To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Elegance by Deejay

WreX - 06-10-2013, 10:46

Wszyc napisał/a:
A może mi ktoś wytłumaczyć konkretnie po co do większych tarcz większa pompa? :mrgreen:
Ale nie "bo tak" tylko może jakieś konkrety prawa fizyki itp. :P zakładamy że zacisku nie zmieniamy :P
Chciałbym powiększyć swoją wiedzę w tym temacie :mrgreen:

To nie przypadkiem działa tak, że zakładamy większe tarcze po to, żeby siła tarcia między klockiem hamulcowym tarczą była większa po przez większą powierzchnie styku, większy rozmiar tarczy również to większa powierzchnia oddająca ciepło, które pojawia się natychmiast po rozpoczęciu hamowania?

Teoretycznie zakładając większą siłę tarcia i słabszą siłę dociskową pompy po przez tłoczek i klocki, może dojść do tego, że przy za dużej tarczy z klockiem ten docisk nie wystarczy aby całkowicie zatrzymać ruch obrotowy koła i dojdzie do tego, że będzie się ślizgał minimalnie ale jednak (bądź też bardziej) biorąc pod uwagę ABS a nie po prostu zatrzymanie koła przy obojętnej prędkości dochodzi tu nam chwilowe zatrzymanie koła i dużo mniejszą skuteczność hamowania powodowałaby ślizgająca się po klockach tarcza.

Poza tym, rzadko wciskamy pedał w podłogę i to od niej zależy równomierne hamowanie wprost proporcjonalnie do wciśnięcia pedału hamulca.

Jeśli się mylę poprawcie mnie, bo nie mam pojęcia czy dobrze mówię :D

P.S. No ale przecież im większa powierzchnia dociskowa tym mniejsza siła potrzebna do wytworzenia takiego samego tarcia jak na mniejszej powierzchni -.- sam już nie wiem.

deejay - 06-10-2013, 13:50

Szósta rano i słyszę alarm , raz i po chwili drugi sygnał wstrząsówki , wstaję i widzę kolesia jak oddala sie od auta , myśle sobie moze sie gdzieś oparł itp. , bo czujnik mam bardzo wyczulony , ale nic nie dostrzegam z okna 5 piętra , bo było jeszcze szaro z rana . Dopiero jak słonce oświetliło mi auto widzę uszkodzenia :evil: Lusterko połamane , plus wgnita na drzwiach . Jak widać hołoty wciąż nie brakuje :evil: Gdybym tylko złapał ... :evil:

Szybka prowizorka na wkręty , aby można było sie przemieszczać .

Ps: Jeśli ktoś mam prawe lusterko elektrycznie składane to chętnie kupię , ew. kpl lewe i prawe . Info na PW

promatti - 06-10-2013, 14:01

no nie moge uwierzyć, skąd tacy ludzie się biorą ? masakra zatłukłbym.

Hugo widziałem ma na sprzedarz tylko srebrny kolor. 50 zł za sztuke :)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=81958

Owczar - 06-10-2013, 17:08

Jak obudowa cała to przełoży tylko podstawę.

Bartku, zazdrość, nic innego... Współczuję...

deejay - 06-10-2013, 17:51

promatti napisał/a:
Hugo widziałem ma na sprzedarz tylko srebrny kolor. 50 zł za sztuke

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=81958

Dzięki Mateusz za info , ale to sa zwykłe lusterka elektryczne , ja potrzebuję składane elektrycznie.
Ps: Lusterko juz kupione w bdb cenie :wink:

Tomek - 06-10-2013, 18:48

Owczar napisał/a:

Bartku, zazdrość, nic innego... Współczuję...

czemu od razu zakładasz, że ktoś był zazdrosny o to auto, a nie był to po prostu zwykły idiota? albo mu deejay wczoraj drogę zajechał, ulubione miejsce parkingowe zajął itp

WreX - 06-10-2013, 19:31

tomek84 napisał/a:
czemu od razu zakładasz, że ktoś był zazdrosny o to auto, a nie był to po prostu zwykły idiota? albo mu deejay wczoraj drogę zajechał, ulubione miejsce parkingowe zajął itp

Nic nie usprawiedliwia tego co zrobił, śmiem wątpić, żeby Bartek zrobił komuś coś porównywalnego co go spotkało... czyste, żeby nie powiedzieć [edit]....

Hamuj się z wulgarami, ok?

deejay - 13-10-2013, 20:52

wojtas napisał/a:
mierzyłeś tarcze? Czekam na testy autostradowe

Wczoraj wykonałem pomiary , bicie tarcz przednich po obu stronach 0,02 mm , wiec w normie .

wojtas - 13-10-2013, 21:00

nicely :wink: Tyle to u mnie piasty mają :mrgreen:
Tomek - 14-10-2013, 09:37

deejay, a kiedy wrzucasz go na rolki?
jestem ciekawe ile przybędzie kN

Owczar - 14-10-2013, 10:15

Bartku dzięki za instrukcję do webasta. Tak przy okazji, jakim kabelkiem zapinasz się thermotestem do swojego pieca?
deejay - 16-10-2013, 20:57

tomek84 napisał/a:
deejay, a kiedy wrzucasz go na rolki?

jestem ciekawe ile przybędzie kN

Jutro podjadę do kolesia na stację to sprawdzę , bo w pracy nie mam czasu :wink:

deejay - 17-10-2013, 07:50

tomek84 napisał/a:
estem ciekawe ile przybędzie kN

Przednia oś

3.84 kN - 3.76 kN

Tył

2.78 kN - 2.72 kN

Skuteczność hamowania 99% wiec jest igiełka :wink:

Torp12 - 17-10-2013, 08:11

deejay napisał/a:

Przednia oś
3.84 kN - 3.76 kN

A było około 3.2 kN na zestawie TOKO także jakiś tam progres jest:)

Fragu - 17-10-2013, 08:46

deejay, a tak odczuwalnie po ułożeniu (już się ułożyło? :mrgreen: ) jest poprawa?