To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

jacek11 - 24-03-2020, 18:31

Na tę chwilę, to chyba CTR jest polecane. Od razu sprawdź drążek kierowniczy, bo on też lubi mieć luz.
Żeby sprawdzić wahacze, to najpewniejszym sposobem jest ich odpięcie od zwrotnicy.
Jak ustawisz zbieżność, to kierownica powinna być w dobrej pozycji.
Osłonę przegubu wewnętrznego wymień koniecznie. Musisz do tego wyjąć całą półoś, więc nie musi być łatwo.

ViBeZ - 25-03-2020, 15:29

Delikatne skrzypienie podczas jazdy po nierównosciach oraz ruszaniu i hamowaniu. Jak troche pojezdze i sie auto rozrusza to ustaje. Im zimniej na zewnątrz tym gorzej. Jadąc mam wrażenie że to gdzies tuż za pedałem gazu/hamulca 🤷‍♂️ Dolny prosty czy banan? Oczywiscie u mechanikow nic nie wychodzi. Sztywny jak to Galant, a dzwiek drażni 😑
jacek11 - 25-03-2020, 15:50

Jeśli nie masz poliuretanów, to do sprawdzenia natychmiast sworznie wahaczy.
Krzyzak - 25-03-2020, 18:53

1. 555 lub CTR proponuję
2. wszystkie luzy
3. bo musisz to przestawić na drążkach z obu stron aby zachować odpowiednią zbieżność
4. jasne, że się da - to nie jest ciężka praca, trzeba tylko wyjąć półoś a uprzednio spuścić olej ze skrzyni

Tomasz87 - 25-03-2020, 19:34

ViBeZ napisał/a:
Delikatne skrzypienie podczas jazdy po nierównosciach oraz ruszaniu i hamowaniu. Jak troche pojezdze i sie auto rozrusza to ustaje. Im zimniej na zewnątrz tym gorzej. Jadąc mam wrażenie że to gdzies tuż za pedałem gazu/hamulca 🤷♂ Dolny prosty czy banan? Oczywiscie u mechanikow nic nie wychodzi. Sztywny jak to Galant, a dzwiek drażni 😑

a nie sądzicie, że może to być guma na stabilizatorze przednim?
u mnie podobne objawy, tyle że nie ustaje w sumie... ewidentnie przy ruchach góra-dół, na postoju delikatniej przy skręcaniu kierownicą... myślę, że to guma na stabilizatorze...
no i ten dźwięk - raczej bardziej tarcie metal-guma niż metal-metal...

jacek11 - 25-03-2020, 19:51

Miałem identyczny przypadek, i okazało się, że zacierał się sworzeń wahacza prostego. To prosta droga do katastrofy. Wiem też, że nie tylko ja miałem taki przypadek, więc dlatego zawsze polecam sprawdzanie sworzni.
ViBeZ - 25-03-2020, 21:37

Właśnie też mam obawy że to prosty. Wymieniałem go gdy miałem podobne objawy żeby nie zostać jednym z tych co im koło odpada. Przejechane jest na nim może z 12 tyś 😆 nie pamietam tylko co montowałem za zamiennik. Mam zamowiony już 555 na wszelki wypadek.
Tomasz87 - 29-03-2020, 15:10

u mnie jednak guma na stabilizatorze
do zdiagnozowania użyłem sprayu do piszczących pasków - prysnąłem tak, ustąpiło.
Wymienię gumy bez kanału, z lewarka?

jacek11 - 29-03-2020, 17:25

Wymienisz.
Tomasz87 - 30-03-2020, 18:44

jacek11 napisał/a:
Wymienisz.

musze rozpinać drążek po stronie, której będe wymieniał gume?

jacek11 - 30-03-2020, 19:48

Na pewno będzie łatwiej, ale odkręcenie łącznika to nie jest łatwa sprawa.
Marcino - 31-03-2020, 12:29

jacek11 napisał/a:

Ja odkręcam jak wymieniam.... czyli szlifierka i tne:)

A zalezy jaki ma czy ma trzymanie na klucz czy z czoła na imbus/torx

Tomasz87 - 31-03-2020, 15:54

Marcino napisał/a:
jacek11 napisał/a:

Ja odkręcam jak wymieniam.... czyli szlifierka i tne:)

A zalezy jaki ma czy ma trzymanie na klucz czy z czoła na imbus/torx

dlatego będę kombinował bez rozpinania łącznika :)
z tego co pamiętam to trzymanie gumy jest skręcone zwykłymi śrubami, na klucz...
chyba uważając na gumę drążka kierowniczego, by jej nie zniszczyć, uda się podejść jakimś nasadowym...

Hugo - 01-04-2020, 11:13

Tomasz87, bez problemu podejdziesz do śrub obejm tulejek drążka stabilizatora dużą grzechotką z krótką przedłużką i nasadką 14.
Tomasz87 - 01-04-2020, 15:00

Hugo napisał/a:
Tomasz87, bez problemu podejdziesz do śrub obejm tulejek drążka stabilizatora dużą grzechotką z krótką przedłużką i nasadką 14.

Super, lubię dobre informacje :)