To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Krzyzak - 18-05-2024, 20:19

tościk napisał/a:
tir mi siedział w bagazniku, i na zmianę trąbił i migał długimi
otwieram wtedy szybę i wystawiam telefon filmując wyczyny - działa
joujoujou - 19-05-2024, 04:43

M4800 kupiony, na ebayu. Jeszcze stargowałem 30 funciaków! :lol:

Na alledrogo wyszłaby podobna cena, ale musiałbym kombinować żeby go sobie jakoś tutaj dostarczyć. :P

jacek11 - 19-05-2024, 13:44

Serio on taki dobry? Cena nie jest zbyt wysoka.
joujoujou - 20-05-2024, 09:51

Czy dobry? Szału nie robi, ale nowy kosztował AFAIR w okolicach 2 i pół tysiąca euro.

To taki bardziej laptopowy wół roboczy, z core i7 na pokładzie, 16 do 32 giga RAMu i matrycą TN 1080p.

Używki jak spod igły w dalszym ciągu dochodzą do 500-600 euro, ale mnie igła nie jest potrzebna - i tak będę z dwóch składał jednego. :lol:

Marcino - 22-05-2024, 11:55

tościk napisał/a:
pamar napisał/a:
Zawodowi kierowcy TIRów potrafią wyprawiać niestworzone sytuacje

Tych to nawet nie komentuję. Autostrad głównie przez nich unikam.

A dla mnie nie ma spokojniejszej jazdy na południe polski niz A1 i A4, Ja jakde po 18 to mam wzgledny spokoj. Robisz swoje nikt ci tirem na tyłek nie siądzie. Czasem się biora za wyptrzedzanie. Czasowo idzie na spokojnie średnia ponad 100km/h wykrecic

pamar - 22-05-2024, 18:55

A ja jeszcze w kwestji bezpieczeństwa. Dzisiaj o mały włos a potrącił bym młodego człowieka (a raczej on mnie) na elektrycznej hulajnodze, wyskoczył zza ogrodzenia z zawrotną prędkością jadąc po ścieżce rowerowej, skręcałem w prawo na parking pod sklepem, zobaczyłem go w ostatniej chwili, nie miałem szansy go zobaczyć, kto tych młodych nauczy wyobraźni!? Minął mój tyłek o centymetry!
Bzyk_R1 - 22-05-2024, 20:28

Selekcja naturalna. Ostatnio rozpocząłem kurs pierwszej pomocy o godzinie 15.00 i jaśnie Państwo gówniarstwo wytrzymało 5-6 minut po czym zaczęli łypać w smartfony pod ławkami. Nigdy tego nie robiłem ale pierwszy raz j...(uderzyłem) ręka w biurko i powiedziałem im dosadnie że potrzebuję nie więcej niż 2 godziny ich czasu, przez całe ich życie, więcej nic ani minuty, później możecie się rozejść, możecie mnie nawet nie zauważyć nie widzieć omijać, ale dwie godziny są dla mnie i dla nich potem mogą owijać się o drzewa nic mnie to nie obchodzi bo mam tutaj robotę do zrobienia i się pod tym podpisuje. Atmosfera była grobowa do końca ale żaden/żadna nie spojrzała i robili wszystko jak w zegarku. Czasem trzeba uderzyć w stół żeby dotrzeć do młodzieży.
tościk - 22-05-2024, 22:37

Marcino napisał/a:
A dla mnie nie ma spokojniejszej jazdy na południe polski niz A1 i A4

Akurat na południe rzadko jeżdżę, natomiast podróż A1 na odcinku Piotrków Trybunalski - Łódź to była dla mnie katorga przez wyprzedzające się na chama tiry. Sporo razy musiałem ostro hamować, bo wyskakiwali przed maskę.

