dalej był na lewym... do tego zmierzyli prędkość wyszło chyba 70 parę. Do tego rejestracja przyczepy wyszła tego dnia... Dostał TYLKO 200zł....

A i pokazali jakiegoś młodzieńca w Subaru..... hahhaha złapali go laserowym miernikiem i pierwsze że się spieszy na egzamin a potem długo dyskutował że to nie jest prędkość zmierzyli. Naprawdę byłem pod wrażeniem cierpliwości policjanta :shock: W każdym razie wypisują wniosek do sądu grodzkiego a ten wyjeżdża czy nie można inny dzień bo ma poprawkę z prawa akurat :badgrin:

robertdg - 10-06-2010, 22:44

costa brawa, trzeba uważać, podawali kiedyś w TV jak gosc pchnąl nożem gościa za jakąś akcje na drodze, taki był przekaz medialny i świadków, ciekawe o co tak naprawde chodziło, ale trzeba uważać bo można się naciąć na jakiegoś psychola.
costa brawa - 10-06-2010, 22:53

krzychu, hehe no dokladnie akcja z tirem i subaru przedewszystkim niezla :D

tylko dalej mnie nurtuje to 70 zamiast 90 dla auta do 3.5dmc - jak ktos jest pewny niech napisze - bo jak juz pisalem w necie wszedzie widze ze do 3.5t 90 jak nic ...

robertdg, tez slyszalem o takich akcjach . akurat w 2 osoby jechalismy to dlatego sie zatrzymalem - sam bym nie stanal - nawet okna mam zasuniete conajwyzej uchylone z 1-2 cm pod owiewka to nie widac jak spie gdzies w trasie w aucie a o zaryglowanych zamkach nie wspomne w jednym same sie rygluja po wlaczeniu zaplonu - taki alarm - a w drugim chyba tez zaloze zeby recznie nie trzeba bylo ... chyba sobie trzeba w drugim aucie jakies przedluzenie reki schowac za siedzenie ...

Morfi - 10-06-2010, 22:55

robertdg, dlatego cos trzeba wozić w aucie :wink:
robertdg - 10-06-2010, 23:09

Morfi, prawda jest taka, że Ty teoretycznie uzyjesz w celu wlasnej obrony, a napastnik uda poszkodowanego i Tobie sie jeszcze za to dostanie, człowiek ma zwiazane rece, bo co by nie zrobił to w zasadzie wszystko może sie obrócić przeciwko niemu, zresztą sam napewno słyszałeś o wielu absurdach takich sytuacji.
Morfi - 10-06-2010, 23:10

Ale to do obrony a nie ataku.
krzychu - 10-06-2010, 23:11

A powyżej 3,5 nie jest 80? Ile to ciężarówki mogą jeździć? Czemu 70?
costa brawa - 10-06-2010, 23:38

krzychu, 70 ... na oddzielonych pasem zieleni i autostradzie 80
do tego osobowka z przyczepa taka samo ..
tutaj fajna tabelka :) http://www.infosamochody...._predkosci.html

robertdg - 11-06-2010, 00:43

costa brawa napisał/a:
nie wiem czy ogladal ktos ostni odcinek "Uwaga pirat" na turbo
jak gosc w dostawczym - nic nie wpominali ze powyzej 3.5t a do tego pojedyncze kola w LT-ku to raczej napewno do 3.5t chyba ze jakis taki ze powyzej 3.5 to wszystko wpozadku - i policzyli mu zamiast od 90 to od 70 poza zabudowanym ..
albo ja czegos niewiem - ale samochody osobowe i dostawcze do dmc 3.5t moga 90 poza zabudowanym jechac ... nawet sprawdzalem w necie
Tu napewno masz racje LT o ładowności do 3500kg ma pojedyńcze koła z tyłu, powyżej 3500kg jest juz na blizniaku i przeważnie na zabudowie, więc jak najbardziej jezeli miał pojedyncza oske obowiązywało go max 90km/h
Paweł_BB - 11-06-2010, 05:40

Myślę że widzieli co robią z tym LT-kiem, jeśli miał powyżej 3,5 to zrobili słusznie, jeśli by miał ponizej 3,5 tony to przecież kierowca wiedziałby że nie zrobił nic złego a przyjął mandat bez zająknięcia. Prawko też musiał mieć na kategorię "C" jeśli prowadził pojazd o DMC powyżej 3,5 tony.
Tak więc Panowie więcej wiary w Panów Policjantów zwłaszcza w nieoznakowanych radiowozach - oni na pewno znają się na swojej robocie :wink:

A ten gówniarz w Subaru to straszna ciota, aż żal było słuchać :roll: :roll: :roll:
Brawa dla Policjanta za cierpliwość :D

Maretzky85 - 11-06-2010, 07:00

Dajcie jakiegoś linka :)
cns80 - 11-06-2010, 07:58

jaca71 napisał/a:
Ja to widzę jeszcze inaczej.
Problem z 50km/h w Polsce bierze się z infrastruktury drogowej i systemu budownictwa we wsiach a raczej planowania (a raczej braku planowania) przestrzennego i (najgorsze) nadgorliwości urzędników.
1. Drogi i ich infrastruktura - nie istnieje praktycznie sieć autostrad i dróg ekspresowych
2. Wsie zabudowuje się wzdłuż drogi przez nią biegnącą a nie w poprzek
3. urzędnik uważa że jak postawi znak z ograniczeniem prędkości lub białą tablicę to wzrośnie bezpieczeństwo.
Dokładnie.
Wystarczy porównać wylot z Warszawy na Białystok z wylotem na Mińsk Mazowiecki. Stara trasa na Białystok (nawet jak nie było obwodnicy Radzymina, Wyszkowa i kilku wsi) była dość przejezdna (pomijając korki w tych dwóch miastach), bo wszystkie wsie są wybudowane prostopadle do drogi. Podobna trasa na Mińsk to koszmar, bo każda wioska jest wzdłuż drogi.

krzychu napisał/a:
Jeśli mamy drogę 2 pasmową i jest przejście "sterowane" to można wyprzedzać i omijać.
Mnie uczyli że wyprzedzać można na skrzyżowaniu o ruchu sterowanym, a jak jest przejście to nie, ale to było dawno temu ;)

Swoją drogą to system "nagród" w tym kraju jest ciekawy:
Jeśli ja jadę +50 tego co na znaku to dostanę 10 pkt. i 500 zł, bo mogłem spowodować wypadek.
Mój kolega wyjechał wczoraj na skrzyżowaniu wymuszając pierwszeństwo i doprowadził do wypadku, w którym jedną osobę odwieziono do szpitala ( a więc są poszkodowani). Dostał 6 pkt i 400 zł, bo spowodował wypadek.

Gdzie tu logika i jakakolwiek konsekwencja ?

krzychu - 11-06-2010, 08:53

W tym systemie "kar" widzę jeszcze to że jak spowodujesz wypadek to i tak masz sporo problemów z tym związanych.... Samo ubezpieczenie Cie skubnie więcej, nerwy, wyrzuty sumienia...
Morfi - 11-06-2010, 09:22

ubezpieczenie ile 100 zł na rok. Właśnie dla powodujacych wypadki a tym bardziej z poszkodowanymi powinny byc duzo ostrzejsze kary.