[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
Krzyzak - 30-09-2016, 21:27
W tym roku zafundowałem sobie letnie Dunlop o głośności 67dB - jeszcze nigdy nie jeździłem na tak cichych i świetnych oponach. Wodę odprowadzają tak samo lub lepiej niż Nokiany. Niedawno jechałem Porsche Cayene, bo siostra kupiła nowe, więc opony takie jak w salonie dają i przyznam że Galant jest na Dunlopach dużo cichszy...
Bardzo polecam te Dunlopy bo są robione w Polsce i cena nie odstrasza. Wiem, że kilka osób z forum namówiłem i są bardzo zadowolone.
milo - 30-09-2016, 21:36
Krzyzak napisał/a: | W tym roku zafundowałem sobie letnie Dunlop o głośności 67dB - |
Są ciche ale jeszcze zależy jaka jest nawierzchnia jak opony sie rozgrzeja sa bardzo ciche tez smigam na Dunlopach made in poland
bialyjayz - 01-10-2016, 05:10
ja za to polecam bardzo Nokiany osobiście przekonałem się do tego stopnia, że mam dwa komplety na zimę wr z tym, że mam starszy model jeszcze wrd-3 oraz lato Nokian Line, nie mam porównania do innych opon z wyższej półki bo nigdy takich nie dosiadałem lecz przy tych które miałem wcześniej są świetnie szczególnie zaskoczony jestem letnimi "lineami" na deszczu.
Co do zimówek Nokiany, może nie są najtańsze ale napewno w top3 się kwalifkują, pozatym to Nokian wyprodukował jako pierwszy zimówkę z prawdziwego zdarzenie więc znają się na rzeczy.
Hugo - 01-10-2016, 09:16
Dokładnie Dunlop SP Sport są bardzo ciche, ale dużo zależy od rodzaju nawierzchni. Na chropowatym asfalcie są głośne.
Szkorbutex - 03-10-2016, 11:09
czy ktoś miał do czynienia z Kumho HS51 ?
mają przyzwoity poziom hałasu jak na tę cenę, czy ktoś to może potwierdzić?
zastanawiam się nad nimi w rozmiarze: 205/50 R17W 93 XL
mój budżet to niecałe 400 zł za kapcia, polecacie coś cichego sprawdzonego na własnej skórze?
Valar - 10-10-2016, 11:11
Cześć i wielkie dzięki wszystkim za odzew i wartościowe doświadczenia.
Jeśli chodzi o całoroczne, to dałem sobie spokój mimo, że zbierają świetne oceny i opinie. Jednak jakbym chciał wyjechać w góry, to jednak byłbym niespokojny i niepewny z taką oponą.
Wiecie, zastanawia mnie jak to jest, że opona która ma wydawałoby się dobre cechy (C)(B)(66dB) nie jest jakoś popularna wśród użytkowników. Chodzi o oponę, PIRELLI CINTURATO WINTER 195/65R15 91H.
Trafiłem na stronę opontest gdzie jest zbiór opon w rankingu. Zaintrygowała mnie opona Continental ContiWinterContact TS850, ale z kolei mimo że w testach zwłaszcza w ich ilości względem innych opon zwycięża albo jest na podium, to z kolei jest głośniejsza 72 dB pozostałe to (C)(C).
Mam też wątpliwości odnośnie rozmiaru opon. Teraz mam 185/60 jednak, myślałem by wrócić do fabrycznych i założyć 195/65. Czy poczuję różnicę? Nie wiem nawet po co była ta zmiana przez poprzedniego właściciela, (wg. v10 pl kalkulator opon) oszukuje prędkościomierz +5% ale wg kalkulatora opony com pl na -5%
Nie mam większego doświadczenia z oponami, jednak teraz cały czas je zdobywam
Edit
Głupoty piszę i nikt nie poprawi, odnośnie fabrycznych to oczywiście powinno być 195/60.
Czy ktoś wie może, dlaczego jest taka różnica cenowa między wymiarem 60 a 65 ? gdzie 60 jest droższe.
Krzyzak - 17-10-2016, 08:33
Brałbym cichcszą. 72 dB to dramat...
Cena wynika z ilości produkcji - popularniejszy rozmiar jest tańszy.
Owczar - 17-10-2016, 11:08
A ja postanowiłem kupić żonie Good Year 4seasons. Auto jeździ głównie po mieście, śniegu nie widziało od dawna na drodze. A te zmiany upierdliwe
Dario1986 - 17-10-2016, 11:53
Owczar napisał/a: | A ja postanowiłem kupić żonie Good Year 4seasons. Auto jeździ głównie po mieście, śniegu nie widziało od dawna na drodze. A te zmiany upierdliwe |
i jak się sprawują póki co? mam kilku znajomych którzy rozważają właśnie te wielosezonówki lub Michelin CrossClimat. 2 znajomych ma właśnie Michelin i generalnie polecają tyle że latają w 90% po mieście...
Owczar - 17-10-2016, 12:02
Jeszcze nie doszły, bo dopiero zamówiłem. We wszystkich testach są w czołówce. W aucie na dłuższe trasy bym nie założył, ale w koło komina czemu nie.
Co ciekawe, to jedyna wielosezonówka w tym rozmiarze z rantem. 205/55R16.
Valar - 19-10-2016, 14:21
Tak się jeszcze dopytam odnośnie odczuć jazdy na różnych gumach, tzn jest jakaś różnica w jeździe między rozmiarem 185 a 195 tego samego przeznaczenia (zima)?
Pozdrawiam
Krzyzak - 19-10-2016, 14:44
Nie zauważyłem.
milo - 19-10-2016, 15:18
Krzyzak napisał/a: | Dunlop o głośności 67dB - jeszcze nigdy nie jeździłem na tak cichych i świetnych oponach. Wodę odprowadzają tak samo lub lepiej niż Nokiany. |
W czasie deszczu na zakręcie był spory uślizg teraz zastanawiam sie czy sa naprawde takie dobre na deszcz
Marcino - 20-10-2016, 08:16
Valar napisał/a: | Tak się jeszcze dopytam odnośnie odczuć jazdy na różnych gumach, tzn jest jakaś różnica w jeździe między rozmiarem 185 a 195 tego samego przeznaczenia (zima)?
Pozdrawiam |
Na 195 bedzie ci się lepiej jeżdzić w zimie i nie bedziesz chaczył podwoziem w koleinach.
Ja mam 4 Ultra grip 7 4 letnie , ale zastanawiam się co by dwóch nowych na sam przód nie dokupić zeby w zimie lepsza trakcją była.
Owczar - 20-10-2016, 08:20
Ja niestety zrezygnowałem z zamówienia 4Seasons - okazało się, że tylko RunFlat ma rant ochronny. Z wielosezonówek został tylko sensowny Hankook Optimo 4S i taki też będę zamawiał.
|
|
|