Bzyk_R1 napisał/a:
Ostatnio rozpocząłem kurs pierwszej pomocy o godzinie 15.00 i jaśnie Państwo gówniarstwo wytrzymało 5-6 minut po czym zaczęli łypać w smartfony pod ławkami. Nigdy tego nie robiłem ale pierwszy raz j...(uderzyłem) ręka w biurko i powiedziałem im dosadnie że potrzebuję nie więcej niż 2 godziny ich czasu, przez całe ich życie, więcej nic ani minuty, później możecie się rozejść, możecie mnie nawet nie zauważyć nie widzieć omijać, ale dwie godziny są dla mnie i dla nich potem mogą owijać się o drzewa nic mnie to nie obchodzi bo mam tutaj robotę do zrobienia i się pod tym podpisuje. Atmosfera była grobowa do końca ale żaden/żadna nie spojrzała i robili wszystko jak w zegarku. Czasem trzeba uderzyć w stół żeby dotrzeć do młodzieży.

Obstawiam, że treść kursu i tak do nich nie dotarła. Ale szacun za podejście :)

joujoujou - 22-05-2024, 23:55

Smartfony to plaga, niestety.
jacek11 - 23-05-2024, 15:49

To taka forma niewolnictwa :roll: Uzależnią wszystkich, i będą wiedzieli kto gdzie jest. Nadajników jest tak dużo, że już z dość dużą dokładnością można namierzyć urządzenie.
Bzyk_R1 - 23-05-2024, 16:21

jacek11, jeżeli chodzi o GSM to jeszcze jest z tym spory problem, wiem bo często współpracujemy z Policją i po sygnale z logowania telefonu ciężko ustalić położenie (przynajmniej poza większymi miastami) Co innego GPS i aplikacje śledzące w tle które non stop wysyłają informację o naszym położeniu z dużą dokładnością. Dobrze że nie zbieramy jeszcze punktów tzw kredytu społecznego.
tościk - 23-05-2024, 19:28

Bzyk_R1 napisał/a:
jeżeli chodzi o GSM to jeszcze jest z tym spory problem, wiem bo często współpracujemy z Policją i po sygnale z logowania telefonu ciężko ustalić położenie (przynajmniej poza większymi miastami)

Tu dużo będzie zależeć od generacji sieci. 3G jeszcze nie będzie mieć dużej dokładności, ale już przy 5G zagęszczenie stacji będzie na tyle duże, że ustalenie położenia powinno być możliwe z dokładnością do kilkunastu metrów. Poza dużymi miastami to jednak wiadomo, że głównie będzie 3G.

Bzyk_R1 napisał/a:
Co innego GPS i aplikacje śledzące w tle które non stop wysyłają informację o naszym położeniu z dużą dokładnością.

Dlatego warto mieć nawyk wyłączania lokalizacji w telefonie, jak jest niepotrzebna :D

Bzyk_R1 - 23-05-2024, 21:15

To nawet nie nawyk tylko konieczność. Ja osobiście nie akceptuję takiego czegoś jak ciągły dostęp do lokalizacji mojej. Sporo aplikacji przez to odpadło z mojego użytkowania jak np "pierwszy ratownik" gdzie idea jest bardzo fajna ale już bieganie ciągle z GPS które jest wymogiem aby być w systemie to totalna porażka.
joujoujou - 23-05-2024, 23:56

Gorzej że bywają aplikacje które tylko w teorii dadzą się wyłączyć, a w rzeczywistości non-stop coś tam rejestrują i wysyłają.
Krzyzak - 24-05-2024, 07:20

Nawet nie wiecie na ile się zgadzacie "domyślnie"... Android rejestruje bardzo dużo, sporo da się też wyłączyć. Jak system jest za darmo, to wy jesteście produktem :)
Właśnie dostałem powiadomienie z FB, że dodają pewne funkcje AI - zapewne chodzi o skanowanie wszystkiego, co się wysyła przez komunikatory. Dodatkowo Chiny właśnie będą instalować mega kamery rozpoznające twarze na ulicach Węgier - pierwszy krok do social credit w Europie już dawno był podłożony, jak połowa społeczeństwa dobrowolnie dała sobie wstrzyknąć nieznaną i nieprzebadaną substancję (w zamian za to, że pozwolą im np. polecieć na wakacje) i jeszcze uważała się za lepszą od tej drugiej, myślącej, jednocześnie próbując ją zmusić do tego samego i popierała segregacje sanitarne oraz bezprawne działania władz.
Ale nie, przecież to wszystko teorie spiskowe...